Orange upozorňuje na šírenie škodlivých SMS správ

Operátor vo svojej tlačovej správe informoval, že zaevidoval šírenie dvoch typov podozrivých SMS správ s potenciálne škodlivým obsahom, ktoré sa šíria na telefónne čísla operátorov na Slovensku. (doplnené o informáciu O2)

Prvý typ SMS správy spravidla s ruským textom obsahuje linku na neznámu webstránku so škodlivým kódom.

Druhý typ správy funguje ako flash SMS, teda SMS správa, ktorá sa prijímateľovi automaticky zobrazí na displeji. Po jej otvorení, respektíve kliknutí na webovú stránku uvedenú v SMS správe, sa prijímateľovi do telefónu nainštaluje škodlivý kód, ktorý túto SMS správu rozposiela ďalej na kontakty v telefónnom zozname.

Operátor odporúča zákazníkom, aby v žiadnom prípade neklikali na podozrivé linky v SMS správach a neotvárali SMS-ky s neznámym obsahom alebo od neznámych či neobvyklých odosielateľov.

V súčasnosti Orange prijíma technické opatrenia, s cieľom zamedziť ďalšiemu šíreniu týchto škodlivých sprav, ako aj blokovanie podozrivých webstránok, ktoré sú súčasťou týchto SMS správ.

Na odstránenie viru zo smartfónu môžete použiť napríklad bezplatnú aplikáciu Mobile Security & Antivirus od firmy Eset. Po preskenovaní ponúkne softvér možnosť infekciu odstániť.

Doplnené 12:40 hod.:

Stanovisko O2:

Na mobilnom trhu sa objavil nový druh hrozby vírusu, ktorý sa šíri SMS správou. O2 všetkým zákazníkom mobilných služieb odporúča zvýšiť pozornosť pri prijatí podozrivých nevyžiadaných SMS správ a vyhnúť sa ich otváraniu. Zároveň by mali zákazníci mobilných zariadení zvážiť inštaláciu antivírusového softvéru do svojho zariadenia. Antivírusové aplikácie, ktoré sú k dispozícii zdarma môžu zákazníci nájsť na oficiálnom obchode Google Play.

O tejto hrozbe informuje už aj spoločnosť Eset na svojich internetových stránkach: www.eset.com.

Doplnené 18:00 hod.:

Stanovisko Telekomu:

Áno, takéto SMS spávy sme zaregistrovali aj v našej

Zaznamenali ste niektorý z uvedených typov správ? Budeme radi, keď sa o svoje skúsenosti podelíte v diskusii pod článkom.

Aktuálne zisťujeme, či podobné správy zaregistroval aj Telekom.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Peter 19.05.2014 - 14:50

dnes (19.5.) mi v rannych hodinach prisla takato SMS z mne neznameho cisla (zacinalo 0908), okamzite som ju pre istotu vymazal. mam pausal telekom no cislo mam prenesene z orange (0905)

Tulipán19.05.2014 - 15:36 Trvalý odkaz

veď orange spustilo reklamu "čakajte SMS od nás" :DDD

Matej19.05.2014 - 20:18 Trvalý odkaz

za nápad na reklamu dávam antivírusovým spoločnostiam 5 bludišťákov :)

Peter19.05.2014 - 20:34 Trvalý odkaz

mam telekom a dnes rano mi prisli dve taketo sms, odoslane boli z kamaratovho orange cisla. Stacilo to len zmazat a je po hrozbe :)

Bonyek@azet.sk20.05.2014 - 01:38 Trvalý odkaz

kamaráta si upozornil, že si úspešne "nainštaloval" vírus.? :-)

Celá diskusia 5 príspevkov