Koniec rozbitým displejom? Nová technológia bude odolnejšia

Na jednej z amerických univerzít prebehol pokus, v ktorom súčasnú krehkú zmes chrániacu displeje našich smartfónov nahradil špeciálny plast. Elektrická vodivosť a tým aj možnosť dotykového ovládania zostala zachovaná, displeje by tak v budúcnosti mohli vydržať oveľa viac.

Zväčšujúce sa uhlopriečky displejov a častejšie používanie našich smartfónov so sebou prinášajú aj zvýšené riziko pri pádoch. Najväčšou obavou používateľov je potom to, či obrazovka zostane v jednom kuse. Aj známe krycie sklo Gorilla Glass odoláva hlavne drobným škrabancom, no pri nešťastnom páde na dlažbu či chodník veľmi často nevydrží.

Stenšovanie celého dizajnu mobilov navyše pri niektorých výrobcoch znamená aj spojenie displeja, dotykovej plochy i ochrannej vrstvy do jedného celku, čo prípadnú výmenu v servise ešte predražuje.

Väčšinou tvorí vrstvu nad displejom ("sklo") priehľadná zmes oxidu india a cínu - ten zabezpečí elektrickú vodivosť pre snímanie dotykov prstov, ktorými naše smartfóny ovládame. Tá je však pomerne drahá a navyše veľmi krehká. Doktorovi Yu Zhu z University of Akron sa však možno podarilo nájsť lacnejšie a výrazne odolnejšie riešenie.

V pokuse, ktorý zverejnil, tvoril ochrannú vrstvu film s rovnako dobrou priepustnosťou svetla. Bol však z flexibilných polymérových zmesí. Ten sa mu podarilo rôzne ohýbať až tisíckrát. Práve vďaka tejto odolnosti by boli takto chránené displeje oveľa odolnejšie pri pádoch a nešťastných úderoch.

Samozrejme, pre použitie v smartfónoch a tabletoch by musela zostať zachovaná aj elektrická vodivosť potrebná pre dotykové ovládanie. Tá je v tomto prípade zabezpečená sieťou nanovlákien tesne pod transparentnou ochrannou vrstvou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Podľa autora výskumu by teda takáto technológia mala mať rovnaké vlastnosti a možnosti na dotykové ovládanie, bola by však výrazne lacnejšia. Neopatrných či nešikovných používateľov by ale pravdepodobne najviac tešila menšia pravdepodobnosť rozbitia. Uvidíme, či sa technológie chytia aj súčasní výrobcovia a či budúce smartfóny skutočne vydržia o niečo viac.

Zdroj: University of Akron, ASC Publications

Diskusia k článku:

Začať diskusiu