Telekom v najbližších dňoch spustí LTE v Bratislave (2,6 GHz). Namerali sme vyše 100 Mbps!

Nedávno Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb informoval, že operátori už majú právoplatné povolenia na využívanie LTE frekvencií, ktoré si vydražili v elektronickej aukcii, a tak už nič nebráni tomu, aby sa rýchla dátová sieť štvrtej generácie postupne spúšťala v nových lokalitách.

V súčasnosti prevádzkuje Telekom najväčšiu slovenskú 4G sieť s pokrytím 23,7 % populácie. LTE technológia je aktuálne dostupná v 31 mestách a okolitých obciach a funguje v pásme 1800 MHz.

ikona

LTE frekvencie 800, 1800 a 2600 MHz vydražené za 163,9 miliónov eurZverejnené výsledky štátnej aukcie veľmi neprekvapili. Potvrdili, že štvrtým záujemcom o budovanie LTE siete na Slovensku je Swan. Operátori vyjadrili svoju spokojnosť a chcú ponúknuť tu najlepšiu sieť. Na výsledok si radi počkáme.

V najbližších dňoch spustí v Bratislave svoju LTE sieť Telekom. Ide o prvé slovenské mesto s frekvenciou 2,6 GHz, druhým budú Košice, Trenčín má pribudnúť už čoskoro. Teoretické prenosové rýchlosti sú maximálne až 150 Mbps, reálne o poznanie nižšie. V noci alebo v minimálne vyťaženej sieti sa v dobrých podmienkach môžete tešiť na download okolo 40 Mbps a upload 30 Mbps.

Do dvoch mesiacov sa LTE v Bratislave rozšíri z Karlovky a Dúbravky cez Ružinov, Nové Mesto, Kramáre až do Petržalky. Staré mesto pribudne ako posledné.

Diskusia k článku:

petris 07.04.2014 - 18:01

informacia by vyznela uplne inak ak by bol nadpis v zneni ze telekom pozajtra spusti lte v karlovej vsi ktora je castou bratislavy. dufam ze budu prvi. lebo o to tu predovsetkym ide. telekom to dokazal uz vela krat. ze ide len o datum a zarez na pazbe pre buduce prezentacie. [img]http://www.fony.sk/obr/2013/telekom_lte/02_m.jpg[/img] a ako inak bez extra doplatku za pristup do lte to nebude. vseobecne bude telekom lte k dispozicii len pre vybrane pausaly. nie pre kazdeho. lebo ved zakaznici telekomu su roznych kategorii. nestotoznujem sa so znenim ze telekom nieco spusti v bratislave. karlova ves hoci aj spolu s dubravkou nie je ani polovica bratislavy. a to ich gprs..... niektori si musia vystacit..... ved uz hadam viete ;-) http://www.fony.sk/forum/clanky/6693-telekom-prechod-zo-starsich-programov-na-happy-alebo-biznis-star-realitou/62709#62709

Luca07.04.2014 - 23:55 Trvalý odkaz

Pokial bude cena za tu rychlost dajme tomu 20€ a FUP cca 300 GB, tak to moze byt zaujimave. Lenze oni ponukaju 5 a 10 GB baliky a tak si mozu cele LTE strcit do...

mrky08.04.2014 - 11:13 Trvalý odkaz

by nebol petris aby sa nevyhnojil :DD som zvedavý ako budeš obhajovať poplatky za LTE v O2... 5 eur je podľa mňa dosť agresívna cenová politika, ale čas ukáže a petris zase raz zmení nick aby šíril svoje "názory"

Celá diskusia 4 príspevky