Orange: Cena akciových telefónov sa už dva roky odvíja od mesačného poplatku

Náš včerajší článok rozpútal vášnivú debatu. No nie je všetko také čierno-biele, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Ako to vlastne funguje vám objasníme v našom dnešnom článku.

Pri uvedení programov WOW, pred takmer dvomi rokmi, presnejšie dvadsiatimidvomi mesiacmi prišiel Orange s novým spôsobom uplatňovania zľavy na akciový telefón pri dvanásť alebo dvadsaťštyri mesačnej viazanosti.

Štruktúra pri vypočítavaní výšky dotácie na telefón podľa výšky mesačného poplatku je nasledovná:

- do 25 € je zľava na telefón vo výške 4-násobku ceny mesačného poplatku

- od 25,01 do 35 € je zľava na telefón vo výške 5-násobku ceny mesačného poplatku

- od 35,01 € je zľava na telefón vo výške 6-násobku ceny mesačného poplatku

Pretože pri prenose vám je uplatňovaná každý mesiac päťeurová zľava z mesačného poplatku počas 30 mesiacov, znižuje sa vám tak suma za paušál. Napríklad zo 45 € na 40 € a podobne. Preto klesá aj cena zľavy za telefón, z pôvodných 270 eur na 240 eur, a tak sa cena akciového zariadenia logicky navýši o rozdiel, teda v tomto prípade o 30 eur. Pri vami vybranom programe Panter 40 bude navýšenie ceny za mobil až 65 eur, pretože sa zľava vypočíta z o päť eur zníženého poplatku - 35 eur, kedy sa už zľava určuje na základe 5-násobku ceny, nie 6-násobku.

Včerajší článok tak upozornil na zbytočné nedorozumenie a nepochopenie náhleho navýšenia ceny za telefón.

Hlavný problém vidíme v umiestnení políčka, ktoré treba pri prenose začiarknuť. To sa nachádza až dole, pod výberom paušálu a telefónu. Možno by pomohlo, keby bolo políčko umiestnené vyššie, a až následne si podľa paušálu zákazník vyberal akciový mobil. Vtedy by sa jeho cena už nemenila, lebo by bolo zohľadnená päťeurová zľava z mesačného poplatku. S naším návrhom sme sa obrátili aj na operátora, na jeho vyjadrenie k tomuto návrhu zatiaľ čakáme.

Treba aj spomenúť fakt, že Orange na svojej stránke na možnú zmenu upozorňuje: Bonus za prenos čísla získate ako 5-eurovú zľavu z vášho mesačného poplatku na faktúre počas 30 mesiacov, takže každý mesiac ušetríte. Akciová cena telefónu je vypočítaná aj na základe vášho mesačného poplatku. Uplatnenie bonusu 150 eur môže zmeniť cenu telefónu.

Orange bonus za prenos

Z toho prakticky vyplýva, že sa viac oplatí vybrať si paušál bez akciového mobilu alebo s lacnejším prístrojom, ktorého akciovej ceny sa rozdiel medzi šesťnásobkom, resp. päťnásobkom rôzne vysokých mesačných paušálov prakticky nedotkne.

Škoda, že Orange dlhodobo nezachoval možnosť využiť bonus 150 eur nielen na mesačnú zľavu z paušálu, ktorú predstavil koncom novembra minulého roku..

Diskusia k článku:

funboy 18.03.2014 - 22:30

Z toho prakticky vyplýva, že sa viac ako dva roky sa neoplatí vybrať si Orange :-)

nerd18.03.2014 - 22:42 Trvalý odkaz

5€ bonus na pausal dostanes aj bez viazanosti.

DJ Pepe18.03.2014 - 22:52 Trvalý odkaz

+1 fonyboy, nieje mozne aby som za lumiu 625 doplacal 120 euro pri 25 eurovom pausali, ked v datarte je za 165

Celá diskusia 35 príspevkov