Skúsenosti s HTC One M8 po mesiaci používania

Čitateľ Matej sa s nami podelil o svoje skúsenosti so špičkovým high-endom, na ktorom oceňuje kvalitnú konštrukciu, krásny displej a výborné stereo reproduktory.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Mateja Gajdoša

Úvod:

Pozitívne skúsenosti s modelom Htc One X ma do určitej miery ovplyvnili pri výbere nového telefónu. Veľmi sa mi páčila už minuloročná M7, ktorú som si chcel pôvodne kúpiť, ale lákal ma väčší displej, aspoň, päťpalcový a ten mal nový model od HTC.

ikona

Recenzia: HTC One (M8) - väčší, lepší a hlasnejšíSolídny nástupca minuloročného HTC One je v mnohých smeroch lepší, no majiteľa predchodcu nemusí veľmi zaujímať.

One (M8) ma oslovilo hneď, ako som ho prvýkrát uvidel. Krásny dizajn so stereo reproduktormi mi doslova učaroval a oproti modelu One X to bol riadny skok hore. V balení sa okrem samotného telefónu nachádza nabíjačka s microUSB koncovkou, návody, "špendlík" na otváranie slotu SIM karty a pamäťovej karty, no najväčšiu radosť mi urobilo silikónové púzdro s logom výrobcu. Nejde o žiadne luxusné, či odolné púzdro, ale jednoduché silikónové púzdro tmavosivej farby, ktoré ochráni telefón pred škrabancami, poprípade pred menším pádom. Ako nového majiteľa ma táto maličkosť potešila.

Konštrukcia

Po konštrukčnej stránke nemám telefónu čo vytknúť a priam luxusný vzhľad telefónu si ma hneď získal. V porovnaní s dvojročnou vlajkovou loďou One X narástla em osmička hlavne do výšky a vďaka zaoblenej zadnej strane sa telefón veľmi dobre drží v ruke. Mám pocit akoby bol oveľa tenší ako uvádza výrobca. Trochu ma mrzí, že tlačidla sú už softvérové, lebo zbytočne ukrajujú z nádherného displeja, a tiež, že pod displejom tým pádom ostal nevyužitý priestor. Ale po chvíli som si na to zvykol. Telefón je pevný, všetko poriadne sedí, nikde nič nevŕzga. Presne tak, ako to od top modelu očakávam. Hmotnosť je mierne vyššia, čo je daň za použité materiály, takže to nevidím ako nejaký problém.

Displej

Som rád, že HTC zvolilo oproti minuloročnému modelu väčšiu uhlopriečku. Osobne si myslím, že päťpalcový displej, je dnes tak akurát, aj keď sa zväčšili rozmery telefónu, ale zase sa lepšie prehliada web, čítajú knihy, časopisy a podobne. Displej je naozaj jemný a písmo Helvetica na ňom vyzerá perfektne. Pri čítaní časopisu, napr. Review cez Adobe Reader, nemusím vďaka Full HD rozlíšeniu text približovať. Treba przinať, že keď niečo čítam, alebo sa hrám na HTC One M8, a potom pozriem na displej One X, rozdiel v rozlíšení je naozaj poznať. Už by som osobne nižšie rozlíšenie než Full HD nechcel, aj keď uznávam, že aj HD býva dostačujúce, a plusom je i dlhšia výdrž batérie, ale jemné zobrazenie za to určite stojí. Skrátka, displeju nemám čo vytknúť. Ešte mi nedá pochváliť zobrazenie v exteriéri, kde pri automatickom podsvietení je displej veľmi dobre čitateľný aj na priamom slnku, pri nastavení jasu na maximum to bola paráda.

Systém

Nadstavbu od HTC už roky dôverne poznám. Najnovšie Sense 6 mi príde veľmi dobre prepracované, bez zbytočných efektov, intuitívna a vyladené, takže telefón nespomaľuje, je veľmi svižný a bez akýchkoľvek zaváhaní.

Čo sa týka výkonu telefónu, tak ten je naozaj špičkový, výrobca doň dal to najlepšie, čo bolo k dispozícii. Chod je vždy plynulý, bez omeškaní. Telefón samozrejme perfektne zvláda multitasking, akékoľvek najnovšie hry a prezeranie webu je úplne bezproblémové. Oproti One X je vyšší výkon citeľný, najmä pri prepínaní medzi aplikáciami a hraní náročných hier, napríklad Need For Speed Most Wanted.

Fotoaparát

Čoho som sa na tomto telefóne najviac obával bol ultrapixelový fotoaparát. One X malo osemmegapixlové rozlíšenie, a tak som sa obával, či tento nový model bude robiť dobré snímky. No moje obavy sa nenaplnili, a sníma naozaj veľmi obstojne. Som spokojný aj s detailmi fotografií, aj s podaním farieb. Veľmi dobre hodnotím aj snímky zhotovené v režime Makro. Najviac sa mi páčil manuálny režim, kde som si všetko nastavil podľa seba a v tom režime boli zábery vždy najlepšie. Určite to nie je špičkový fotomobil, ale je, podľa mňa, schopný konkurovať aj takým telefónom ako je Sony Xperia Z2, či Samsung Galaxy S5. Aj predná kamera robí fotografie veľmi slušnej kvality a ťažko hľadá konkurenciu.

Na jeden záber: HTC One M8

Reproduktory

Pretože často počúvam hudbu cez telefón, boli pre mňa predné stereo reproduktory jedným z najväčších lákadiel. Do neba vychválené reproduktory sú naozaj špičkové, a kto to nepočuje naživo, naozaj nepochopí a neuverí.

Záver

Ak by som to mal zhrnúť, HTC One M8 je špičkový high-end a patrí k tomu najlepšiemu, čo je dnes na trhu. Určite má čo ponúknuť aj tým najnáročnejším používateľom. Bezkonkurenčné spracovanie, krásny dizajn, špičkový výkon, jemný displej, fotoaparát veľmi slušnej kvality, veľmi dobrá grafická nadstavba a špičkové reproduktory. Jeho kúpu neľutujem.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu