Nový Apple iPhone sa blíži. Čo nás asi čaká?

Už len necelé dva dni nás delia od okamihu, kedy nám Apple ukáže svoj najnovší iPhone. Dohady a špekulácie spolu s viac či menej reálnymi snímkami naberajú na obrátkach, a tak sa pozrime, čo nás zrejme čaká.

Apple je známy tým, že si, čo sa nových modelov týka, prísne stráži svoje tajomstvá. Málokedy prenikne na verejnosť reálna fotografia chystanej novinky, alebo nebodaj kompletné špecifikácie, ako sa to stáva niektorým známym značkám. Vlastne ani nevieme povedať, ako sa bude volať. Či bude Apple pokračovať v číselnom označení alebo si pre zmenu pripravil pomenovanie, ktoré by novinku vystihovalo. Ako to bolo napríklad pri iPade Air.

Čo vieme s istotou sto percent povedať už dnes je, že Apple zvolal akciu na utorok 9. septembra 2014. História takisto naznačuje, že spolu s novým telefónom prichádza aj nový operačný systém. iOS 8 bol predstavený na júnovom WWDC, a tak je pravdepodobné, že sa oznámenia o jeho globálnej dostupnosti dočkáme práve v utorok.

ikona

Apple predstavil iOS 8: Handoff, aktívne notifikácie, widgety a ľubovoľná klávesnicaNa nový iOS 8 si budeme musieť počkať až do jesene, no už teraz je jasné, že ponúkne možnosť odpovedať na notifikácie priamo v ich tele, povolí softvérové klávesnice tretích strán a notifikačné centrum obohatia widgety, Potvrdil sa aj príchod jednotného centra pre fitness údaje HealthKit.

No internetom sa šíria aj neoverené informácie o tom, ako bude najnovší smartfón s logom nakúsnutého jablka zrejme vyzerať, a čo bude ukrývať vo vnútri. Objavili sa aj fotografie, ktoré by snáď mohli byť blízko pravde.

obr: rozetked (YouTube)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Špekuluje sa aj o tom, či príde jeden alebo rovno dva modely. Jeden by vraj mohol mať 4,7-palcový displej, druhý 5,5 palca, čím by Apple zareagoval na neutíchajúci dopyt po veľkých displejoch. Pokiaľ je to pravda, záujemcom o kompaktné rozmery ostane k dispozícii len 4’’ iPhone 5S. Čo bude s menej úspešným iPhonom 5C zatiaľ nevieme.

Dizajn by mal byť štíhlym telom, zaoblenými rohmi a vystupujúcim objektívom fotoaparátu podobný najnovšiemu iPodu touch. Namiesto skla by sa na zadnej strane mohol, po niekoľkých rokoch, opäť objaviť hliník. Podľa iného zdroja vraj budú hrany prístroja skosené, aby mal používateľ pocit, že telefón je menší, než v skutočnosti. Dokonca sa objavili správy aj o zaoblenom či zakrivenom displeji. Z možných farebných variácií vychádzajú najpravdepodobnejšie tri: čierna (tmavosivá), strieborná a zlatá.

A cena? Jej pokles neočakávajte, veď ani najnovšie top modely Samsungu, HTC či Sony nemali štartovaciu cenu nižšiu než šesťsto eur. Hovorí sa, že pri kúpe s dvojročným kontraktom u operátora by menšia 4,7’’ verzia mohla stáť asi 199 amerických dolárov a väčší model s 5,5’’ displejom o sto dolárov viac.

Očakáva sa, že nový model telefónu príde opäť s vylepšenou kamerou, aj keď tá v aktuálnej “päť eske” patrí k tým najlepším. Inžinieri z Nokie, ktorých si Apple najal, by toho mohli byť dôkazom. Dočkáme sa podobných fotografických funkcií ako majú Lumie? Vylepšenie sa očakáva aj od hlasovej asistentky Siri. Nemali by vraj chýbať ani mnohé senzory, ktoré pomôžu zmerať tlak, vlhkosť, vaše kroky či dokonca hladinu kyslíka v krvi. Senzory by snáď mohli zbierať dáta aj pre očakávané hodinky iWatch. Uvidíme ich spolu s novým iPhonom?

Hovorí sa aj o tom, že by firma mohla prísť s vlastným mobilným platobným systémom, ktorý bude používať NFC technológiu. Spolu so skenerom odtlačkov (Touch ID) by mohlo ísť o jednoduchý a relatívne bezpečný systém.

Netreba však zabúdať, že všetko sú len fámy a dohady, nič nie je isté. Ako to všetko dopadne, a čo si pre svojich fanúšikov Apple prichystal, sa dozvieme už onedlho.

Nový model iPhonu však vyvoláva po celom svete mániu, a tak si v niektorých čínskych obchodoch môžete už dnes kúpiť jeho kópie, vychádzajúce práve z týchto, možno aj reálnych, uniknutých fotografií a videí. Jeden “iPhone 6” nám ukázal aj náš čitateľ.

Zdroj: theverge.com

Diskusia k článku:

ondrakomous 08.09.2014 - 15:54

to neni kopie, to je pravej iphone!

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease09.09.2014 - 18:14 Trvalý odkaz

Pozrerám, že docela dobre mluvis rusky..

ondrakomous09.09.2014 - 18:26 Trvalý odkaz

co bys taky cekal od budouciho Papeze, vid.

Michal11.09.2014 - 03:43 Trvalý odkaz

teraz to už vieme čo nas čaka...opat sklamanie:D

Celá diskusia 4 príspevky