HTC Backup: integrovaná záloha, o ktorej možno ani neviete

Zariadenia s operačným systémom Android vedia niektoré z nastavení automaticky zálohovať pomocou vášho Google konta. HTC-čka s grafickou nadstavbou Sense si však dokážu zapamätať aj rozloženie ikon či nastavenia e-mailového klienta. Len to treba povoliť v nastaveniach.

Smartfóny s Androidom sú prakticky permanente spojené so servermi Googlu. Sťahujú z nich poštu, odosielajú údaje o vašej polohe pre presnejšie vyhľadávanie a v neposlednom rade aj zálohujú niektoré z vašich dôležitých údajov. Po vybalení nového telefónu z krabice (alebo aj v prípade, že ten svoj starý zresetujete do továrenských nastavení) tak postačí zadať svoje meno a heslo a smartfón si automaticky natiahne adresár kontaktov, udalosti v kalendári alebo prístupové údaje k naposledy používaným Wi-Fi sieťam.

Touto funkciou disponujú všetky androidy so Službami Google Play. HTC však do niektorých svojich modelov s grafickou nadstavbou Sense integrovalo aj vlastný nástroj HTC Backup.

Ten dokáže oveľa viac - podľa samotného HTC zálohuje až 150 nastavení, vrátane rozloženia ikon aplikácií a widgetov na vašej základnej obrazovke, hesiel pre kontá sociálnych sietí v Sense (Facebook, Flickr, LinkedIn), nastavavení a účtov v e-mailovom klientovi, prediktívneho slovníka klávesnice, záložiek internetového prehliadača a dokonca aj časov, ktoré ste nastavili ako alarm pre budík.

HTC Backup by tak mal zo zálohy vedieť v prípade potreby obnoviť takmer všetko okrem fotografií, videí a loginov priamo v aplikáciách tretích strán (do konta na Foursquare či Instagram sa tak budete musieť prihlásiť ručne).

Najlepšie na tom je, že HTC Backup mnohé (aj staršie) telefóny s HTC Sense už obsahujú (okrem HTC One je podporované napríklad aj One X a X+). Výrobca však v nastaveniach Zálohovať a resetovať ako konto zálohovania preferuje práve servery Googlu. Pre rozšírenie možností postačí jeden dotyk prsta a výber konta HTC. To sa potom automaticky prepojí s vaším účtom na Dropboxe a raz za deň naň cez Wi-Fi odošle spomínanú zálohu.

Aplikácia má svoje miesto aj v Google Play, odtiaľ si ju však stiahnete len do smartfónu s nadstavbou HTC Sense. Prvotná záloha všetkých nastavení v našom prípade netrvala dlhšie než päť minút.

Diskusia k článku:

zemiak 15.04.2014 - 18:38

No neviem, mna osobne by najviac mrzela strata fotiek a videi

Matej Krajčovič15.04.2014 - 18:52 Trvalý odkaz

HTC k nej v popise aplikácie odporúča priamo samotnú Dropbox app. Faktom je, že to zefektívni hlavne presun fotiek a videí do PC.
Mimochodom, celá záloha má na Dropboxe 8 MB, s fotkami by to bolo oveľa viac.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease16.04.2014 - 12:43 Trvalý odkaz

Ale zas fotky sa dajú lahko zalohovat x spôsobmi.
Nastavenia androidu, to už je iná..
Google zalohuje max. aplikacie (nie ich nastavenia!) a kontakty - tiez pofiderne niekedy sa zdvoja, alebo pribudnú nové bohvie odkiaľ
V tomto je najďalej iOS a android predbehol už i WP 8.1, ktorý zalohuje aj nastavenia aplikacii, rozlozenie dlazdic, notifikacie atď.

Ciastokove zálohy robi zopár výrobcov svojou aplikaciou, každý po svojom, ale furt to nie je ono.

Matej Krajčovič17.04.2014 - 17:50 Trvalý odkaz

HTC k nej v popise aplikácie odporúča priamo samotnú Dropbox app. Faktom je, že to zefektívni hlavne presun fotiek a videí do PC.

Celá diskusia 4 príspevky