Samsung Star (Samsung S5230)

PRVÝ KONTAKT s mid-endomDotykový mobil s 3 Mpix fotoaparátom, hudobným prehrávačom a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný, TouchWiz UI,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 104 x 53 x 12 mm,

hmotnosť: ??? gramov (zistená: 93 g),

displej: aktívny, dotykový, TFT 262 144 farieb, 240 x 400 b., 40 x 66 mm, uhlopriečka 76 mm (3''), aktívny pohotovostný režim (widgets),

fotoaparát: 3,2 Mpix (CMOS), záznam videí (320 x 240 b., 15 fps),

pamäť: 77 MB + microSD (do 8 GB), 2 000 kontaktov, 500 SMS,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, kábel (samsungový konektor), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS a RT), A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, akcelerometer,

batéria: 1 000 mAh,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, HSUPA, 3,5 mm jack, videohovor, Wi-Fi, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung S5230, lacný dotykový mobil, ktorý bol predstavený spolu s modelom Preston, je pomerne zaujímavým kúskom na našom trhu. Dotykový displej je dnes "in", no nie každý si ho môže dovoliť. A tak sa Samsung rozhodol vypustiť na trh ďalší mobilný telefón, ktorý zaujal najmä svojou nižšou cenou.

Novinka svojím

náramne pripomína populárny model KP500 (KP501) Cookie od spoločnosti LG. Telefón klasickej konštrukcie so zaoblenými rohmi príliš nezaujme, no niekedy je lepšia jednoduchosť než extravagancia. Plastové vyhotovenie Samsungu S5230 je pomerne kvalitné, telefón nevŕzga a drží pevne. Otázny je len plastový kryt konektoru pre nabíjačku. Ten mi na testovacom kuse občas správne nedržal. Predná strana ukrýva veľký trojpalcový displej, pod ktorým sa nachádza trojica ovládacích tlačidiel. Ľavé a pravé slúžia na ovládanie hovoru, prostredné tlačidlo vás vráti v menu o úroveň späť. Jeho dlhším stlačením nedocielite nič, Samsung S5230 narozdiel od modelu S5600 nedisponuje multitaskingom. telefónu obsahuje tlačidlo na uzamknutie displeja a spúšť fotoaparátu. Už krátkym stlačením aktivujete fotoaparát. Oceňujem umiestnenie otvoru na pútko v spodnej strane pravej steny. Zadnú stranu mobilu tvorí plastový kryt, nájdete slot na pamäťovú kartu a SIM kartu. Pamäťová karta sa vkladá netradične pod SIM kartu - pre výmenu SIM karty batériu vyberať nemusíte, pre vybratie microSD karty, paradoxne, áno. Na zadnej strane nájdete aj objektív 3,2-megapixelového fotoaparátu so zrkadlom. obsahuje tlačidlá na ovládanie hlasitosti a krytý samsungový konektor pre nabíjačku a slúchadlá. Rozmery a hmotnosť nového Samsungu S5230 mi boli sympatické, telefón zaujal aj moje blízke okolie.

Klávesnica telefónu je vyriešená softvérovo. Pri písaní máte možnosť výberu z viacero typov zadávania textu. V režime na výšku je podporovaná

a rozpoznávanie písma, ktoré je mimochodom veľmi vydarené. Bez problémov rozpoznalo hneď moje písmo a text som písal bez chyby. Po otočení telefónu na šírku sa aktivuje qwerty klávesnica. Tá má síce menšie klávesy, no písanie na nej je v prípade menších prstov tiež bezproblémové.

Ovládanie Samsungu S5230 prebieha pomocou veľkého dotykového

. Uhlopriečka tri palce a rozlíšenie WQVGA je dostatočné. Fotografie aj písmo (až tri typy) vyzerajú na displeji dobre. Aj v tomto modeli je problémom viditeľnosť displeja na slnku. Domáci displej mobilu pozostáva z , na ktoré si môžete umiestniť niekoľko pripravených widgetov. Na výber máte rôzne - od kalendára, prezentácie obrázkov, hodín, prehrávačov, až po skratky k obľúbeným portálom ako Facebook, MySpace či YouTube. Menu telefónu pozostáva z dvanástich ikon a spodného riadku, v ktorom sa nachádzajú skratky ku klávesnici, widgetom a aplikácii s fotografiami (kam sa vám uložia najčastejšie vytáčané kontakty). Nastavenia displeja umožňujú vybrať si z jednej z dvoch pripravených tém (oranžová a zelená). Takisto si môžete zvoliť niektoré z pozadí, ktoré widgety budú aktívne či typ použitého systémového písma. Nastaviteľný jas a čas podsvietenia je v Samsungoch už štandardom.

Trojmegapixelový

robí fotografie priemernej kvality. Za dobrých svetelných podmienok sú zábery použiteľné aj na tlač. Podobne ako pri LG KP500, chýbajúci blesk a autofókus odsúdili fotoaparát len na fotografovanie denných momentiek. Nastavenia dokážu s výsledným záberom čo-to urobiť, no prílišné zázraky nečakajte. V ponuke si môžete vybrať jeden zo šiestich režimov fotografovania a motívový program (na výšku, na šírku, šport, noc, západ slnka a text). Funkcia text zvýrazňuje kontrast, no na fotografovania blízkych predmetov, ako pri režime makro, môžete zabudnúť. Samozrejmosťou je automatické vyváženie bielej, časovač či nastavenie jasu. Okrem fotografovania môžete so Samsungom S5230 nahrávať aj video. Na výber máte z dvoch režimov - v rozlíšení 320 x 240 a 176 x 144 bodov. Prezeranie obrázkov a fotografií je možné na výšku aj na šírku. Stačí otočiť telefón a fotografie sa zobrazujú na šírku. Posun medzi nimi je možný ťahom prsta alebo nakláňaním telefónu. Trochu nepraktické pri ukazovaní fotografií iným ľuďom. Prezerané fotografie môžete aj upravovať v jednoduchom editore. Video je taktiež možné sledovať na šírku, opäť stačí telefón len otočiť.

je tradične výborný a ponúka všetko, čo by ste od neho mohli čakať. Hudbu roztriedi podľa údajov z ID3 tagov, podporuje tvorbu viacerých playlistov a ponúkne na výber z niekoľkých typov ekvalizérov vrátane surroundu. Pri prehrávaní vidno obal albumu a informácie o skladbe. Prehrávanie funguje aj na pozadí. Počítajte však s pomalejšími reakciami pri práci s telefónom. Zvuk z reproduktoru je dostatočne hlasný. Dodávané stereo slúchadlá sú slabej kvality, no ich hlasitosť je výborná. Odporúčam radšej investovať peniaze do redukcie na 3,5 mm jack.

Funkcia

funguje (podobne ako TrackID v Sony Ericssonoch) spoľahlivo.

Samsung S5230 ponúka aj

s podporou funkcie RDS. Prítomná je dokonca aj funkcia Radio Text zobrazujúca názov aktuálnej skladby. Hlasitosť rádia ma príjemne prekvapila.

Pamäť telefónu je dostatočných 77 MB, ktoré môžete doplniť pamäťovou kartou microSD až do výšky 8 GB. Tá sa nelogicky vkladá pod SIM kartu, a tak je treba pri výmene vyberať aj batériu. Samsung S5230 uloží až 2000 kontaktov a 500 SMS. Samsungy sú známe aj obmedzenou kapacitou organizéra. Kalendár pojme 300 záznamov, úlohy a poznámky po 100 záznamov.

Telefonovanie je vďaka klasickej konštrukcii so zaoblenými rohmi príjemné.

telefónneho zoznamu môžu byť zobrazené samostatne alebo spoločne z oboch pamätí. Hromadné presúvanie či kopírovanie kontaktov je prítomné. Jednotlivé položky môžete dokonca posielať aj cez Bluetooth. V menu telefónu nájdete aj funkciu "kontatky s fotografiami", kde nájdete najčastejšie používané kontakty zobrazené v prehľadnom grafickom zozname. Funkcie hovoru sú štandardné, hlasité handsfree či zamknutý displej počas hovoru nikoho už neprekvapí. Na výber máte šesť pripravených profilov, ktoré si môžete plne prispôsobiť.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Editor textových a multimediálnych

je jednotný. Pri písaní správy najprv vyberiete príjemcu, potom píšete text. Ťuknutím na tlačidlo "pridať média" môžete vložiť multimediálny obsah do správy a zmeniť ju tak na MMS. Pri písaní môžete využiť klasickú alfanumerickú klávesnicu, rozpoznávanie znakov v alebo poliach či qwerty klávesnicu pri režime na šírku. V nastaveniach môžete zvoliť, či bude telefón ukladať odoslané správy. Výpisy o doručení sú tiež samozrejmosťou. Prijaté správy v priečinku môžete zoraďovať podľa rôznych kritérií. Zabudovaný e-mailový klient vám môže správy sťahovať automaticky každých 30 minút. Nastavenie konta je jednoduché, začiatočníkom pomôže sprievodca.

Jasmine si poradí aj s webovými stránkami. Titulku Fony.sk zobrazil bezproblémovo. Približovanie a odďaľovanie stránky prebieha pomocou tlačidiel na ovládanie hlasitosti alebo na displeji a následným pohybom nahor či nadol. Tento nápad sa mi pozdával viac ako použitie funkcie multitouch alebo softvérovej lupy.

môže byť opakovaný s nastavením odkladom budenia. Použitie rádia ako tónu budenia nie je možné. Budíkov môže byť aj viacero. Výborný s mesačným náhľadom ukazuje v spodnej lište aj aktuálne záznamy. Nezmyselná je len jeho obmedzená kapacita na 300 záznamov. Veľká škoda je, že kalendár nie je prepojený s widgetovým kalendárom (presnejšie pasívnym náhľadom na aktuálny mesiac) na domácej obrazovke. Samsung S5230 ponúka aj štandardný balík organizačných funkcií ako poznámky, úlohy, svetový čas, kalkulačku či prevodník.

V menu aplikácií nájdete, okrem nastavenia synchronizácie a Bluetooth, aj časovač, stopky, čítačku RSS, diktafón, FM rádio či hry. Tie sú už štandardne vo forme demoverzií a pre ich úplnú funkčnosť je treba zakúpiť plné verzie. Java aplikácie je možné

a pracovať tak s telefónom so spustenou aplikáciou na pozadí.

Výdrž Samsungu S5230 je výborná, o čo sa stará aj 1 000 mAh batéria. Pri aktívnom používaní mi vydržal 2-3 dni, pri pasívnejšom používaní to boli minimálne štyri dni.

Výhody:

- veľké množstvo widgetov,

- cena,

- FM rádio s RDS a RT,

Nevýhody:

- viditeľnosť displeja na slnku,

- pomalšie reakcie pri pustenom prehrávači,

- microSD pod SIM kartou,

Orientačná cena: 169 € (5 091,30 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Samsung S5230 bol predstavený spolu s modelom S5600. Ich rozdiely sú na prvý pohľad nepatrné, no Samsung S5230, hoci má nižšie označenie, ponúka väčšie rozlíšenie a uhlopriečku displeja. Chýba mu ale podpora sietí tretej generácie a tým pádom aj prítomnosť HSDPA. Spoločnú majú multimediálnu výbavu, do ktorej patrí trojmegapixelový fotoaparát, hudobný prehrávač a FM rádio s RDS. Samsung S5230 sa snaží konkurovať lacným dotykovým modelom od LG, ktorým je napríklad aj spomínaný KP500 Cookie. Ten za podobnú cenu ponúka takmer rovnakú výbavu. Samsung vyniká rozpoznávaním hudby, radio-textom a ďalšími drobnými funkciami.

Produktová stránka: Samsung

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 13.07.2009 - 14:35

Pomôzte mi mam SAmsung star ale ked som teraz zapal mobil tak mi tam nabehlo DOWNLOAD a nemizne to

anonymous12.03.2009 - 16:53 Trvalý odkaz

Tomasko007: Zaujimavy telefonik, ale design sa mi viac paci na modely S5600, klavesy na prijem/zrusenie hovoru mi pridu dost "staro" (neatraktivne).

anonymous14.03.2009 - 08:54 Trvalý odkaz

mmkristof: LG KP500 alebo samsung S5230? ktory by ste si vybrali?

anonymous23.03.2009 - 14:09 Trvalý odkaz

wayne: nj radsej 3g/wifi ako fotak v mobile

anonymous07.07.2009 - 12:10 Trvalý odkaz

mimi: dos? divný phone, nový a hne? reklamovaný, mám s ním zlú skusenos?!!!!!!!!!!

Celá diskusia 1091 príspevkov