Skúsenosti s Xiaocai X9S - lacné prekvapenie

Čitateľ Matej opísal svoje skúsenosti s dvojsimkovým, 4,5'' androidom s qHD displejom, štvorjadrovým procesorom, 1800 mAh batériou a 13 Mpix fotoaparátom.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Mateja Pauloviča, ktorý priniesol nielen text a fotografie, ale aj vlastné video.

Úvod:

Malý, tenký a svižný štvorjadrový dual SIM android na každodenné používanie – týmto by sme mohli

v krátkosti opísať nový čínsky mobilný telefón Xiaocai X9S. Mobil disponuje 4,5'' IPS displejom

s rozlíšením 540 x 960 bodov, štvorjadrovým procesorom MediaTek taktovaným na 1,3 GHz a 1 GB RAM postačujúcej na každodenné používanie.

V balení nájdeme telefón s dvomi nalepenými ochrannými fóliami, batériu, USB kábel, európsku nabíjačku, ochranný gumený kryt, kryt na batériu v zlatej farbe, dodatočnú ochrannú fóliu na displej a dve handričky na aplikovanie fólie.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Konštrukcia:

Mobil je relatívne ľahký, váži presne 120 gramov (aj s batériou) a je tenký 10 mm. Telo má z plastu, no je relatívne kvalitne spracovaný, a tak by ste sa nemali stretávať s vŕzganím alebo prehýbaním. Veľkosťou pripomína na šírku Samsung Galaxy S2, dĺžkou zase Galaxy S4( kvôli širokouhlému displeju ktorý má 4,5''). V rukách sa príjemne drží a pôsobí ako manažérsky telefón. V hornej časti nájdeme 3,5 mm jack a vypínač, ku ktorému je, kvôli jeho dĺžke, niekedy problém sa dostať. V pravej strane nájdeme trojkombináciu ovládania hlasitosti s funkciou pauzy. Na dolnej strane je len microUSB konektor. Na ľavej strane nenájdeme nič a na zadnej strane je tradične umiestnený fotoaparát s prisvetľovacou diódou. Po otvorení zadného krytu vidno slot na pamäťovú kartu microSD s oficiálnou podporou do 32 GB a dva sloty na SIM karty. Potešila ma kombinácia klasickej SIM a microSIM.

Výrobca si ale nerobil starosti s fotoaparátom a tak hrúbka konštrukcie 1cm prináša aj svoje obete – vytŕčajúci fotoaparát. K mobilu si môžete vybrať vašu obľúbenú farbu zo širokého portfólia zadných krytov, a tak kombináciou sýtejších farieb dosiahnete podobnosť s Lumiami od Nokie.

Displej:

Hneď po rozbalení na vás čaká mobil osadený dvomi fóliami – jednou z nich je aj ochranná matná

fólia, na ktorej je nalepená fólia s logom výrobcu. Po odlepení prvej som ale mal pocit, že sa vám

prsty na displeji po povrchu doslova lepia, dotyky horšie reagujú a tak išla hneď preč. Ďalšia pribalená fólia už bola lesklá a nelepila sa. Displej s veľkosťou 4,5 palca a rozlíšením 540 x 960 bodov by som prirovnal k tým lepším. Používa IPS technológiu a jeho pozorovacie uhly sú presne také, aké by sme od

IPS panelu očakávali. Podanie čiernej je taktiež dobré, a tak sa nemusíte báť slabého kontrastu. Jas je

možné zvýšiť oproti Samsungu Galaxy S4 až na dvojnásobok. Zamrzí ale slabšia odozva – nie systému, ale displeja, pri rolovaní v menu si určite všimnete rozmazanejšie pohyby. Nie je to ale nič tragické. Vernosť farieb až tak úplne nečakajte, farby tiahnu do chladnejších tónov a to odhadom oka oproti

môjmu nakalibrovanému monitoru okolo 7500k. To je bežná hodnota dnešných továrensky nastavených LCD televízorov. Štandardne by malo byť 6500k, čo je norma D65. Nakoľko môj Samsung Galaxy S4 tiahne viac k teplejším tónom s hodnotou cca 5500k, tak pôsobí strašne do žlta čo dodáva pocit horšej kvality.

Xiocai X9S pôsobí oproti nemu s jeho 2 x väčším jasom kvalitnejšie. Sklamaním tohto telefónu a za jeho najväčšie mínus by som pokladal dotykovú vrstvu. Ak si plánujete kúpiť mobil na kreslenie alebo hranie strielačiek, tak budete musieť siahnuť po inej alternatíve. S touto vrstvou som sa stretol tak pred piatimi rokmi, kedy kapacitné displeje ešte len na mobilných telefónoch len začínali. Vtedy osadil Samsung do svojho modelu i8910 známym ako Omnia HD, kapacitnú dotykovú vrstvu s nižším rozlíšením. A podobne je to aj na tomto mobile. Rozlíšenie dotykovej vrstvy je presnejšie po dlhšej strane displeja, po tej kratšej je ale presnosť výrazne ovplyvnená mriežkami. To spôsobuje predovšetkým kostrbaté čiary a tak jej presnosť nie je určená na hranie náročnejších hier kde je potreba virtuálneho joysticku. Môžete sii to všimnúť už pri pohybe medzi domovskými obrazovkami v launcheri. Samozrejmosťou je multi-touch. Ten je ale obmedzený len na päť prstov, čo ale na bežné používanie postačuje. Nižšie rozlíšenie našťastie neovplyvňuje písanie na virtuálnej klávesnici.

Hardvér:

Srdce mobilu nesie kódové označenie MT6582 od MediaTeku. Konkrétne ide už o spomenutý úsporný

štvorjadrový procesor ARM Cortex-A7 taktovaný na 1,3 GHz, dvojjadrovú grafiku ARM Mali-400 MP2

a 1 GB RAM. Používateľskej pamäte je dostupnej iba 1,62 GB pre aplikácie a len 1 GB interného úložiska, ktoré je možné rozšíriť pamäťovou kartou. Vnútorné úložisko žiaľ nepostačuje pre herných nadšencov, a tak jediným možným riešením je dokúpiť si pamäťovú kartu, nainštalovať dostupný root a oklamať systém tak, aby využíval pamäťovú kartu ako interný ukladací priestor. Viac o tom, ako nainštalovať root a zmeniť interné úložisko na pamäťovú kartu nájdete v popise videa. Ide ale o zásah do systému a nezodpovedám za žiadne prípadné komplikácie.

Mobil dosahuje v Antutu 17 107 bodov, čo sa nebezpečne blíži k dva roky starej vlajkovej lodi od

Samsungu, Galaxy S3. V Quadrant som nameral 5 834 bodov, čo je dokonca viac než u Galaxy S3. U procesora si môžeme všimnúť hodnotu 17 734, zatiaľ čo u Galaxy S3 som našiel najvyššie skóre 13 194.

Zvuk:

Kvalita reprodukcie nepatrí k najšpičkovejším, no pre bežné používanie je to úplne dostačujúce. Počuť

basy, stredy aj výšky. Poteší aj prítomnosť najnižších basov. Jediným záporom je šum, ktorý je jemne

postrehnuteľný, ale nie je to nič vážne. Slúchadlu na volanie nemám čo vytknúť – hlasitosť je

priemerná – nečakajte ani veľa, ani málo. Horšie je na tom externý reproduktor. Ten znie naozaj plocho

a absentuje aj pri vyšších basoch, a tak počuť len stredy a výšky. Na zvonenie je však postačujúci

a dostatočne hlasitý.

Systém:

Hneď na úvod by som spomenul samostatné nastavenia pre každú SIM kartu. Jednu môžete používať na

volania, druhú na internet alebo opačne. Je to všetko na používateľovi. Taktiež si môžete zmeniť farbu

indikácie signálu, premenovať si každú SIM, zvoliť si predvolenú SIM na vytáčanie a podobne. Slabinou modelu X9S oproti jeho predchodcovi X9 je momentálna nedostupnosť custom ROM-iek. Na internete nájdete len nižšiu verziu firmvéru, a tak odporúčam zazálohovať si systém, keby sa vám náhodou podarilo pri root-e niečo omylom pokaziť. Čo sa týka jazykov, je tu len čeština. Slovenčinu v tomto prípade nehľadajte. Z aplikácií som si doinštaloval predovšetkým X-Plore a potom prehrávače DicePlayer, MXPlayer, VPlayer a BSplayer ktorý z neznámych dôvodov nepodporuje HW akceleráciu videa.

Fotoaparát

Fotoaparát má osem megapixelov a disponuje prisvetľovaciou diódou. Na bežné používanie bohate stačí, no v tomto prípade platí pravidlo, že dostanete to, za čo si zaplatíte. Podotýkam, že fotografiám je možné

nastaviť len rozlíšenie a chýba tu možnosť nastavenia kvality fotografie. Preto som si dovolil zvoliť

možnosť 13 Mpix ktorá tam je, a zmenšiť fotky na 8 Mpix s vyššou kvalitou. Takisto to môže riešiť lgCamera z Google Play. To ale neovplyvní fakt, že snímky v slabšom svetle strácajú ostrosť a pridávajú zrnitosť.

snímka z Xiaocai X9S

snímka zo Samsungu Galaxy S4

Naopak cez deň dostanete relatívne pekné fotografie. Videá natáča v menej tradičnom rozlíšení 1 920x1 088 v .3gp formáte pri 30-tich snímkach za sekundu. Ten ale disponuje kodekom H.264 a AAC pri 48 kHz, takže sú to akoby klasické MP4. Pozor ale na spracovávanie videa, ktoré nie je v norme – konkrétne video hlási, že je prekládané (interlacing) a na väčšine video prehrávačov sa vám potom zobrazí ako deinterlacované s rozdvojeným riadkovaním. To sa dá riešiť cez externé aplikácie ako je lgCamera a iné.

Na prednej strane poteší fotoaparát s rozlíšením dva megapixely.

snímka z Xiaocai X9S

snímka zo Samsungu Galaxy S4

Konektivita:

Príjem Wi-Fi signálu je v tomto prípade lepší než u môjho Samsungu Galaxy S4. Zatiaľ čo na Galaxy S4

píše 2 Mbps, Xiaocai X9s nemá problém ukázať 54 Mbps – čo je maximum mojej siete. Reálne namerané hodnoty na 40/2 internete a g-sieti sú 12.18/1.14, zatiaľ čo u Galaxy S4 sú len 4.22/0.73.

Z môjho testovania GPS som troška sklamaný. Pripojenie trvalo zhruba 1-2 minúty. Presnosť je na 5 - 10

metrov, no niekedy sa zvykne vyšplhať aj na 20 metrov. Odozva taktiež zvykne kolísať niekedy aj na 30

sekúnd. Bežne by ste sa ale mali stretávať s 5-sekundovým oneskorením.

Signálu v domácej sieti nie je čo vytknúť, ako aj 3G sieti WCDMA. Rýchlosti sťahovania sa pohybujú na 7.74 Mbps a 2 Mbps pre odosielanie. Hovory sú stabilné. Slabšie je to v prípade,ak ste na hranici s Rakúskom a máte rakúskeho operátora. Tam sieť zvykne vypadávať a pri hovore môžete zrazu započuť len ticho.

Výdrž:

Batéria má kapacitu 1800 mAh a vďaka úspornej architektúre ARM Cortex-A7 vydrží pri bežnom používaní približne dva až tri dni. Pri nečinnosti aj týždeň. Platí to pre obidve verzie X9 a X9S. Pri náročnejšom

používaní a maximálnom jase čakajte okolo 8 hodín, pri zníženom jase okolo jedného dňa.

Plusy:

+ kvalitný IPS displej s vysokým kontrastom a jasom

+ štvorjadrový procesor Mediatek MT6582 s 28 nm výrobným procesom

+ 1 GB RAM

+ rýchle reakcie

+ dobrá výdrž

+ 8 Mpix fotoaparát s prisvetľovacou diódou a širokouhlým objektívom

+ 2 Mpix predná kamera

+ Full HD video oproti X9 verzii

+ rýchla 3G sieť a Wi-Fi

Mínusy:

- nie veľmi presná dotyková vrstva

- pravdepodobne chýba sklo Gorilla Glass, silnejšie stlačenie displeja na ňom tvorí vlnky

- zúfalá podpora zo strany výrobcu

- nedostatočná podpora zo strany komunity oproti X9 verzii

- iba 1 GB dostupnej pamäte, treba riešiť pomocou rootu

- fotoaparát disponuje trhanou expozíciou pri videách

- fotoaparát má vadné pixely, takzvané svietiace biele stuck pixels

- vyčnievajúci fotoaparát ktorý sa ľahko zašpiní

- snímky sú pri horších svetelných scénach zašumenené s vadnými pixelami

- nepresné GPS

Záver:

Mobil je prekvapivo rýchly a svižný aj po dvoch týždňoch používania. Výkonu má určite na rozdávanie.

Keďže sa jedná o čistý Android, prekonáva rýchlosťou aj môj terajší Samsung Galaxy S4. Napriek spomenutým nedostatkom je tento mobilný telefón ideálnym spoločníkom pre všetkých, čo túžia po rýchlom Androide za rozumnú cenu. Aktuálne je dostupný za cenu 117,70 eur. Je ale na vás, ktorú verziu si vyberiete. Xiaocai X9S za päťeurový príplatok je pre tých, čo nechcú riešiť absolútne žiadne aktualizácie a chcú mať výkonný stroj a spoľahlivý stroj, zatiaľ čo X9 sa teší z bohatej podpory komunity, no má o niečo menší výkon (13 200 bodov v Antutu).

Diskusia k článku:

Nightmare 01.06.2014 - 00:01

Osobne ma ta vydrz prekvapila lebo 1.800 je dost slabe cislo...

Luca01.06.2014 - 10:26 Trvalý odkaz

Videl som Tronsmart s MTK 6582 a 2500mAh bateriou, pouzivany v podstate len na telefonovanie (zidane hry, internet...) a vydrz na jedno nabitie bola neuveritelnych 334 hodin !

Marián Petrík02.06.2014 - 14:57 Trvalý odkaz

Na Slovensku sú chyby. Vady majú Česi.

Celá diskusia 3 príspevky