Samsung Galaxy S5 mini - nič viac vám netreba

Recenzia vodeodolnej zmenšenej verzie vlajkovej lode s 4,5'' HD displejom, čítačkou odtlačkov, infraportom, snímačom tepu a slušným 8 Mpix fotoaparátom.

Oproti úspešnému Samsungu Galaxy S4 mini ponúka tohtoročná novinka o 5 mm väčšiu uhlopriečku displeja a takmer dvojnásobok zobrazovaných pixelov. Šírka prístroja narástla o 4 mm, výška o 6 mm a akumulátor o 200 jednotiek na 2100 mAh. Rozlúčte sa s FM rádiom a privítajte novší procesor, merač tepu srdca, skener odtlačkov a odolnosť voči vode. Ak by sa ma niekto opýtal, či sa mu prechod z S4 mini na S5 mini oplatí, váham. Spokojnosť so staršou (a teda menšou, šikovnejšou) verziou alebo pravidelné počúvanie FM rádia by jednoznažne rozhodli. S5 mini je tu skôr pre tých, ktorí váhajú nad kúpou lopaty s viac než 5-palcovou uhlopriečkou. Tento "drobec" totiž parametrami s prehľadom útočí na vlajkové lode spred dvoch rokov.

ikona

Samsung Galaxy S5 mini ( (SM-G800F)Zmenšená verzia aktuálnej vlajkovej lode prináša 4,5'' HD displej, štvorjadrový 1,4 GHz procesor, 1,5 GB RAM, odolnosť proti vode a prachu, 8 Mpix fotoaparát s AF, LED bleskom a 2 100 mAh batériu. (doplnené živé fotografie)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Nad S5 mini by som vážne uvažoval ako spokojný majiteľ Samsungu Galaxy S III či jeho vtedajších konkurentov. Priznám sa tiež, že ako používateľ HTC One, ktorého rozmery sú pre mňa už hraničné, poškuľujem práve po tejto novinke, keďže HTC One mini 2 ma aj napriek stereo reproduktorom až tak nezaujalo. Je zbytočne veľké, bez tlačidiel pod displejom, bez pamäťových kariet, s pevnou batériou, vypínačom v hornej stene, navyše sa šmýka z rúk a ponúka slabý fotoaparát.

Najsilnejším súperom mini-es-päťky tak ostáva Sony Xperia Z1 Compact. Škoda len, že pri rovnakej šírke mobilu sa v jej prípade musíte uspokojiť s trochu menším HD displejom. A používanie krytov konektorov kvôli zachovaniu odolnosti voči vode je tiež poriadne otravné. Záchranou je dokúpenie nabíjacej kolísky. Xperia je "tučnejšia", ponúka fádne farby displeja a fotoaparát zaujme skôr počtom megapixelov než kvalitou výsledkov. Je však výrazne lacnejšia, androidová nadstavba od Sony nie je taká mohutná, integrovaná batéria má väčšiu kapacitu a hliníková konštrukcia istotne vydrží viac. Z drobností spomeniem, že Xperia ponúka FM rádio, S5 mini zase infraport, už spomínaný merač tepu či snímač odtlačkov.

Mne sa S5 mini páči. Plastové telo umožnilo znížiť hmotnosť, prístroj v zime nechladí a v lete sa tak neprehrieva. Na Samsungoch chválim polohu vypínača, informačnú ledku nad displejom a hlavné mechanické tlačidlo s dvomi kapacitnými pod ním. V hornej stene audio jack a infraport na ovládanie domácej techniky či fotoaparátov, v spodnej microUSB pripravené na odolnosť voči vode bez použitia krytu. Hurá! Ku šťastiu mi tu chýbajú stereo reproduktory, ten zázrak vzadu stále patrí iba k obyčajnému priemeru. Tešiť sa môžete na kvalitný fotoaparát a snímač tepu vedľa LED blesku. Jeho využitie je však otázne, aplikácia S Health totiž vyžaduje pre snímanie tepu kľud a nehybnosť. A meranie tepu na sedačke pred telkou mi nedáva zmysel. Jedine, že by ste si chceli objektívne porovnať nervozitu pred správami a po nich.

Spracovaniu prístroja nemám čo vyčítať, odolnosť pochrómovanej plastovej obruby však odhadnúť neviem. Rozumne navrhnutý tvar akurát sadne do ruky, príjemný materiál zadnej steny zase bráni vyšmyknutiu a je odolný voči škrabancom. Pre výmenu microSIM aj microSD karty musíte vybrať batériu.

HD displej so Super AMOLED technológiou síce nie je najkrajší na svete, ale má bohovské pozorovacie uhly, zobrazuje peknú čiernu farbu, biela je opäť o čosi belšia (a nie tak zažltnutá). Páči sa mi minimálny prechod medzi čiernym okrajom a čiernou farbou na displeji, keďže ako pozadie vždy používam čo najtmavšiu fotografiu.

Horná lišta sa prispôsobila novej grafike, s ktorou prišiel model Galaxy S5. Funkčne je všetko po starom. Pribudla sem funkcia S Finder, teda fulltextové vyhľadávanie kontaktov, aplikácií a všetkého možného. Rýchle pripojenie zase ponúka ľahšie zdieľanie obsahu s okolitými zariadeniami. Pravdu povediac, nič z toho mi v mojom predchádzajúcom mobile nechýbalo a len mi to v hornej lište prekáža. Naopak, vítam opätovné použitie stupnice pre reguláciu jasu s možnosťou manuálne doladiť automatické nastavenie jasu (napríklad na hodnotu Auto +5).

Nové nastavenia Samsungov môžu spôsobiť trochu zmätok. Prvá položka "Rýchle.." len duplikuje nastavenia v ďalších sekciách. Na druhej strane, môžete si do nej šupnúť presne tie nastavenia, ktoré občas meníte. A keď v ponuke "Upraviť rýchle nastavenia" nevyberiete ani jedno, sekcia "Rýchle.." zmizne. Páči sa mi, že Samsung ani po zrušení tlačidla Možnosti, ktoré je nahradené poslednými aplikáciami, nezanevrel na rôzne prispôsobenia domácej obrazovky, ponuky aplikácií či spomínaných nastavení prístroja. Takto si dokážem prístroj pekne upraviť k obrazu svojmu. Zamknutú obrazovku môžete zrušiť, nie ako na posledných smartfónoch HTC, kde to už asi rok nefunguje.

Novinkou je panel s nástrojmi, ktorý slúži na rýchly prístup k obľúbeným aplikáciám a funkciám. Je to taká bublinka, na ktorú keď kliknete, zobrazí sa zoznam piatich vami vybraných funkcií. Jednoduchý režim zase poteší menej náročných používateľov, napríklad vašich rodičov. Súkromný režim zase chráni váš osobný obsah, t.j. fotografie, videá, hudbu či hlasové poznámky.

Fotoaparát neprináša nič nové. Patrím k fanúšikom 8 Mpix rozlíšenia. Viac nikomu netreba. Hlavne nie na tak malých snímačoch. V prípade 16:9 snímate 6 Mpix zábery. Prostredie fotoaparátu je takmer dokonalé. V ľavej lište môžete mať vlastné skratky, ja tam mám ovládanie blesku a expozície. Pred záznamom videa nemusím nikde nič prepínať, stačí si vybrať medzi spúšťou pre foto alebo video.

Pre snímanie fotografií poslúži dobre aj tlačidlo hlasitosti. Počas záznamu videa ho môžete pozastaviť aj snímať statické zábery. Nechýba ani účinná digitálna stabilizácia. Jediným krokom späť je ponuka režimov (krásna tvár, panoráma, sériové snímanie...), ktorú už nie je možné zobraziť ako mriežku, a tak sa ku HDR musím vždy prelistovať alebo v úpravách režimov niektoré vymazať.

Mimochodom, HDR v Samsungoch stále patrí k najúčinnejším, dokáže veľmi dobre kompenzovať relatívne malý dynamický rozsah snímača, a pri fotografovaní krajiniek na túto vymoženosť nedám dopustiť. V obchode s aplikáciami nájdete aj ďalšie režimy, aktuálne sú to ozvučená snímka a športový záber.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 57 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 127 MB / min.)

Internetový prehliadač vždy využíva celú obrazovku, ale to je skôr výhoda. Podobne ako iné funkcie, aj tu nájdete množstvo prispôsobení.

Funkcia Telefón mi v Samsungoch nevyhovuje, radšej používam Ex Dialer. Klávesnicu zase vždy nahradím Smart Keyboard Pro. Už som si na ňu zvykol a keď mením značky mobilov, nemám s písaním problém. Tú samsungovú však nemám veľmi za čo kritizovať.

Obchod Galaxy Apps umožňuje stiahnutie zaujímavých aplikácií. Nenašiel som tam však videoeditor na strih videí. Ak pôjdem na nejakú akciu, radšej teda natočím jedno či dve videá s použitím pauzy, než sa s ním trápiť so strihom v počítači. Už som tak raz točil preteky terénnych áut a nebol to žiaden problém. Za hodinu som mal vďaka pozastaveniu natočené pestré desaťminútové video. Aplikácia na strih videí pre Galaxy S5 však ponúka takmer podobné možnosti ako iMovie pre iPhone (ktoré je stále špičkou medzi editormi videa v mobiloch) a na S5 mini by mi jednoznačne niečo takéto postupom času chýbalo. Ale to už vymýšľam.

Výhody:

+ celkový dojem z prístroja, ideálny mobil pre masy

+ odolnosť voči vode aj bez krytu microUSB

+ infraport, čítačka odtlačkov, snímač tepu

+ 8 Mpix fotoaparát, ako sa patrí

Nevýhody

- potešil by kovový rám ako na Galaxy Alpha

- občas spomalené reakcie

- chýba FM rádio

- existujú aj krajšie (ostrejšie) HD displeje

Orientačná cena: 269 € (MobilOnline.sk)

Na jeden záber: Samsung Galaxy S5 mini

Záver:

Už dlho som nemal takú radosť z nejakého mobilu. Áno, mohol byť o čosi lacnejší, mať silnejšiu batériu, FM rádio, ale v skutočnosti väčšina z nás tieto funkcie nepotrebuje. A práve na masy sa Samsung mini-es-päťkou reálne zameral. Nik z nás nepotrebuje Full HD displej, hoci sa na ňom lepšie čítajú webové správy či prezerajú fotografie. V skutočnosti je HD rozlíšenie stále absolútne dostatočné. Rozmermi sa S5 mini zaradil medzi smartfóny normálnej veľkosti a funkčne je na úrovni niekde medzi minuloročnými vlajkovými modelmi a top prístrojmi spred dvoch rokov. Navyše ponúka čítačku tepu srdca, infraport, snímač odtlačkov prstov. K tomu pridajte nadstavbu s takým množstvom prispôsobení, že si ju každý z nás môže prispôsobiť vlastným potrebám. Mňa by potešila trochu silnejšia batéria a lepší procesor, ktorý by zabezpečil v istých náročnejších situáciách rýchlejšie reakcie.

porovnanie so Samsungom Galaxy Alpha

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 25.08.2014 - 19:30

Opravte si meno autora. Ad Compact "Záchranou je dokúpenie nabíjacej kolísky" Nie len. Existuje magnetický nabíjací kábel: [img]http://imshopping.rediff.com/imgshop/800-800/shopping/pixs/4909/z/z1magch1._magnetic-charging-cable-for-sony-xperia-z1-z-ultra-z1-compact.jpg[/img] "ponúka fádne farby displeja" to snáď nie? to nie je Xperia Z1, ale Compact: https://www.youtube.com/watch?v=-lu2gAG_CHA https://www.youtube.com/watch?v=xSHy9AErbhY Ad S5 mini do mobilu za takmer 400€ dávať Snapdragon 400 je ťažký FAIL. *edit Takže v základných parametroch je chyba je tam čipset Exynos 3 Quad 3470 Čo je samozrejme tiež slabota.

Richard Hombauer26.08.2014 - 14:58 Trvalý odkaz

Pocitovo sú Z1 compact a S5 mini naozaj generačne inde. Nedá sa nič robiť. Pol roka je dlhá doba. Rozmery, hmotnosť aj displej hrajú v prípade bežného každodenného používania v prospech Samsungu. Tým nechcem nijakým spôsobom urážať Xperiu.
Ad fádne farby displeja Xperie: skús s obomi prístrojmi vybehnúť von. Sú to totiž odolné prístroje. Do hôr, na stavbu, k vode...nie na porovnávanie farieb v tmavej kancelárii. ;)

Lumiak62527.08.2014 - 15:20 Trvalý odkaz

Ja Amoled displayom sa vyhýbam. Podávajú nereálne farby. Radšej IPS ako Amoled. Keď nie Samsung ani Xperiu, tak potom treba zvoliť Lumiu. :)

jarpo27.08.2014 - 19:09 Trvalý odkaz

Lumiak625: súhlasím s tebou. Osobne by som si nevedel predstaviť uprednostniť S5 mini pred Z1 compact a to nie len kôly displeju. Ale tu sa dosť často inklinuje k samsungom ...

ondrakomous27.08.2014 - 20:19 Trvalý odkaz

to ja zase jo, libi se mi vic plastovy kryt u s5mini, kterej si muzu uzivatelsky vymenit, taky telefon je o dost uspornejsi, lip foti, nasel bys toho spoustu v cem je s5mini lepsi, jak pise richard je proste novejsi, v mobilech je pul roku strasne dlouha doba. cenove se z1c uplne provadla mozna o 30-40procent ceny, tak to zase takova hitparada nebude, xiaomi mi3 nici konkurenty, tenhle telefon to bude mit strasne tezky, uz to neni jak driv, kdy rejzovaly hrachy jak na bezicim pasu. sony letos totalne propadlo, povedla se jim jenom z1c, ve stredni tride ztratili a z2 skoncila pruserem, ze se prehrivala.

Celá diskusia 36 príspevkov