5x pre a proti Nokia Lumia 1020 - fotomobilová dilema

Mesiac som Lumiu 1020 používal ako sekundárny mobil. Fotomobil. Tu sú moje postrehy. Päť kladov, päť záporov.

Začneme nedostatkami. To lepšie si necháme na koniec.

1. Tvar a rozmery. Lumia 1020 je jednoducho veľký, na jednej strane zaoblený, na druhej ostrými rohmi do dlane narážajúci mobil, ktorý sa nedrží najpohodlnejšie. V suchých rukách sa mi raz-dva vyšmykne z rúk.

ikona

Základné info + desiatky živých fotografií: Nokia Lumia 1020Nástupca fotomobilu Nokia PureView 808 prichádza s OS Windos Phone 8, dvojjadrovým 1,5 GHz procesorom, 4,5'' HD displejom a 41 Mpix fotoaparátom a AF, LED bleskom, xenónovým bleskom, optickou stabilizáciou obrazu a množstvom fotografických funkcií.

2. Klávesnica s natlačenými znakmi spôsobuje vytváranie množstva preklepov. Píšem napríklad v rámci Facebook Messengera - klávesnica zaberá viac než polovicu obrazovky - nad tlačidlami sa nachádza záhadný prázdny riadok, nižšie nasleduje matica 11 x 4, v ktorej je umiestnených 39 tlačidiel, ešte nižšie sa zobrazujú tri tlačidlá pod klávesnicou (odoslanie, pridanie fotografie, pridanie smajlíka) a úplne dole svieti trojica štandardných tlačidiel samotného prístroja. Verte mi, natiahnuť prsty do horného riadku mi dá fakt zabrať. A potom sa pri rýchlom písaní trafiť na každý znak správne, to je tiež riadna fuška.

3. Nenahradí kompakt. Keď som zobral Lumiu 1020 na akciu v uzavretých priestoroch, takmer všetky osoby na snímkach mali červené oči z xenónového blesku a snímky neboli nijak extrémne kvalitné, aj jemný pohyb objektov bol pri dlhých expozičných časoch problémom a výsledky nevyzerali najlepšie. Síce nerád, ale musím sa s touto praktickou skúsenosťou podeliť.

4. Chýbajúca podpora pamäťových kariet, mass storage aj akéhokoľvek správcu súborov v prístroji. Nie je to tragédia, ak radi využívate prepojenie mobilu s počítačom cez kábel, lebo fotografie a videá tdoň prenesiete aj bez toho. Ale hlavne oproti Androidu sú možnosti manipulácie s fotkami, videami, dokumentmi jednoducho menšie.

5. Čakanie na Windows Phone 8.1. Microsoft veľmi rád o aktualizáciách rozpráva, no na všetky sa čaká neuveriteľne dlho. Ani po piatich rokoch nie je vyriešené množstvo detských chýb systému, nastavenia mobilu sú neprehľadné a ponuka aplikácií menšia než na iOS alebo Android. Opäť a zas narážam na bankingové appky slovenských bankových domov.

ikona

Nainštalujte si Windows Phone 8.1. Poradíme vám, ako na toNechce sa vám čakať, kým bude na váš smartfón dostupná oficiálna aktualizácia na najnovší WP 8.1? Pripravili sme pre vás krátky postup.

Lumia 1020 je však výborný smartfón. Prístroj porovnateľný s konkurenciou. Trochu drahý, ale čo je dnes, nemusí byť zajtra. HD displej je možno nemoderný, ale stačí. Hlavne so šetričom Glance Screen. Funkcie sú v poriadku, bezdrôtové nabíjanie považujem za volovinu, lebo pri ňom nestačí mobil hodiť na poličku.

1. Šetrič obrazovky s aktuálnym časom, stavom batérie, prijatými e-mailami či upozornením na novú správu vo Facebook Messengeri je návykový ako hrom. Pre prehľad o všetkých mnou vybraných udalostiach nemusím skrátka ani prstom pohnúť, všetko je súčasťou šetriča. Potom poklepem po displeji, odsuniem blokovaciu tapetu dohora a som tam, kde som mobil zhasol. Obrazne povedané.

2. Fotoaparát s poctivou optickou stabilizáciou, AF lampou, xenónovým bleskom, výborným 41 Mpix snímačom, ktorý umožňuje niekoľkonásobne priblížiť Full HD video v plnej kvalite. Navyše približovanie videa posunom prsta po obrazovke je neuveriteľne návykové.

3. Grip PD-95G. Výborné príslušenstvo so závitom na statív, pohodlnou spúšťou a zabudovanou 1020 mAh batériou na predĺženie výdrže na jedno nabitie.

ikona

Na jeden záber: Nokia Lumia 1020 Camera Grip PD-95GTentoraz sme sa v redakcii pozreli na perfektný obal, ktorý prináša zabudovanú 1 020 mAh batériu a pohodlnú spúšť fotoaparátu.

ikona

Čitateľ informuje: Nokia Lumia 1020 nahrá Full HD video dlhé takmer tri hodiny!Keďže táto Nokia neponúka rozšírenie pamäťovými kartami a v 32 GB verzii ponúka maximálne necelých 25 GB priestoru, výsledkom pokusu bolo Full HD video dlhé 2 hodiny a 55 minút.

4. Prostredie Windows Phone 8. Mne sa jednoducho páči, v dlaždiciach mám vždy poriadok a medzi aplikáciami nájdete množstvo unikátnych, ktoré na Androide či iOS ani nemajú obdoby, alebo ich verzie nie sú také vydarené. Páči sa mi SME.sk pre Windows Phone, aplikácie Model ALADIN, Bouřky a CHMI Meteoradar, často spomínaný Insider, Meniny (od Tomáša Bezouška), Music Downloader PRO a UC Browser.

5. Navigácia, fotoaplikácie a ďalšie appky od Nokie. Idete do Austrálie alebo Ameriky? Nemusíte nariekať, že váš Sygic Europe v Androide na to nestačí. Tu si stiahnete zadarmo akúkoľvek krajinu sveta a frčíte. Aj rôzne ďalšie, od novoty nainštalované alebo v obchode odporúčané appky od Nokie stoja za pozornosť.

Prečo teda svoj HTC One nevymením za 1020-ku? Kvôli rozmerom a tvarom, slabšiemu displeju, slabšej batérii, slabšej ponuke aplikácií, absencii hornej lišty, napevno určenej nepohodlnej klávesnici a chýbajúcim bankingovým aplikáciám v Obchode. A prečo by som ho vymenil? Pre fotoaparát, približovanie Full HD videa, záznam zvuku a grip PD-95G. Na ten nedám dopustiť.

Ak by som si mal dnes kúpiť nejaký Windows Phone, bola by to, aj po tejto skúsenosti, skôr Nokia Lumia 925.

ikona

Recenzia: Nokia Lumia 925 - prečo nie(?)Milujem ju, aj nenávidím súčasne. Prinášame vám desať dôvodov, prečo máte na Lumiu 925 zabudnúť. Ak ich prekonáte, budete ju zbožňovať.

ikona

Český Krumlov s Nokiou Lumia 925Nokia Lumia 925 patrí k najlepším fotomobilom na trhu. Keďže sa s ňou už dva týždne hrám, zobral som ju aj do Českého Krumlova. Aby nahradila môj fotoaparát. A oplatilo sa!

Diskusia k článku:

ondrakomous 26.04.2014 - 17:28

bod 3 jsem resil u lumie 920 nastavenim casu v nokia camera a nastavenim iso, rozmazany to pak nemas, akorat to budes muset prisvetlit v pocitaci, priklad nastavim 1/125 a prihulim iso, nedavam vic jak 400u compaktu, pak uz to desne sumi, dobrej fotograf uz to citem tak nejak trefi, 920 mela fakt mizernou automatiku, mimochodem nokia camera je genialni apk, u 920 jsem pouzival vyhradne maunalni ostreni!!!! jinak oslavy se dost tezko foti i s dobrym comptaktem, pokud nepouzivas externi blesk, pokud pouzivas blesk vestaveny u kompatku, je to stejna mizerie, prepaly, cerveny oci, atd.. na oslavy a ruzny party potrebujes zrcadlo s Lkovym sklem od canonu a externi blesk metz, pak fotis jak PÁN FOTOGRAF. oslavy sem mel problemy fotit s proficompactem canonem s100, panasonicem lx5. napr. u samsungu mi chybi hlavne manualni ostreni v makrorezimu, duvod, proc bych si nikdy nekoupil lumii je windows, ten system mi nikdy nebude sedet, verze 8.1 byla ztrata casu.

jarpo26.04.2014 - 19:29 Trvalý odkaz

Celkom v pohode recenzia, akurat nechapem ten slaby displej. HD nestaci na 4,5"? Medzi HD na 4,5" a FullHD na 5" som teda na pohlad rozdiel nevidel.

ondrakomous26.04.2014 - 19:34 Trvalý odkaz

naprostej souhlas!!!!lumie obecne maji jedny z nejlepsich displayu.

Me_Gusta26.04.2014 - 20:20 Trvalý odkaz

Full HD na 4,5"? To by bolo úplne zbytočné a myslím, že 332ppi je dosť. Zato baterka by nevydržala ani deň. Moju Lumiu 920 dokážem za 15 minút scucnúť o 10% batérie.

Richard Hombauer26.04.2014 - 22:56 Trvalý odkaz

displej slaby vzhladom k cenovke mobilu. ale samozrejme, ze ten je najmensim problemom. viete, ze nie som slepym fanusikom Full HD obrazoviek pod 5 palcov.

Celá diskusia 14 príspevkov