Apple iPhone 5 po roku intenzívneho používania

Jozef vymenil fotomobil Nokiu N8 za iPhone vtedy aktuálnej generácie. Po vyše roku používania má z neho zmiešané pocity. Oceňuje rýchly systém, sklamala však výdrž.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Jozefa Murárika.

Kedysi som začínal Ericssonom R320s. Cez asi desať ďalších telefónov som sa pred rokom dostal k vtedy najnovšiemu, iPhonu s prívlastkom 5. Nahradil moju vynikajúcu Nokiu N8.

En-osmička mala asi všetku výbavu, ktorá sa v mobile dá využiť. Dokonca aj tú, ktorá sa nedá. Oproti nej sa iPhone javil ako slabšie vybavený brat, ale tešil som sa z neho ako malé dieťa. Rýchlosť reakcií ma udivovala hneď po rozbalení. Dokonca som cez akési aplikácie takmer bez strát prekopíroval kompletný telefónny zoznam. Mená ostali všetky, ale niektoré čísla vypadli. Nepotreboval som to však riešiť. Stačilo prejsť celých tisíc kontaktov a vec skontrolovať.

ikona

Recenzia: 5x áno a 5x nie pre Apple iPhone 5Netradičná recenzia najnovšieho iPhonu hľadá hlavné dôvody pre kúpu nástupcu iPhonu 4S s predĺženým 4'' displejom a vylepšeným fotoaparátom.

"Jablkový telefón" som si vybral aj kvôli skúsenostiam s tabletom iPad prvej generácie. A vlastne ešte kvôli hliníkovému krytu od iD America v tvare tesnenia pod hlavu valcov spaľovacieho motora. Pre vysvetlenie, autá sú môj život a pravidelne píšem testy pre AutoGrip.sk.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Oproti Symbianu ponúkal iOS nepreberné množstvo aplikácií. Hneď prvými nainštalovanými boli SportsTracker, nejaká náhrada kancelárskeho balíka Office, ktorá ale vo voľnej verzii nedovoľuje ukladať, čo znamená, že je zbytočná a niečo na rozpoznávanie hudby. Už sa nepamätám na ich názvy. Prečo som si nekúpil Android? Jednoducho preto, že som naň alergický. Nemôžem mu akosi prísť na chuť, aj keď medzičasom som začal využívať okrem iPadu aj Samsung Galaxy Tab.

K iPadu som prišiel náhodou. Potreboval som niečo, na čom by sa občas dala riešiť e-mailová komunikácia a niečo, na čom sa rýchlo dá spraviť zopár základných úkonov. Pôvodne som mal síce na mysli netbook, ale vnútorný hlas zavelil, že iPad. Rozhodnutie doteraz neľutujem. Výdrž baterky tabletu je výborná. To môže byť aj tým, že mám iba Wi-Fi verziu. S odstupom času ma na ňom mrzí strata podpory, ale ešte viac, že po aktualizácii na poslednú možnú verziu firmvéru je pomalší.

Ale naspäť k iPhonu. Radosť z telefónu mi vydržala približne tri mesiace. Zázrak od Applu mi v tej dobe vydržal na jedno nabitie len jeden deň. Všetko pri mojom normálnom využívaní, podobne ako som predtým využíval Nokiu N8, ktorá vydržala tri dni. Druhou ťažkou skúškou som prešiel, keď som musel rýchlo riešiť veci a netrafil som "päťku" do vrecka. Chyba, iPhone mal displej s pavučinou. Každý, koho poznám, a kto iPhone reálne používa, má, prípadne mal, prasknutý displej. Pozitívne je, že informácie boli aj napriek prasklinám a pavúčej sieti ľahko čitateľné. Najväčší problém na praskline predstavovali kúsky skla, ktoré ostávali v uchu. Kým som našiel niekoho, kto by mi ho vymenil, minul som asi päť ochranných fólií, ktoré však nechránili mobil samotný, ale skôr moje ucho. Výmena? Pred rokom a dvoma mesiacmi za približne 160 eur.

Intenzívne používanie skrátilo výdrž baterky. Teraz pri horšom dni, keď naozaj potrebujem veľakrát prístup k e-mailom a telefonujem polovicu pracovnej doby, nabíjam už na obed, a potom znova večer. Pritom každý deň využívam, okrem telefonovania, aj Safari, Facebook, Pages plus, Wordpress, iDashboard pre Google Analytics, Yahoo Weather, Google Maps a fotoaparát. Priznám sa, v určitých prípadoch si pustím aj záchodovú zábavu vo forme Angry Birds Star Wars.

Po roku a niekoľkých mesiacoch mám druhýkrát prasknutý displej, ale nereže ma do ucha, takže to vôbec neriešim. V pamäti mám 1 000 fotografií a asi 30 aplikácií. Na šošovke fotoaparátu mám vo vnútri nejakú nečistotu. Dvakrát denne nabíjam. A uvažujem o novom telefóne.

Reálne vidím dve možnosti. Prvou je nejaká androidová tehla s megaveľkou baterkou, Lenovo P780 sa javí ako dobrá alternatíva. Len má operačný systém, ktorý z vlastných, ješitných dôvodov nenávidím, a ten mobil je navyše obrovský. Druhá možnosť zahŕňajúca iOS a väčšiu výdrž je kombinácia staručkej Nokie 6310i a iPadu mini.

Päť plusov:

+ hmotnosť a rozmery

+ kvalita displeja

+ množstvo aplikácií

+ príslušenstvo

+ dizajn

Päť mínusov:

- krehký displej

- nízka výdrž batérie

- oproti Nokii N8 nemá FM transmitter

- ťažšie spolupracuje s niektorými Wi-Fi routermi

- viac než zariadenie je skôr symbolom doby

Moje najpoužívanejšie aplikácie

- iDashboard for Google Analytics (free) – základný prehľad o dátach čítanosti

- Yahoo Weather – predpoveď počasia z Weather Underground

- Facebook Pages + - manažment facebookových stránok

- Google Maps – navigácia a mapy

- Waze – navigácia s informáciami o ceste

- Instagram – foto sociálna sieť

- Čítačka od Tatrabanky – aplikácia na prístup k internetbankingu

- WordPress – editácia obsahu stránky vo Wordpresse

- ExifWizard – čítanie EXIFu z fotiek

- AutoCad 360 – zobrazenie projektov vo formáte pre AutoCad

- Angry Birds Star Wars 2 – obľúbená hra

Záver

Celkové hodnotenie iPhone 5 je ťažké napísať. Už ďalší iPhone nechcem. Nie preto, že by bol zlý, ale kvôli slabej batérii a krehkému sklíčku nad displejom. Veď prasknutie druhýkrát som ani nezaznamenal a nechápem, čo sa s ním vlastne stalo. Druhá strana mince zase prináša fakt, že ho nepredám a nechám si ho minimálne ako náhradný telefón.

Takto zmiešané pocity som nemal zo žiadneho telefónu, ktorý som kedy vlastnil. Je síce omnoho rýchlejší aj používateľsky príjemnejší než predchádzajúca Nokia N8 a samozrejme má obrovskú databázu aplikácií, ale tá výdrž batérie aj displeja, či FM transmitter (vysielač) mi reálne chýbajú. Posledný prvok v súčasnosti stráca opodstatnenie, keď všetky nové autá disponujú USB vstupom. Vlastne som ešte zabudol na geniálne Nokia mapy. Vynikajúca navigácia a zadarmo, bez potreby dátových prenosov, bola perfektná. Google Maps sú zaujímavá náhrada, len treba pri nich používať mobilné dáta.

Diskusia k článku:

michal 03.05.2014 - 13:33

Sam som sa chystal uz dlhsi cas podobny clanok napisat. Na ip5 som presiel zo samsungu galaxy s3, co povazujem za poslednu dobru vec od tejto kopirovacej sluzby. Nejaky cas sa mi podarilo pracovat v servise "mobilov" vseobecne. Zazitok ? 3x za den prisiel niekto s rozbitym iphonom. Ci to bola 4, 4s, 5, 5s ... bez vynimky a vsetci s rozbitym prednym sklom. Vsetkym vsak sla nahradna atrapa, boli o tom uzrejmeny - suhlasili. Kto by aj nie, ked proti originalu je to polovicna cena dielu. A praca ? Zbytok premennych v rovnici. Cim sa neviem prekusat je, ako hovoris jeho vydrz. Mam verziu na ktorej sa neda vypnut rezim 3G. Jednak mi skace signal pri telefonovani v super pokrytom hlavnom meste, a co to robi s baterkou ani nehovorim. A data miznu ako huby po dazdi. Divne. Ked sa na telefon za den iba pozriem kolko je hodin, vydrzi mi vecer na 90%. To si na iphone cenim najviac. Ak s nim vsak ako kazdy robim uplne vsetko, vecer so stastim pridem domov. (pozn. pouzivam ho sotva pol roka) Nebudem si kupovat externy zdroj, ked chcem chodit s lopatou, lezi mi na policke SGS3. Neviem na ten telefon povedat kriveho slova, no keby sa ma niekto spytal preco by sa mal rozhodnut pre iphone5, asi by som tiez toho vela nenahovoril. S clankom suhlasim, ukazuje nezaujatost a podla mna celkom objektivne hodnotenie krabicky s vysokohorskou prirazkou. Mam iPad 2, a skombinovat ich ? Najjednoduchsie cez dropbox, cize je uplne jedno ake zariadenie mate. iPad by som nevymenil ani za nic, iphone asi ano.

Dejvo03.05.2014 - 14:47 Trvalý odkaz

Mne osobne môj 4S vydrží takmer cely deň a to ho vôbec nešetril. Oproti poslednému mobilu co som používal (Optimus L9) je to určite rozdiely, v prospech iPhonu.

ondrakomous03.05.2014 - 17:08 Trvalý odkaz

Lenovo nic neresi. Nebudes nabijet kazdej den ale obden, takze zase o nicem, iphone je navic kvalitou uplne nekde jinde, aktualne vyuzivam samsung s4 mini a je to nejlepsi smart, co sem letos testoval, je top 1 smart, pri cene 250euro nema konkurenci a vydrzi opravdu dost, duvod proc ho pouzivam, ve dne za dobryho pocasi foti neskutecne. Nalepis kvalitni bezpecnostni folii na display a vic nemusis resit, zpracovani je naprosto spickovy,plastovy zada sou bezva, nerozbiji se. Musim rict, ze je to top1 smart naprosto zaslouzene. Lopata to taky neni, 4,3 palce a pritom je uplne malickej a lehouckej jak pirko ma jen 110gramu. Vykon ma skvelej, tedkonc dostane novej kitkat a to bude pecka.

Martin Hrúzik03.05.2014 - 18:53 Trvalý odkaz

Iphone ma vseobecne super vydrz v standby rezime. Android sa k tomu pomaly priblizuje, ale iP je stale najlepsi. Na hovory je vsak tragicky. Poznam viac ludi co vela volaju a kazdy nadava na slabu vydrz. Tam proste kapacitu baterky neoklames. 1500mah baterky sa davali pre 5 rokmi. Ak ti velkost iP vyhovuje, ale chces lepsiu vydrz, ja by som ti odporucil xperiu z1 compact. Nema sice nejaku obrovsku baterku, ale vdaka mensiemu a hlavne "iba" 720p displeju ma perfektnu vydrz. Pri zapnutom stamina mode vydrzi aj 2 dni.

Miro03.05.2014 - 19:10 Trvalý odkaz

svoj prvy iP4 som predal, vadilo mi na nom vsetko - pisal som o tom v Skusenostiach... Skusal som to so Samsungom S4mini - dal som ho dcere...S4mini jej vydrzi od rana do vecera len tak-tak a to ho cez vyucovanie samozrejme nepouziva a vola max 1-2 hovory denne...

pouzivam Prestigio Multi PAP5044 DualSim - ak vypinam wi-fi a gps, mam displej jas na AUTO a volam 1-2 hovory denne + par mailov vydrz=2 dni...ak ho pouzivam normalne, vydrzi 1 den (inak super telefon)...

opät som teda kupil iP4 (iny od kolegu), vypinam wi-fi aj 3G (kvoli debilnemu pokrytiu - na 3G mi padaju hovory presne v byte kde pracujem pri PC)... v takomto rezime vydrzi iPhone 2 dni...ak volam (5-10 hovorov + Viber nonstop +obcas mail)tak vydrz vyse 24 hodin...iPhone ma 3 roky a nabijany bol kadejako...

este praskanie displeja - nemozem pochopit, ako moze iP4 vydrzat vsetky tie pady, ktore som s nim mal...odstiepene malicko z kazdeho rozka, ale displej bez skrabanca! boli to uplne prve kusy, ktore mal T-mobile - mozno boli lepsie vyrobene :-)

moj znamy - automechanik - iP4 vzdy pady na betone, vzdy od oleja, dodnes funkcny...iP5 po 4 mesiacoch vyzera ako po vojne, displej na srot po prvom pade...

Celá diskusia 30 príspevkov