Oddelený roaming od júla výrazne zníži ceny za hovory a internet v zahraničí

Od 1. júla 2014 sa opäť znížia ceny za roaming v krajinách Európskej únie. Okrem toho by zákazníci mali mať možnosť využívať v zahraničí na svojej SIM karte aj hovory či dáta poskytované cez zahraničného operátora.

Už od júla tohto roka nebudeme vôbec platiť budeme za prichádzajúci hovor platiť menej (maximálna cena bude 6 centov za minútu) a volania z krajín EÚ na Slovensko nás budú stáť 23 centov za minútu. SMS-ky zlacnejú na 7 centov a za jeden megabajt prenesených dát si operátor bude môcť účtovať maximálne 24 centov.

Európsky parlament dokonca odhlasoval úplné zrušenie roamingových poplatkov v rámci EÚ, ktoré by mohlo začať platiť v decembri budúceho roka.

ikona

Koniec roamingových poplatkovZákazníci oslavujú, telekomunikačné firmy smútia. Európsky parlament dnes odhlasoval zrušenie roamingových polatkov pri používaní mobilných telefónov.

Od začiatku júla 2014 by mali mať zákazníci novú možnosť, ako pri telefonovaní a surfovaní po internete v krajinách EÚ ešte viac ušetriť. Ide o tzv. oddelený roaming Čo to je? Oddelený roaming umožňuje využívať s vlastným telefónnym číslom hovory, SMS i MMS správy a dáta v krajinách EÚ od iného poskytovateľa služieb.

Na výber je z dvoch možností: jednorazové využitie alebo trvalé prenesenie EU roamingových služieb k druhému operátorovi.

Pri jednorázovom využití ostávate zákazníkmi svojho slovenského operátora, za surfovanie po internete však platíte (napríklad zakúpením predplateného objemu dát) vybranému zahraničnému poskytovateľovi.

Trvalé prenesenie roamingových služieb umožní previesť EU roaming k inému, vami vybranému poskytovateľovi natrvalo. Pri každom vycestovaní do zahraničia tak za volania, správy a dáta v krajinách Európskej únie budete platiť zahraničnému operátorovi. Roamingové služby mimo EÚ budú spoplatnené vašim slovenským operátorom. Podmienkou bude uzavretie zmluvy o oddelenom roamingu medzi slovenským a vami vybraným zahraničným operátorom.

Opýtali sme sa slovenských operátorov, či a od kedy pripravujú možnosť oddeleného roamingu pre svojich zákazníkov.

Orange bol veľmi stručný, informácie poskytne vtedy, keď to bude aktuálne. O2 poslalo oficiálne vyjadrenie v troch vetách: “O2 postupuje vždy v súlade s platnou legislatívou. V prípade implementácie nariadení zo strany EÚ ide O2 často nad rámec regulácie a pre svojich zákazníkov prináša výhodnejšie služby. Aj v prípade tzv. oddeleného roamingu budeme postupovať v súlade s legislatívou a o všetkých podrobnostiach budeme našich zákazníkov včas informovať”.

Doplnené 30. 5. 2014 o 18:45 hod.:

Vyhlásenie Telekomu prišlo o niečo neskôr: "V zmysle nariadenia EK sprístupníme našim zákazníkom služby tzv. oddeleného roamingu. Zatiaľ pôjde o možnosť jednorazového využitia internetu od iného poskytovateľa v rámci krajín EÚ. Takúto možnosť v predpísanom termíne zákazníkom sprístupníme na ich SIM kartách. Pokiaľ ide o trvalé prenesenie roamingových služieb (hlas, SMS aj dáta) k inému poskytovateľovi v rámci EÚ, sme otvorení rokovaniam so subjektami, ktoré by mali o poskytovanie takejto služby v rámci EÚ záujem".

Čo si myslíte o novej možnosti oddelného roamingu? Využili by ste ho? Budeme radi, keď sa vyjadríte v diskusii pod článkom.

Za čitateľský tip ďakujeme.

Diskusia k článku:

galaxi 31.05.2014 - 08:54

mali zrusit roaming nacisto od 1.6.2014

rtg31.05.2014 - 20:28 Trvalý odkaz

moj nazor je ze pojem roaming by mal zmiznut v EU v zmysle zasad a pilierov na ktorych EU vlastne stoji

viperman02.06.2014 - 16:07 Trvalý odkaz

Tak ako je to s tymi prijatymi hovormi od jula? ja som tiez cital ze budu zadarmo, ale tu citam (resp po uprave clanku) ze nakoniec to bude este stat 6 centov minuta :)

Matej Krajčovič02.06.2014 - 18:12 Trvalý odkaz

V konečnom dôsledku stále záleží na tvojom operátorovi a jeho cenách. EK však stanovila maximálnu sumu, ktorú si za prijaté hovory /min bude môcť účtovať.
Do konca roka 2015 by to malo byť už za ceny, ako by si bol stále v SR - znižovanie maximálneho stropu je postupné už niekoľko rokov.

Celá diskusia 6 príspevkov