Sony Xperia Z3 - fejslift zameraný na hrúbku a výkon

Recenzia top Xperie so silnejším procesorom, rovnakým 5,2'' Full HD displejom, 21 Mpix fotoaparátom a stereo reproduktormi. Otravný kryt microUSB ostal.

Spoločnosť Sony sa trochu vymyká zo zaužívaného štandardu, a do svojho portfólia pridáva v poslednej dobe dve vlajkové lode ročne. Je takéto riešenie opodstatnené? Posúďte sami. Podľa mňa sa toho za ten rok (a vlastne aj dva) na poli smartfónov až tak veľa neudeje a rozdiely medzi high-endmi radu Xperia si všimne skôr len skalný fanúšik.

Pred samotným testovaním novej Xperie Z3 sa mi do rúk dostala jej zmenšená verzia. Tá na mňa urobila veľký dojem a jej väčšia sestra bude mať čo robiť, aby ju tromfla.

ikona

Základné info: Sony Xperia Z3 (D6603)Nástupca vlajkovej lode Z2 dostal silnejší procesor, rovnaký 5,2'' Full HD displej i 20,7 Mpix fotoaparát, OS Android 4.4 KitKat, plnú dátovú výbavu a 3 100 mAh batériu. Nechýba odolnosť proti vode a prachu. (doplnené živé fotografie + VIDEO)

Dizajn zet-trojky sa v porovnaní s predchodkyňami príliš nezmenil, no všímam si tu pár vylepšení. Najvýraznejšie dizajnové zmeny sa dejú po stranách smartfónu. Kovový lem prešiel výraznou zaobľovacou kúrou a v tejto podobe sa mi páči asi najviac spomedzi všetkých Xperii. Teda až na tie rohy. Lem je na hranách prerušený plastovými rohmi, ktoré by mali lepšie absorbovať nárazy. Toto určite pozitívne riešenie však v mojich očiach trochu uberá na elegancii a jednoliate prevedenie by zet-trojke seklo oveľa viac. Aspoň v tejto bielej verzii. Na čiernej to už vyzerá trochu lepšie.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Kvalite spracovania už tradične nemám čo vyčítať. V ruke držím poctivo zložený smartfón, ktorý hravo odoláva aj silnejšiemu stláčaniu a krúteniu v ruke. Rozmermi neprekvapí, ale ani nesklame. V porovnaní s predchodkyňou nám novinka schudla o jeden milimeter v hrúbke a jeden milimeter v šírke. Dĺžka sa nemení. Konečné čísla sa tak zastavili na hodnotách 147 x 72 x 7 milimetrov. Hmotnosť klesla o šesť gramov na 152 gramov. Na Xperii Z3 som si asi najviac pochvaľoval rozumnú šírku. Prstom pravej ruky som bez problémov dočiahol aj k protiľahlému okraju. Bez prehmatávania som dokázal obslúžiť iba asi dve tretiny obrazovky.

Na prednej a zadnej stene sa stretávame s odolným sklom. Odolným možno na papieri. Škrabance robili vrásky menšej Xperii Z3 Compact a nevyhla sa im ani jej väčšia sestra. Aplikovaním nenápadnej fólie určite ušetríte pár vrások aj sebe a celkovému dizajnu to nezaškodí. Druhým mínusom, aj keď výrazne menším, je samotný povrch. Ten je dosť klzký a telefón sa na nerovnom povrchu veľmi dlho neohreje.

Z bočných stien si najväčšiu pochvalu zaslúži tá pravá. Nájdeme tu rozumne umiestnené tlačidlo napájania s okrúhlym prevedením, tlačidlo ovládania hlasitosti a v spodnej časti nesmie chýbať dvojpolohová spúšť fotoaparátu. Pomocou nej aktivujete fotoaparát aj v zhasnutom stave. Všetky tlačidlá z tela dostatočne vyčnievajú a dobre sa stláčajú. Horný priestor pravej steny patrí krytému slotu pre microSD kartu a nanoSIM kartu. Kryt už nezaberá celú šírku bočnej steny a jeho konce sú zaoblené. Takéto prevedenie sa mi celkom pozdávalo. Škoda len tej nanoSIM.

Dizajnovo rovnaký kryt chráni microUSB konektor umiestnený v ľavej bočnej stene. Okrem nabíjania a prepojenia k počítaču ho môžete využiť aj na pripojenie externých zariadení. Prostredníctvom redukcie USB OTG si poradil s počítačovou myšou, klávesnicou a USB kľúčom. S externým diskom, presnejšie s jeho súborovým systémom NTFS si nepotykali.

Nabíjanie telefónu cez microUSB konektor si vyžaduje častú manipuláciu s jeho krytom. A to sa mu po čase nemusí páčiť. Preto by som radšej pri kúpe tohto smartfónu siahol ešte o nejaký ten kúsoček hlbšie do vrecka a zadovážil si dokovaciu stanicu, ktorú k telefónu pripojíte pomocou magnetického konektora s dvojicou pinov umiestnených v strednej časti ľavej steny. Prospeje to životnosti krytu konektora, a takto uložený telefón vyzerá aj zaujímavejšie. V spodnej časti ľavej steny sa ešte nachádza otvor pre pútko. Palec hore. Väčšina výrobcov naň už dávno zabudla.

Kryty microUSB konektora a slotov tu nie sú pre „srandu králikov“. Sony opäť nezabudlo na odolnosť voči vode a prachu. Xperia Z3 sa môže pochváliť certifikáciou IP 68, ktorá jej dáva zelenú na polhodinový pobyt v sladkej vode s maximálnou hĺbkou jeden a pol metra. 3,5 mm audio konektor v hornej stene je bez krytu. Ten sa vody a prachu nebojí.

Stereo reproduktory umiestnené na prednej stene sa premiestnili od okrajov bližšie k displeju. Prospelo to najmä priestoru pod displejom, ktorý už nepôsobí tak výrazným nevyužitým dojmom. Stále však považujem tieto miesta za zbytočne veľké a zmenšenie o ešte nejaký ten milimetrík by im určite nezaškodilo. Na druhej strane, tieto miesta dobre poslúžia na opretie palcov pri hraní hier alebo sledovaní videí. Kvalita stereo reproduktorov patrí k priemeru. Podanie je lepšie než z mono reproduktora, no na stereo reproduktory v smartfónoch HTC One sa nechytá. Chýbajú im hĺbky. Príčinou však môže byť aj membrána, ktorá reproduktory chráni pred vniknutím vody. Hlasitosť reproduktorov som mal nastavenú na približne dve tretiny. Pri vyššej hlasitosti už dochádza k rezonovaniu zadného krytu.

Nad displejom nájdeme ešte slúchadlo s dobrou hlasitosťou, senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu, prednú kameru a notifikačnú diódu. Tá svieti viacerými farbami a dosť výrazne. Upozornenie si určite všimnete.

Spokojnosť s displejom na Xperii Z3 Compact sa prenáša aj na jej väčšiu sestru. Kvalitný IPS displej s 5,2-palcovou uhlopriečkou ponúkne viac než dostatočné Full HD rozlíšenie. Aj keď je pravdou, že rovnaké ponúkla predchodkyňa, a tak tu máme o ďalší dôvod menej na to, aby ste vašu Z2 vymenili za Z3. Ale späť k displeju. Veľkú pochvalu udeľujem vernému zobrazeniu farieb, dobrým pozorovacím uhlom a najmä výbornej čitateľnosti na slnku. Až sa mi nechce veriť, že mám v ruke smartfón od Sony. Zdá sa, že časy vyblednutého displeja prvej Xperie s mizernou čitateľnosťou sú nadobro preč. Displeje na Xperiach Z3 a Z3 Compact patria medzi tie najkrajšie, s akými som na sa androidoch stretol.

V nastaveniach displeja si môžete upraviť vyváženie bielej, zapnúť inteligentné podsvietenie, ktoré nezhasne displej dovtedy, kým budete telefón držať v ruke, zmeniť si veľkosť písma alebo aktivovať režim rukavice, ktorý zvýši citlivosť dotykovej plochy. Na oživenie farieb obrázkov v galérii zasa poslúžia režimy X-Reality for mobile a režim superjasných obrázkov. Displej ako celok na mňa urobil veľmi dobrý dojem. Od samotnej kvality zobrazovania až po hladké prechody medzi displejom a bočnými hranami. Škoda len tej náchylnosti na škrabance.

V hardvérovej výbave sa toho veľa nezmenilo, a to je trochu škoda. Xperia Z3 ponúkne rovnaký chipset so štvorjadrovým procesorom ako jej predchodkyňa. Rozdiel je akurát v takte, ktorý sa zvýšil z 2,3 GHz na 2,5 GHz. Grafický procesor Adreno 330 tiež ostáva. V tak čerstvej novinke by som už čakal skôr chipset Snapdragon 805, ktorým sa môže pochváliť napríklad najnovší Galaxy Note 4. Každopádne, výkonu je tu určite dostatok, len je otázne, či pri týchto parametroch nesiahnu potenciálni záujemcovia radšej po ani nie rok starej Xperii Z2, ktorú zoženú za o čosi dostupnejšiu cenovku. Xperia Z3 sa pasuje s výkonom statočne. Pri dlhšom hraní hier alebo prezeraní webu sa na zadnej stene zvýši teplota, no nie je to nič tragické.

Nemení sa ani veľkosť operačnej RAM-ky. Aj keď je pravdou, že 3 GB sú viac než dosť a ďalšie zvyšovanie nie je nevyhnutné. K dispozícii je 2,7 GB a voľných bolo zvyčajne až 800 - 1000 MB. Z 16 GB interného úložiska je pre používateľa dostupných približne 11,6 GB. A to je podľa mňa už v tejto cenovej kategórii málo. Najmä ak berieme do úvahy fakt, že možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu chýba. Telefón dokáže na microSD kartu presúvať iba multimediálne súbory.

Ďalším spoločným znakom oboch noviniek je stabilné a svižné prostredie bežiace nad Androidom vo verzii 4.4.4. Počas celej doby používania bežal systém ako hodinky. Pri porovnaní so smartfónom značky Samsung si všímam, že tá zablokovaná obrazovka sa na Samsungu rozsvecuje o čosi neskôr a pomalšie sú aj reakcie v systéme. V nadstavbe od Sony mi nič nechýbalo. Zablokovanú obrazovku rozsvietim aj dvojitým ťuknutím na displej, na domáce obrazovky si môžem uložiť potrebné widgety a skratky, a všetky aplikácie nájdem v samostatnom menu. Môžem si ich zoradiť podľa abecedy, využívania alebo vyskladať podľa seba.

Výsuvná lišta je rozdelená na dve karty. Potiahnutím jedného prsta sa dostávam ku karte s notifikáciami, dva prsty vyrolujú kartu so skratkami rôznych nastavení. Počet a poradie týchto skratiek si môžete meniť, dlhším podržaním na danej skratke sa viete dostať priamo do jej nastavení.

Z trojice softvérových tlačidiel je najzaujímavejšie tlačidlo multitaskingu. Okrem zoznamu spustených aplikácií tu nájdem aj ponuku miniaplikácií. Tie si môžem otvoriť v malom okne a používať ich súčasne s tými klasickými. Už nejaký ten piatok je mojou najobľúbenejšou miniaplikáciou prevodník meny, ktorý často využívam pri prezeraní zahraničných eshopov s cenami v dolároch alebo librách.

Rozlíšenie fotoaparátu ostáva na hodnote 20,7 megapixlov, samozrejmosťou je automatické zaostrovanie a LED blesk. Dojmy z fotoaparátu sú podobné tým z menšej verzie vlajkovej lode. Pri dobrých svetelných podmienkach zhotovuje Xperia Z3 veľmi pekné fotografie s verne zachytenými farbami. Na väčšej obrazovke si už ale miestami všímam zlievajúce sa detaily. S ubúdajúcim svetlom už tradične pribúda šum.

Ani v možnostiach fotoaparátu nenastali žiadne výrazné zmeny. Za dva najhlavnejšie režimy možno považovať automatický Superior Auto a manuálny režim. V drvivej väčšine prípadov som používal automatický režim, ktorý sa snaží vyhodnotiť scénu a na základe zistených parametrov zhotoviť čo najlepšiu fotografiu. V tomto režime fotoaparát zhotovuje osemmegapixlové snímky. Plné rozlíšenie si užijete až v manuálnom režime, no nie vždy. Napríklad režim HDR a použitie scén sa aktivuje až pri osemmegapixlovom a menšom rozlíšení. Pri plných 20,7 megapixloch sú možnosti dosť osekané. Ďalší dôvod na to, aby som používal automatický režim. Do tretice to bolo nahrávanie videí. V automatickom režime mám na obrazovke dve spúšte, v manuálnom sa musím medzi fotoaparátom a kamerou prepínať.

Z ďalších režimov spomeniem Efekt AR, ktorý dodá do fotografií a videí rôzne animované prvky, režim rozostrenia fotografie, ktorý vytvorí v pozadí objektu bokeh a panoramatický záber. A máme tu aj dve špeciality. Prostredníctvom režimu Social live môžete v reálnom čase zdieľať vami nahrávané video na sociálne siete, režim Live on YouTube zdieľa video na YouTube. Xperia Z3 nesklamala ani pri nahrávaní videa. Asi najzaujímavejšie je snímanie videa v 4K rozlíšení. Na pomerne veľkom displeji s Full HD rozlíšením vyzerá takéto video veľmi pekne. Dlhšie nahrávanie však dá hardvéru trochu zabrať, preto sa nečudujte, ak sa nahrávanie zrazu vypne. Sony o tom vie a upozorňuje na to hláškou na displeji.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 70 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 136 MB / min.)

Zaujímavou novinkou je aplikácia Movie Creator. Funkcionalitou pripomína automatický zostrih videí v smartfónoch značky HTC. Princíp je však odlišný. Aplikácia vytvára videa automaticky, vy si video vyskladať nemôžete. Viete si ale vytvorené video upraviť. Napríklad zmeniť obsah, zvukovú stopu, prípadne si ako hudobný podklad zvoliť skladbu z vašej zbierky.

Z multimediálnych aplikácií som najčastejšie využíval prehrávač hudby Walkman. Ten poteší vzhľadovo, ale aj funkčne. Skladby delí podľa interpretov, albumov a priečinkov. Na hlavnej obrazovke prehrávania nesmie chýbať obrázok albumu a tlačidlo infinity s viacerými zaujímavými rozšíreniami. Nájdete tu napríklad funkciu vyhľadania hudobných videí na YouTube, vyhľadanie textu na Googli alebo vyhľadanie informácií o interpretovi na Wikipedii. Ďalšie rozšírenia si môžete stiahnuť z obchodu Google Play. V bohatej ponuke úprav zvuku zaujme režim DSEE HX, ktorý zvyšuje kvalitu komprimovaných súborov, a režim S-Force Front Surround. Ten vytvára priestorový efekt pri počúvaní hudby cez reproduktory. Audio výbavu dopĺňa FM rádio. Na zistenie názvu skladby bude potrebné využiť dátovo závislú aplikáciu TrackID. Samotné rádio vie zobraziť iba názov stanice.

Xperia Z3 Compact ma príjemne zaskočila svojou výdržou. V tomto smere nezaostáva ani jej väčšia sestra, aj keď je pravdou, že batéria s kapacitou 3 100 mAh podávala o čosi slabšie výkony. V priemere mi Xperia Z3 vydržala deň a pol. Menšia sestra zvyčajne dva. Ani pri intenzívnejšej záťaži to Zet-trojka nevzdávala a hravo mi poslúžila jeden celý deň. Som spokojný. V prípade potreby môžete využiť jeden z režimov šetrenia energie.

Výhody:

+ pevné telo

+ odolnosť voči vode a prachu

+ pekný displej s dobrou čitateľnosťou na slnku

+ svižné reakcie

+ spúšť fotoaparátu

+ slušná výdrž

Nevýhody:

- predná a zadná stena náchylná na škrabance

- ocenil by som väčšiu internú pamäť

- chýba možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu

- žiadne výrazné vylepšenia v porovnaní s predchodcom

- microUSB chránený otravným krytom

Orientačná cena: približne 640 € (pricemania.sk)

Na jeden záber: Sony Xperia Z3

Záver:

Sony Xperia Z3 pôsobí ako jeden kvalitne zhotovený celok bez výraznejších nedostatkov. Ponúkne odolné a pevne spracované telo, krásny displej s výbornou čitateľnosťou na slnku, výkonný hardvér, svižné prostredie, dobrú výdrž a slušný fotoaparát. Lenže... Lenže takmer to isté vám ponúkne aj tohtoročná zet-dvojka, ktorej cena je už niekde inde. A za ten cenový rozdiel to podľa mňa nestojí. Kúpil by som si teda radšej Xperiu Z2 (D6503)? Chyták! Nie, nekúpil. S najväčšou pravdepodobnosťou by som siahol po nedávno testovanej Xperii Z3 Compact. Tú som si totiž naozaj zamiloval.

foto s HDR

foto v plnom rozlíšení

Diskusia k článku:

Enceladus 14.11.2014 - 14:02

Dobra recenzia.manzelka ma tuto xperiu ja z1c a ten rozdiel je citit- myslim tym napr.display,dvojite tuknutie na displey a.jeho rozsvietenie.a.este.viac malych drobnosti,ktore su.fakt dobre vychytavka.ja poskulujem po tej malej z3,ale.tak neviem.s tym co mam som velmi spokojny.vydrz je fakt dobra co.sa.tejto (pre mna) velkej kravy tyka.vyzera dobre,je.to.svizny telefon.prakticky bolo povedane.vsetko,mozno by som dodal k tym krytom na micro usb nieco.podla mojho nazoru su j Konstruovane takym istym sposobom ako na z1c a ja ju mam uz vyse pol roka a to neustale.davanie.tohto krytu vobec nevadi,je pevny ako za nova a dobre prilieha, Tak tu by som.sa.toho velmi neobaval.skor by som sa obaval osuchavania bokov telefonu.silikonove puzdro je.super,ale ja mam z toho nervy,lebo to.strasne.zvacsuje telefon.este jedna vec k 3'5 mm jacku.na z1c som skusal kupel a umyvanie a tak sa mi zda,ze po tomto pokuse ked som strcil samceka.do.samicky :-) mi v sluchadlach sustalo tak ako ked mate.poskodene kabliky,vyskusal som aj druhe.a.tretie.uplne.nepouzivane sluchadla a ten isty zvuk,tak neviem co to je.som rad,ze sa.tu konecne chvali aj sony,nie.len samsung :-) niekde v prvej tretine recenzie mas preklepy v texte,ale to nic nemeni na tom,ze tento telefon je velmi dobry ;-) ospravedlnujem sa za preklepy,ale asi mam velke prsty na.klavesnicu v mobile.:-)

Nestor14.11.2014 - 14:52 Trvalý odkaz

ip 68 je trvalé ponorenie..67 je popísaná v recenzii..tak aké ip má...nieže by ma to nejak velmi zaujimalo.dizajn sonyciek mi moc nejde..a tento je este zaobleny ako ajfoon

Lenka Ivančíková14.11.2014 - 15:50 Trvalý odkaz

Je to napisane v tabulke specifikacii v Zakladnom infe. Splna certifikaciu IP65 a IP68. Xperia Z3 by mala vydrzat pobyt v hlbke 1,5 metra az po dobu 30-tich minut.

janesbond114.11.2014 - 16:50 Trvalý odkaz

Tiež si myslím, že je to kus nejednoznačne uvedené...pokial ma z3 IP68 mala by mať krytie odolné na trvalé ponorenie do vody... Co by bolo uplne super.:).

bedo14.11.2014 - 17:47 Trvalý odkaz

Ano presne tak sa to uvadza aj vsade inde, no v recenzii je uvedeny 1 meter...

Celá diskusia 27 príspevkov