LG G3 – nepraktické tlačidlá vzadu, top displej vpredu

Recenzia špičkového tabletofónu s 5,5'' QHD displejom, výkonným hardvérom a 13 Mpix fotoaparátom s laserovým zaostrovaním. Zamrzí priemerná výdrž.

Do tohtoročného high-endového súboja androidov vstupuje ako posledné LG so svojim modelom G3. Ako je už zvykom, aj on nadväzuje na predchodcu a snaží sa poučiť z jeho chýb, prípadne vylepšiť čo sa dá.

Zdá sa, že zväčšovanie displejov, a tým pádom aj celého zariadenia, výrobcov ešte neprešlo. V prípade LG G3 však nemôžem byť až tak skeptický. Jedným z poznávacích znamení, ktoré zdedil po svojom predchodcovi, sú tenké okraje okolo displeja. A to v praxi znamená, že aj keď má Gé-trojka z tohtoročnej konkurencie najväčší displej, rozmermi príliš nevytŕča. Výborným príkladom je porovnanie LG G3 s HTC One M8. LG G3 s obrovským 5,5-palcovým displejom meria 146 x 75 x 9 milimetrov. HTC One M8 s o pol palca menšou uhlopriečkou je rovnako vysoké, rovnako hrubé a iba o štyri milimetre užšie. Môj názor na tak veľké telefóny je však stále rovnaký. Ak placku, tak tabletofón s dotykovým perom. Inak je mi jedno, či si tú webovú stránku, prípadne video na YouTube pozriem na 4,7 alebo 5,5-palcovej uhlopriečke.

ikona

Základné info: LG G3Nová vlajková loď prináša 5,5'' QHD displej, štvorjadrový 2,5 GHz procesor, OS Android 4.4.2 KitKat, 13 Mpix fotoaparát s optickou stabilizáciou, 3 000 mAh batériu a plnú dátovú výbavu. (doplnené živé fotografie + video)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Tlačová správa hovorila o konštrukcii s metalickým povrchom. Tu by som to rád uviedol na pravú mieru. Metalický je akurát vzhľad. Konštrukcia je plastová. Áno, pri pohľade na zadnú stenu s imitáciou brúseného hliníka pôsobí LG G3 celkom elegantne, no pri prvom uchopení sa pocit prémiovosti vytráca. Niežeby sa konštrukcia nevydarila, len nie je tak honosná ako napríklad na HTC One M8.

porovnanie so Samsungom Galaxy S5

Prvé dni mi väčšie rozmery a mierne klzký povrch zadnej steny robili trochu problémy. Skrotiť tak veľký telefón v jednej ruke dá zabrať. Kov nenájdeme ani na bokoch zariadenia. Je to plast a prezrádzajú ho spoje na rohoch. Podobne ako u smartfónoch značky Samsung. Použitie plastu sa však príjemne odzrkadlilo na hmotnosti. Rozmerný LG G3 vám vaše vrecko, prípadne kabelku zaťaží 156 gramami.

Zmenou v porovnaní s predchodcom je konštrukcia s odnímateľným zadným krytom. Takéto riešenie mi vyhovuje oveľa viac. Možno by som frflal, ak by niečo vŕzgalo, no v prípade LG G3 nič také nehrozí. Po odlúpnutí krytu zisťujem, že je o niečo hrubší, než som zvyknutý. V ruke ho len tak ľahko neohnete. A to je len dobre. Telefón pôsobí pevnejším dojmom. Na vnútornej strane zadného krytu sa nachádza veľká plocha NFC antény.

Odlúpnutím krytu sa dostávame k batérii s kapacitou 3 000 mAh, slotu na microSD a microSIM kartu. O odnímateľnej batérii a slote pre pamäťovku mohol predchodca iba snímať.

Prevedenie trojice tlačidiel na zadnej stene sa v porovnaní s predchodcom trochu zmenilo. A podľa mňa k lepšiemu. Tlačidlo napájania je okrúhle a z tela už zbytočne nevystupuje. Aj tlačidlá hlasitosti pôsobia serióznejším dojmom. Trojica tlačidiel je mierne zapustená, a tak sa telefón pri položení na stôl zbytočne nekolíše. Nahmatanie je vcelku intuitívne. Len treba mať na pamäti, že tlačidlo zvýšenia hlasitosti delia od objektívu fotoaparátu necelé dva milimetre. Zababraný objektív bol tak na dennom poriadku. Po stranách fotoaparátu nájdeme dvojfarebný LED blesk, podobne ako u iPhone 5S, a laserové zaostrovanie, ktoré doposiaľ nepriniesla žiadna iná značka.

Hladké línie v spodnej časti zadnej steny narúša mriežka hlasného reproduktora. Ten má až 1W a spomína sa aj špeciálna funkcia Boost AMP, ktorá by mala dodať čistejší a bohatší zvuk. Hlasný naozaj je, to mu neberiem, no pri tom čistejšom a bohatšom zvuku by som bol už trochu opatrnejší. Pri počúvaní elektronickej hudby, čo nie je môj prípad, je podanie v poriadku. Pri počúvaní hudby s nástrojmi však už počuť prelínanie tónov. Zhrniem to asi takto. Reproduktor rozhodne nie je zlý, pri porovnaní so Samsungom Galaxy S5 je výrazne lepší, no nepovažoval by som ho za ťahák tohto smartfónu. Reproduktory sú ešte stále pýchou smartfónov od HTC.

Bočné steny ostali prázdne, čo to sa objavilo na tej hornej a dolnej. Hore nájdete infračervený port na ovládanie domácej techniky a sekundárny mikrofón. 3,5 mm audio konektor nájdeme dole. Pre mňa trochu netradičné umiestnenie, no zvykol som si. Vedľa neho nájdeme ešte microUSB konektor s podporou USB OTG. 4 GB USB kľúč, myš a klávesnicu hravo zvládol, s externým terabajtovým diskom si už nepotykali.

Odolnosti voči vode a prachu sme sa nedočkali. Je to výrazný nedostatok? Pre mňa nie. Vy si utvorte vlastný názor.

Na prednej stene by ste pod displejom opäť márne hľadali akékoľvek tlačidlá. Tie sú na displeji. Pre mňa nie najideálnejšie riešenie je však dostatočne vykompenzované. Chcete mať šípku napravo, naľavo alebo dokonca v strede? Ako si pán želá. Umiestnenie tlačidiel si môžete prispôsobiť. V porovnaní s predchodcom tu máme namiesto tlačidla kontextového menu tlačidlo multitaskingu a tradičnú trojicu dopĺňa tlačidlo domov.

Lenže ešte nekončíme. V zálohe je ešte tlačidlo vyrolovania / zrolovania hornej lišty, tlačidlo spustenia režimu dvoch obrazoviek (rovnakú funkciu ponúka Samsung), tlačidlo režimu QSlide a tlačidlo QuickMemo. Možností je teda viac než dosť. Spočiatku som používal iba klasickú trojicu, no neskôr som si pridal aj tlačidlo dvoch obrazoviek a vysúvanie lišty. Pri tejto veľkosti obrazovky sa možnosť vysunúť lištu pomocou tlačidla v spodnej časti displeja určite hodí. Aj keď je pravdou, že naťahovaniu za skratkami sa nevyhnem.

Nad displejom sa nachádza predný fotoaparát, senzor automatickej regulácie jasu, senzor priblíženia, slúchadlo s dobrou hlasitosťou a informačná dióda. Tú pochválim za dostatočnú veľkosť a upozornenie viacerými farbami.

Evolúcia, respektíve naháňanie sa za čo najjemnejším displejom sa nateraz nekončí. LG ako prvé zo štvorice najznámejších rivalov prináša smartfón s Quad HD rozlíšením, teda 1 440 x 2 560 bodov. To všetko na veľkom, 5,5-palcovom IPS displeji. Aké sú moje dojmy? Farby sú verné, biela je bielou a čierna takmer čiernou. Pozorovacie uhly sú výborné. Len... len mám pocit, že ten displej v porovnaní s predchodcom menej "žiari". Kontrast mohol byť vyšší, čím by sa aj zlepšila čitateľnosť na slnku. V porovnaní so Samsungom Galaxy S5 je čitateľnosť lepšia, no na jasné displeje v HTC-čkách a iPhonoch sa zatiaľ nechytá.

A poďme na to brutálne rozlíšenie. Vedľa LG G3 mám fullhádečkový Samsung Galaxy S5 a porovnávam. Rozdiel medzi HD na mojom Galaxy Note 2 a Full HD na S5 vidím, pri porovnaní Full HD na S5 a Quad HD na LG G3 už to ale nie je také viditeľné. Mohol by som tu lamentovať nad zbytočnosťou tak jemného displeja, no veľmi dobre vieme, čo nás budúci rok čaká. Naháňanie sa za číslami asi nespomalí a žiaden z androiďáckych výrobcov nebude chcieť zaostávať so svojim "iba" Full HD rozlíšením. Podľa mňa je to však zbytočnosť, ktorá sa negatívne podpíše pod výdržou batérie. A kde ho využijete? V takmer drvivej väčšine prípadov by ste si rozdiel medzi Full HD a Quad HD ani nevšimli. V prostredí je to jedno a multimédia? Quad HD obsahu ešte tak veľa nie je. Na veľkom displeji si pohodlne pozriem nejaký Full HD rip filmu, na YouTube si bohato vystačím s HD videami. Ani pri hrách som si žiadne výraznejšie vylepšenia nevšimol. Určite nechcem zvoziť kvality displeja LG G3, len je podľa mňa tak vysoké rozlíšenie v smartfónoch zatiaľ neopodstatnené.

LG G3 poháňa výkonný chipset Snapdragon 801 od Qualcommu. Rovnaký nájdeme aj v útrobách Samsungu Galaxy S5. Chipset pozostáva zo štvorjadrového procesora taktovaného na 2,5 GHz a grafického procesora Adreno 330. Výkon mu rozhodne nechýba. LG G3 som postavil vedľa Samsungu Galaxy S5 a otestoval ich v dvoch benchmarkoch. V Quadrant Standard dosiahol LG G3 24 126 bodov a Samsung Galaxy S5 24 596 bodov. V AnTuTu to bolo 34 467 bodov pre LG G3 a 35 341 pre Samsung Galaxy S5. Čiže takmer rovnaké výsledky. Ani pri hraní graficky náročnejších hier sa LG G3 príliš neprehrieva.

Do redakcie nám dorazila "chudobnejšia" verzia s 16 GB interným úložiskom a 2 GB RAM. Tá vybavenejšia ponúkne 32 GB interný priestor a až 3 GB RAM. Mne tá naša "šestnástka" stačila. Úložisko si môžem rozšíriť pomocou microSD karty do 128 GB, na ktorú si jednoducho prenesiem väčšie súbory, napríklad hry. A stačia aj dva gigabajty RAM. Aj pri spustení viacerých aplikácií bolo voľných približne 500 MB.

Operačný systém Android vo verzii 4.4.2 dopĺňa prostredie od LG. Vzhľad prostredia sa trochu zmenil. Poznávacím znamením je tenší vzhľad a dizajn niektorých ikon. Trochu mi to pripomína iOS. Možností prispôsobenia je tu viac než dosť. Dlhším podržaním na ikone môžete zmeniť jej vzhľad, prípadne si pomocou jedného z motívov zmeniť vzhľad celého prostredia. Ďalšie témy, písma, tapety a vyzváňania nájdete v obchode SmartWorld od LG.

Už predajné balenie informuje o odomykaní pomocou Knock Code. Na LG G3 sa s ním stretávam prvýkrát. A poviem vám, je to úplne bohovská vec. V možnostiach odomykania vyberám Knock Code. Na štvorcovej ploche rozdelenej na štvrtiny si môžem zvoliť tri až osem ťuknutí. Ja si vyberám štyri a ťukám v smere hodinových ručičiek. Vzor však môže byť rôzny. Pokojne môžete ťukať iba na jednu štvrtinu, prípadne striedať iba dve, tri. A teraz to najlepšie. Na odblokovanie telefónu nemusím ani rozsvecovať displej, iba naň štyrikrát ťuknem v nastavenom smere. A čo je ešte lepšie, ťukať môžem hocikde na displeji. Napríklad moje štyri ťuknutia môžem uskutočniť aj na úplne malej ploche niekde v rohu displeja. Pri danej veľkosti telefónu je táto možnosť na nezaplatenie. Knock Code sa naozaj vydaril.

Úprava vzhľadu a obsahu domácich obrazoviek patrí medzi moje prvé úkony na novom telefóne. V spodnej lište skratiek si hneď pridávam pár ďalších, celkovo ich tu môže byť až sedem. Pred klasickými obrazovkami sa nachádza ešte jedna špeciálna. Tu nájdete informácie z aplikácie LG Health, ktorá vie počítať kroky a nahrávať vaše cvičenie, a pár užitočných tipov o vašom novom telefóne.

V ponuke widgetov nesmú chýbať hodiny s počasím. Spodná časť tohto widgetu patrí užitočným notifikáciám. Nájdete tu textové info o aktuálnom počasí, dosiahnutom počte krokov alebo upozornenia o málo využívaných aplikáciách. Pri zmeškanom hovore vám po určitom čase riadok navrhne, či nechcete danej osobe zavolať.

Výsuvná lišta je opäť bohatá. V hornej časti nájdem až dvadsať skratiek nastavení. Podržaním na skratke sa dostávam priamo do danej funkcie. Pod skratkami sa nachádzajú rýchle panely prispôsobenia jasu a zvuku. Oba si môžete vypnúť v nastaveniach. Kliknutím na skratku QSlide sa vo výsuvnej lište zobrazí ponuka QSlide aplikácií. Sú to základné aplikácie, ktoré viete zobraziť v zmenšenom okne. Maximálne dve naraz. Veľkosť a priehľadnosť týchto okien si môžete upraviť.

Počas celej doby používania ma na LG G3 vytáčala iba jediná vec, a to opätovné načítavanie widgetov pri návrate na domácu obrazovku. Aj pri prechádzaní ponukou sa objavilo pár zaváhaní, no nebolo to až tak citeľné a najmä viditeľné. Ostáva len dúfať, že tento problém bude v blízkej budúcnosti odstránený.

Pri prechádzaní ponukou nastavení si všímam viacero podobností s prostredím TouchWiz od Samsungu. Obsah nastavení môže byť zobrazený vo forme kariet alebo ako zoznam. Druhý spôsob je podľa mňa prehľadnejší. Ďalej tu nachádzam režim inteligentného podsvietenia, ktorý sleduje vašu tvár a nezhasne displej dovtedy, kým naň budete pozerať a taktiež režim ovládania jednou rukou. Ten zmenší číselník, klávesnicu alebo vzor odblokovania a umiestni ich bližšie k okraju displeja.

Ďalšou prepracovanou súčasťou prostredia je klávesnica. V nastaveniach si môžem upraviť množstvo vecí. Od obsahu v spodnom riadku, cez tému, aktiváciu riadka s číslami, až po jej výšku. Klávesnicu si viete natiahnuť aj cez polovicu displeja, prípadne ju zmenšiť na minimum a vidieť tak čo najviac na displeji. V režime naležato ju potiahnutím dvoch prstov od seba rozdelíte a jej polovice sa umiestnia bližšie k okrajom displeja. A nezabudlo sa ani na fanúšikov písania jedným ťahom.

Infračervený port v hornej stene využijete vďaka aplikácií Quick Remote. Môžete si tu pridať viacero ovládačov a rozdeliť ich do niekoľkých izieb. V hlavnej ponuke sa medzi podporovanými zariadeniami nachádza iba TV, Set-top box a audio prehrávač, no v položke univerzálny diaľkový ovládač sa už spomína aj DVD prehrávač, Blu-ray prehrávač, klimatizácia a projektor. Univerzálny ovládač je naozaj univerzálny. Pri jeho vytváraní si doň môžete pridať ľubovoľné tlačidlá z predpripravenej ponuky. Napríklad tlačidlo napájania, číselník, rôzne šípky a štvorsmerové tlačidlá.

Trinásťmegapixlový fotoaparát som si zamiloval. Laserové automatické zaostrovanie umiestnené vedľa objektívu ma príjemne prekvapilo a ostrilo naozaj rýchlo. Kvalita fotografií je výborná, a to aj pri horších svetelných podmienkach. Počas testovania som mal vždy pri sebe aj Samsung Galaxy S5 a oboma smartfónmi som zhotovoval rovnaké fotografie. Kvalita snímok je takmer rovnaká, čo znamená výborná. V horších svetelných podmienkach mal trochu navrch LG G3. Za tie takmer dva týždne používania som si fotoaparát obľúbil a určite by to bol jeden z dôvodov, ktorý by ma presvedčil o kúpe. Samozrejme, že nie je dokonalý. V určitých momentoch to fotoaparátu trochu trvalo a na zhotovenie druhej fotografie som si musel počkať. Vyskytlo sa to však iba párkrát.

Prostredie fotoaparátu je jednoduché a ponúka iba to najzákladnejšie. Podrobné nastavovanie expozície, ISO a ďalších funkcií by ste tu hľadali márne. Mne takéto prevedenie vyhovovalo. Smartfónom snímam väčšinou momenty a vtedy nemám čas nastavovať všetko možné. V ľavej časti nájdeme pár skratiek a vstup do nastavení. Určite by som privítal možnosť umiestniť si do tohto panela aj skratku režimu HDR. Ten je skrytý v režimoch a jeho zapínanie / vypínanie ma niekedy spomaľovalo. V nastaveniach nesmie chýbať funkcia snímania hlasom. Pri daných rozmeroch smartfónu to má svoje opodstatnenie. Telefón uchopím pevne obomi rukami a vyslovím jeden z príkazov.

Pri slabších svetelných podmienkach si môžete pomôcť dvojfarebným LED bleskom. Rovnaké riešenie ponúka aj iPhone 5S. Pri snímaní blízkych objektov odvádza blesk naozaj slušnú prácu a predmety neprepaľuje.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 55 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 150 MB / min.)

UKÁŽKA UHD VIDEA (súbor 101 MB, MPEG4; 3840 x 160 b., 30 fps; celkovo: 224 MB / min.)

Fotoaparát si poradí aj s nahrávaním videí v 4K rozlíšení. Je však otázne, či má nahrávanie v tak vysokom rozlíšení zmysel. Pokojne si vystačím aj s Full HD. LG G3 sa nenechalo zahanbiť ani pri nahrávaní a opäť odvádzalo slušnú prácu. Akurát pri nahrávaním v maximálnom, teda 4K rozlíšení, som si všimol pomalšie reakcie pri preostrovaní.

Posledné vety budú už tradične patriť výdrži. Batéria s kapacitou 3 000 mAh statočne zvládala rozmary veľmi jemného displeja, no zázraky sa neudiali. Pokiaľ budete LG G3 používať ako pracovný nástroj, na ktorom si prezriete e-maily, Facebook, párkrát zavoláte a zhotovíte pár fotografií, tak vám ten jeden deň vydrží. S vyplazeným jazykom. Akonáhle som však začal na smartfóne hrať hry a dlhšie sa šprtal v aplikáciách, výdrž išla dole. V konečnom dôsledku však nejde o žiadne veľké sklamanie.

Výhody:

+ kvalitné spracovanie a výborne využitie priestoru prednej steny

+ jemný Quad HD displej

+ množstvo funkcií a prispôsobení v prostredí

+ výborný fotoaparát s rýchlým laserovým zaostrovaním

+ vyberateľná batéria a slot na microSD kartu

+ vydarené odomykanie Knock Code

+ cena

Nevýhody:

- opätovné načítavanie widgetov pri návrate na domácu obrazovku a občas aj pomalšie reakcie

- priemerná čitateľnosť displeja na slnku

- "iba" plastová konštrukcia

- priemerná výdrž

Orientačná cena:

16 GB verzia s 2 GB RAM približne 500 € (pricemania.sk)

32 GB verzia s 3 GB RAM približne 560 € (pricemania.sk)

Na jeden záber: LG G3

Záver:

Zhrňme si to pekne poporiadku. Konštrukcia nie je kovová, no zhotovenie sa vydarilo, odnímateľný zadný kryt určite vítam, a tenké okraje na prednej stene môžu byť inšpiráciou pre konkurenciu. Z displeja mám zmiešané pocity. Na jednej strane som frajer s telefónom s pekným Quad HD displejom, no po vytriezvení zisťujem, že tak jemné rozlíšenie len asi ťažko využijem a zbytočne zaťažuje batériu. Výkonu je tu na rozdávanie. To sa predsa od vlajkovej lode čaká. Nečakal som ale problémy s prostredím. Opätovné načítavanie widgetov a sem – tam aj pomalšie reakcie ma trochu sklamali. Dúfam, že sa to v najbližšom čase napraví, lebo prostredie je to fakt vydarené. Bohatá výsuvná lišta, prispôsobenie ponuky tlačidiel pod displejom a vydarené odomykanie Knock Code. To je len zlomok vydarených súčastí prostredia od LG. A fotoaparát? Ten ma naozaj bavil. Laserové zaostrovanie je naozaj svižné, kvalita fotografií nadpriemerná. Čo dodať na záver? LG G3 sa podľa mňa vydaril a za slušnú štartovaciu cenu ponúkne naozaj poriadnu dávku muziky.

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

panorama

foto z prednej kamery

Diskusia k článku:

Luca 09.07.2014 - 08:34

Co som cital diskusie, tak displeju sa vycita mizerna citatelnost na slnku.

kiko2009.07.2014 - 14:14 Trvalý odkaz

Viem že to tu nepatrí ale známej odišieli na htc desire c spodné tlačidlá dá sa stiahnuť nejaká app aby tam boli softérovo ? Ďakujem

janesbond109.07.2014 - 14:46 Trvalý odkaz

Nech dá v Google play vyhľadať "soft key" a vyberie si, ktoré chce a vyhovuje..

Nightmare09.07.2014 - 19:28 Trvalý odkaz

Podla mna jeden z najlepsich mobilov sucasnych vlajkovych lodi...mozno si ho zadovazim

Celá diskusia 26 príspevkov