Microsoft Band

Microsoft uviedol svoj prvý fitness náramok s 1,4” dotykovým displejom. Dokáže merať tep srdca, zaznamenávať beh cez GPS či upozorňovať na zmeškané udalosti, no hlavne konečne funguje s Androidom, iOS i Windows Phone. Ako jeden z prvých na trhu.

Základné parametre:

OS: vlastný

chipset: ???

frekvencie: nepodporuje

rozmery: 11 x 33 mm (š x h),

hmotnosť: ??? gramov

displej: TFT, dotykový (kapacitný), 320 x 106 b., uhlopriečka 1,4'' (36 mm)

fotoaparát: nie

predná kamera: nie

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, USB,

ostatné: akcelerometer, snímač tepu a teploty kože, UV senzor, GPS, odolnosť voči ošplechnutiu vodou a prachu, mikrofón, vibračný motorček

batéria: dve Li-ion batérie batéria 2 x 100 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: okolo 156 eur, v predaji (v USA)

Neobsahuje/nepodporuje: slot na SIM kartu, pamäťové karty, fotoaparát, pravdepodobne reproduktor

Obsah balenia: náramok, USB kolíska s magnetom, dokumenty

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Hoci všetky najnovšie smartfóny s Windows Phone 8 už podporujú aj nízkoenergetický prenos dát cez Bluetooth 4.0, prakticky žiadne z fitness náramkov s operačným systémom od Microsoftu nespolupracujú. Počítačový gigant si preto vyrobil vlastný, no párovaciu aplikáciu Microsoft Health okrem vlastného obchodu umiestnil aj do App Store a Google Play.

Microsoft Band má dotykový displej s rozlíšením 320 x 106 bodov, no zatiaľ sa zdá, že informácie dokáže zobrazovať iba "na šírku". Pri čítaní niektorých údajov si teda so zápästím, narozdiel od klasických hodiniek, poriadne zacvičíte. Konkurenčný Samsung to pochopil a svojmu Gear Fit-u v jednej z aktualizácií rýchlo pridal aj podporu pre otáčanie displeja.

ikona

Samsung Gear Fit - mimoriadne návykový náramokRecenzia ľahkého a odolného fitnes náramku s 1,84-palcovým ohnutým displejom, pedometrom, meračom tepu, notifikačnou funkciou a dobrou výdržou.

Pre ovládanie poslúži vypínač a ďalšie tlačidlo vedľa neho, konkrétny režim zo základnej obrazovky si však vyberiete skrolovaním cez špeciálne dlaždice. Narozdiel od windowsfónov sú tu však zoradené vedľa seba.

Náramok prostredníctvom optického senzora na nevymeniteľnom gumovom náramku sníma tepovú frekvenciu srdca alebo teplotu vašej kože, ktoré môže spolu s údajmi zo zabudovanej (smartfón tak pri behu môžete nechať doma) GPS a počítadlom krokov analyzovať v príslušnej fitness aplikácií. Okrem toho stráži aj priebeh vášho spánku, spálené kalórie a dokonca aj UV index slnečného žiarenia, pokiaľ s ním vyjdete von.

Prvé wearables príslušenstvo od Microsoftu však dokáže aj informovať o zmeškaných udalostiach z vášho smartfónu s Windows Phone 8.1, iOS 7.1 alebo Androidom 4.3 a vyššími. Nechýba prehľad o zmeškaných hovoroch, počasí, náhľad na prijaté SMS-ky, e-maily alebo udalosti z kalendára či sociálnych sietí. Hlasové pokyny však bude počúvať iba pri spojení so zariadeniami z vlastnej stajne, rozumie im totiž len s Cortanou vo Windows Phone 8.1.

Samozrejme, notifikácie možno úplne stlmiť a náramok používať len na zobrazovanie aktuálneho času či počítanie krokov. V tom prípade môže displej zostať stále zapnutý, no pravdepodobne sa už nedostanete na výrobcom sľubovanú dvojdňovú výdrž. Dvojicu zabudovaných 100 mAh batérií nabijete len cez špeciálnu magnetickú kolísku zasúvajúcu sa do USB portu alebo akéhokoľvek klasického nabíjacieho adaptéra.

Podľa všetkého v tomto novom kúsku techniky chýba reproduktor. Na budenie alebo upozornenia poslúži vibračný motorček, no niekomu môže chýbať funkcia hands-free telefonovania. Otázne je aj prehrávanie hudby cez Bluetooth slúchadlá, výrobca sa totiž vôbec nezmieňuje o internej pamäti. Pravdepodobne do nej nič ďalšie nenakopírujete.

Spolu s náramkom Microsoft spustil aj platformu Health, ktorá bude konkurovať Androidu Fit a Zdraviu (rovnako Health) od Apple. Cloudová služba uchová všetky údaje, ktoré sprístupní aj aplikáciám ako RunKeeper, MapMyFitness, FitnessPal či Up od Jawbone. Uchová každý váš beh či odhadne spálené kalórie z každého dňa v posilňovni. K systému HealthValut môžu mať prístup aj lekári.

Zdá sa, že vývojári skutočne nezaháľali a ešte pred uvedením náramku oslovili aj ďalších partnerov. V USA s ním zaplatíte napríklad svoju kávu v sieti Starbucks (platí sa cez aplikáciu a číslo karty, kedže náramok nedisponuje NFC čipom) alebo využijete dvojtýždňovú permanentku do fitness centier.

Náramok sa už začal predávať v USA, za cenu 199 dolárov (približne 156 eur).

Diskusia k článku:

Začať diskusiu