Skúsenosti so Sony Xperia P po dvoch rokoch používania

Krásny displej, kvalitná konštrukcia, výborný fotoaparát a mizerná výdrž. Tak zhodnotil Michal svoj telefón, ktorý mu slúžil viac než dva roky. Čím ho nahradil?

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Michala Bukového

Úvod:

Je tomu vyše dva roky, čo som používal doteraz najlepší prístroj čo som vlastnil. Sony Xperia P. V čase kúpy to bola novinka a jej cena sa pohybovala nad úrovňou 400 €. Prečo aj nie? Xperia P bola nekorunovaná vlajková loď značky Sony. V mnohom dokázala predčiť vtedajší najsilnejší model značky - Xperiu S.

ikona

Sony Xperia P (LT22i)Prvý kontakt so smartfónon v novom dizajne Xperia NXT, s dvojjadrovým 1 GHz procesorom, 4'' qHD displejom, 8 Mpix fotoaparátom s LED bleskom, AF a plnou výbavou.

Operačný systém a hardvér:

Ako som už napísal, viac než dva roky mi mobil slúžil tak, že som ho nepotreboval meniť za výkonnejší prístroj. A to som pomerne náročný používateľ, ktorý má priemerne 45 doinštalovaných aplikácii tretích strán a v čase používania SmartWatch 2 ich bolo asi 60. Pre zopakovanie: Xperia P má dvojjadrový 1 GHz procesor, ktorý dopĺňala 1 GB RAM a grafický akcelerátor Mali 400. Vnútorná 16 GB pamäť, z ktorých mal používateľ vymedzených približne 13, 55 GB. Bez možnosti rozšírenia pamäťovými kartami. Z toho 2 GB slúžili pre inštaláciu aplikácii. Prístroj, ktorý som vlastnil nebol brandovaný operátorom.

Avšak ani môjmu telefónu sa servis nevyhol. Konkrétne šlo o výrobnú závadu LCD panela, ktorou trpelo veľa modelov Xperie P a Xperie S z prvých várok. Prepálené LCD a dúhové fľaky sa objavili už po dvoch týždňoch používania. Všetko však prebehlo bleskovo, servisný zásah trval 4 dni aj s cestou a LCD bolo vymenené. Po čase, ako nároky na softvér telefónu išli hore a hardvér telefónu už nepatril medzi najvýkonnejšie, som spravil root. Neľutujem ani stratu záruky. Znížil som 300 systemových procesov na 190, zbavil sa všetkých nepotrebných a nevyužitých aplikácií a ušetril stovky megabajtov vnútornej i operačnej pamäte. Stálo mi to zato. Pri operátorom nebrandovanom androide, roote a pravidelnom používaní Clean Mastera ci Smart Ram Boosteru som s telefónom počas dvoch rokov používania nikdy nemal problémy s mrznutím systému, spomalením alebo lagovaním. Aktualizácie boli vždy okamžité a aj v prípade nejakého dolaďovania prichádzali bugfixy v relatívne krátkom čase. Musím však povedať, že telefón najlepšie pracoval s pôvodným systémom a to androidom 2.3.7. Aktualizáciami na 4.0.4 či 4.1.2 v systéme prestali fungovať niektoré aplikácie (Flash Player , zálohovanie a obnovenie (systémová aplikácia), systémová aplikácia Galéria).

Koštrukcia:

Tu by som hovoril asi vôbec o najsilnejšej stránke tohto telefónu. Kompaktné rozmery ako stvorené pre používanie jednou rukou, nie však až príliš malé. Ostré hrany, príjemná hmotnosť, ergonomické zaoblenie zadnej strany. Nič nevŕzgalo, ani sa neprehýbalo. Unibody konštrukcia má kovovú zadnú stranu. Človek pri dotyku hneď vedel a cítil, že drží v ruke kvalitný kus hliníka. V mojom prípade červená metalíza priam bila do očí. Telefón, ktorý pútal pozornosť.

Displej:

V skratke: štyri palce, žiadne softvérové tlačidlá na displeji, dostatočné rozlíšenie 540 x 960 bodov, hustota 275 pixelov na jeden palec, raster neviditeľný a ochranné sklo Gorilla Glass. Nechýba funkcia Sony Bravia a TFT Reality s funkciou White magic. Živé farby boli verné a skutočné, žiadne prepálené, či presýtené. Obraz bol tak blízko na skle, že ste mali pocit akoby to ani nebol displej, ale na telefóne bol nakreslený obrázok. Viditelnosť na priamom slnku bola výborná. Nie som fanúšik vynikajúcich pozorovacích uhlov. Dosť často mi vadilo, že mi, obrazne povedané, do mobilu mohli pozerať aj spolucestujúci v MHD. Nepreháňam, lebo aj pri sklone 179 stupňov, vidíte obraz úplne jasne a zreteľne z neho môžete čítať. Hromadnou dopravou cestujem pomerne často, hlavne keď idem do práce a do telefónu pozerám celú cestu. Vtedy sa môže stať, že si môj Facebook okrem mňa čítajú aj okolostojaci.

Fotoaparát:

Fotoaparát je po konštrukcii a displeji ďalším plusom, čím Xperia P prekonáva svojho silnejšieho súrodenca Xperiu S. I keď 8 Mpix vs. 12 Mpix je pre mnohých jasnou voľbou, no bohužiaľ si väčšina ľudí neuvedomuje, že rozlíšenie udáva len veľkosť fotky a dôležitejší je kvalitný čip. Myslím, že s poslednou aktualizáciou sa nainštaloval Cybershot namiesto aplikácie Fotoaparát a moje srdce pri používaní jasalo. Tlačidlom spúšte som fotoaparát zapol a on za mňa urobil všetko ostatné. Zdetekoval tvár, úsmev, automaticky nastavil scénu, pozadie sa príjemne rozostrilo a cvak. Bez toho, aby som niečo robil. A snímky v najlepšej kvalite s HDR vyzerali naozaj skvostne. Nikdy som nemal pocit, že tomu niečo chýba. Farby boli pestré a verné, kontrast príjemný, zatiaľ čo pri Xperii S ste mali pocit, že šošovka je mierne polarizovaná, všetko bolo akosi sivé. Keď ste to priamo porovnali bolo vidno rozdiel.

Pre ukladanie snímok a videí slúžila 16 GB pamäť. Z toho som mal k dispozícií asi 13,1 GB, s rootom a odstránením zbytočností sa kapacita vyšplhala na 13,55 GB. Škoda, chýbala mi možnosť rozšírenia pamäťovou kartou. Aj keď je pravda, že pamäť som nikdy úplne nezaplnil. S 4 GB aplikácií a dát, 6 GB hudby a 1GB ostatných dát, vrátane fotografií, som bol spokojný. Kapacita vnútornej pamäti bola nastavená rozumne. S prenosom či zálohou to už bolo bez pamäťovej karty náročnejšie.

Batéria a výdrž:

Batéria s kapacitou 1365 mAh bola smiešnym údajom. Vtedy a rovnako aj dnes. Proste slabá, a výdrž patrila k podpriemeru. Tak či onak, som telefón nabíjal raz denne, čo robí drvivá väčšina ľudí aj s prístrojmi s dvojnásobnou kapacitou batérie. Spolu s aktualizáciou na Android 4.1.2 prišiel Stamina mód, ktorý dokázal v stave nečinnosti povypínať čo sa dalo a batéria sa vtedy takmer nevybíjala. Po takom roku a trištvrte používania však bolo cítiť, že kapacita batérie výrazne klesla, a pomaly som strácal pojem o tom, koľko mi vlastne telefón vydrží. V práci som ho totiž mal permanentne na nabíjačke, či som ho používal alebo nie, či bola batéria plná alebo prázdna.

Plusy:

- krásny displej s výbornou čitateľnosťou na slnku a vernými farbami

- rozumné kompaktné rozmery a tvar do jednej ruky

- kvalitná konštrukcia, prémiové materiály

- kvalitný fotoaparát

- pri nebrandovanom prístroji slušná vyladenosť systému (s pomocou Clean Mastera)

Mínusy:

- slabá batéria

- až priveľmi široké pozorovacie uhly

- každou aktualizáciou znefunkčnenie niektorej systémovej aplikácie

- chýba slot na pamäťové karty

Záver:

Telefón mi slúžil, okrem výmeny displeja na začiatku, vyše dvoch rokov bez problémov. Nič podstatné mu nechýba a dokáže pokryť potreby aj náročnejšieho používateľa. V každom prípade treba podotknúť, že prístroj bol udržiavaný a staral som sa o neho po vizuálnej, ale aj softvérovej stránke. Bola to dobrá kúpa, neľutujem, avšak ak by som sa mal rozhodovať znova, a vedel by som, aký bude nasledujúci progres vo vývoji, počkal by som si vtedy 2 až 3 mesiace a zaobstaral si skôr Xperiu V. Dnes som už šťastným majiteľom Xperie Z1 Compact, a môjho veterána som si dal kompletne zregenerovať tak, že vyzerá ako nový a čaká na svojho nového majiteľa.

Diskusia k článku:

Enceladus 04.10.2014 - 17:22

Ahoj,nemohol by si mi dat na seba mail,mal by som oar otazok :) dakujem

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease04.10.2014 - 22:08 Trvalý odkaz

Velmi dobre zhrnuté skúsenosti.
Inak Flash player funguje s každou verziou androidu, len treba vedieť ako na to.
Dokonca posledná verzia Dolphin browsera má podporu flashu integrovanú KK 4.4.4 no problem.

Lumiak62504.10.2014 - 22:34 Trvalý odkaz

Mne sa tá červená farba nepáči - vyzerá hrozne asi, preto pútala pozornosť - chlap s ševeným mobilom.... Mne Sony Xperia M dual SIM v pohode beží aj 3 dni bez nabitia a to sú tam 2 SIM a aj sním surfujem po nete. Lumia vydrží ešte dlhšie. Mám aj dvojročné HTC one V a to je celé z hliníka a tiež baterka drží aj 3 dni. Dolphin má akurát osekaný FLASH LITE a podpora Flashu skončila pri Androide 4.0.x... Na jednej strane robil autor root, aby vyhodil nepotrebné aplikácie a na druhej strane tam naťahal 60 aplikácií - z toho 40 musí byť riadny balast. Rootovaním sa znižuje aj bezpečnosť, ale aj tak tipujem to čo autor naťahal, že malo práva na celý systém, tak to má jedno. V tomto je lepší WP8, lebo aplikácie sa nedostanú k tel. hovorom ani k identite mobilu. Keby sa mi po pár dňoch pokazil mobil asi by som s ním nebol spokojný. Mne všetky fungujú bez zásahu servisu. Taký Samsung Wave2 s Badou má už vyše 3 rokov a stále vyzerá ako nový. Ešte mi je smiešne, ak niekto používa rôzne cleanery, ale Android nie je deskopový Windows a neukladá dáta do odpadových temp adresárov a ani nemá registre, aby tam zostali zbytky odinštalovaných aplikácií.... :)

janesbond104.10.2014 - 22:35 Trvalý odkaz

Ale dobrý pozorovací uhol opísať ako negatívum... :)

Michal05.10.2014 - 02:40 Trvalý odkaz

Ta červená farba v skutočnosti vyzerá trochu inak ako na fotkách je metalickejsia a lesklejšia vyzera to proste ako červena metaliza na aute.a mnoho chlapov ma červene auto:) Xperia P sa vyrabala aj v ružovom prevedení to bola ženská verzia telefonu, striebornu zase mali operatori ten mobil mal každy druhy a čierna je mierne vyblednuta teda ma taký dojem ta červena bola proste najmenej otrepana a najluxusnejšia. ano s dolphinom maš pravu od 4.4.4 to to ide. ale na xperii P to vo verziach 4.0.4 a 4.1.2 nešlo. Prvé varky čo prišli na trh mali problemove LCD, zrejme o robil bravia engine a vypalovali sa pixely tento problem bol zo strany SONY pomerne rýchlo odstranený. 40 či 60 apiek je veru dost..ale ked medzi nimi je len jeden internetový prehliadač a inak žiadna aplikacia sociaclych sieti, ktore su pre telefon najvytažujucejšie tak to ta gigova ramka utiahne.Root sa da spravit bez odomykania bootloaderu a po odstranení zbytočnosti sa da supeuser jednoducho odinštalovat a predtým este MT vrati do povodneho stavu, android veru s bezpečnostou problemy nemal a nemá. 4o sa týka "trashu" to je android, proste ten nataha hodne bordelu a cleaner na cistenie cache je dost zasadna vec aby si sa nečudoval, že kde zrazu mizne tolko miesta v odkladacom priestore. A prilišne pozorovacie uhly fakt možu vadit..neviem teda ale ked ja pozeram do mobilu tak do neho pozeram priemo alebo z mierneho naklonu možno 20-30 stupnov, nepozeram na neho poležiačky nikdy. takže pokial sa ma jednat o moje sukromie tak važne v MHD človek nepotrebuje aby do telefonu videli všetci naokolo. LEbo an xperii P su tie pozorovacie uhly 100percentne proste také čo nevidis a nevidel na žiadnom inom telefone doslova nulova deformacia farbieb.. a mail..bukco49@gmail.com napriklad

Celá diskusia 16 príspevkov