Prechod z HTC Sensation na Sony Xperia Z1 Compact

Skúsenosti čitateľa Zdena s výborne vybaveným a vodeodolným androidom, ktorým nahradil svoj starší model HTC. Poteší 4,3'' HD displej a slušná výdrž.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Zdena Kormana.

Úvod

Účelom tohto článku nie je detailne analyzovať smartfón Sony Xperia Z1 Compact, rozoberať taktovanie, pamäte a rozlíšenia, ale sprostredkovanie prvých dojmov, skúseností a praktických poznámok.

Pôvodne som chcel do článku zahrnúť aj porovnanie tohto smartfónu a iPhonu 5C. Rozhodol som sa však, že nebudem porovnávať androidové hrušky s iOS jablkami ale dva podobné smartfóny medzi ktorými je rozdiel dva roky. Na čiastkové porovnanie som si zobral HTC Sensation s OS Android 4.0.3 a rovnakou uhlopriečkou displeja.

ikona

Recenzia: Sony Xperia Z1 Compact - poctivý koncentrátRecenzia zmenšenej verzie súčasnej vlajkovej lode s rovnako výkonným hardvérom, 20-megapixlovým fotoaparátom, HD displejom a výbornou výdržou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Začnem jednou malou, ale podľa mňa dôležitou poznámkou. Keď sa vám ešte zabalený smartfón dostane do rúk, odolajte nutkaniu zapnúť ho a hneď sa ním začať hrať. Prečítajte si najprv rýchly návod na obsluhu, konkrétne jeho prvotné nastavenie. Vyhnete sa takto prekvapeniu v podobe samovoľného vypnutia telefónu alebo neočakávaného reštartu. Výrobca totiž ako prvý krok nastavenia stanovuje nabitie batérie po dobu aspoň 30 minút, osobne odporúčam nabiť batériu naplno. Ak tak neurobíte, telefón sa stále bude tváriť, že cestuje a ostane zapnutá automatická ochrana batérie pred úplným vybitím počas neúmyselného zapnutia telefónu počas prepravy. To prakticky znamená, že sa Vám po 15 minútach používania objaví krátke hlásenie a telefón sa vypne alebo reštartuje. Čo z toho vyplýva? Prečítajte si návod pred prvým spustením, ušetríte si tak neskôr čas a nervy. Ale poďme späť k telefónu.

Konštrukcia

Jeho dokonalé, až geometrické tvary nemusia osloviť úplne každého. Ostrejšie črty smartfónu sú mierne korigované zaoblenými hranami. Ak porovnám komfort držania HTC Sensation a Xperia Z1 Compact, v tomto prípade vyhráva HTC so zaoblenou zadnou stranou telefónu, ktorá hneď padne do ruky.

ikona

Recenzia HTC SensationPRVÝ KONTAKT so smartfónom + VIDEO

Dotykový smartfón s OS Android 2.3.3, SLCD 4,3'' qHD displejom, 8 Mpix fotoaparátom s AF, Wi-Fi, GPS, DLNA, FM rádiom, 3,5 mm jackom, HSPA a Bluetooth 3.0.

Vodotesná Xperia má všetky sloty dôkladne kryté, až na jeden – konektor pre magnetickú dokovaciu stanicu DK32, čím na ľavej strane (v priestore, kde pravák drží telefón ukazovákom) vznikla dosť nepríjemná ostrá hrana. Xperia (a nielen táto) má tlačidlo blokovanie displeja na pravej strane, je výraznejšie odlíšené a z ergonomického hľadiska mu nie čo vytknúť, je presne v priestore palca. Z praktického hľadiska to podľa mňa dobre vyriešené nie je. Ak nosíte smartfón vo vyťahovacom puzdre, ako napríklad ja, vždy keď chcete zistiť stav telefónu, musíte ho takmer celý z puzdra vytiahnuť. Ak používate univerzálny držiak do auta, ktorý má dve posuvné proti sebe sa zasúvajúce "čeľuste", ktoré držia telefón, budete ho musieť vymeniť za originálny držiak. Bočné tlačidlo blokovania (a odblokovania) displeja je pravou posuvnou stranou úplne zakryté a nemôžete ho vôbec použiť. HTC má toto tlačidlo umiestnené hore, čo je z hľadiska funkčnosti podľa mňa lepšie riešenie.

Lícna strana je z tvrdeného skla, ale pozor, zadná strana, aj keď sa tvári tiež ako sklo, je len plast potiahnutý fóliou. Už po krátkom používaní sa na nej objavili škrabance. Na povrchu skla displeja sa hneď od prvého dotyku začnú zhromažďovať všetky odtlačky vašich prstov. Stačí ale zotretie mäkkou utierkou a sklo je opäť čisté.

Prvé nastavenie

Po prvom zapnutí telefónu prebehne štandardné nastavenie jazyka, krajiny, času, dátumu, pripojenia k internetu a k Wi-Fi. Zadáte prihlasovacie údaje do Google účtu či Facebooku. Všetky súvisiace nastavenia dokončí smartfón za vás – rýchle a komfortné. Pri každom novom telefóne sa nevyhnete prenosu nekonečne dlhého telefónneho zoznamu zo starého do nového telefónu. Pokiaľ nemáte kontakty zálohované cez svoj Google účet. je podľa mojej skúsenosti táto časť nastavenia telefónu zbytočne komplikovaná. Najprv si musíte do telefónu nainštalovať program na prenos kontaktov, potom smartfón musíte pripojiť k počítaču, nainštalovať program PC Companion, exportovať súbory v starom smartfóne, pripojiť ho k PC, preniesť údaje....veľmi dlhé a komplikované. Keď som si pred dvoma rokmi prenášal telefónny zoznam z telefónu Samsung Omnia s OS Windows Mobile do HTC Sensation, stačilo urobiť len dve veci – na Omnii zapnúť Bluetooth a na HTC spustiť aplikáciu na prenos údajov. Po dvoch klikoch a dvoch minútach boli všetky údaje – telefónny zoznam, SMS-ky, obrázky, nastavania e-mailových kont a ďalšie údaje prenesené do HTC. Treba však spomenúť, že prenos kontaktov do Xperie prebehol v poriadku, len to trvalo dlhšie.

Smartfón s plne nabitou batériou som potom večer chytil do ruky a naše "prvé vážne stretnutie" trvalo asi tri hodiny. Postupne som si prechádzal aplikácie, ktoré sú v telefóne nainštalované, všímal som si reakcie systému a rozmýšľal, čo potrebujem doinštalovať, nastaviť a naladiť. Prvá vec, ktorú som nainštaloval bol softvér na zabezpečenie smartfónu. Aj keď bol k dispozícii naištalovaný McAfee Security, ja som dal prednosť overenému Eset Mobile Security, ku ktorému mám aj zakúpenú licenciu. Bezpečnosť dát v telefóne je pre mňa prvoradá, keďže aktivita hackerov sa preniesla na smartfóny a tablety.

Systém a displej

To čo ohromí každého hrdého majiteľa Xperie Z1 Compact je rýchlosť, s akou zvláda všetky vaše povely a požiadavky. Či je to načítanie stránok z internetu, alebo elektronickej pošty, synchronizácia údajov s cloudovým úložiskom, všetko je vybavené takmer okamžite. V tomto smere sa moje staré HTC nechytá ani trochu. Druhou silnou stránkou je displej telefónu. Obraz je neuveriteľne čistý, písmo je dobre čitateľné a grafika ostrá ako britva. Fotky a videá majú realistické farby, obraz nie je ničím prerušovaný, pričom na pozadí máte spustených ešte niekoľko aplikácií. Zaskočila ma ale jedna vec, ktorá mi trochu vadí. V spodnej časti displeja sa zobrazujú softvérové tlačidlá domovskej obrazovky, tlačidla späť a správcu aplikácií. Tým sa reálne uhlopriečka zmenší asi o centimeter. Po aktualizácii operačného systému na verziu 4.4 Kit Kat sa tieto tlačidlá o niečo zmenšili a ich pozadie sa stalo "priesvitným", čo využitie plochy displeja zlepšilo. Ako som už spomínal, mal som pred tým HTC Sensation, ten mal pod displejom dotykové tlačidlá, a tak bol plný rozmer obrazovky stále k dispozícii. Oceňujem perfektnú čitateľnosť aj na priamom slnku a možnosť nastaviť úrovne citlivosti pre ovládanie v rukaviciach. Ten, kto potrebuje pracovať so smartfónom aj v zime, túto možnosť určite ocení. Ušetrí veľa času a zníži riziko pádu telefónu počas toho, keď si dávate dole rukavice.

Celkový dojem zo základnej softvérovej výbavy je veľmi dobrý. Okrajovo spomeniem ešte aplikáciu Office Suite – balík programov, ktorý vám umožní pracovať s bežnými kancelárskymi súbormi a dokumentmi. Keďže ja používam smartfón ako moju zmenšenú kanceláriu, doinštaloval som si niekoľko užitočných aplikácií – Linked In, ktorá Vám umožní byť v kontakte s profesionálmi z celého sveta a navigáciu Sygic, s ktorou som precestoval polovicu Európy a nikdy ma nezradila. Praktická je aj signalizácia prijatých správ LED diódou umiestnenou pod mriežkou horného reproduktora. Všetky prijaté správy (SMS správy, e-maily) signalizuje blikaním bielej farby, správy zo Skypu alebo Facebooku sú avizované modrým svetlom. Používateľ hneď vie, čo naň ho čaká.

Prehrávanie multimédií

Pri prehrávaní videa som sa ale stretol s tým, že vstavaný prehrávač nevie prehrať všetky videá. V obchod s aplikáciami nájdete bezplatne kodeky i prehrávač, ktorý prehrá akýkoľvek video súbor. Na prehrávanie hudobných, respektíve zvukových súborov je k dispozícii aplikácia Walkman.

V polovici marca Google sprístupnil svoju on-line služby Hudba – Naplno. Prvé obdobie predplatného je na 30 dní zadarmo, a tak skúšam. V rámci služby máte k dispozícia veľa hudby, ktorá sa veľmi rýchlo načítava. Nie je tam však všetko. Staršie skladby tam nenájdete (napr. staršie albumy skupiny Metallica tam nie sú), ak si chcete vypočuť filmovú hudby – soundtrack, máte smolu, zase nič. Náhodou som prišiel na jednu veľmi zaujímavú funkciu - po pripojení slúchadiel, respektíve. headsetu, je v nastavení zvuku a slúchadiel okrem ekvalizéra a vylepšení zvuku možnosť naprogramovať tlačidlá headsetu podľa seba. Výborný nápad, hlavne v prípade, keď používateľ viac telefonuje alebo viac počúva hudbu (dá sa zmeniť set-up tlačidiel tak, že namiesto pridávania hlasitosti tlačidlami headsetu, môžete nimi napr. preskakovať skladby).

Výbornou možnosťou je zdieľanie multimediálneho obsahu smartfónu s DLNA zariadeniami v rámci jednej Wi-Fi siete. Telefón som jedným klikom spároval s televízorom Sony a bol som veľmi zvedavý, či a ako to bude fungovať. A veru, funguje to skvele. Prenos dát je rýchly, takmer bez oneskorenia. Pre tých, ktorým nie je celkom jasné o čo ide, vysvetlím. Fotky alebo videá, ktoré ste urobili pomocou smartfónu si môžete prezerať na obrazovke televízora (zapojeného cez kábel alebo Wi-Fi do tej istej siete) bez nutnosti ďalšieho pripájania smartfónu káblom k TV, alebo bez nutnosti vyberania pamäťovej karty zo smartfónu. Je to veľmi príjemné riešenie, na ktoré sa veľmi ľahko zvyká. Praktický príklad: v smartfóne máte fotky, ktoré chcete ukázať rodine alebo známym, ktorí sú u Vás na návšteve. Stačí len, aby ste mali Xperiu zapnutú (napr. vo vrecku) a nastavené zdieľanie. V menu televízora už len vyberiete prehliadanie fotografií alebo videí podľa zdroja. A môžete pozerať.

Na jeden záber: Sony Xperia Z1 Compact

Fotoaparát

Samostatnou kapitolou je fotoaparát, ktorému nechýba hardvérová spúšť umiestnená v pravom boku zariadenia. Dostupných je niekoľko režimov – superior (plná automatika), manuál + špeciálne režimy. Pomocou funkcie Social Life môžete prenášať live video priamo na Facebook alebo YouTube. Zaujímavá novinka, ale neskúšal som. Ďalšou možnosťou je Info-Eye. Funkcia, ktorá umožňuje zistiť o nasnímanom objekte viac informácií z internetu. Skúšal som len tak zbežne, aplikácia začala hľadať informácie, ale skončilo sa to chybovým hlásením o ukončení aplikácie, viac som to už neskúšal. Urobil som viacero snímok v automatickom režime a snímky, zhotovené hlavne vonku, sú ostré, s výbornou farebnosťou.

Výdrž

Výdrž batérie je výborná. Ak použijete funkciu Stamina, vydrží batéria na jedno nabitie aj dva až tri dni, čo je vzhľadom na technické vybavenie telefónu výborná hodnota.

Záver

Sony Xperia Z1 Compact je plnohodnotná, elegantná a vysoko výkonná kancelária do vrecka. Nestratí sa v saku manažéra, ani v kabelke riaditeľky. Veľkou výhodou je odolnosť proti vode a prachu. Hoci som si túto vlastnosť ešte netrúfol vyskúšať a musím sa psychicky pripraviť na to, aby som drahý smartfón ponoril do vody.

Diskusia k článku:

denial 29.03.2014 - 12:41

> ale pozor, zadná strana, aj keď sa tvári tiež ako sklo, je len plast potiahnutý fóliou. Už po krátkom používaní sa na nej objavili škrabance nuz uz len toto je hned zo zaciatku recenzie/clanku dost zla informacia pre mna ako cloveka, ktory poskuloval po tomto telefone

ondrakomous29.03.2014 - 15:53 Trvalý odkaz

nechci ti nejak kazit radost, ale technickej dotaz, proc sis radsi nekoupil xperii z?

Knoxville29.03.2014 - 16:22 Trvalý odkaz

Sony Xperia Z1 Compact asi nemá Full HD displej že? Tak si to opravte...

*samozrejme, vdaka. :-) Lenka*

ondrakomous29.03.2014 - 17:18 Trvalý odkaz

bacha, johny bazooka Knoxville zase peruje, vole, ma pravo delat chyby, dyt stejne vsichni vime, vid.

Knoxville29.03.2014 - 17:35 Trvalý odkaz

Prepáč zlatko hahahahahaha :D

Celá diskusia 14 príspevkov