Mesiac s Apple iPhone 5S - závislosť prvého stupňa

Skúsenosti so špičkovým telefónom rozumných rozmerov. Nie je lacný ani bez nedostatkov, ale už chápem nadšenie jeho majiteľov.

Apple iPhone 5S redakcii Fony.sk zapožičal Telekom. Vďaka takejto podpore vám môžeme prinášať skúsenosti s iOS aplikáciami aj dlhodobé postrehy z používania vlakovej lode so svetoznámym logom. Mimochodom, verili by ste, že iPhone 5S bol v prvom štvrťroku 2014 najpredávanejším akciovým telefónom v Telekome?

ikona

Recenzia: Apple iPhone 5S - Napoleon z CupertinaRecenzia súčasnej vlajkovej lode, ktorá zaujme najmä snímačom odtlačkov prstov, 64-bitovým procesorom a vynoveným 8 Mpix fotoaparátom.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Kúpu ajfónu si síce dokážem predstaviť, ale vždy, keď v mojom prípade nastane takáto príležitosť, ulakomím sa na nejaký solídny android s nižšou cenovkou. Ak u operátora stojí trebárs HTC One (verzia M7, 32 GB) k vyššiemu paušálu okolo 250 eur a za iPhone 5S 32 GB si k tomu istému produktu operátor vypýta kľudne aj o takmer štyri stovky viac, je ťažké nedať prednosť špičkovému Androidu. Keby som si mal vybrať z takejto ponuky, určite radšej zaplatím menej peňazí za HTC One, ktoré spokojne používam aj popri iPhone 5S už niekoľko mesiacov. Možnosti Androidu sú väčšie, obrazovka krajšia (aj keď stále nepatrím ku skalným priaznivcom Full HD rozlíšenia na mobilných telefónoch), nabíjačka univerzálna, štvormegapixelový fotoaparát ma tiež svoje výhody... Podobné výhody môžeme napísať aj k iným minuloročným high-endom, ktoré dnes už v e-shopoch nájdete za sumy okolo 400 eur.

Lenže nie každý z nás má tak hlboko do vrecka. Kúpa dobrého telefónu za 650 - 950 eur, podľa konfigurácie, môže byť pre budúceho majiteľa 5S-ka úplne štandardnou investíciou do techniky, ktorú má daný človek denno-denne pri sebe. A ja tomu rozumiem. Navyše, na Bazoši zoženiete napríklad Samsung Galaxy S4 v dobrom stave za menej než 300 eur a iPhone 5S o dve stovky drahšie. Aj to je dôsledok pevnej ceny daného produktu počas celého životného cyklu. Teraz už kúpa ajfónu začína dávať zmysel aj vám, že?

Oproti androidovým lopatám je iPhone 5S neuveriteľne malý, ľahký, ideálny do ruky. Pri chôdzi po ulici nemám problém písať SMS, vo vrecku ani neviem, že ho mám.

Nedám dopustiť na hlavné tlačidlo pod displejom, ktoré obrazovku rozsvieti a vďaka rýchlemu snímaču odtlačkov prstov je to jediné bezpečnostné riešenie, ktoré akceptujem pri odblokovaní mobilu. Keď som videl, ako pozorne musí človek prechádzať prstom po tlačidle na Samsungu Galaxy S5, nedalo sa to s iPhonom porovnať. Neúspešné používanie senzora bolo vždy spôsobené s mokrými (vlhkými) alebo mastnými prstami. Neúspešný pokus môžete nahradiť číselným odblokovacím kódom, ale to využívam len raz za čas. Fotoaparát spustíte aj bez snímania odtlačkov, to isté môže platiť aj pre spodnú rolovaciu lištu - použitie prehrávača hudby, časovača, kalkulačky alebo svietidla.

Po rozsvietení displeja môžete vstupovať do rôznych aplikácií posunom jednotlivých upozornení na zablokovanej obrazovke do strany. Posunom informácie o novom e-maili alebo prijatej správe na Facebook Chate či Google Hangouts skočíte rovno do danej aplikácie. Pozor, informácia o novej správe je stále iba informáciou - aplikácia sa otvára nanovo a údaje naťahuje, akoby ste o novej správe ani neboli informovaní. Dôvodom je pravdepodobne správa spotreby energie - notifikácie sú jedna vec, oživenie aplikácie druhá. Treba si na to zvyknúť.

Centrum hlásení nájdete v nastaveniach prístroja a jeho prispôsobenie je mimoriadne pestré. Stačí kliknúť na každú aplikáciu a vybrať, akým spôsobom vás bude na nové udalosti upozorňovať.

Fotoaparát je bohovský. Žiadne zbytočne vysoké rozlíšenie, kvalitná optika aj snímače vpredu i v zadnej stene, snímanie tlačidlom hlasitosti... Ale mám k nemu aj niekoľko výhrad. Veľmi mi chýba pomer strán 16:9. Také fotografie môžete vytvárať len počas nahrávania videa. HDR mohlo byť intenzívnejšie, napríklad ako na Samsungoch. Keď mi iPhone ukladá aj HDR, aj bežnú snímku, rozdiel vidím len v detailoch, a tak som časom ukladanie oboch záberov úplne vypol. HDR je od iOS 7.1 automatické. Ak ho zapnem ručne, pri ďalšom spustení sa opäť aktivuje automatika.

Na video musím prepnúť ručne, rovnako ako na parádne spomalené video (120 fps), panorámu alebo štvorcový rozmer snímky, ktorý považujem za úplný nezmysel. Potešila by ma vodováha v rámci hľadáčika. Hlavne, keď vodováha v rámci aplikácie Kompas (aj keď som si nakoniec doinštaloval krajšiu) je mimoriadne presná. Ani pozastavenie práve nahrávaného videa, ako to dokážu Samsungy, by nebolo na škodu. Spomínanú vodováhu nájdete napríklad v šikovnej foto aplikácii KLYPapp od firmy Manfrotto. Tá ponúka nastavenie zaostrenia (focus) a expozície (exposure) podľa dvoch rôznych bodov v rámci hľadáčika.

Ak spustíte fotoaparát bez odblokovania prístroja (napríklad odtlačkom prsta), posledné snímky sú mimoriadne obmedzené - môžete listovať len práve vytvorenými zábermi, ktoré nie je možné ani odoslať. Je to pochopiteľné, ostatné funkcie iPhonu nie sú odblokované, práve ste spustili iba fotoaparát a nič viac.

Perfektná vlastnosť iPhonov je úprava veľkosti fotografií aj videí pri odosielaní e-mailom. Na veľkosť snímok vložených do správy sa prístroj vždy opýta pred odoslaním. Veľmi som si na to zvykol.

Hornú lištu vôbec nevyužívam (dávam prednosť notifikáciám uprostred obrazovky), na spodnú nedám dopustiť. Je v nej všetko podstatné, čo iOS dlho chýbalo.

Krok späť ťahom prsta z ľavého okraja displeja doprava funguje nielen v základných funkciách, ale aj mnohých aplikáciách. Už sa tomu prispôsobil aj Hangouts alebo Čas.sk.

V App Store mi chýba SHMUdroid (Android), resp. Model ALADIN (Windows Phone). Počasie Yahoo je síce krásne i detailné, ale grafickej predpovedi SHMÚ sa nič z toho nevyrovná. A tak na mojej domácej obrazovke vždy nájdete odkaz aj na webovú stránku SHMÚ. Tam však nemôžem mať v modelových predpovediach uložené rôzne mestá a listovanie medzi nimi je nepohodlné.

Na meranie tepu srdca netreba žiadny senzor, stačí vám nainštalovať Heart Rate zo série aplikácií Runtastic alebo nejakú podobnú aplikáciu. Vyskúšajte, uvidíte.

S Google kontom synchronizovaný kalendár, najmä jeho mesačný náhľad, sa mi nepáči. Ani po update na iOS 7.1 to nie je úplne ono. Chcel by som taký, ako je na iPade. Calendars by Readdle môj problém dokáže riešiť.

Medzi moje ďalšie obľúbené aplikácie patria Zlacnené.sk, Tatra banka, YouRadio, Speedometer, Waze, Facebook, Messenger, Pixable, Hopintaxi, Night Sky 2, PlayMemories Mobile a typická štvorica Dropbox, Evernote, Disk Google, Hangouts.

Na iPhone 5S nedám dopustiť. Ak by som si ho mal kúpiť, asi by som investoval do 32 alebo 64 GB verzie. Uvedomte si, že pri 32 GB verzii zaplatíte sto eur za 16 GB navyše a pri 64 GB verzii zaplatíte dvesto eur za 48 GB navyše (t.j. dvojnásobný poplatok za trojnásobné navýšenie oproti 16 GB). Ak by mi v tom nebránila finančná situácia, najradšej by som vo vrecku nosil biely iPhone 5S 64 GB.

Vyhľadávanie kontaktov a práca s históriou hovorov nie je taká pohodlná ako napríklad vo funkcii Telefón v HTC One, ale vyhľadávanie čohokoľvek (a teda aj kontaktov) potiahnutím prsta na domácej obrazovke zhora nadol je mimoriadne návykové. Napíšem L a telefón vyberie najčastejšie kontaktovanú osobu, teda kolegyňu Lenku. Funkciu Telefón používam len pre volanie posledným volaným kontaktom.

Hudbu nakupujem v iTunes. Hlasný reproduktor je mimoriadne kvalitný, prekonáva ho snáď len HTC so stereo reproduktormi. Často tiež dcérke nahlas púšťame pesničky cez YouRadio. Zbožňuje Sinatru či Glenn Miller Orchestra.

Výdrž na jedno nabitie nie je nijak úchvatná, ale jeden deň bežného používania mi iPhone 5S vydrží a jeho nabíjanie je mimoriadne rýchle. Navyše, malá batéria si ukrojí z môjho záložného zdroja PQI 5200M oveľa menej než batérie veľkých androidov.

Podobne ako v skúsenostiach s iPadom Air, aj tu musím spomenúť klávesnicu, ktorej tlačidlá sú neustále zobrazené kapitálkami. Ak chcete vedieť, či máte aktivovaní Shift alebo Caps Lock, musíte to kontrolovať len podľa jedného špecifického tlačidla. A umiestniť znaky + a # na tretiu úroveň musel len blázon. Keďže klávesnica ponúka zdĺhavé prepínanie na symboly a číslice, smajlíka :-) napíšem po zadaní "hh" a veľký úsmev :-D zase po napísaní "hhh". Po napísaní "sfr" sa na displeji ukáže "šoférujem", pričom všetky tieto skratky fungujú pri písaní akéhokoľvek textu, pokojne aj vo Facebook Messengeri. To je len jeden tip na využitie tejto funkcie, ktorú nájdete v nastaveniach iPadu v sekcii Všeobecné - Klávesnica. A ešte jeden tip: keď podržíte prst na tlačidle .?123 a bez opustenia obrazovky prst presuniete na nejaký znak, po jeho zadaní sa klávesnica hneď prepne do režimu bežných písmen ABC.

S e-mailami sa mi lepšie pracuje v aplikácii Gmail od Googlu než v stavanom e-mailovom prehliadači. Hlavne pri dlhších vláknach. Aj listovanie medzi neprečítanými správami do strán je pohodlnejšie v apke tretej strany než v natívnej aplikácii.

Poslednou špecialitou je konektor Lightning. Lepšie riešenie zatiaľ nik nevymyslel a keď už mám doma iPad aj iPhone, resp. mám jednu nabíjačku doma a druhú v práci, je mi skutočnosť, že nejde o univerzálne microUSB, prakticky ľahostajná.

Čo ma zaujalo v nastaveniach?

- veľmi pohodlné zdieľanie internetu

- jednoduché povolenie/vypnutie LTE (ale tiež absencia vypnutia 3G)

- centrum hlásení s podrobným prispôsobením

- ovládacie centrum (povolenie prístupu zo zamknutej plochy a v aplikáciách)

- šikovný režim Nerušiť, ktorý stíši zvonenie pre všetkých alebo vybrané kontakty, no dokáže zapnúť zvonenie pri opakovanom hovore od jednej osoby

- milión všeobecných nastavení (veľkosť písma, prevrátanie farieb, zvýšenie kontrastu, upozorňovanie bleskom na rôzne udalosti, atď.)

- iCloud a záloha všetkých možných údajov (ale 5 GB virtuálneho priestoru nebude nikdy aktívnemu používateľovi iPhonu stačiť). Ale pozor, iCloud nie je Dropbox! K súborom totiž chýba pohodlný prístup z pc alebo webu.

Tipy na súvisiace články

Ak chcete na iPhone pozerať filmy, odporúčame vám článok Potrebujete dostať video či film do iPadu alebo iPhonu? Máme dve riešenia. Ak využívate Instagram, určite vám napadlo stiahnutie všetkých záberov z tejto služby do jedného priečinka. Riešením je článok Potrebujete hromadne stiahnuť fotky a videá z Instagramu? Použite Instaport. Ako obal na iPhone už týždne používam čierne puzdro Ozaki aj s otvorom pre bankomatovú kartu. Dlhodobé vkladanie dvoch kariet puzdro mierne poškodilo, preto fotografiu v článku Šikovný obal Ozaki chráni nielen iPhone 5 či 5S, ale ukryje tiež dve kreditné karty neberte úplne vážne. Ak si ale do puzdra pri vstupe do obchodu dáte na chvíľu do obalu aj vernostnú kartičku, nič strašné sa nestane.

ikona

Tri mesiace s Apple iPad Air - 16 GB mi už nestačíSkúsenosti s najvydarenejším tabletom súčasnosti. Nie je vodeodolný, nenabijete ho cez microUSB, neponúka stereo reproduktory, ale aj tak by som ho nemenil.

Záver

iPhone 5S je mimoriadne návykový, univerzálny prístroj vhodný snáď pre každého používateľa. Nemám dôvod mu vyčítať nižšie rozlíšenie displeja, lebo ide o mimoriadne kvalitnú obrazovku. iOS 7.x priniesol oproti šiestej generácií množstvo vylepšení, čím sa vyrovnal Androidu. Páči sa mi dizajn aj bohatá paleta príslušenstva k tomuto modelu, ktorá sa nedá porovnávať s menej populárnym modelom 5C. Na ten sa výrobcovia príslušenstva prezieravo vykašľali. S iPhonom som konečne začal používať mobil tak, ako kedysi. V jednej ruke a na všetko - od hudby a videí cez Facebook až po Evernote, od konzumácie informácií až po vytváranie hudby či strih videa. Už by to chcelo jeden vlastný. A s aspoň 64 GB pamäťou.

Diskusia k článku:

aston147 12.04.2014 - 17:08

A este si zabudol na Fantastical, ktory ma po blackberry vratil k pouzivaniu kalendara v mobile. Fungujuci modry zub s ktorym sa pripajam od sluzobnych aut az po JBL bez problemov a ziadne restarty :). Ale zas pre mna je Gmail app uplne nepouzitelna, aj ked mam primarne ucty cez std mail klient. Skoda ze nefunguje push ani cez imap a nema diodu na upozornovanie (zadna led je slaba nahrada), inak by nemal chybu. Fungujem na celom apple enviromente(od routra po Mac) a nic odvtedy neriesim, len to pouzivam k spokojnosti.

Brankooo12.04.2014 - 17:22 Trvalý odkaz

Ked sa zacne iphone vyrovnavat cenovej kategorii mob. telefonov dneska teda high endov... bude uz HW zastarali a starsie generacie tento fakt potvrdzuju inak pre mna plati za malo penazi vel muziky no za iphone by to mal byt uz koncert...

aston14712.04.2014 - 18:24 Trvalý odkaz

Ked mam byt uprimny, vobec ma nezaujima aky ma hw, teda ani netusim aky je tam procesor kolko ram, alebo este ake su udaje podstatne v tabulke. Pre mna je prvorade, ze funguje 100%. Ale ked si niekto potrebuje zdovodnit kupu ineho telefonu a takyto argument sa mu paci tak v pohode. A cena je v tomto kontexte nepodstatna, nerad robim kompromisy tipu sice som usetril nejake peniaze ale poriadne mi nefunguju len 3 veci. Nikto nenuti nikoho cokolvek kupovat, len popisujem skutocnost. Moj cas je mi vzacnejsi ako lozenie po forach, warezoch neustalym hladanim rieseni aby to fungovalo...

ondrakomous12.04.2014 - 21:44 Trvalý odkaz

duvod, proc jsem od applu odesel, byla dokonalost, nemoznost customizace, cloveka to desne omrzi, kdyz vsechno funguje jak ma, kdyz se v tom nejde "vrtat", kdyz mas vsechno predem "nalajnovany". cloveku se z te dokonalosti chce az zvracet. uvedu priklad na xperii mam daleko vic nastaveni na fotaku, to te bavi, to je cool, kdyz si treba expozici nastavis podle sebe.

Celá diskusia 128 príspevkov