O2 odštartuje LTE sieť v decembri. Začne Bratislavou a Košicami

Na dnešnom novinárskom stretnutí informovalo O2 o svojich plánoch do budúcna. Očakávanú 4G sieť spustí koncom tohto roka, a v roku 2015 chce LTE sieťou pokrývať už 50 % populácie SR. Plánuje aj rozširovanie 3G a modernizáciu 2G siete. (doplnené o 90 nových lokalít s 3G pokrytím)

Skoršiemu spusteniu LTE siete zabránilo, podľa vyjadrení predstaviteľov O2, predaj podielu Telefónica Czech Republic novému akcionárovi, finančnej skupine PPF Group. Dnes už je však jasné, že budovanie 4G siete pokračuje podľa plánov, a štart prevádzky je naplánovaný na december 2014. Už tento rok tak bude 4G sieť dostupná pre 165.000 zákazníkov operátora.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Tešiť sa môžu obyvatelia Bratislavy a Košíc, ďalšie mestá pribudnú v postupne v priebehu prvej časti roka 2015.

V rámci predstaveného plánu budovania sietí chce O2 do konca budúceho roka pokrývať vlastnou 4G sieťou už polovicu populácie SR. Ambíciou O2 je pokryť 70 % populácie výrazne rýchlejšie, ešte pred povinným termínom, ktorý je pre pridelené frekvencie určený na koniec roka 2018.

"Chceme našim zákazníkom poskytnúť ešte väčší komfort pri využívaní dátových služieb. Vzhľadom na skúsenosti z európskych trhov, ako aj pripravenosť zariadení pre využívanie najmodernejšej siete, sa chceme zamerať na rozumné investovanie. Momentálne je na trhu asi 4,6 % zákazníkov so zariadením schopným pracovať v 4G sieti. V tomto roku začneme Bratislavou a Košicami, v budúcom roku chceme pokryť 4G sieťou 50 % populácie Slovenska. Okrem toho výrazne investujeme do rozširovania 3G siete, ktorú sme v tomto roku posilnili v 180 lokalitách, rozšírili o 20 nových lokalít a do apríla 2015 rozšírime ešte do ďalších 90 lokalít," uviedol Martin Vlček, generálny riaditeľ O2.

Rozširovanie 3G siete na 65 % populácie

Spolu s investíciou do budovania 4G siete pokračuje O2 aj v rozširovaní vlastnej 3G siete a modernizácii 2G siete. 3G sieť od O2 pokrýva k dnešnému dňu 61,1 % populácie SR. Počas roka 2014 operátor posilnil 180 lokalít a postavil 20 nových lokalít 3G. Do apríla 2015 pribudne ďalších 90 lokalít:

Chtelnica, Dolný Lopašov, Zvolenská Slatina, Slatinský Dvor, Zemianska Olča, Krnča, Baštín, Jesenské, Budmerice, Vištuk, Jablonec, Streda nad Bodrogom, Veľký Kamenec, Malý Kamenec, Trstice, Valča, Trnovo, Benice, Príbovce, Selice, Lastovce, Michaľany, Kazimír, Svodín, Sliače, Horné Saliby, Vozokany, Veľké Kostoľany, Orechová Potôň, Vydrany, Veľké Blahovo, Vieska, Jastrabie Kračany, Gbelce, Kľačany, Sasinkovo, Štiavnik, Oščadnica, Dolný Ohaj, Dvory nad Žitavou, Hul, Trhovište, Bánovce nad Ondavou, Radošina, Nitrianska Blatnica, Domaňovce, Trstín, Dvory nad Žitavou, Jelka, Horný Hričov, Dolná Krupá, Vitanová, Kovarce, Čeľadince, Podolínec, Cinobaňa, Timoradza, Krásna Ves, Terchová, Pohronská Polhora, Jaslovské Bohunice, Častá, Beladice, Kurov, Kružlov, Kružlovská Huta, Tarnov, Sveržov, Devičany, Veľké Ripňany, Malé Ripňany, Trávnik, Číčov, Maňa, Špačince, Hubová, Ľubochňa, Veselé, Rakovice, Kuzmice, Jacovce, Zlatná na Ostrove, Parchovany, Višňov, Dvorianky, Jahodná, Sokolovce, Brestovec, Ruskov, Blažice, Dolná Tižina, Stráža, Čiližská Radvaň, Baloň, Vrbina, Nižná Polianka, Varadka, Jedlinka, Hutka, Vyšný Mirošov, Lúčky, Turá Lúka, Malý Báb, Veľký Báb, Rumanová, Rybany, Dolné Naštice, Malé Ostratice, Jelenec, Neverice, Horné Orešany, Veľký Lapáš, Malý Lapáš, Kráľova Nová Ves, Turčianky, Lúka, Horná Streda, Ráztočno, Jalovec, Dubník, Žihárec, Kráľov Brod, Trenčianske Bohuslavice, Žikava, Lovce, Svinná, Malá Hradná, Dojč, Šajdíkove Humence, Prašice, Nemečky, Duchonka, Rakoľuby, Kočovce, Suľany, Šurianky, Nové Sady, Kraľovany, Pohronský Ruskov, Čajakovo, Hronovce, Domaša, Lúč na Ostrove, Petrova Ves, Letničie, Častkov, Lopašov, Rohov, Šaštín Stráže, Stráže nad Myjavou, Smolinské, Zemplínska Teplica, Borský, Svätý Jur, Sírnik, Novosad, Veľké Chlievany, Otrhánky, Hosťová, Štitáre, Pohranice, Bačkov, Trnávka, Dargov, Malá Ida, Palcmanská Maša, Dobšiná, Dedinky, Šarišské Bohdanovce, Drienov, Nová Polhora, Janovík, Bretejovce a Seniakovce.

obr: o2.sk

4G od O2 bude pre všetkých, bez príplatkov, bez viazanosti

Zákazníci potrebujú len SIM kartu a k tomu mobilný telefón alebo tablet schopné pracovať v 4G sieti. Výmena SIM karty je zdarma a už vyše 50 % zákazníkov operátora má SIM kartu schopnú pracovať v 4G (USIM). Potrebné je vymeniť hlavne staršie SIM karty. V portfóliu operátora sa momentálne nachádza asi 40 % zariadení pracujúcich v 4G. Už dnes je každý tretí telefón, ktorý si kúpia O2 zákazníci, schopný pracovať v sieti štvrtej generácie.

obr: o2.sk

Zákazníkovi stačí, keď bude mať aktivovaný akýkoľvek dátový balíček a bude v pokrytí 4G siete. O2 očakáva reálne rýchlosti v 4G sieti približne 20 až 25 Mbps pri downloade a 10 až 15 Mbps pri uploade. Teoretická maximálna rýchlosť je 73 Mbps.

obr: o2.sk

Medzi TOP10 najpredávanejších zariadení s podporou LTE v ponuke O2 patrí:

Samsung Galaxy S4 mini, Apple iPhone 5S 16 GB, Sony Xperia Z1 Compact, Samsung Galaxy S5 mini, Huawei Ascend P7, Samsung Galaxy S5, LG G3s, LG G3 16 GB, LG G Pad 8.0, Nokia Lumia 1320.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Dezi 25.09.2014 - 16:22

buducnosť je v internetových balíkoch a nie v SMS-kách zadarmo k paušálu

Rastislav.j25.09.2014 - 22:52 Trvalý odkaz

A že sa nechvália aj tými ich smiešnymi rýchlosťami "Maximálna prenosová rýchlosť pre bežné aplikácie je 14,4 Mbit/s pre prijímanie a 2 Mbit/s pre odosielanie dát."

Tulipán26.09.2014 - 14:03 Trvalý odkaz

rasťo, načo provokuješ petrisa, vieš aký je, za chvíľu dojde a ti vysvetlí aké nenormálne super pokrytie majú... no a k téme, niekde začať musia, takže zas tak tragicky to nevidím, dôležitejšie je, akým tempom budú pokračovať

Lumiak62526.09.2014 - 15:05 Trvalý odkaz

Neviem čo chcú modernizovať na 2G, ktorú spustili v 2008. EDGE rýchlejšie na 2G už nepôjde. 3G mali mať dávno pokryté. Licenciu majú od r. 2006. LTE pustili skúšobne ako prví, ale vyzerá to tak, že ich predbehne aj Swan. Pár štvrtí v BA a KE nie je pokrytie.

Rastislav.j26.09.2014 - 15:11 Trvalý odkaz

Tulipán
1) to či sem príde petris niečo vysvetľovať/obhajovať je mi fuk
2) začali v 2006 roku vydražením licencie a až na 3 obce to dotiahli na max. teoretickú rýchlosť 14,4Mbps, keď konkurencia dávno má 42Mbps

Celá diskusia 5 príspevkov