Nový USB konektor bude menší, rýchlejší a nahradí aj HDMI

Starosti so správnou orientáciou konektora pri pripájaní nabíjačky k telefónu už nebudú musieť riešiť ani majitelia zariadení s novým USB Type-C. Ten okrem vysokých prenosových rýchlostí pre dáta zvládne aj video či zvuk.

Vaše súčasné zariadenia môžu byť jednými z posledných, na ktorých nájdete klasické USB porty v podobe, v akej ich poznáme už niekoľko rokov. Nový konektor Type-C totiž spoznal svoju finálnu špecifikáciu. Hoci sme o ňom písali už dávnejšie, tvorcovia nového štandardu (USB Implementers Forum) teraz zverejnili ďalšie podorobnosti.

Nový konektor bude oveľa menší (8,4 x 2,6 mm), vďaka čomu dokáže nahradiť súčasné microUSB - bude teda môcť byť použitý na počítačoch i mobilných zariadeniach a smartfónoch bez ďalších redukcií. Po vzore Lightningu od Apple tiež bude reverzibilný a do portov pôjde zasunúť pohodlne, oboma smermi.

Už dlhšie vieme, že prinesie nárast prenosových rýchlostí až na 10 Gbps (čo je približne dvojnásobok oproti USB 3.0) a nabíjací prúd medzi 3 až 5 A. Novinkou je však informácia, že zvládne napätie až do 20 V (100 W). Okrem pripájania externých diskov či zariadení tak zvládne aj nabíjanie notebookov (príkon štandardných nabíjačiek sa pohybuje okolo 65 až 90 W).

Tie by tak teoreticky nepotrebovali ďalšie špecifické konektory, ktoré by z ich bočných strán mohli úplne zmiznúť. To uvoľní ruky dizajnérom požadujúcim ešte tenší profil. Navyše, podľa vyjadrení skupiny VESA nové USB Type-C zvládne aj prenos videa v 5K rozlíšení spolu so zvukom. Nahradiť by tak mohlo DisplayPort, DVI, VGA či HDMI.

Kábel totiž bude disponovať samostatnými linkami pre video, spolu s ďalšími pre zvuk, nabíjanie a funkciu Hot Plug Detection. Vysokorýchlostný prenos dát a videa navyše budú dostupné súčasne.

K monitorom či televízorom môžeme smartfóny pripájať už dnes, špeciálne redukcie však priamo v balení obvykle nenájdeme. S novým USB Type-C by malo byť možné využiť jediný štandardizovaný kábel na nabíjanie, na komunikáciu s počítačom pri prenose súborov a tiež na prepojenie s televízormi. Ten, ktorý dostanete od výrobcu v krabici.

Na trhu by sme potom mali nájsť aj špeciálne redukcie z nového USB na súčasné konektory, ale aj na DVI či VGA. Všetky podklady pre výrobcov už sú hotové a vo finálnej podobe, zostáva teda len čakať, kedy USB Type-C nájdeme v prvých smartfónoch či notebookoch.

Zdroj: VESA

Diskusia k článku:

Začať diskusiu