Mesačné skúsenosti s tabletofónom Nokia Lumia 1320

Vlado svoju Nokiu N900 vymenil za 6'' tabletofón s HD displejom. Oceňuje rýchly a stabilný systém, výbornú čitateľnosť displeja v exteriéri a bezplatnú navigáciu.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si Vladove skúsenosti

Úvod

Telefón som kúpil ako nový v NAY elektrodome za zhruba 280 eur. Iste, na internete sa dá nájsť aj lacnejšie, ale v prípade reklamácie je pre mňa jednoduchšie zájsť do kamenného obchodu než posielať telefón internetovému predajcovi či do servisu na dobierku. Do predajne som šiel už na istotu lebo mesiac predtým som kúpil windows telefón svojej priateľke, konkrétne Lumiu 625, a nevie si ju vynachváliť.

ikona

Recenzia: Nokia Lumia 1320 - orezaná 1520-ka s dlhou výdržouRecenzia cenovo dostupnejšej verzia Lumie 1520 s dvojjadrovým procesorom, 6'' HD displejom, 5 Mpix fotoaparátom a výbornou výdržou.

Konštrukcia a dizajn

V recenzii na Fony.sk som sa dočítal, že sa objavili problémy s vŕzgajúcim zadným krytom. Na mojej Nokii však pevne drží a žiadny škripot neregistrujem. Akurát mi vadí, že sa pri jeho odnímaním sa nepekne ohýba. Vlastne sa čudujem, že som ho ešte nezlomil. Rozmermi patrí 1320-ka medzi veľké telefóny, ale ja som vedel, do čoho idem. Je jasné, že keď mám telefón vo vrecku nohavíc, tak si šnúrky na topánkach už nezaviažem. Vhodný obal na telefón je podľa mňa nevyhnutnosť. Neviem, či je to len môj subjektívny pocit, alebo je vážne zadný kryt vyrobený z extra šmykľavého materiálu. Čo považujem ja za veľké mínus, je ochranné sklíčko fotoaparátu, ktoré je zarovno so zadným krytom, takže stačí že ho párkrát posunúť po stole, a sklíčko fotoaparátu je poškriabané.

Displej

Displej je doslova magnetom na odtlačky. Môžem ho čistiť aj 15-krát denne a po prvom dotyku sú tam zas. Pokiaľ displej svieti a je tma, nič nevidno, no akonáhle sa o displej oprie slnko, komplikujú odtlačky jeho čitateľnosť. HD rozlíšenie na šiestich palcoch nevyzerá na papieri závratne, ale realita je však úplná iná, a pozeranie filmov či fotografií na tomto displeji je vážne pôžitok. Čierna je čiernou, čo som si potvrdil pri pohľade na displej 625-ky.Všimol som si však aj jednu zaujímavú vec. Pokiaľ svieti slnko priamo na displej a jas je nastavený na automatiku, tak sa začnú farby akosi deformovať a displej vyzerá akoby mal o tretinu nižšie rozlíšenie. Keď prepnem jas na vysoký je zrazu všetko v poriadku. Zvláštne. Čitateľnosť na slnku je jedným slovom perfektná, tak, ako je u Nokie zvykom.

Výkon

Dvojjadrový procesor taktovaný na 1,7 GHz spoločne s 1 GB RAM je pre svižný chod systému viac než dostatočný. 8 GB vstavanej pamäte nie je veľa, ale po aktualizácii na Windows Phone 8.1 ponúka systém možnosť inštalovania aplikácií na pamäťovú micro-SD kartu. Tá má v mojom prípade kapacitu 32 GB a v aplikácii Senzor úložiska sa dajú už nainštalované aplikácie presunúť na pamäťovú kartu. Perfektné. Častým používateľom navigácie odporúčam presunúť si na kartu hlavne aplikáciu Here Drive, kvôli veľkosti máp. Počas mesiaca používania sa mi telefón ani raz nezasekol. Odinštalovanie prebieha rýchlo a bezproblémovo.

Na jeden záber: Nokia Lumia 1320

Systém

Po prvom zapnutí systém vyzeral ako nejaká uzavretá platforma. Nedalo sa zmeniť pozadie ani nastaviť zvonenie. Naozaj to môže byť pre mnohých používateľov obmedzujúce. Všetko sa však zmenilo s aktualizáciou na nový Windows Phone 8.1 ktorú som si vďaka programu Preview for Developers v predstihu pred oficiálnym updateom na môj telefón nainštaloval. Návod ako na to je aj tu na stránke Fony.sk.

Hlavné zmeny ktoré som postrehol:

- konečne sa dá nastaviť pozadie

- hlasitosť môžete nastaviť osobitne pre zvonenia a osobitne pre média

- bezplatná celosvetová off-line navigácia Here Drive+ je pre všetky zariadenia s verziou 8.1, čím má Microsoft u mňa veľké plus, pretože funguje perfektne a nájdenie polohy je bleskurýchle (nie ako na mojej predchádzajúcej Nokii N900)

- horná lišta s notifikaciami na spôsob Androidu je super. Zobrazuje rýchle nastavenia Wi-Fi (po zapnutí sa hneď pripojí k známej sieti), Bluetooth (zapnutý/vypnutý viditeľnosť netreba nastavovať ako na Androide, ale predtým ako chcem niekomu poslať fotku alebo MP3 ho musím najskôr zapnúť, ináč mi túto možnosť telefón ani neponúkne), režim v lietadle, zámok otáčania a nastavenie jasu.

- tuším sa v recenzii písalo, že na domácej obrazovke sa stále skrývajú oznámenia o stave batérie a podobne. Mne ich už zobrazuje permanentne a neschovávajú sa.

Medzi moje najpoužívanejšie aplikácie patrí AccuWeather, má peknú dlaždicu naploche a zaujímavú uzamykaciu obrazovku, so známymi komunikujem cez Viber (v práci mám Wi-Fi) a veľmi dobrú aplikáciu má aj SME. No a na zábavu mám YouTube HD.

Fotoaparát

Fotoaparát patrí k lepšiemu priemeru, ale zdalo sa mi, že v N900-ke odvádzal 5-megapixelový snímač lepšiu prácu. Video je za bieleho krásne a je radosť naň pozerať aj na počítači. V noci nasnímané video vyzerá na obrazovke telefónu celkom obstojne, avšak po zhliadnutí v počítači je už vidieť dosť výrazný šum. Na fotografovanie používam aplikáciu Nokia Camera, kde sa pri manuálnom nastavení dajú zhotoviť veľmi podarené snímky.

Vladove fotografie:

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Výdrž

Pri náročnejšom používaní, čo znamená, že som stále online a displej mám zapnutý, mi Lumia 1320 vydrží tak desať hodín. Pri hraní náročnejších hier sa skráti na približne šesť hodín. Moje bežné používanie znamená tak hodinka na internete, hodina hovorov a dve hodiny počúvania hudby, a vtedy mi batéria vydrží bez problémov dva dni na jedno nabitie.

Záver

Pri nákupe telefónu som som sa predavača pýtal, ako sa zariadenia s Windows Phone 8 predávajú. Odpovedal mi jedným slovom: bieda. Ako som sa dozvedel, časť ľudí vraj nechce mať v telefóne ten istý systém ako v počítači a niektorí zas ani poriadne nevedia, že nejaký windows v telefóne vôbec existuje.

Po mojich skúsenostiach s Nokiou N900 som dlho váhal nad jej nástupcom. Keďže som bol so značkou Nokia stále spokojný, opäť som to riskol, a vyplatilo sa. Kúpu Nokia Lumia 1320 neľutujem.

Diskusia k článku:

Šimon 11.10.2014 - 15:02

Super recenzia. A to šak jasné že sa biedne predáva keď to ovečkárstvo je na tom androide už nenormálne viac jak na iOs ale WP mobily sú super a každý len chváli prechod a ja budem asi ďaľší.

rtg11.10.2014 - 16:03 Trvalý odkaz

musim potvrdit, ze WP je super, ked som ho skusil, bol som ozaj nadseny, neviem preco sa toho ludia tak boja, navyse ak niekomu lezie krkom Android, WP bude prenho velka ulava...

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne11.10.2014 - 16:09 Trvalý odkaz

Prečo ovečkarstvo, na Androide sa najlahsie warezi, preto ho ma tolko ludi.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease11.10.2014 - 17:54 Trvalý odkaz

Možno aj.. Ale načo wareziť, keď je toľko užitočných aplikácií zdarma + ozaj TOP stoja 1 až 5€. Na Symbiane som svojho času vyplazil za po***** počasie 24€/rok! Žiaľ to boli normálne ceny vtedy app stala priemerne 20€. V Google Play teraz nájdem 10 lepších zadarmo.

Inak som si všimol, že k WP sa utiekajú užívatelia s android plečkami so slabým HW, malou internou pamäťou, 512MB RAM atď.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne11.10.2014 - 18:04 Trvalý odkaz

Tak v tej cenovej kategorii aj v tych hw parametroch WP Android prevalcuje, to je pravda, sam to vidim na Lumii620.

Celá diskusia 28 príspevkov