Trhový podiel Windows Phone tvoria takmer výhradne Nokie

Trh so smartfónmi bežiacimi na operačnom systéme Windows Phone stále ovláda Nokia, ktorá vyrobila až 95 % všetkých aktuálne používaných zariadení. Najpopulárnejším modelom je lacná Lumia 520.

Hoci svoje smartfóny pre operačný systém Windows Phone už predstavili aj veľkí výrobcovia ako Samsung či HTC, ktorým sa na trhu s Androidmi darí, ani Ativ S, ani HTC One (M8) for Windows zákazníkov príliš neoslovili a prakticky celý trhový podiel v segmente windowsfónov naďalej ovláda výhradne Nokia.

Tá totiž podľa spoločnosti AdDuplex vyrobila až 94,99 % smartfónov bežiacich na operačnom systéme Windows Phone 8.x. Hoci podieľ HTC a Samsungu mierne vzrástol, v októbri dosahoval len zanedbateľných 3,17 % pre HTC, respektive 1,15 % pre kórejského výrobcu.

Vôbec najpopulárnejším modelom je stále lacná Lumia 520, ktorá ovláda až 26,9 % trhu. Nasledujú modely Lumia 625, 630 a prvý high-end potom reprezentuje Lumia 920 s 5,8 % trhového podielu.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

ikona

Microsoft oficiálne predstavil Windows Phone 8.1Verzia s poradovým číslom 8.1 sa konečne dočkala oficiálneho uvedenia. Najprv ju dostanú nové Lumie, neskôr všetky zariadenia, na ktorých aktuálne beží WP 8. Prinesie hlasovú asistentku, tretí rad dlaždíc či nový Internet Explorer.

Microsoft pritom môže tešiť najmä počet používateľov, ktorí poslušne prechádzajú na najnovšiu verziu jeho operačného systému. Windows Phone 8.1 (na 46,7 % smartfónov) totiž v októbri po prvý raz preskočil staršiu verziu 8.0. Prvú generáciu WP 7.x, ktorú už ignoruje aj väčšina vývojárov aplikácií, stále používa viac než 16 % používateľov.

Zdroj: AdDuplex

Diskusia k článku:

Začať diskusiu