HTC má Desire Eye s dvomi 13 Mpix fotoaparátmi a akčnú kameru Re

HTC predstavilo smartfón s 5,2-palcovou Full HD obrazovkou a dvomi 13-megapixelovými fotoaparátmi. Jeden je klasicky vzadu, druhý nad displejom. Myslelo sa aj na dva LED blesky. Malá príručná kamera Re sa pravdepodobne inšpirovala úspešným GoPro.

Výkonný riaditeľ HTC Peter Chou v New Yorku predstavil najmä novú produktovú stratégiu tajwanskej spoločnosti. Zdá sa, že ich telefóny budú odteraz popri dizajne klásť veľký dôraz aj na fotografické funkcie, teda niečo, čím značka v minulosti často sklamala hlavne používateľov, pre ktorých bolo podstatné aj rozlíšenie výsledných fotografií.

Dokazuje to model HTC Desire Eye, ktorý dostal 13-megapixelový snímač ako pre zadný, tak i pre predný fotoaparát. Výrobca sa snaží úplne zotrieť rozdiel medzi hlavným fotoaparátom a šošovkou nad displejom, čo dokazuje napríklad umiestnenie duálneho LED blesku na obe strany telefónu.

Desire Eye sa hrdí aj funkciou face tracking. Pri videohovoroch ho budete môcť oprieť o stôl či položiť do stojana a systém vašu tvár vždy umiestni do toho správneho miesta tak, aby bol zážitok pre obe strany čo najprirodzenejší. Aplikácia pre videohovory takto zvládne skombinovať konferenčné stretnutie s maximálne štyrmi ďalšími osobami, ktorých tváre rozloží po celej obrazovke. Samozrejmosťou je aj sotvérová redukcia hluku.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Ďalšie funkcie, ako napríklad umiestnenie svojho selfie zachyteného prednou kamerou do záberu odfotografovaného zadným fotoaparátom (face fusion), pravdepodobne tak často používať nebudete. Všetky nové možnosti by mali byť dostupné aj pre HTC One M7, M8, One mini a One mini 2.

Vylepšení sa dočkali aj krátke zostrihy a HTC Zoe. Aplikácia Zoe 1.0 navyše bude dostupná aj pre ostatné telefóny s Androidom 4.3 a vyšším a dokonca i pre iOS. Z Google Play si ju budete môcť stiahnuť už v týchto dňoch, v App Store pribudne neskôr, pravdepodobne do konca roka.

HTC Desire Eye dostalo procesor Qualcomm Snapdragon 801, 2 GB RAM, 2 400 mAh batériu a 5,2-palcový Full HD displej. Jeho plastové telo je odolné voči vode. Po zverejnení kompletných špecifikácií výrobcom vám novinku podrobnejšie predstavíme v tradičnom článku - Základnom infe.

HTC Re je malá príručná kamera, ktorá bude pravdepodobne mieriť na GoPro a jeho konkurenciu. Je navrhnutá veľmi jednoducho - jedno stlačenie hlavného tlačidla zachytí 16-megapixelovú fotografiu, dlhé podržanie zasa Full HD (1 920 x 1 080 b.) video pri 30 fps. Druhé tlačidlo na prednej strane (pod objektívom) aktivuje zachytávanie spomalených záberov.

Po vzore GoPro bude dostupný aj miniatúrny statív či držiaky na bicykel, helmu alebo riadidlá. Re však nemá žiadny hľadáčik, snímať fotografie a nahrávať video tak budete buď naslepo, alebo si pomôžete aplikáciou v spárovanom smartfóne. Opäť to bude môcť byť akýkoľvek najnovší Android alebo iOS zariadenie. Jeho displej potom poslúži najmä na vyskladanie kompozície, no ovládať bude môcť aj spúšť alebo režim time-lapse (tzv. časozber). Aplikácia poslúži aj na prenos a zálohovanie fotografií či videí, Re teda nikdy nebudete musieť spojiť s počítačom. V prípade potreby to však pôjde cez Bluetooth, Wi-Fi alebo microUSB.

Kamera má 820 mAh batériu, ktorá by mala zvládnuť vytvorenie 1 200 statických snímok alebo 1 hodinu a 40 minút nepretržitého Full HD videa. Špecifikácia hovorí o 256 MB operačnej pamäti a miniatúrnom 32 MB úložisku, no nezúfajte, k dispozícii samozrejme bude aj slot pre microSD kartu (8 GB bude priamo v balení).

Otvorené API a SDK budú môcť využiť aj vývojári ďalších aplikácií, už čoskoro by tak mala pribudnúť napríklad možnosť zdieľať video naživo prostredníctvom YouTube z hociktorého miesta na svete, ak bude pokryté rýchlym mobilným internetom.

Re bude dostupná v modrej, červenej, bielej a modro-zelenej farbe. Objektív so šírkou záberu 146° a clonovým číslom f2.8 bude zasadený vo vodeodolnom tele s certifikáciou IPX7 (špeciálny kryt ju dokonca zvýši až na IPX8). Hoci to tak teda na prvý pohľad nevyzerá, mala by zvládnuť aj menej šetrné zaobchádzanie. "X" v certifikácii znamená, že HTC negarantuje odolnosť voči pevným časticiam, napríklad prachu či piesku.

Zdroj: htc.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu