Samsung Preston (Samsung S5600)

PRVÝ KONTAKT s mid-endom 3G mobil s dotykovým displejom, inteligentným odblokovaním, 3 Mpix fotoaparátom, FM rádiom s RDS a HSDPA.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný, TouchWiz UI,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 103 x 55 x 13 mm,

hmotnosť: ??? gramov (zistená: 96 g),

displej: aktívny, dotykový, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 42 x 56 mm, uhlopriečka 71 mm (2,8''), aktívny pohotovostný režim (widgety),

fotoaparát: 3 Mpix (CMOS), LED blesk, záznam videí (320 x 240 b., 15 fps),

pamäť: 70 MB + microSD (do 8 GB, pod batériou), 2 000 kontaktov, 500 SMS, 300 udalostí,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, kábel (microUSB, aj nabíja), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (redukcia v balení), FM rádio (s RDS a RT), A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, akcelerometer,

batéria: 960 mAh, AB463651BU,

výdrž: do 6 h hovoru / 250 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny kryt objektívu, xenónový blesk, autofókus, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack na tele prístroja, GPS, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, microUSB nabíjačka, microUSB-USB kábel, adaptér na 3,5 mm jack, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Model S5600, krycím menom Preston, je novým dotykovým mobilom od spoločnosti Samsung. Tento pomerne dobre vybavený mobil je určený do rúk používateľom, ktorí hľadajú spojenie dotykového displeja a multimediálnych funkcií za cenu do 250 eur.

telefónu je riešený zaujímavo. Prednej čiernej strane dominuje veľký 2,8-palcový dotykový kapacitný displej. Pod ním sa nachádza trojica - dve na príjem a ukončenie hovoru a stredové tlačidlo, ktoré vás v menu vracia vždy o úroveň naspäť. Lesklý povrch displeja a jeho rámu sa ľahko ušpiní, no na to sme už pri telefónoch tohto typu zvyknutí. Zadná strana je celá tvorená odnímateľným krytom sivej metalízovej farby. Ten budete odnímať nielen pri výmene batérie, ale aj pamäťovej karty, ktorá sa ukrýva pod akumulátorom. A ja som si myslel, že sa tohto hlúpeho umiestnenia microSD od renomovanej značky už nedočkám. Okrem loga výrobcu sa v spodnej časti nachádza otvor reproduktoru, vo vrchnej zasa objektív trojmegapixelového fotoaparátu s LED bleskom. mobilu obsahuje spúšť fotoaparátu a tlačidlo pre uzamknutie displeja. Na mobilu sa vo vrchnej časti nachádza otvor na pútko a dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. V Samsungu S5600 je zaujímavá najmä vrchná strana mobilu, ktorá ukrýva krytý microUSB konektor. Páči sa mi použitie tohoto konektoru pre nabíjanie, spojenie s počítačom i príslušenstvo. MicroUSB po pripojení k počítaču telefón aj nabíja. Konštrukcia telefónu je napriek použitým plastom pomerne kvalitná. Telefón pri silnom uchopení nevŕzga ani nepraská.

Ovládanie Samsungu S5600 prebieha pomocou kapacitného dotykového displeja a stredového tlačidla, ktoré vás vracia o úroveň späť. Písanie správ a e-mailov je riešené softvérovou alfanumerickou klávesnicou. Telefón síce obsahuje akcelerometer, no ten vám klávesnicu pri otočení nezmení na qwerty. Toto považujem za vážny nedostatok, keďže nie každý obľubuje vyťukávanie na dotykovej alfanumerickej klávesnici.

telefónu používa uhlopriečku až 2,8 palca, no rozlíšenie len 240 x 320 bodov. Uvítal by som aspoň WQVGA, ktoré pužívajú ostatné lacnejšie dotykové mobily. Reakcie na dotyk sú vďaka kapacitnému displeju presné a pomerne rýchle, s ovládaním som nemal najmenší problém. Veľkým problémom Samsungov je ich viditeľnosť displeja na priamom slnku. Ani S5600-vka si v tomto smere nevedie najlepšie. Páči sa mi použitie , medzi ktorými môžete listovať ťahom prsta. Každá domáca obrazovka môže mať vlastnú tapetu. Na plochu si môžete umiestniť aj widgety, ktorých je v telefóne pripravených viac než dosť. Nepáči sa mi, že widgety neostávajú v zamknutej polohe ako na telefónoch LG, a tak je možné ich kedykoľvek premiestňovať, čo sa mi občas nechcene stalo aj pri presúvaní sa z jednej domácej obrazovky na druhú. V pohotovostnom režime sa v spodnej časti displeja nachádza aj riadok s - rýchly prístup ku klávesnici, kontaktom a menu. Podržaním stredového tlačidla sa dostanete ku výrobcom vybraným skratkám: k hovoru, prehrávaču, správam, prehliadaču a menu. pozostáva z matice ikon v rozložení 3 x 4 položky. V nastaveniach displeja nájdete možnosť zvoliť si jednu z dvoch pripravených tém (červená a zelená), troch typov písma, nastaviť jas, čas podsvietenia displeja a možnosť zvoliť si, ktoré z widgetov budú aktívne.

Veľkou výhodou Samsungu Preston je

. Predstavte si, že v ruke držíte zamknutý mobil. Stlačíte stredné tlačidlo pre jemné rozsvietenie zablokovaného displeja. Potom po ňom nakreslíte S a dostanete sa do správ, alebo H, a spustí sa hudobný prehrávač. Spomínané si vyberáte a k funkciám priraďujete sami. Ak chcete len displej odomknúť, stačí po ňom nakresliť nulu.

Samsungu S5600 používva rozlíšenie maximálne tri megapixely, no radosť kazí najmä absencia autofókusu. Nechýba však prisvetľovacia dióda vo forme LED blesku. Ten postačí na nočné fotografovanie osôb a predmetov vo vzdialenosti jedného metra. Možnosti nastavenia fotoaparátu sú štandardné. Prítomné sú farebné efekty, nastavenia kvality, jasu, vyváženia bielej a možnosti zapnutia blesku. Fotografovanie prebieha na šírku, po bokoch displeja sa nachádzajú aj skratky k nastaveniam displeja a rýchleho náhľadu. Video nahráva Samsung S5600 v rozlíšení 320 x 240 bodov vo formáte MP4. Pri nahrávaní môžete ponechať zapnutý blesk.

má aj svoju samostatnú ikonu v hlavnom menu. Aplikácia zobrazuje náhľady fotografií automaticky na šírku, poklepaním prstov po displeji sa fotografia roztiahne na celú obrazovku. Posúvanie sa medzi obrázkami zabezpečuje ťah prsta alebo akcelerometer nakláňaním telefónu. Okrem tejto aplikácie môžete na prezeranie multimediálneho obsahu využiť aj štandardného správcu súborov. Ten prezeraný obsah zobrazuje vo forme zoznamu alebo ikon. Pri otvorenom konkrétnom súbore sa do celoobrazovkového režimu dostanete otočením telefónu do vodorovnej polohy. Fotografie, a dokonca aj videá, môžete pridávať ku kontaktom.

je tradičný samsungový. Vašu hudbu vám roztriedi podľa interpretov, albumov, žánrov a podcastov. Podporované sú aj zoznamy skladieb, či už vlastné alebo automaticky vytvorené. Pri prehrávaní sa zobrazuje obrázok albumu, meniteľné hodnotenie skladby a jej dĺžka. V možnostiach si môžete zvoliť či má prehrávač fungovať aj na pozadí a zvoliť si jeden z pripravených ekvalizérov (vrátane surroundu). Slúchadlá sú slabšej kvality, no ich hlasitosť je dostatočná. Páči sa mi použitie redukcie z microUSB na 3,5 mm jack, ktorá sa mnohým zíde aj v budúcnosti. V telefóne sa nachádza aj , ktoré podporuje RDS a dokonca aj RT (Radio Text). Rádio bohužiaľ nemôžete použiť ako tón budíka.

oceníte, ak chcete vedieť názov a interpreta skladby z rádia alebo nejakého remixu.

Prítomnosťou Google Maps sa nedajte pomýliť. Nie, Samsung S5600 nemá zabudovaný GPS modul. Aplikácia Gmaps vám ukáže približnú polohu len podľa BTS, ku ktorej ste pripojení.

Pamäť telefónu je dostatočných 70 MB, ktoré môžete rozšíriť kartou microSDHC. Tá môže byť maximálnej kapacity 8 GB. Nevýhodou je, že sa pamäťové karty vkladajú pod batériu. Telefón si zapamätá aj 2 000 kontaktov a 500 SMS správ.

Telefonovanie so Samsungom S5600 je vďaka jeho tvaru pohodlné. Displej je počas hovoru uzamknutý, no zvyšovanie hlasitosti funguje. Telefónny zoznam pojme až 2 000 viacpoložkových

. Podporované sú aj profily, ktoré si môžete plne prispôsobiť. Funkcie hovoru a telefónneho zoznamu sú skrátka zvládnuté výborne takmer v každom mobile, Samsung S5600 nie je výnimkou. Vyznačuje sa však aj jednou funkciou navyše - , ktoré sa vám nikdy nedovolajú, aj keď im bude hovor normálne zvoniť. Vy zbadáte na displeji len počet zmeškaných pokusov od danej osoby.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Editor textových a multimediálnych

je spoločný. Veľká škoda je, že qwerty klávesnica nie je podporovaná. Písanie správ je teda možné len na výšku. Editor je jednoduchý a prehľadný, prácu s ním zvládnu aj začiatočníci. Problematická môže byť medzera umiestnená mimo alanumerickej klávesnice. Tá sa nachádza v užšom bočnom paneli spolu s rôznymi nastaveniami textu. Pri rýchlom písaní sa mi občas stávali preklepy. V nastaveniach môžete ponechať zapnuté ukladanie odoslaných správ či potvrdenie o doručení. V telefóne sa nachádza aj jednoduchý . Ten môže sťahovať maily v pravidelnom intervale od 30 minút, neporadí si však so správami nad 1 MB. Samsungy ponúkajú aj , inak tomu nie je ani v modeli S5600.

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

Zabudovaný

Jasmine si poradí aj s webovými stránkami. Podporovaná je aj RSS čítačka. O rýchle prehliadanie internetu sa postará podpora sietí tretej generácie s nadstavbou HSDPA. Ocenil by som aj prítomnosť Wi-Fi, to bohužiaľ v mobile nenájdete. O lokálnu konektivitu sa postará Bluetooth či microUSB konektor.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

zobrazuje v mesačnom náhľade, no aktuálne úlohy pod ním nenájdete. Kapacita záznamov je obmedzená na 300 záznamov. Z ostatných organizačných funkcií nájdete v telefóne úlohy, poznámky, svetový čas, , prevodník, diktafón, časovač a stopky. Budíkov si môžete nastaviť viac. Každý z nich môže mať vlastné nastavenie opakovania, posunutie budenia, počet opakovaní, vlastnú melódiu aj jej hlasitosť. Ako som už vyššie spomínal, budenie rádiom nie je možné.

Java aplikácie môžete aj minimalizovať a prepínať medzi nimi. V mobile nájdete okrem Google Maps pripravených aj zopár demoverzií hier.

O výdrž mobilu sa stará 960 mAh batéria, ktorá vydrží pri bežnom používani 2-3 dni. Pri veľkom vyťažení telefónu sa pripravte na výdrž okolo 1 - 1,5 dňa.

Výhody:

- microUSB konektor,

- kapacitný displej,

- veľké množstvo widgetov,

- inteligentné odomknutie.

Nevýhody:

- absencia qwerty klávesnice,

- neuzamknutá poloha widgetov,

- microSD slot pod batériou,

- obmedzenie e-mailov.

Orientačná cena: 220 € (6 627,70 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Samsung S5600 je zaujímavou novinkou medzi dotykovými mobilmi na trhu. Ide o multimediálny model strednej triedy s veľkým dotykovým displejom. V jeho prospech hovorí najmä veľký dotykový displej, fotoaparát s rozlíšením tri megapixely a podpora HSDPA. Samsung S5600 sa snaží robiť konkurenciu lacným dotykovým modelom od konkurencie, najmä však modelu LG KP500 Cookie, ktorému chýba podpora sietí tretej generácie, inteligentné odblokovanie, radio text...no ponúka lepšie rozlíšenie displeja.

Produktová stránka: Samsung S5600

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Samsung S5600

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.07.2009 - 02:37

Ja mam mobil uz 3 roky a zatial je to okay

anonymous06.06.2009 - 00:23 Trvalý odkaz

jou: no tak bol som si vziat tento phone a po par hodinkach co som ho studoval ma trocha sklamal...hlavne ze sa v recenzii pise ze ma autofocus, ale to je blbost...najma toto ma vytocilo, lebo prave tato funkcia je pre mna dolezita, napr. pri foteni dokumentov a pod...inak je to v podstate telefon celkom sikovny, ale na druhej strane nenadchne...a ten fotak je velka bieda...naozaj...necakal som zasa nieco extra...ale aspon ten autofocus...v porovnani s lg cookie je zhruba na tej istej urovni, akurat je o dost drahsi...druhy krat by som si vybral asi ten lg...ale co uz...

anonymous09.06.2009 - 12:19 Trvalý odkaz

lafo: Jou pises ze prave autofocus je pre teba dolezite a potom napises, ze radsej by si si zobral uz Cookie, co nema taktiez autofocus, dokonca ani blesk.Takze s tym fotakom neviem ako si to myslel. Kazdopadne od vcera ho mam uz aj ja a som s nim spokojny, ma to pekny siroky displej a zatial som s nim nemal problemy, som vo faze zvykania si. Akurat ten kabel na sluchatka je trochu dlhy:)

anonymous10.06.2009 - 19:45 Trvalý odkaz

Peterenko: Zdravim. Chcel by som si zobrat z Orange S 5600, tak keby bol niekto taky dobra co ho uz ma a mohol by mi troska popisa? nento mobil. Hlavne co sa obrazovky týka. Ako vykresluje a ci ma ozaj 16 mil. farieb ako uvadzajú WWW stránky. V orange mu pisu 262 tis. farieb. Fotak nepotrebujem mam digital, ale na tej obrazovke mi záleží. Zobral by som aj LG KU990i ale je mi luto platit za jeho fotak. ?akujem. :)

anonymous11.06.2009 - 13:58 Trvalý odkaz

lafo: Tak ja ho mam a mozem len odporucit. Dispej sice neviem ci ma tolko ci tolko farieb, vykresluje velmi jemne, tak uz velky rozdiel nepostrehnes si myslim..mam ho par dni, ale velka spokojnost. Akurat skoda toho fotaka, je to bez autofocusu, ale taktiez som si nebral mobil kvoli fotaku, tak som to ozelel bez problemov. Paci sa mi telefonny zoznam,moznost inteligentneho odomykania klavesnice, prehliadac obrazkov. Celkovo je dobre spracovany co sa tyka materialov a pod.

Celá diskusia 263 príspevkov