Aplikácie používame stále častejšie, no nové si nesťahujeme

Posledný prieskum spoločnosti Nielsen ukázal, že používatelia s mobilnými aplikáciami strávia až 30 hodín a 15 minút každý mesiac. Priemerný počet využívaných aplikácií je však už niekoľko rokov takmer rovnaký.

Koľko aplikácií z Google Play, App Store či Windows Phone Store máte nainštalovaných vo svojom smartfóne? A koľko z nich aj reálne pravidelne používate? Vývojári vymýšľajú stále nové, viaceré služby (Google Disk, Facebook Messenger či Foursquare) zasa existujúce funkcie rozďelujú do viacerých programov zvlášť. Počet dostupných aplikácií teda nepochybne stále rastie, no výskumy ukazujú, že priemerný používateľ ich používa stále rovnaké množstvo.

Výskumná spoločnosť Nielsen zistila, že v poslednom štvrťroku 2014 používatelia iOS a Androidu nad 18 rokov používali (aspoň raz za mesiac) v priemere 26,8 aplikácií. Rok predtým to bolo 26,5 a v roku 2011 v priemere 23,3 aplikácií. Čísla tak ukazujú, že počet pravidelne používaných programov na našich mobilných zariadeniach nijako výrazne nestúpa.

Mení sa však čas, počas ktorého svietia na obrazovkách smartfónov a ponúkajú informácie či zábavu nám, používateľom. Kým pred troma rokmi sme prácou s aplikáciami strávili niečo vyše 18 hodín mesačne, v roku 2012 už 23 hodín a vlani dokonca 30 hodín a 15 minút každý mesiac.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Ľudia z Nielsenu tvrdia, že takáto situácia vyhovuje klasickým a populárnym aplikáciám ako Facebook, Twitter, Instagram či Viber, no naopak sťažuje možnosť preraziť novým startupom, i keď v posledných mesiacoch sme videli niekoľko výnimiek (Yo!, Flappy Bird, prípadne rôzne "sezónne" aplikácie k športovým podujatiam).

Analýza dokonca išla až do hĺbky a ukázala, že najviac aplikácií používajú ľudia medzi 25. až 34. rokom života, kým čas s nimi strávený klesá úmerne s vekom (mladí používatelia sú najaktívnejší).

Najviac pritom požívame aplikácie pre vyhľadávanie a sociálne siete spolu s hrami. Komunikačné protokoly a produktívne nástroje už výrazne strácajú, v priemere až sedem hodín mesačne. Zaujímavým ukazovateľom však môže byť aj percentuálny nárast každej kategórie v medziročnom období (tu vedú fotografické aplikácie, hry a spravodajstvo).

Ktoré aplikácie najčastejšie používate vy, naši čitatelia? Koľko ich máte nainštalovaných vo svojom zariadení?

Zdroj: Nielsen.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu