YouTube Music Key: samostatná karta s hudbou a platená služba

YouTube predstavil dve novinky. Samostatnú kartu s naposledy prehrávanou hudbou a odporúčaniami na základe poslednej aktivity získa každý, offline prehrávanie bez reklám a zvuk aj na pozadí mobilných operačných systémov len tí, ktorí sa zaviažu k mesačnému predplatnému.

Mnoho z nás používa YouTube hlavne na vyhľadávanie hudobných videoklipov a vystúpení. Uvedomil si to už aj Google a ako vo webovom rozhraní na youtube.com/music, tak i v mobilných aplikáciách pre Android a iOS predstavil samostatnú kartu Hudba.

Tá vám ponúkne hudobné videá z vašich odberov, už v minulosti prehrávané piesne či zoznamy (takzvané mixy) videí od interpertov, ktorých na YouTube vyhľadávate najčastejšie. Dôležité je pripomenúť, že všetok obsah v karte Hudba budú tvoriť čiste hudobné videoklipy alebo záznamy hudobných vystúpení z televíznych show. Pri ich púšťaní sa teda nebudete musieť preklikávať ostatným obsahom či videami s mačiatkami. Mixy navyše prehrajú viacero piesní za sebou aj bez vášho zásahu, YouTube tak odteraz možno používať ako hudobný prehrávač s playlistami.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Video bude oproti Spotify či iTunes zaujímavým prvkom navyše, na smartfónoch však bude pochopiteľne viac zaťažovať vaše dátové pripojenie. V krátkom čase by mali pribudnúť aj viaceré kompletné albumy od interpretov partnerských vydavateľstiev.

Tie svoje diskografie pochopiteľne nebudú sprístupňovať zadarmo, Google teda predstaví aj službu YouTube Music Key (zatiaľ v betaverzii). Tá bude stáť 7,99 $ mesačne (neskôr 9,99 $) a ponúkne prehrávanie bez reklám či v offline režime. Súčasťou bude aj predplatné do Google Play Music. Samozrejme to bude fungovať aj opačne, ak si už v súčasnosti platíte Google Music, YouTube Music Key dostanete zadarmo. To všetko však až po celosvetovom spustení služby, ktorá je zatiaľ len na pozvánky.

Za poplatok konečne získate aj možnosť prehrávať hudbu z mobilnej aplikácie YouTube na pozadí (po minimalizácii aplikácie). Doteraz ste na to potrebovali smartfón s Androidom a podporou pre prácu s viacerými aplikáciami naraz. iOS zasa dokáže zvuk z videí prehrávať na pozadí len vtedy, ak ich spustíte cez internetový prehliadač.

Zdroj: YouTube Official Blog

Diskusia k článku:

Začať diskusiu