Garmin-Asus nüvifone M20

PRVÝ KONTAKT so smartfónom 3G navi-telefón s OS Windows Mobile, 3 Mpix fotoaparátom s AF, podporou Wi-Fi, HSDPA a zabudovanou navigáciou.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Windows Mobile 6.1 Professional,

procesor: Qualcomm 7200A, 528MHz,

frekvencie: GSM 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS (1900 / 2100 MHz) + HSDPA

rozmery: 95 x 53 x 13 mm,

hmotnosť: 99 gramov (zistená: 99 g)

displej: aktívny, dotykový, 65 536 farieb, 640 x 480 b., uhlopriečka 71 mm (2,8''),

fotoaparát: 3 Mpix, autofókus, geo-tagging, záznam videí (320 x 240, 15 fps),

pamäť: 4 GB alebo 8 GB, 128 MB RAM,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (miniUSB), mass storage, Wi-Fi (802.11 b/g),

hudba: MP3/AAC prehrávač, A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač (Opera),

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer,

batéria: 920 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 3 h hovoru,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

podpora pamäťových kariet, aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, aktívny kryt objektívu, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, FM rádio, videohovor.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna

Obsah balenia:

mobil, dve batérie, nabíjačka, autonabíjačka, držiak na sklo, kožené puzdro, náhradné dotykové pero, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

O spojení Garminu a Asusu sa hovorilo už dlhý čas pred februárom 2009, kedy na MWC v Barcelone oficiálne predstavili kompletné špecifikácie dvoch noviniek spoločného projektu. Model G60 používa Linux, M20 beží na Windows Mobile 6.1 Professional.

Garmin-Asus nüvifone M20 je maličký smartfón so štandardným OS, na ktorom je postavená grafická nadstavba s navigačným softvérom City Navigator Europe 2010. Garmin garantuje aktuálnosť máp po dobu 60 dní od prvého spustenia, počas ktorých si môžete mapy aktualizovať. Neskôr uskutočníte aktualizáciu máp za asi 80 eur zakúpením nüMaps Onetime alebo za 120 eur na celý čas životnosti zariadenia (nüMaps Lifetime). Hardvéru nemáme veľmi čo vyčítať - je malý, s dostatočne veľkou obrazovkou, aj keď tlačidiel mohlo byť pod ňou viac. V ľavej stene nájdete dvojitý ovládač hlasitosti, v pravej zase šikovný posuvník pre blkovanie displeja. Dotykové pero sa vysúva z pravého dolného rohu. VGA displej je tlakový, v jeho nastaveniach nájdete niekoľko grafických tém - ja odporúčam classic black. Zobrazenie funguje na výšku aj na ležato - obraz sa prispôsobuje snímaču polohy prístroja. Zadávanie textu uskutočňujete virtuálnou klávesnicou s dvojitými tlačidlami pri polohe na výšku a veľkou QWERTZ klávesnicou (s českými znakmi v hornom riadku) pri polohe na ležato. Pri ovládaní prístroja budete nútení často používať dotykové pero. Objektív fotoaparátu v zadnej stene, žiaľ, nedopĺňa blesk. Každopádne, kto hľadá čo najmenší smartfón, mal by uvažovať aj nad týmto.

Z absentujúcich funkcií M20-ke najviac vyčítam podporu microSD kariet. Vnútorná pamäť dosahuje 4 alebo 8 GB, podľa predajnej verzie. Z toho asi 2 GB zaberú mapy Európy. Na rýchly prenos údajov z a do PC poslúži univerzálny miniUSB konektor či Bluetooth. Zaujímavou funkciou je zdieľanie siete Wi-Fi. nuvifone M20 sa jednoducho pripojí k sieti operátora a premení sa na Wi-Fi hotspot. Podobnú funkciu umožňuje Joikuspot pre OS Symbian, tu máte Joikuspot priamo vo Windows mobile. Šikovné, keďže M20 ponúka podporu HSDPA aj HSUPA.

Základná obrazovka M20-ky je zložená z niekoľkých stránok, medzi ktorými prepínate pohybom prsta do strán. Podržaním dotykového pera či prsta na niektorej z ikon aktivujete režim úprav - môžete ikony presúvať, dopĺňať či vyhadzovať. Funkcie ako SMS, MMS či e-maily sú štandardné, ako na ďalších prístrojoch s Windows Mobile 6.1, výnimočné sú len ikony vstupu do nich.

Po stlačení virtuálneho tlačidla štart sa zobrazí klasická ponuka, v ktorej nájdete aj správcu spustených aplikácií, nastavenia či programy. Nastavenia prístroja sú upravené výrobcom, všetko vyzerá krajšie a prehľadnejšie. Správa bezdrôtových pripojení si odo mňa zaslúži pochvalu. Tu nájdete aj spomínané zdieľanie siete cez Wi-Fi. Ponuka "pokročilé nastavenia" ukrýva klasické nastavenia Windows Mobile, ktoré si určite prejdite. Zaujímavé je, že som nikde nenašiel reguláciu podsvietenia. A to ani tam, kde vždy v menu Windows Mobile bola. V zozname programov nájdete množstvo známych aplikácií, ale aj niekoľko zaujímavých funkcií, ktoré radi využijete aj v základnej obrazovke. Takou je napríklad predpoveď počasia. Kalkulačka sa už roky nezmenila, ale svoj účel stále plní.

Hudobný prehrávač je špeciálny, jednoduchý a jeho ovládanie intuitívne. Škoda, že tomuto drahému zariadeniu chýba taká bežná vec, akou je štandardný 3,5 mm audio konektor.

Navigácia Garmin je hlavnou funkcou tohto zariadenia. Ja osobne som, z celkového pohľadu, oveľa spokojnejší s navigáciou Navigon v iPhone 3GS, a pre Windows Mobile by som asi radšej zvolil iGO 8, a to buď v jednoduchšej verzii Amigo, alebo klasickej pokročilej. Aj tá ponúka spustenie navigácie priamo z domácej obrazovky. Lenže, toto je čosi iné - smartfón prispôsobený navigačným chúťkam používateľa. Na domácej obrazovke neustále svietia tri veľké tlačidlá: Hovor, Vyhledat, Zobrazit mapu. Po stlačení "Vyhledat" sa dostanete do zadávania adresy, hľadania bodu záujmu či obľúbených cieľov. Rýchlo a bez dlhého rozmýšľania. Bodov záujmu je tu neskutočne veľa, v Bratislave vyhľadáte kľudne aj ázijské bistro vo vašom okolí. Práve POI sú devízou M20-ky. Samotná navigácia je jasná, mapy prehľadné, aj keď už nie také pekné, ako som si zvykol u konkurencie. Na malom displeji je prehľadnosť cennejšia než množstvo drobných názvov okolitých ulíc. Rýchlosť aplikácie nie je nijak závratná. Plánovanie trás ma nebavilo, prezeranie cesty tiež nie. Táto navigácia je skôr určená na rýchle určenie cieľa a poslúchanie na slovo. Ak chcete vymýšľať, investujte radšej do telefónu s podstatne rýchlejším procesorom. Garmin-Asus M20 ponúka aj funkciu Ciao!, čo je vlastne akási sociálna sieť pre zdieľanie vašej polohy s kamarátmi či kolegami v práci. S navigáciou súvisia aj podporované služby:doprava, ceny palív, umiestnenie bezpečnostných kamier, parkovísk, informácie o miestnych udalostiach, termíny premietania filmov. U nás to s ňou však nie je také ružové. Výhodou M20-ky je aj aktívny držiak do automobilu či náhradná batéria priamo v balení.

Batéria v M20-ke má kapacitu slabých 920 mAh, pričom mimo autonabíjačky, ktorú tiež nájdete v balení, vydrží navigovať 3 - 4 hodiny. Keď prijmete hovor počas navigovania, bude automaticky reprodukovaný nahlas.

Garmin-Asus nüvifone M20 sa od svojho súrodenca, nuvifone G60, zásadne odlišuje už operačným systémom, keďže G60 je postavený na Linuxe.

Výhody:

- rozmery,

- jemný displej,

- veľké množstvo POI,

Nevýhody:

- cena, cena, cena

- pomalé reakcie navigácie,

- málo tlačidiel.

Orientačná cena: 559 € (16 840,43 Sk) (garmin.sk)

Záver

Garmin-Asus nüvifone M20 je zvláštny smartfón. Drobček prekvapí jemným displejom, celkovými rozmermi aj funkčnou výbavou. Ale sklamaním je pomalá navigácia aj celkové reakcie. Ako sme sa mohli z najnovších smartfónov s Windows Mobile presvedčiť, rýchly Windows bude jedine s 1 GHz procesorom. A tu je procesor s približne polovičnou rýchlosťou.

Konkurentov má M20-ka viacero - akýkoľvek smartfón s Windows Mobile a doinštalovaným programom Sygic alebo iGO. Takisto za konkurentov môžeme označiť iPhone alebo smartfóny s OS Symbian.

Produktová stránka: Garmin-Asis nüvifone M20

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 13.11.2009 - 14:47

:-): haha za taku cenu?no tak to ani v tom najhoršom sne :-)

anonymous13.11.2009 - 18:23 Trvalý odkaz

Jaro: Peknucky, ale tu cenu trosku prepiskli ...

anonymous14.11.2009 - 00:32 Trvalý odkaz

Rast0: Tu cenu prepiskli trosku viac si myslim :)

anonymous01.12.2009 - 14:16 Trvalý odkaz

Marek: za tu cenu si kupim Nokiu N97 :-D

anonymous05.03.2010 - 10:31 Trvalý odkaz

zodiaq: No teraz ho maju v garmine za 299.99...
Za tu cenu sa to oplati nie?

Celá diskusia 8 príspevkov