Huawei MediaPad M1 8.0 - stereo repro, rýchle dáta, pomalé reakcie

Recenzia pekného hliníkového tabletu s 8-palcovým HD displejom, podporou LTE, 1 GB RAM a 8 GB vnútorným úložiskom. Škoda pomalých reakcií.

Huawei sa už pred niekoľkými rokmi rozhodol konkurovať zavedeným výrobcom najmä cenou. Doteraz sa tak dialo najmä na poli smartfónov. Tie vždy prichádzali s obstojnými hardvérovými parametrami a vlastnou grafickou nadstavbou.

V súčasnosti však má táto značka svojho zástupcu už aj v kategórii sedem, osem i desaťpalcových zariadení. Huawei MediaPad M1 8.0, ako napovedá už jeho označenie, zapadá práve do tej druhej.

ikona

Základné info: Huawei MediaPad M1 8.0Cenovo dostupný, osempalcový tablet s hliníkovým telom, HD displejom, štvorjadrovým procesorom, 5 Mpix fotoaparátom, stereo reproduktormi a slotom na SIM kartu. (živé fotografie)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Už po otvorení krabice prichádzajú spomienky na prvú generáciu úspešného smartfónu HTC One (M7). Kontrast bielych okrajov a čierneho displeja s jeho okolím by sme ešte prehliadli, no viaceré detaily si Huawei pri kopírovaní mohol odpustiť. Nechýba tu dvojica reproduktorov na oboch stranách a dokonca ani zelená notifikačná dióda v jednej z dierok toho horného. Spolu s umiestnením prednej kamery vpravo hore je to skoro úplná kópia, samozrejme vďaka uhlopriečke výrazne zväčšená.

Tu sa však senzory automatickej regulácie intenzity podsvietenia displeja a priblíženia tabletu k uchu posunuli priamo k šošovke. Áno, čítate správne. Z viac než 21 centimetrov vysokého zariadenia si aj zavoláte, no rozhodne to nebude pohodlné. V ruke totiž budete držať 329 gramov a problémom bude aj dostatočné roztvorenie dlane, kvôli 12 centimetrovej šírke.

Jedným z hlavných tromfov by mala byť hliníková konštrukcia - tá však nie je tak úplne unibody, hoci by sa to na prvý pohľad mohlo zdať. Rám a hrany zariadenia, kde nájdeme tlačidlo pre vypnutie/zapnutie displeja či dvojtlačidlo regulácie hlasitosti (na pravej strane), 3,5 mm audio jack (hore) alebo microUSB port aj s mikrofónom (dole), je dokonca z plastu.

Plastové je aj všetko okolo displeja. Hliník tak nájdeme len na širokom paneli na chrbte. To na jednej strane stačí k príjemnému a hodnotnému pocitu pri držaní v rukách, no celkové prevedenie nie je také pevné, ako by som čakal. Najväčšia škoda je to pri ovládaní displeja. Jeho krycie "sklo" je mäkké a ak ho stlačíte presne v strede, výrazne sa prehýba, čo vedie k drobnému vŕzganiu a artefaktom na displeji. Schválne skúste prstom zatlačiť na displej svojho notebooku. Potom rýchlo pochopíte, o čom hovorím.

Chvíľu som rozmýšľal, kam vsunúť SIM kartu, kedže na bokoch pre ňu nenájdeme žiadnu zásuvku. Odpoveď prinesie malé vybratie, s pomocou ktorého odstránite celú bielu časť spod hliníkového chrbta. Hneď vedľa nájdeme miesto pre microSD kartu. Hornú dvojičku spodného krytu (so šošovkou 5-megapixelového fotoaparátu) zložiť nemožno, zaujme však tým, že cez ňu pri nabíjaní naprieč celým tabletom presvitá svetlo prednej informačnej diódy. Zvláštne.

Huawei do svojich zariadení vkladá grafickú nadstavbu EmotionUI. Aj v prípade MediaPadu M1 8.0 tak síce získate Android 4.2.2, no musíte zabudnúť na klasické menu s aplikáciami, ktoré by vyvolávalo tlačidlo v spodnej lište (nad klávesami Späť, Domov a Multitasking). Všetky ikony nainštalovaných aplikácií skončia rovno na jednej zo základných obrazoviek spolu s widgetmi. Veľká 8-palcová uhlopriečka s rozlíšením 1 280 x 800 bodov ponúkne mriežku pre 5 x 6 ikon a ďalších päť (ideálne najpoužívanejšie aplikácie ako Telefón, Správy či Kontakty) bude viditeľných stále, napriek posúvaniu sa medzi jednotlivými obrazovkami. Poriadok si tak dokážete urobiť pomerne rýchlo, zvyknúť si treba len na fakt, že EmotionUI mierne mení aj vzhľad ikon. Všetky stiahnuté aplikácie tak dostanú jednotné šedé pozadie, čo mierne sťažuje rýchlu orientáciu medzi nimi.

Vývojári upravili aj notifikačnú lištu. Ponúkne päť rýchlych prepínačov (napríklad pre Wi-Fi, Bluetooth či GPS), ďalšie potom odhalíte pohybom prsta zhora nadol. Jednotlivé poradie a viditeľnosť prepínačov si môžete upraviť v Nastaveniach. Nájdeme tu aj posuvník pre rýchlu reguláciu jasu displeja, ja som však všetko nechával na automatiku.

V nastaveniach možno poteší Správca upozornení. Tu nájdete zoznam aplikácií, ktoré sa pokúsili poslať nejakú notifikáciu do hornej lišty. Ak nie ste zvedaví na správy z Messengera alebo upozornenia niektorých hier, tu ich môžete zakázať takpovediac "natvrdo". Nemusíte otvárať konkrétnu aplikáciu a hľadať správu notifikácií v jej nastaveniach. Podobne, z jedného miesta v systéme, to má riešené aj operačný systém iOS.

Hrať sa možno aj s ďalšími drobnosťami, napríklad so sledovaním spotreby energie jednotlivými aplikáciami zvlášť. Systém sa tiež snaží identifikovať tie, ktoré 4 800 mAh batériu zaťažujú najviac. Funguje to však rozpačito. Podobné upozornenie sa mi zobrazilo dvakrát. Raz pri chatovaní v Messengeri a druhýkrát pri zobrazovaní náročného webu s videom v Chrome. Systém ma upozornil na zvýšenú spotrebu a ponúkol zatvorenie oboch aplikácií, čo som pochopiteľne odmietol, nakoľko som s nimi stále bez prerušenia pracoval. To je niečo, ako zhasínať si svetlo v miestnosti, v ktorej sa stále nachádzate.

Na výber sú aj tri profily pre Plán napájania - Inteligentný, Výdrž a Normálny. Odporúčam však používať vždy ten, ktorý ponúka maximálny výkon. Vlastný procesor Huaweiu, Hisilicon Kirin 910, ho totiž nemá príliš na rozdávanie a 1 GB RAM sa dokáže zapotiť tiež. Hlavne prepínanie medzi kartami v internetovom prehliadači a zobúdzanie uspatých aplikácií by mohlo byť svižnejšie. To isté platí aj o návrate na domácu obrazovku, no pri plnom zaťažení zostane voľných len niečo cez 150 MB RAM, takže sa niet čomu čudovať. Čarovať sa dá aj s aplikáciami, ktorým systém povolí beh na pozadí, no tieto nastavenia kľudne ignorujte. Aj spolu s plánmi napájania takto z batérie získate maximálne hodinu života navyše. Užitočné možno pre smartfón, ale na tablete, ktorý tak či tak nabíjate raz za tri dni, je to úplne jedno.

MediaPad M1 8.0 sa síce snaží o nejakú kombináciu, kedže ponúka režim Nerušiť (nepovolené kontakty nebudú pri prichádzajúcich hovoroch zvoniť ani vibrovať, pokiaľ sa o volanie nepokúsia do troch minút znova) i možnosť telefonovania a odosielania SMS správ, som však presvedčený, že slot na SIM kartu využijete najmä kvôli mobilným dátam. Veľkou devízou je podpora pre LTE siete a teda veľmi rýchly internet aj na cestách. To, koľko dát z vášho predplateného balíka spotrebujete, si pochopiteľne viete skontrolovať priamo v zariadení. Ak by ste sa už náhodou rozhodli telefonovať alebo posielať textovú správu, zobrazenie kontaktov je príkladné a číselník zvládne aj inteligentné vytáčanie.

Celkom šikovná je vstavaná klávesnica, ktorej nechýba samostatný kláves pre bodku a čiarku ani možnosť používať viacero jazykov (napríklad slovenčinu a angličtinu) zároveň, len s jedným prepnutím tlačidla. Lenže, znova. Slovenská klávesnica má automaticky QWERTZ rozloženie, ktoré nemôžete nikde zmeniť. Prepnutie na anglickú zobrazí QWERTY, no prídete o diakritiku. Čo to má byť? Takže znova cesta do Google Play a hľadanie nejakej lepšej klávesnice. Toto nezachráni ani možnosť zvukovej či vibračnej odozvy alebo nastaviteľná výška celého poľa pre zadávanie textu.

Tablet našťastie nemá problém s vnútorným úložiskom, z 8 GB je pre vás reálne dostupných 4,6 GB, no všetko môžete využiť na čokoľvek - video, hudbu alebo inštaláciu aplikácií bez obmedzení. Ak by to nestačilo, pripravený je slot na microSD kartu.

Chválim prítomnosť stereo reproduktorov. Hrajú dostatočne hlasno, no veľmi skoro začínajú rezonovať. Tu mohla byť inšpirácia HTC One dotiahnutá oveľa ďalej. Škoda, pri pozeraní filmov preto zrejme siahnete po slúchadlách (ktoré však nenájdete priamo v balení).

Lepšie je na tom vybavenie pre fotografovanie. Výborne zvládnutá je najmä práca s predným snímačom. Ten síce nemá autofokus a disponuje výsledným rozlíšením len 1 280 x 720 bodov (rovnako zaznamená aj video), no snímky z neho vyzerajú celkom dobre. Možno aj vďaka filtru, ktorý Huawei nazýva "Úroveň skrášlenia" a dá sa regulovať v desiatich krokoch. Vtipné je ale hlavne odpočítavanie po dotyku obrazovky a upozornenie, aby ste sa pozerali do ľavého horného rohu (pri držaní na šírku), kde sa nachádza samotná šošovka. Na výslednej fotografii tak budete mať oči vždy rovno a všetko bude vyzerať oveľa lepšie a prirodzenejšie.

Nesklame ani 5-megapixelový zadný fotoaparát, treba však počítať so snímkami vo formáte 4:3. Výsledné video môže byť maximálne vo formáte 720p (HD).

K základnej softvérovej výbave musíme prirátať Kalendár alebo pomerne jednoduchú aplikáciu pre predpoveď počasia s výhľadom na tri ďalšie dni. Dáta čerpá z portálu Accuweather.com. Voľné miesto a príliš nenásytné aplikácie môže čistiť Správca tabletu, ktorý zvládne tiež jeho zálohovanie. Nechýba ani záznamník zvuku, Kalkulačka, Správca súborov alebo Kingsoft Office pre prácu s dokumentami. Škoda absencie FM rádia.

Určite zavítajte aj do ponuky Motívov. Nájdete ich, ako inak, rovno na základnej obrazovke. Motívy totiž nemenia len pozadie alebo zvuky upozornení, menia aj menu nastavení a spôsob, akým tablet upravuje ikony stiahnutých aplikácií. Rozdiely sú skutočne veľké a kým východzia téma Brightness sa mi nepáčila vôbec, ostatné sú celkom podarené. Pohrať sa môžete aj s animáciou prechodu medzi jednotlivými domácimi obrazovkami, to však musíte podržať prst na nejakej voľnej ploche na nej.

Žiadne špeciálne widgety priamo od Huaweiu nečakajte, zato však možno v nastaveniach aktivovať funkciu takzvaného Plávajúceho tlačidla. Jedná sa o niečo podobné, ako ponúka Samsung pri svojich tabletofónoch Galaxy vybavených dotykovým perom. Malú bodku si môžete umiestniť kdekoľvek na bok displeja. Po jej rozkliknutí získate (trocha zbytočné) duplikáty tlačidiel Späť, Domov, vypínača displeja a tlačidlo pre rýchle zmazanie nepotrebných programov v operačnej pamäti RAM. Posledná možnosť však ponúkne na výber aplikácie, ktoré možno zobraziť v plávajúcich oknách. Sú síce len štyri - Kalkulačka, písanie SMS správ, poznámkový blok a Kalendár, ale aspoň niečo.

Upraviť možno aj teplotu farieb displeja a nezabudlo sa ani na inteligentné funkcie spolupracujúce s akcelerometrom v zariadení. Ovládanie pohybom ponúkne stlmenie vyzváňania po prevrátení či zodvihnutí tabletu zo stola a prichádzajúci hovor je možné prijať aj prostým priložením tabletu k uchu. V tomto prípade vlastne aj k lícu a polovici krku. Spolupráca s Bluetooth slúchadlom však prebiehala na jednotku.

Výhody:

+ cena

+ GSM modul a podpora LTE sietí a GPS

+ informačná dióda

+ funkcie predného fotoaparátu

+ viacero zaujímavých motívov prostredia

+ stereo reproduktory

Nevýhody:

- prehýbanie ochranného skla displeja a vŕzganie konštrukcie

- nie príliš kvalitný zvukový výstup

- málo operačnej pamäte RAM

- v základe len QWERTZ slovenská klávesnica

Orientačná cena: 219 € (pricemania.sk)

Záver

MediaPad M1 8.0 je zariadením, pri ktorom by mal spozornieť každý, kto chce svoj tablet používať najmä na cestách a nechce byť závislý na Wi-Fi pripojení. LTE pripojenie už navyše využijete aj na veľkej časti Slovenska. Celkom dobre môže ísť o najlacnejšiu voľbu na našom trhu, ktorá tieto rýchle siete zvládne.

Dizajn inšpirovaný HTC One vďaka hliníku na zadnej strane poteší, prehýbanie krycieho skla osempalcového displeja už menej. Rovnako máme dvojaký dojem zo stereo reproduktorov. Systém je ovplyvnený výraznou grafickou nadstavbou EmotionUI, ak si však na ňu zvyknete, ponúkne všetko, čo potrebujete a už po pár minútach budete vedieť, čo kde nájdete. Stále však treba pamätať na cenovú hladinu, v ktorej sa pohybujeme. Od zariadenia teda nemožno očakávať zázraky najmä vďaka len 1 GB veľkej operačnej pamäti, no dostatočne veľký priestor pre vaše aplikácie a dobrý predný fotoaparát by to mohli dohnať. Oproti lacným čínskym zariadeniam je to určite lepšia voľba, no za high-endami konkurencie M1-tka stále zaostáva.

Diskusia k článku:

slavomir16 09.10.2014 - 11:06

LG G PAD 8.3 - tu nie je o com-jasna volba, toto Huawei je odpad. Ale rychlo sa treba poponahlat, lebo uz nie su velmi k dostaniu, ale daju sa este najst obchody , ktore ho maju

Richard Hombauer09.10.2014 - 13:08 Trvalý odkaz

v reprodukcii zvuku je ale Huawei o krok vpred - vyssia kvalita a stereo repro spredu. takze napriklad na youtube, rozpravky, videa je ten Huawei mozno aj lepsi.

Michal11.10.2014 - 22:48 Trvalý odkaz

Nie je zly,rozmery a parametre su super,ma fakt tenky ramik.skoda len tych pomalsich reakcii.

Celá diskusia 3 príspevky