Samsung Galaxy K zoom - nech žije priblíženie, stabilizácia a blesk

Recenzia ozajstného fotomobilu so 4,8'' HD displejom a 20,7 Mpix fotoaparátom s xenónovým bleskom, optickým zoomom a optickou stabilizáciou.

Samsung si vďaka dobrej pozícii na trhu so smartfónmi môže dovoliť experimentovať aj v doposiaľ neprebádaných vodách. Jednou z oblastí sú smartfóny kombinujúce výhody chytrého telefónu a kompaktného fotoaparátu. Tu Samsung prerazil s minuloročnou lastovičkou – modelom Galaxy S4 zoom. Vzhľadovo nie najkrajší model udal smer a sága pokračuje. Tohtoročný Galaxy K zoom vychytal muchy predchodcu a prichádza v oku lahodiacejšom obale.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy K zoomNástupca minuloročného hybridného zariadenia, ktoré kombinuje kompaktný fotoaparát a smartfón prináša tenšie telo, väčší 4,8'' HD displej, OS Android 4.4, silnejší procesor, 20,7 Mpix fotoaparát s xenónovým bleskom a optickou stabilizáciou a 2 430 mAh batériu.

V Samsungu zrejme nariadili výraznú skrášľovaciu kúru. Dizajn novinky je v porovnaní s predchodcom oveľa krajší. Vzhľad modelu S4 zoom mal bližšie ku kompaktným fotoaparátom, K zoom má bližšie k smartfónom. A popracovalo sa aj na samotnej ergonómii. Masívna zadná stena sa zaoblila, zmizol grip a celkovo pôsobí K zoom oveľa, ale naozaj oveľa elegantnejším dojmom.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Prevedenie zadného krytu je inšpirované súčasnou vlajkovou loďou. Mne sa ten dierkovaný dizajn celkom páči. Je to svieže a telefón sa v ruke príliš nešmýka. K zoom bude dostupný v troch farebných prevedeniach. Naša biela verzia ma trochu nudila. Pri výbere by som určite uprednostnil výraznú modrú. Použitie plastu ma u Samsungu vôbec neprekvapuje. Tu je to však opodstatnené. Veď si len predstavte tú hmotnosť, keby bola konštrukcia kovová. Zhotovenie sa vydarilo. Aj keď je pravdou, že pri silnom stlačení sem-tam niečo zaškrípe. Plast na zadnej stene mi nevadí, akurát ten lem by už mohol byť konečne kovový. S oškretým lemom sa určite stretol nejeden majiteľ smartfónu tejto značky.

Pri parametroch by som mohol lamentovať nad dvojcentimetrovou hrúbkou a dvesto gramov vážiacim telom. Ale prečo? K zoom je hybrid, preto od neho v tomto smere nečakajme žiadne rekordné parametre. Potenciálny majiteľ si skrátka musí byť vedomý do čoho ide a vie, prečo takéto zariadenie chce. Určite tu nečakajte komfort smartfónov. Dvesto gramov pocítite vo vrecku nohavíc, ale aj pri dlhšom telefonovaní. Po takmer dvojtýždňovom používaní už viem, že ja tou cieľovkou asi nebudem. A pritom som fanúšikom tabletofónov od Samsungu. K zoom skrotí lepšie asi nežnejšie pohlavie. Presnejšie ich kabelky. Dvesto gramov sa v tom neporiadku nejako stratí.

Na manipuláciu sa pozerám z dvoch pohľadov. Vo väčšine prípadov som K zoom používal na výšku. Vtedy som si pochvaľoval zaoblenú zadnú stenu, ktorá dobre padla do dlane a manipulácia bola pohodlná. O predchodcovi sa to povedať nedá. Pri telefonovaní však narážam na veľký objektív. Mne sa najviac osvedčilo opretie ukazováka a prostredníka vedľa objektívu. Aspoň som ho nešpinil.

A aká je manipulácia so zariadením ako fotoaparátom? Odstránenie brady (gripu) má svoje plusy aj mínusy. Telefón vyzerá oveľa krajšie, o tom niet pochýb, no snímanie v jednej ruke je menej istejšie. V extrémnejších situáciách by som asi tŕpol. Hladké bočné steny neponúkajú najideálnejšie podmienky a určite by som tu privítal drsnejšie prevedenie. Riešením môže byť použitie pútka, pre ktoré je pripravený otvor v spodnej stene.

Rozloženie prvkov v bočných stenách mi vyhovovalo. Tlačidlo ovládania hlasitosti nájdeme v Samsungoch zvyčajne naľavo. K zoom ich má napravo a dôvod je jasný. Slúžia na zoomovanie pri fotografovaní. Jeho tenké prevedenie z tela dostatočne vystupuje, tlačidlo je dobre hmatateľné a stláčanie isté. Pod hlasitosťou sa nachádza tlačidlo napájania. To taktiež pochválim za dobre prevedenie a najmä za umiestnenie. Dočiahnem naň aj bez zbytočného prehmatávania.

V pravej stene nesmie chýbať ani dvojpolohová spúšť fotoaparátu. Kvôli zoštíhľujúcim opatreniam už nie je spúšť v K zoom okrúhla. To však vôbec nevadí. Tlačidlo je dostatočne výrazné, je väčšie než ostatné tlačidlá v pravej stene, a obe polohy sú dobre odlíšené. Dlhšie podržanie spúšte aktivuje fotoaparát. No len v odblokovanom stave. V podstate rozumné riešenie. Veď si len predstavte to náhodné spustenie fotoaparátu vo vrecku nohavíc.

Otvoru na pútko v ľavej stene robí spoločnosť krytý slot na microSD kartu. Pamäťovku si určite zadovážte hneď pri kúpe. Na internom úložisku sa totižto riadne šetrilo. Z papierových 8 GB je k dispozícii približne polovica. A tú zapracete naozaj rýchlo. Ja som už po pár dňoch musel premazávať galériu a nevyhol som sa ani nútenému odinštalovaniu jednej väčšej hry. Chápem, že tu máme slot na microSD kartu, ale veľkosť interného priestoru mala byť minimálne dvojnásobná. Obzvlášť pri type a cenovke tohto zariadenia.

V hornej stene nájdeme 3,5 mm audio konektor a v tej dolnej microUSB konektor. Pomocou OTG kábla som k telefónu pripojil myš a USB kľúč. S externým harddiskom si už nerozumel.

Pri navrhovaní prednej steny sa zabudlo na notifikačnú diódu. Smartfónu za sto eur by som to odpustil, tu však dávam mínus. A s výkričníkom. Jedná mala dióda by určite nenarušila cenové plány. Inak je všetko po starom. Pod displejom nájdeme dve dotykové a stredné hardvérové tlačidlo, ktoré poslúži aj na rozsvietenie zhasnutej obrazovky. Hore nesmie chýbať slúchadlo, podotknem, že s dobrou hlasitosťou, predný fotoaparát, senzor priblíženia a senzor automatickej regulácie jasu.

Displej príliš neprekvapil. Skôr naopak. Samsung opäť siahol po displeji Super AMOLED. A ten sa k fotomobilu príliš nehodí. Kvôli slabej čitateľnosti na slnku som si pri fotografovaní v exteriéri musel cloniť druhou rukou. Inak by som na displeji nevidel čo fotím. Druhý problém prichádza pri prezeraní fotografií. Displeje Super AMOLED sú známe presaturovanými farbami, čiže na prezeranie vašich fotografických skvostov to nebude asi to pravé orechové. Vo fotomobile by som určite radšej videl displej s vysokým jasom, napríklad Super LCD z HTC-čiek.

Uhlopriečka displeja narástla na 4,8-palca a pridalo sa aj na rozlíšení. HD rozlíšenie, teda 720 x 1 280 bodov, mi bohato stačilo. Full HD by ste možno ocenili pri prezeraní fotografií. Silnou stránkou displeja je verné zobrazenie čiernej a dobré pozorovacie uhly. Škoda len toho nízkeho jasu.

Chod zariadenia má na starosti rovnaký chipset ako v nedávnom testovanom modeli Galaxy Note 3 Neo. Chipset s pomenovaním Exynos 5 Hexa je z priamo dielne Samsungu. Pozostáva z dvoch jadier taktovaných na 1,7 GHz, štyroch jadier s taktom 1,3 GHz a grafického procesora ARM Mali-T624. Výkonu je dostatok. Hra Real Racing 2 bežala takmer vždy plynulo, objavilo sa iba pár menších zaváhaní. Pri dlhšom hraní sa už zadná stena zvykla prehrievať, no v nie je to nič tragické. Pri číslach ešte ostaneme. Základné parametre hovoria o dvoch gigabajtoch RAM pamäte. Dostupných je 1,84 GB a využitých bolo zvyčajne 1 – 1,2 GB.

Operačný systém vo verzii 4.4.2 dopĺňa známe prostredie TouchWiz. Nová verzia prišla spolu s tohtoročnou vlajkovou loďou a prináša pár zmien a úprav. Asi najvýraznejšou zmenou sú okrúhle skratky vo výsuvnej lište a okrúhle ikony v nastaveniach. Aj Samsung sa nechal strhnúť vlnou flat dizajnu a snaží sa prostredie sprehľadniť. Možnosti a funkcie prostredia sú už tradične bohaté.

Vo výsuvnej lište na mňa čaká poriadna dávka skratiek a rýchle prispôsobenie jasu. Počet domácich obrazoviek si môžem meniť a nechýba ani cyklický prechod z poslednej na prvú. Prostredie je nabité rôznymi funkciami, preto určite odporúčam prelúskať celý obsah nastavení. Reakcie boli vo väčšine prípadov svižné, no stretol som sa aj s pár zaváhaniami. U Samsungu ma to však príliš neprekvapuje. Aj na mojom Galaxy Note 2 používam radšej Nova Launcher.

Novinkou v prostredí je detský režim. Ten ponúka niekoľko zaujímavých aplikácií, ktoré zamestnajú vaše dieťa na pár minút. Napríklad kreslenie, nahrávanie a následná deformácia zvukov a pod. Okrem nich môžete do ponuky pridať aj tie klasické. V možnostiach režimu viete nastaviť denný limit hrania a sledovať aktivitu za posledných 7 a 30 dní.

Novinka ma trochu zaskočila chýbajúcou funkciou Viacero okien. Tá dokáže rozdeliť obrazovku a zobraziť na nej dve aplikácie naraz. Nie je to funkcia, ktorú by som používal každý deň, no v určitých situáciách by sa zišla.

Najväčšiu pozornosť na seba upriamuje veľký objektív fotoaparátu na zadnej stene. Hlavná súťažná disciplína tohto modelu je jasná. Bude sa snažiť zaujať svojimi fotografickými schopnosťami. Samsung Galaxy K zoom ponúkne 20,7 megapixlový fotoaparát s BSI CMOS snímačom, širokouhlým 24 mm objektívom, optickou stabilizáciou obrazu a clonou F3.1 – F6.3.

Slabšie stránky BSI CMOS snímača sa prejavia pri horších svetelných podmienkach. Vtedy už nastupuje výrazný šum. Dokonca výraznejší než na fotografiách zo Samsungu Galaxy S5. Aj LG G3 si v slabších svetelných podmienkach počínalo o čosi lepšie. Silnými stránkami modelu K zoom je zhotovovanie pekných fotografií pri dobrých svetelných podmienkach a príjemne prekvapili aj makro snímky.

Esom v rukáve môže byť 10-násobný optický zoom. Aj pri maximálnom priblížení bola kvalita fotografie naozaj vysoká. Opäť to však neplatí pri horšom svetle. To si nasnímate akurát tak machule. V nastaveniach si môžete aktivovať aj digitálny zoom, no kvalita snímok ide dole. Preto som ho mal vo väčšine prípadov vypnutý. Od K zoomu určite netreba očakávať to, čo od rovnako drahého fotoaparátu. Pod týmto hybridom si treba predstaviť skôr kombináciu slušného smartfónu a cenovo dostupného kompaktu. Skúšobné fotografie nájdete pod článkom.

V slabších svetelných podmienkach podáva pomocnú ruku xenónový blesk. Pri snímaní blízkych objektov odvádza veľmi dobru prácu. Fotografie sú ostré, verne zachytávajú farby a nie sú prepálené.

Prostredie fotoaparátu mi viac-menej vyhovovalo. Ľavý okraj patrí prepínaču prednej kamery a trom skratkám. Tie si môžete zmeniť. Nechápem však ten obmedzený počet. Pod ne by sa hravo zmestili ešte ďalšie dve. Dole sa nachádza vstup do nastavení. Ponuka je bohatá, no ocenil by som lepšie rozlíšenie jednotlivých funkcií. Vzhľad ikon sa na môj vkus dosť zlieva a ponuka pôsobí neprehľadne.

Z ponuky režimov si vyberie každý. Ja som najčastejšie využíval HDR, ktoré dokáže ukladať aj pôvodnú fotografiu, Makro a panorámu. Pre skúsenejších používateľov je prichystaný režim Program, ktorý upravuje expozíciu automatickou zmenou rýchlosti uzávierky a hodnoty clony a Manuálny režim s ručným nastavením rýchlosti uzávierky a hodnoty clony. Ďalšie režimy možno rátať v desiatkach. Je ich tu naozaj dosť. V režime profi štýly si môžete dokonca stiahnuť ďalšie z obchodu Pro Suggest Market.

V pravej časti prostredia fotoaparátu musím pochváliť samostatnú spúšť pre nahrávanie videa. Počas nahrávania je možné video pozastaviť a taktiež zhotovovať fotografie. K zoom sa môže pochváliť nahrávaním vo Full HD rozlíšení pri 60 fps. Kvalita videa je výborná a pochválim aj svižné preostrovanie.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 186 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 210 MB / min.)

Pre vášnivých fotografov je k dispozícií zaujímavá aplikácia Štúdio. V nej si môžete fotografie

upravovať, vytvárať rôzne koláže a tiež orezávať videá.

Výraznú časť malého ukladacieho priestoru som zabral niekoľkými hudobnými albumami. Prehrávač hudby od Samsungu mi vyhovoval a ponúkol viacero zaujímavých funkcií. Tou prvou, ktorá súvisí aj s telefonovaním, je Adapt Sound. Na základe vypočutia a identifikovania tónov vie funkcia rozpoznať čo má vo zvuku ubrať a čo pridať. Musím povedať, že v mojom prípade to fungovalo. Po nastavení Adapt Sound zneli skladby živšie. Hudobná zbierka je rozdelená podľa viacerých možností a nechýba ani delenie podľa priečinkov. Pri neúplných tagoch skladieb som to ocenil. Ponuka nastavení je bohatá na rôzne úpravy zvuku, s ktorými sa môžete poriadne vyšantiť. Pri prehrávaní bez slúchadiel príjemne prekvapil hlasný reproduktor umiestnený nad veľkým objektívom. Hlasitosť je vysoká, kvalita podania nadpriemerná a pri položení na stole sa zvuk odráža do miestnosti.

Sklamaním je chýbajúce FM rádio. Hudobná zbierka sa mi časom opočúvala, počítač v tom momente nebol poruke a míňať drahocenné megabajty na počúvanie internetového rádia sa mi naozaj nechcelo.

Výdrž batérie s kapacitou 2 430 mAh ma neprekvapila ani nesklamala. Aj pri nasnímaní viacerých fotografií počas dňa, využívaní klasických smartfoňáckych funkcií mi K zoom vydržal jeden deň. Úprimne, viac som od neho ani nečakal.

Výhody:

+ krajšie prevedenie než predchodca (drží sa však horšie)

+ dobrá kvalita fotografií pri dobrých svetelných podmienkach

+ výborná práca xenónového blesku

+ optický zoom a optická stabilizácia obrazu

+ kvalitný záznam videa

Nevýhody:

- slabá čitateľnosť displeja na slnku

- malá interná pamäť

- chýba notifikačná dióda

- chýba FM rádio

- slabá kvalita fotografií pri horších svetelných podmienkach

Orientačná cena: približne 470 € (pricemania.sk)

Záver:

Samsung Galaxy K zoom si kúpite zo zvedavosti, snahe odlíšiť sa alebo túžbe zabiť dve muchy jednou ranou. Osobne si neviem predstaviť dlhodobé používanie takéhoto zariadenia, no medzi vami sa určite nájde pár záujemcov. Prečo si K zoom kúpiť? Je oveľa krajší než predchodca, pri dobrých svetelných podmienkach zhotovuje pekné snímky, určite sa zíde aj optický zoom a pochvalu si zaslúži aj nahrávanie videa. V noci vás zasa podrží xenónový blesk, ktorý odvádza výbornú prácu. Kritika smeruje k displeju. Super AMOLED s tak slabou čitateľnosťou na slnku nemá vo fotomobile čo hľadať. A privítal by som aj čiastočnú odolnosť voči vode. Na letných dovolenkách by sa určite zišla.

K zoom neosloví masy, no svojich fanúšikov si nájde. Ja však ostávam priaznivcom klasických smarfónov. Kvalita fotoaparátov v high-endoch je na vysokej úrovni a mne bohato stačí. Bez optického zoomu už nejako prežijem.

foto s HDR

objekt po priblížení

foto s HDR

10x zoom

20x zoom

foto počas videa

Diskusia k článku:

cimo19 15.08.2014 - 09:47

Mohli ste prilozit par nocnych fotiek, trebars aj v porovnani s lumiou 1020

Celá diskusia 1 príspevok