Samsung UltraTOUCH (Samsung S8300)

PRVÝ KONTAKT s high-mid-endom 3G slajder s 8 Mpix fotoaparátom, záznamom WVGA videí, GPS a HSDPA.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný, TouchWiz

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 110 x 52 x 13 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 139 mm,

hmotnosť: ??? gramov (zistená: 119 g),

displej: aktívny (AMOLED), dotykový, 16 777 216 farieb, WQVGA 240 x 400 b., uhlopriečka 71 mm (2,8"), aktívny pohotovostný režim (widgets), odolný,

fotoaparát: 8 Mpix (CMOS), LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b., 30 fps),

pamäť: 80 MB + microSDHC (až do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbit/s),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC/WMA prehrávač, FM rádio (s RDS, RT), A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: GPS, blogovanie, akcelerometer, DivX/Xvid/MPEG4/WMV9 prehrávač, prehliadač dokumentov,

batéria: AB533640BE, 880 mAh,

výdrž: ???,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, RSS, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

zatiaľ netestovaný,

Obsah balenia:

neznámy

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

UltraTOUCH je úplná novinka, ktorá sa mi náhodou dostala do rúk tesne po svetovom predstavení. Je to tenučký slajder, ktorý svojou hrúbkou nadväzuje na sériu Ultra. Istotne si pamätáte na Ultra 11.9, potom 10.9, neskôr 9.9 a aj 6.9. Tieto čísla označovali hrúbku prístroja. Slajder Samsung S8300 UltraTOUCH s hrúbkou 13 mm preto nepatrí k rekordmanom, ale tenký vskutku je.

Telo tvorí sčasti plast, sčasti kov. Ale viac je toho plastu. Reakcie predprodukčnej vzorky neboli najrýchlejšie, k tomu sa však vyjadrovať viac nebudem. Spracovanie je dobré už aj u nefinálneho prístroja. Na ňom nájdete jediný dátový konektor - microUSB, ktorý slúži aj na počúvanie hudby, pripojenie ku PC či nabíjanie. Klávesnica je celkom dobrá, aj keď ja mám radšej hmatom odlíšiteľné tlačidlá. Ovládanie je kombináciou dotykového displeja a zopár ovládacích prvkov. Minulý rok som dlhší čas používal LG KF700 s rovnakou kombináciou ovládania a zvykol som si. A tu sa navyše nachádza trojica dôležitých tlačidiel hneď pod displejom, na hornom ramene, takže si na S8300 určite rýchlo zvyknete. Objektív fotoaparátu je v pohotovosti chránený, použiť ho môžete až po vysunutí horného ramena.

Pri výmene SIM karty som si všimol microSD kartu zablokovanú batériou. Pamäťovú kartu tak bez vybratia batérie nevymeníte.

Na domácej obrazovke si môžete umiestniť zopár z množstva pripravených widgetov. Ja mám najradšej predpoveď počasia a kalendár. Nastavení je mnoho, páči sa mi najmä viacero pekných typov písma. Displej krásne zobrazuje čiernu farbu, je skutočne silne kontrastný.

Z funkcií ma mrzí absencia Wi-Fi a xenónového blesku. Aj 3,5 mm jack by som uvítal.

Prekvapený som bol z kvality fotografií. Aparát snímal veľmi oneskorene, vidno to bolo najmä pri použití blesku, ktorý sa na tomto kúsku rozsvietil až 2 sekundy po zvuku spúšte. Ale výsledky s pevnou rukou večer aj cez deň sú prekvapivo dobré.

Záznam WVGA videa (720 x 480 b.) vo formáte MPEG4 tiež prináša radosť zo zábavných funkcií Samsungu. Večer si však potrpí na dostatok svetla, odporúčam používať silnú diódu na prisvietenie. Obraz videa je veľmi kvalitný, žiaľ zvuková stopa v AMR už kvalitou za modernými formátmi zaostáva. Minuta najkvalitnejšieho videa zaberie 17 MB pamäte.

FM rádio ponúka okrem RDS aj Radio Text, t.j. zobrazovanie názvu aktuálnej skladby.

Pýchou Samsungu S8300 je prehrávanie DivX videí. A zvláda naozaj akékoľvek, aj najnáročnejšie DivX filmy. A zase som, namiesto písania článku, čumel niekoľko minút na seriál.

Klasické funkcie sú spracované dobre. E-mail konečne nemá obmedzenie 500 kB, ale 5 MB. Nechýba mu ani pravidelná kontrola elektronickej pošty a iné, už štandardné, vlastnosti.

Internetový prehliadač nemal problém ani so zobrazením stránky Fony.sk. Pre pripojenie zariadenia k okolitým poslúži microUSB konektor aj Bluetooth. Práve Bluetooth ma očarilo zobrazením okolitých zariadení na akoby obežných dráhach okolo ikony Bluetooth na displeji. Je to efektné a zariadenie tak dotykom vyberiete oveľa jednoduchšie.

Budíkov je viac, s veľmi podrobnými nastaveniami a kalendáru tiež nemám veľmi čo vyčítať. Hry využívajú akcelerometer, takže sa môžete tešiť na hádzanie virtuálnymi kockami.

Záver

Za tú chvíľu, čo som mal Samsung S8300 v ruke, musím uznať, že sa jedná o kvalitný foto-video-mobil s množstvom drobných nedostatkov, ktoré si mohli v Samsungu odpustiť. Nechýba mu však ani zopár funkcií, ktoré stále mnohým konkurentom chýbajú. Napríklad rozpoznávanie hudby (ako TrackID v Sony Ericssonoch), prehliadač dokumentov, offline aj online widgety, atď. Uvidíme, akou cenou sa nás bude Samsung S8300 UltraTOUCH pokúšať zaujať.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.02.2009 - 04:00

Zdravim, mám tento mobil cca uz dva roky a zatial bol bez chyby. Len v poslednom case je dost spomaleny, nacitava dlho videa a vsetko strasne seka a je oneskorene. Uz som aj vyprazdnil microSD origos co tam bola, sformatoval som ju, aj interna pamat nieje moc zapratana, 50MB z 80Mb je volna. Poradte co s tym prosim.

anonymous09.02.2009 - 20:25 Trvalý odkaz

Tiger1403: A zase nema xenon, a to rozlisenie a bateria..omg. Ale zas ten displej vyzera slubne :)

anonymous09.02.2009 - 20:59 Trvalý odkaz

ja: ...ta ja by ho bral hned...hezoun...skoda toho xenonu ,nejak su nane vsetci skupi...

anonymous09.02.2009 - 21:38 Trvalý odkaz

maHoDostVelky: ziaden jack

anonymous09.02.2009 - 23:18 Trvalý odkaz

Audion: zas len WQVGA:(

Celá diskusia 224 príspevkov