LTE od Telekomu už v 31 mestách. Novinkou je bratislavský Ružinov

Pred týždňom sme vás informovali o plánoch Telekomu spustiť LTE sieť v Bratislave, a dnes sa dočkali používatelia z Ružinova. Podľa údajov operátora bola zatiaľ spustená jej väčšia časť.

Nasadzovanie technológie štvrtej generácie v hlavnom meste prebieha po jednotlivých mestských častiach. Po spustení 4G siete v Dúbravke, Karlovej Vsi a Ružinove budú nasledovať Nové Mesto, Petržalka a Staré Mesto. O pokrytí ďalších častí bude Telekom informovať priebežne tesne pred spustením konkrétnej lokality.

ikona

LTE frekvencie 800, 1800 a 2600 MHz vydražené za 163,9 miliónov eurZverejnené výsledky štátnej aukcie veľmi neprekvapili. Potvrdili, že štvrtým záujemcom o budovanie LTE siete na Slovensku je Swan. Operátori vyjadrili svoju spokojnosť a chcú ponúknuť tu najlepšiu sieť. Na výsledok si radi počkáme.

V uvedených častiach Bratislavy bude použitá frekvencia 2600 MHz so šírkou kanála 20 MHz a teoretickými rýchlosťami až 150 Mbps pre sťahovanie a 50 Mbps pre odosielanie súborov. Naše reálne skúsenosti sú o poznanie nižšie. V noci alebo v minimálne vyťaženej sieti sa v dobrých podmienkach môžete tešiť na download okolo 40 Mbps a upload 30 Mbps.

V súčasnosti prevádzkuje Telekom najväčšiu slovenskú 4G sieť. LTE technológia je aktuálne dostupná v 31 mestách a okolitých obciach a funguje v pásme 1800 MHz. Iba v Bratislave je použitá frekvencia 2,6 GHz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu