So smartfónom na bicykel: držiak, externá batéria i dynamo

Nie je to síce obvyklé, no smartfón môžete bezpečne pripevniť už aj na riadidlá vášho bicykla. BikeConsole ponúkne celé sady, vrátane veľkých externých batérií či dynama, vďaka ktorému si energiu pre nabíjanie vyrobíte aj sami.

Smartfón sa nám môže zísť aj pri výletoch do prírody, vrátane tých cyklistických. Správna aplikácia (napríklad Endomondo či Strava) zaznamená celý priebeh trasy, presné GPS ukáže aktuálnu rýchlosť lepšie než cyklopočítač a iná zasa uloží všetky turistické mapy, aby sme sa nestratili. Nehovoriac o tom, že si z neho v prípade potreby a pokrytia GSM signálom dokážeme zavolať pomoc.

Ako ho však na bicykli používať? V batohu je na nič a na riadidlách vystavený dažďu či riziku poškodenia pri pádoch. Riešením je samozrejme to správne príslušenstvo. Web iBikeConsole ponúka celé sady pre širokú paletu modelov od rôznych výrobcov.

Základ, ktorý budete potrebovať, ponúkne BikeConsole - jedná sa o obal na mieru pre vaše konkrétne HTC, LG, Motorolu, Sony, iPhone či Samsung. Škoda, že pri niektorých výrobcoch firma na nové modely reaguje dosť pomaly. Na oficiálnom webe stojí 59,99 dolárov, teda približne 45 eur. U nás viaceré kombinácie ponúka napríklad Sunnysoft, u ktorého sú ešte o niečo lacnejšie.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

K obalom s rôznym stupňom ochrany (Lite je o niečo lacnejší, no okolo vášho smartfónu ponúkne menej plastu) dostanete aj príslušenstvo pre uchytenie na riadidlá. Váš telefón sa v obale BikeConsole jednoducho uzavrie. Výrobca sľubuje odolnosť proti nárazom, počasiu, možnosť otáčania o 360° (teda na výšku i na šírku) a citlivosť dotykového ovládania aspoň na úrovni 90 %.

V prípade, že smartfón aktívne využívate na navigovanie prostredníctvom GPS, nemusíte sa báť ani o jeho výdrž. Držiak BikeConsole Power Plus totiž ukrýva aj externú batériu s kapacitou od 1 100 až do 3 000 mAh, v závislosti na tom, pre ktoré zariadenie je určený.

Pokiaľ by vám však nestačila ani takáto porcia energie, môžete si počas šliapania vyrábať vlastnú. BikeCharge Dynamo je síce poriadne drahé (za 120 dolárov si kúpite niekoľko klasických externých batérií), no váš smartón vie nabíjať už od rýchlosti 5 km/h a plný výkon, s ktorým nabije väčšinu smartfónov za 2-3 hodiny ponúkne pri presune aspoň 20 kilometrovou rýchlosťou. Ako bonus využijete aj svetlá pre jazdu v tme. Obchod ale ponúka aj lacnejšie riešenie, napríklad tridsaťdolárový konvertor striedavého prúdu z vášho starého dynama po starých rodičoch, ktorý potom môžete posielať priamo do smartónu alebo ukladať v ďalšej externej batérii.

To však budete musieť šliapať poriadne rýchlo. Alternatívou tak môže byť smartfón s vypnutým displejom pohodlne uložený v ruksaku či brašni na ráme, ktorý by iba zaznamenával vašu trasu a ponúkol mapu či inú pomoc len pri oddychových prestávkach. Všetko ostatné snáď zvládne aj obyčajný cyklopočítač.

Zdroj: iBikeConsole.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu