LG G3 s (D722) - šikovný mobil s nepochopiteľným nedostatkom

Recenzia zmenšenej verzie vlajkovej lode s 5'' HD displejom, 8 Mpix fotoaparátom s laserovým zaostrovaním, LTE, NFC a 2540 mAh batériou.

Po predstavení súčasnej vlajkovej lode LG G3 sme sa dočkali aj jej menšej verzie. O prívlastku mini tu však nemôže byť reč. Model LG G3 totižto prichádza s päťpalcovým displejom. Parametrovo sa zaradí do strednej triedy, kde môže konkurovať napríklad nedávno testovanej Xperii T3. Jedna vec však LG G3 s (D722) veľmi chýba...

ikona

Základné info: LG G3 sZmenšená verzia vlajkovej lode s rovnakým dizajnom a konštrukciou, ale výbavou strednej triedy ponúkne štvorjadrový procesor, 5'' HD displej, 8 Mpix fotoaparát s laserovým zaostrovaním, LTE, NFC a 2540 mAh batériu.

LG G3 s akoby svojej sestre z oka vypadla. Známych by ste pokojne presvedčili o tom, že v ruke máte vlajkovú loď. Medzi hlavné charakteristiky môžeme zaradiť tenké okraje vedľa displeja, tlačidlá vzadu, minimum nevyužitého miesta na prednej stene a zaoblenú zadnú časť. Napriek väčším rozmerom je manipulácia veľmi istá. Svoj podiel na tom má aj drsnejšia úprava zadnej steny. Samotnej kvalite zhotovenia nemám čo vyčítať. Všetky diely do seba dobre zapadajú a ani pri silnejšom stláčaní nie je počuť žiaden škripot. Plastové zhotovenie sa vydarilo. Nepôsobí lacným dojmom a vďaka matnému prevedeniu nezachytáva odtlačky. Tmavosivé plochy na prednej a zadnej stene prerušuje sivý lem . Aj ten je plastový, no aspoň nezachytáva odtlačky.

Minimum nevyužitého miesta na prednej stene sa príjemne odzrkadlilo na rozmeroch, použitie plastu zasa na hmotnosti. LG G3 s meria 138 x 70 x 10 milimetrov a váži slušných 134 gramov. Rekordy v hrúbke neláme, no ako celok na mňa pôsobí naozaj kompaktne.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

V rozložení prvkov sa nič prevratné neudialo. Tlačidlá z bočných stien nájdeme opäť na zadnej strane smartfónu, pod fotoaparátom. Dizajn a prevedenie je rovnaké ako u vlajkovej lode. Tlačidlá sú mierne zapustené a dobre oddelené. Aj tu platí, že objektív je veľmi blízko tlačidiel, a stáva sa tak terčom odtlačkov.

Tlačidlám pre zníženie a zvýšenie hlasitosti je priradená aj funkcia klávesových skratiek. Dlhšie podržanie tlačidla "+" spustí aplikáciu QuickMemo+, tlačidlom mínus aktivujete fotoaparát.

Horná stena poteší infračerveným portom na ovládanie domácej techniky. Všetko potrebné si nastavíte v aplikácii QuickRemote. Medzi podporovanými zariadeniami nájdete TV, Blu-ray a DVD.

Dole sa nachádza 3,5 mm audio konektor, mikrofón a microUSB konektor. Ten poslúži na nabíjanie a prepojenie s počítačom. Podpora pripojenia externých zariadení cez redukciu USB OTG žiaľ chýba.

Obsah nad displejom ma trochu sklamal. Prvé nechápavé krútenie hlavou sa týka notifikačnej diódy. Tá jednoducho nefungovala. Malá bodka vedľa slúchadlá sa nie a nie rozsvietiť. Nepomohlo ani nainštalovanie aplikácie tretej strany. Možno bola chyba v testovanej vzorke. Druhé nechápavé krútenie hlavou sa však týka každého kusu. LG jednoducho zabudlo na senzor automatickej regulácie jasu. Toto sa v strednej triede už nenosí. Za mňa veľké mínus. Regulácia jasu vo výsuvnej lište trošku zjemní to trápenie, no aj tak mi to neustále upravovanie jasu liezlo na nervy.

Tlačidlá sa presunuli na displej, a priestor pod ním tak vypĺňa iba logo výrobcu. LG sa opäť pohralo s lištou tlačidiel a prináša možnosť jej prispôsobenia. Počet a poradie tlačidiel si môžete meniť. Rovnako tak aj farebné pozadie. Tradičnú trojicu – domov, multitasking, šípka, dopĺňajú tlačidlá pre vysunutie lišty, rýchle spustenie aplikácie QuickMemo+ a ponuky aplikácií QSlide. V lište môžete mať maximálne päť tlačidiel. V nastaveniach mi trochu chýba možnosť jej skrývania. Pri hraní hier mi trochu prekážala.

Na zadnej stene poteší laserové zaostrovanie známe z vlajkovej lode. Ostrenie je naozaj svižné. Reproduktor je v jej spodnej časti. Hlasitosť je vysoká, no kvalitou príliš neprekvapí. Taký priemer.

Odstránením zadného krytu sa nám naskytne pohľad na vyberateľnú batériu s kapacitou 2 540 mAh a sloty na microSIM a microSD karty. Na vnútornej časti krytu sa nachádza NFC anténa.

V porovnaní s vlajkovou loďou sa displej zmenšil a zmenšilo sa aj rozlíšenie. LG G3 s ponúka na piatich palcoch pekný IPS displej s dostatočným HD rozlíšením. Zobrazenie je jemné a Full HD mi tu vôbec nechýbalo. Pri danej cenovke som ho tu ani nečakal. Jediným mínusom displeja je chýbajúca automatická regulácia jasu. Pre mňa asi jedno z najväčších sklamaní tohto telefónu. Inak som bol spokojný. Farby sú živé, verné a pri pohľade zboku sa nedeformujú. V nastaveniach zaujme funkcia Inteligentná obrazovka. Tá sleduje vašu tvár a displej nezhasne dovtedy, kým sa naň budete pozerať.

O chod zariadenia sa stará chipset Snapdragon 400 od Qualcommu. Ten je štandardom vo viacerých súčasných smartfónoch strednej triedy. Pozostáva zo štvorjadrového procesora taktovaného na 1,2 GHz a grafického procesora Adreno 305. Takáto výbava plne postačuje a zvládne aj hranie graficky náročnejších hier. Ja som si krátil chvíle hraním hry FIFA 2014, ktorá bežal plynulo a telefón sa ani pri dlhšom hraní nezahrieval. Z 8 GB interného priestoru je reálne dostupná približne polovica. Po nainštalovaní spomínanej hry, potrebných aplikácií a pridaní pár hudobných albumov bolo úložisko na konci svojich možností. Vtedy som zavítal do nastavení a väčšie aplikácie presunul na pamäťovú kartu. Za túto možnosť dávam LG plusový bod.

V oblasti konektivity tu nič podstatné nechýba. LG G3 podporuje siete štvrtej generácie (LTE), NFC a zdieľanie cez DLNA. Wi-Fi pripojenie fungovalo bez problémov. Signál bol silný a nedochádzalo k žiadnym náhodným odpájaniam.

Operačný systém Android vo verzii 4.4.2 dopĺňa prostredie výrobcu. LG G3 sklamalo pokrivkávajúcou optimalizáciou prostredia a rovnaký osud postihol aj model G3 s. Pomalšie reakcie a opätovné načítavanie domácich obrazoviek boli na dennom poriadku. Stačilo len pár minút v niektorej náročnejšej aplikácii a na návrat na domácu obrazovku a načítanie widgetov ste si museli počkať. Prostredie dalo zabrať aj RAMke s kapacitou 1 GB. Dostupných bolo niečo cez 800 MB, no pri viacerých spustených aplikáciách bolo k dispozícii ledva 100 MB. A to je škoda, lebo inak je to veľmi zaujímavé prostredie s množstvom funkcií a prispôsobení.

V možnostiach uzamknutia telefónu nesmie chýbať režim Knock Code. Chválil som ho pri testovaní vlajkovej lode a chválim ho aj teraz. V nastaveniach si vyberám režim Knock Code a na pripravenej matici 2 x 2 zadávam svoj kód. Ten môže pozostávať z troch až ôsmich ťuknutí, pričom smer a počet ťuknutí do jednotlivých polí je na vás. Napríklad trikrát ťuknem vpravo hore, dvakrát vľavo dole a raz opäť vpravo hore. Možností je viac než dosť. Pri Knock Code chválim aj to, že na zadanie kódu nemusím rozsvecovať displej a vyťukať ho môžem v ľubovoľnej časti displeja. Aj v úplnom rohu.

Telefón prebudím alebo uzamknem dvojitým ťuknutím po displeji. Je to mimoriadne návykové, najmä ak sú tlačidlá umiestnené na zadnej stene. Po odblokovaní sa dostávam na domáce obrazovky. Nechýba možnosť pridať si ďalšie, zvoliť si hlavnú domácu obrazovku a ani cyklický prechod medzi nimi. Výrobca pridal niekoľko zaujímavých widgetov a vzhľad prostredia si môžete upraviť aj prostredníctvom niektorej z tém. Ďalšie témy, zvuky, písma a množstvo ďalších zaujímavých doplnkov nájdete v aplikácii LG Smartworld.

LG myslelo aj na menej skúsených používateľov smartfónov a prichystalo pre nich režim zjednodušenej obrazovky s názvom EasyHome. Jeho aktivovaním sa prostredie výrazne zmení a pripomína skôr staršie telefóny. Väčšinu displeja zaberá alfanumerická klávesnica. V hornej časti nájdeme informácie o čase a počasí a skratky tých najzákladnejších aplikácií.

Výsuvnú lištu pochválim za množstvo skratiek a možnosť rýchlej regulácie hlasitosti a jasu. Po kliknutí na ikonu QSlide sa zobrazí ponuka aplikácií, ktoré môžete zobraziť v zmenšenom okne. Meniť môžete nielen ich veľkosť, ale aj priehľadnosť. Systém si poradí s maximálne dvomi súčasne spustenými miniaplikáciami.

Päťpalcový displej neskrotí každá ruka a preto vítam režim Používanie jednou rukou. Ten zmenší číselník a klávesnicu a umiestni ich bližšie k pravému alebo ľavému okraju obrazovky.

A pri klávesnici ešte ostaneme. S tou sa LG naozaj vyhralo. Veľké plus dávam za samostatný riadok s číslicami. Pri písaní na výšku oceníte aj možnosť zmeniť si jej veľkosť. V režime naležato ju viete jednoduchým gestom rozdeliť na dve polovice, ktoré sa umiestnia bližšie k okrajom. V nastaveniach poteší prispôsobenie témy a režim písania jednou rukou.

Laserové automatické zaostrovanie sa mi osvedčilo aj pri tomto modeli a zaostrovanie a následné snímanie osemmegapixlovým fotoaparátom bolo rýchle. Kvalita fotografií nepoteší, ale ani nesklame. Pri prezeraní fotografií na obrazovke smartfónu je všetko v poriadku. Vidím tu dostatok detailov a aj verné zachytenie farieb. Na displeji počítača si už všímam chýbajúce detaily, najmä pri porovnaní rovnakých snímok zhotovených Samsungom Galaxy Note 2. Každopádne, na snímanie momentiek, ktoré budete prezerať iba na obrazovke smartfónu alebo zdieľať na sociálne siete to určite postačí.

Prostredie je ladené do jednoduchosti a príliš možností prispôsobenia tu nenájdete. Dva režimy – automatický a panorámu dopĺňa ešte HDR. To ma ale príliš nepresvedčilo. Niekedy sa mu v protisvetle poradilo nasnímať peknú fotografiu, no niekedy ako keby ani nebol zapnutý.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 92 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 127 MB / min.)

Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení. Počas nahrávania kamera automaticky preostruje, dokáže snímať fotografie a poteší aj možnosť video hocikedy pozastaviť. Kvalitou sa radí k priemeru. Na notebooku s Full HD rozlíšením si už všímam chýbajúce detaily.

Audio aplikácie mi celkom sadli. Prehrávač hudby zaujme okrem tradičných funkcií najmä možnosťou prepojenia s cloudovými službami. FM rádio vám okrem názvu stanice (RDS) zobrazí aj názov skladby alebo relácie (RT). V nastaveniach na vás čaká automatický časovač vypnutia po 5, 10, 30 alebo 60 minútach.

S výdržou som bol spokojný. Batéria s kapacitou 2 540 mAh hravo zvládla aj ten môj najnáročnejší deň. Ak som telefón používal iba v nevyhnutných prípadoch – prečítanie e-mailov, telefonáty, pár fotografií a niekoľko minút na webe a v aplikáciách, tak som večer prichádzal domov s ešte asi 50 % kapacity.

Výhody:

+ kvalita zhotovenia a dizajn

+ pekný displej

+ infraport na ovládanie domácej techniky

+ dostatočný výkon

+ možnosť presúvať aplikácie na microSD kartu

+ prepracované prostredie od LG

+ slušná výdrž

Nevýhody:

- nepochopiteľná absencia automatickej regulácie jasu obrazovky

- pomalšie reakcie prostredia a opätovné načítavanie widgetov na domácich obrazovkách

- chýba podpora USB OTG

Orientačná cena: približne 280 € (pricemania.sk)

Záver:

Stačilo málo, konkrétne pridať automatickú reguláciu jasu a lepšie optimalizovať prostredie, a LG G3 s by som považoval za mimoriadne vydarený smartfón strednej triedy. Je to škoda, lebo všeobecne sa "menšia" sestrička G3-ky vydarila. Určite pochválim prítomnosť infračerveného portu, slušnú výdrž na jedno nabitie a pekný displej. Zaujímavému prostrediu s množstvom vychytávok a funkcií kazí dobré meno už spomínaná optimalizácia.

Aj keď cenovka novinky nie je nastavená vysoko, minuloročná vlajková loď LG G2 momentálne stojí iba o 50 eur viac. Z tohtoročných modelov jej môže podkúriť Sony Xperia T3 alebo HTC Desire 816.

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

marek 02.10.2014 - 16:03

Už som to tuším písal aj pri iných modeloch, LG asi nejako nezvláda tvorbu launcherov. Opätovné načítavanie domácej obrazovky a widgetov bolo na dennom poriadku aj na mojej niekdajšej L9, ale po výmenie vstavaného launchera za Apex sa problém eliminoval na minimum. Nemám to síce vyskúšané na viacerých modeloch, ale určite odporúčam aspoň vyskúšať niektorú z overených alternatív. Nie je to žiadny veľký zásah do systému a možno príde nečakaná zmena pocitov z celkových reakcií prostredia:-)

DjTuning03.10.2014 - 01:38 Trvalý odkaz

ach boze,tolko lamentovania koli chybajucej autoregulacii podsvietenia..Mal som Xperiu Pro,teraz mam Galaxy S4,oba tuto funkciu maju a podsvietenie si v 95% pripadoch aj tak regulujem sam..Z toho mi vychadza len tolko,ze autor clanku do vyznamu tejto funkcie vklada prilis mnoho subjektivizmu a to mi pride trochu dost neprofesionalne..

janesbond103.10.2014 - 02:08 Trvalý odkaz

Pre mňa to je veľmi užitočná funkcia.. Najmä na slnku,keď nič nevidím, by som nechcel "maturovať" s nastavením a zosvetlovať displej, aby som niečo videl.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne03.10.2014 - 09:22 Trvalý odkaz

To nie je lamentovanie, ale velmi uzitocna funkcia... Maju ju ovela lacnejsie a menej vybavene modely, preco by mala absentovat vo vlajkovej lodi, ktore mieria na full vybavu?

DjTuning04.10.2014 - 12:34 Trvalý odkaz

Lebo to je taký obrovský problém stiahnuť listu, ked nič nevidim a slajdnut po tom manualnom regulatore do prava? A aka vlajková loď, čo to tu pre boha splietas, veď ten mobil nestojí ani 300€

Celá diskusia 21 príspevkov