Orange: LTE bez poplatku a dáta navyše. Prima a FunFón si počkajú

Orange dnes spustil komerčnú prevádzku mobilnej siete 4. generácie, zatiaľ v troch mestách. Zvyšné budú postupne pribúdať. Paušálni zákazníci môžu v LTE sieti surfovať bez ďalších poplatkov a dostali aj dáta navyše. Niektoré programy až dvojnásobok pôvodného objemu.

Orange na dnešnej tlačovej konferencii príjemne prekvapil. Aj keď je LTE sieť zatiaľ dostupná iba v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici, čo predstavuje 14 % populácie, v treťom kvartáli sa pokrytie rozšíri na 25 % a do konca tohto roka bude LTE od Orangeu dostupné pre 29 % obyvateľstva, čo predstavuje 24 miest. Okrem už spustenej Bratislavy, Košíc a Banskej Bysrtice pribudnú: Trnava, Nitra, Šamorín, Galanta, Modra, Svätý Jur, Malacky, Pezinok, Senec, Nové Zámky, Komárno, Piešťany, Zvolen, Prievidza, Bojnice, Trenčín, Martin, Žilina, Poprad, Prešov a Humenné.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Operátor chce umožniť surfovanie v rýchlej sieti všetkým svojim zákazníkom, a preto prináša novú 4G sieť automaticky a bez ďalších poplatkov. "Predplatenkári" kariet Prima a FunFónu si však budú musieť počkať do októbra. Paušálni zákazníci môžu sťahovať a odosielať dáta teoretickou rýchlosťou 150 Mbps pre download a 50 Mbps pre upload už od dnešného dňa. Reálne namerané rýchlosti sú, samozrejme, oveľa nižšie. Nami namerané hodnoty kolísali medzi 40 - 75 Mbps.

Okrem budovania 4G siete sa Orange zameria aj na ďalšie rozširovanie svojej 3G siete, a to najmä vďaka technológii UMTS 900, ktorá umožňuje priniesť rýchly internet do vidieckych oblastí.

Aj keď operátor na reklamných letákoch uvádza platnosť ponuky do 31. 12. 2014, neskoršie spoplatnenie LTE sa, podľa Pavla Lančariča, generálneho riaditeľa Orangeu, neplánuje. Operátor by vraj týmto krokom išiel proti sebe. Menšie zmeny však nevylúčil.

Viac dát pre všetkých

Na základe skúseností zo zahraničia zvyšujú 4G siete dopyt zákazníkov po dátach. Objem prenesených dát sa vďaka vyšším rýchlostiam zvýšil v priemere o približne 50 %. Orange preto automaticky a bezplatne zvýši pri väčšine dátových balíkov aj objem dát. Prístup k rýchlemu internetu získajú aj všetci zákazníci Ideálnych paušálov, ktorí nemajú predplatený internet v mobile. V každom paušále budú mať odteraz najmenej 100 MB. Vo väčšine paušálov sa objem zdvojnásobí.

- Ideálny paušál Sova (všetky varianty) dostane 100 MB dát

- Ideálny paušál Kengura (všetky varianty dostane 500 MB

- Ideálny paušál Delfín 15 € dostane 500 MB

- Ideálny paušál Delfín 20 € dostane 1 000 MB

- Ideálny paušál Panter 30 € a Panter 35 € dostanú 1 000 MB

- Ideálny paušál Panter 40 € dostane 6 000 MB

- Ideálny paušál Panter Pro 45 € dostane 6 000 MB

- Ideálny paušál Panter Pro 65 € a Panter Pro 100 € dostanú 10 000 MB

Mobilný internet pre tablet a notebook bude navýšený iba pri dvoch programoch - najmenšom a najväčšom. Používatelia Mobilného internetu Štart budú mať k dispozícii 1 500 MB a pri Mobilnom internete Extra sa dáta navýšia na 35 000 MB. Zvyšné dva balíky ostávajú bezo zmeny.

Operátor zároveň navýšil aj rýchlosť internetu po vyčerpaní predplateného objemu dát z doterajších 64 kbps na 128 kbps.

Nový 4G internet môže, podľa odhadov operátora, okamžite využívať takmer 80-tisíc zákazníkov. Toľko je približne v sieti Orangeu zariadení s podporou LTE siete. Na prístup vám stačí USIM karta, ktorú vlastní väčšina zákazníkov, a podporované LTE zariadenie. Niektoré smartfóny a tablety ešte dostanú potrebnú aktualizáciu, aby mohli v novej sieti správne fungovať. Aktualizácie budú uvoľňované postupne, majitelia iPhonov sa dočkajú až na jeseň. Dôvodom sú schvaľovacie procesy Applu.

Bažant Pohoda 2014 - prvý festival na Slovensku pokrytý 4G

Počas tohtoročného festivalu pokryje Orange, ako hlavný partner festivalu, celý areál signálom 4G. Všetci zákazníci Orangeu, ktorí majú telefón s podporou 4G a akýkoľvek dátový program od Orangeu, si budú môcť na festivale bezplatne vyskúšať surfovanie v novej generácii mobilných sietí. Pokiaľ nemáte smartfón s podporou LTE, výhody pripojenia si budete môcť vyskúšať v Orange zóne, kde budú na zapožičanie pripravené zariadenia značky Huawei.

Pre všetkých, ktorí sa na festival nedostanú, pripravil Orange originálny spôsob sledovania diania – reportéra vybaveného špeciálnou kamerou na helme, ktorého budú môcť fanúšikovia na facebookovom profile Orangeu ovládať pokynmi a vďaka jeho kamere sledovať v priamom prenose, ako ich plní. Pripravené sú aj živé prenosy z Orange stage, na facebookovom profile Orangeu si teda záujemcovia budú môcť pozrieť streaming vybraných vystúpení z tohto pódia v reálnom čase.

Pozn. redakcie: Telekom ponúka surfovanie v LTE sieti za 4,99 eur mesačne a zákazníkom k predplatenému objemu dát pridá iba 1 000 MB. O2 sa na štart 4G ešte len pripravuje a plánuje, že LTE sieť v Bratislave a Košiciach spustí do konca roka.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

bodnar.tom 07.07.2014 - 16:29

Inak povedane spustili nespustili. Naozaj sa LTE siet bude spustat az ked to spustia v pasmach 450 MHz 800 Mhz ,900 Mhz a 1800 Mhz. LTE v 2600 Mhz sa pouziva na pokryvanie miest velmi velkou prevadzko ako napr Hlavna ulica v Kosiciach. Toto je demo LTE siet ci uz v pripade Telekomu alebo Orange. Povedzme si v Orange a Telekome si momentalne velmi fandia s LTE2600.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease07.07.2014 - 17:26 Trvalý odkaz

'Vstup do ultra rýchlej 4G siete
úplne zadarmo, len tak' :-))

Sranda ako niekto postaví marketing na tom, že Telekom snáď ako jediný na svete spoplatní surfovanie v 4G.

Ale treba pochváliť, navýšenie objemu dát.

bodnar.tom07.07.2014 - 21:16 Trvalý odkaz

450 Mhz ma Telekom. 450 Mhz je LTE band 31 ked sa nemylim. 900 Mhz je sposobile tiez pre LTE. V cechach ho pouziva Vodafone CZ (OSKAR). 450 Mhz je tiez sposobile a vo Finsku ma byt spustene LTE450 na jesen. Nastupca Flarion FLASH-OFDM. Skor ci neskor konvertuje siet Flash OFDM na LTE450. LTE v 900 Mhz moze spustit Orange , Telekom ale aj O2.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease07.07.2014 - 21:21 Trvalý odkaz

Zaujímavé info z tlačovky:
''Prezentovaná ponuka má platnosť do konca tohto roka, Orange po tomto dátume s pravdepodobnosťou "vysoko nad 90%" neplánuje využívanie 4G extra spoplatniť'

Sa tu chytám za brucho :-))

Celá diskusia 44 príspevkov