LG G Pad 8.3 (V500) - príjemné osempalcové prekvapenie

Recenzia šikovného tabletu s krásnym 8'' Full HD displejom, tenkým telom a softvérovými fičúrkami výrobcu. Chýbať nemôže ani porovnanie s iPadom mini.

Toto nemôže byť klasická recenzia. LG G Pad 8.3 (V500) si zaslúži viac. Niečo iné. Zaslúžil si dokonca, aby sme ho kvôli recenzii kúpili. Za cenu pod 300 eur totiž nemá veľa konkurentov. Veď, čo by sme pre vás nespravili.

Táto recenzia pôvodne vyšla v magazíne Riview 12/2013 ako prvá a do tohto momentu jediná na Slovensku.

Je o mne známe, že nie som fanúšikom 10-palcových tabletov, lebo tým už podľa môjho názoru úspešne konkurujú tenké a ľahké ultrabooky, ako napríklad Sony VAIO Pro 11 alebo 13 s hmotnosťou pod 1 kg. A vôbec, ak hľadáte dokonalý desaťpalcový tablet, bude to buď iPad Air, Xperia Tablet Z alebo Samsung Galaxy Note 10.1 (edition 2014). Nič iné nemá význam, pretože potrebujete aspoň Full HD rozlíšenie obrazovky, rýchle reakcie, pekný displej...

ikona

Základné info: LG G Pad 8.3 (V500)Tenký a ľahký tablet s 8,3'' Full HD displejom, štvorjadrovým 1,7 GHz procesorom, 5 Mpix fotoaparátom, OS Android 4.2.2 a dizajnom novej vlajkovej lode LG G2.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Takže plus-mínus osem palcov, hmotnosť presne 342 gramov, čo je o 33 gramov viac než dosahuje iPad mini a približne rovnako, ako jeho nástupca s Retina displejom.

Celý tento článok teda bude pokračovať v tomto duchu. Budeme hľadať otázku, či si kúpiť iPad mini, iPad mini s Retina displejom alebo LG G Pad 8.3. S prvým menovaným budem aj prakticky porovnávať, keďže oba prístroje sú mi tu ležia vedľa seba na sedačke.

Hoci má G Pad sympatické rozmery, keď potom chytíte do rúk iPad mini, nechápete, ako môže byť LG také veľké a hrubé. Papierovo sú si veľmi podobné (G Pad je asi o 5 mm užší a o 10 mm vyšší), pocitovo je však iPad mini trochu niekde inde. Hovorím hlavne o staršej verzii, ktorá má podobnú cenovku ako G Pad.

Pri pohľade na hornú stenu G Padu poteší slot pre microSD karty a infraport pre ovládanie domácej techniky. V spodnej stene nájdete univerzálny microUSB konektor, v pravej bočnej zase vypínač s reguláciou hlasitosti. Navyše, vypínač takmer ani nebudete potrebovať. Keď poklepete po strede displeja, rozsvieti sa. A keď to isté spravíte na rozsvietenej domácej obrazovke, zhasne. Perfektná fičúrka známa už z vydareného smartfónu LG G2.

K infraportu sa ešte musím vrátiť. Vstavaná aplikácia totiž pochádza s modelu L9 II, nie z G2, kde je podstatne lepšie vybavená a ponúka aj možnosti ovládania audio techniky, klimatizácií a podobne. Týmto ma LG vyslovene sklamalo, pretože som si na ovládanie všetkého možného mojím HTC One už pekne zvykol a tešil som sa, že G Pad mi na to bude slúžiť rovnako dobre. Žiaľ, v obchode s aplikáciami sa nenachádza nič lepšie (do HTC One som kúpil výbornú appku Smart Remote).

Dostávam sa však k reproduktorom v zadnej stene, ktoré sú jednoducho mizerné. Pri nízkej hlasitosti dunia, s rastom sa pridávajú stredy, až sa to na maxime ani nedá počúvať. Možno preháňam, ale keď dcérke púšťam na iPade rozprávky, nehľadám žiadne externé reproduktory. V prípade LG to vždy robím. Mrzí ma to, ale na filmy aj hudbu potrebujete jednoducho slúchadlá a v tomto smere LG úplne zlyhalo.

Rozlíšenie obrazovky je trochu väčšie než štandardné Full HD (1920 x 1200 px), čo na papieri vyzerá výborne, no v praxi sa zrejme kvôli tomu na videá zo Stream.cz nedá pozerať. Zaujímavé je, že reklama pred nimi bola vždy v poriadku. Nechápem. Vo videách na ďalšom webe, konkrétne tv.sme.sk, zase meškal zvuk. V YouTube aplikácii bolo všetko v poriadku.

Nielen pri videách som ocenil citlivý príjem Wi-Fi. Oproti iPadu to bol citeľný rozdiel, a to si produkty Apple nezaslúžia v tomto smere ani kúsok kritiky. Páči sa mi, že okrem displeja zapracovalo LG aj na tomto dôležitom prvku.

Keď už som začal s tým displejom. Je krásny, jemný, s výbornými pozorovacími uhlami, no iPad mini má vo väčšine faktorov navrch. Biela je belšia, nie taká žltá, aj pozorovacie uhly sú ešte o čosi lepšie. Samozrejme, rozlíšenie týchto tabletov tabletoch je neporovnateľné a LG G Padu sa v tomto smere vyrovná, resp. ho prekoná až nový, drahší iPad mini s Retina displejom.

LG prekonáva ostatných konkurentov rôznymi softvérovými vylepšeniami. Rozsvietenie / zhasnutie displeja poklepaním som už spomínal, zaujímavosťou je prispôsobenie virtuálnych tlačidiel vašim predstavám. Buď môže byť krok späť napravo, alebo naľavo. A trojica tlačidiel môže byť na bielej alebo tmavej lište. Navyše, lišta s trojicou virtuálnych tlačidiel sa prispôsobuje otočeniu displeja. G Padu teda vďaka prispôsobeniu ovládacích prvkov odpúšťam ich absenciu pod displejom, hoci jeden štandardný mechanický ovládač, aký ponúkajú napríklad iPady, mi tu chýba.

Potiahnutím prsta zo spodnej časti displeja nahor sa zobrazí ponuka Voice Mate / Google Assistant / Quick Memo. Toto určite využívať nebudem, ale niekoho to možno poteší.

V hornej lište sa môže po príchode domov (čo tablet rozpozná na základe domácej wi-fi siete) zobrazovať ponuka diaľkového ovládača vášho televízora (Quick Remote) prostredníctvom infraportu. Po odchode z domu sa po- nuka z hornej rolovacej lišty stratí. V hornej lište sa tiež nachádza aj rýchle ovládanie jasu displeja či hlasitosti. Človeka tu akurát mýlia dve rovnaké ozubené kolieska - jedno pre nastavenia zvukov, druhé pre nastavenia celého tabletu. Kliknutím na skratku Qslide sa zobrazí ešte jeden panel so skratkami na vami vybrané aplikácie. Ale vtedy už horná lišta prestáva byť prehľadná.

LG sa trochu inšpirovalo aj iPadom a tiež ponúka prechody medzi spustenými aplikáciami posunom troch prstov do strany. Na iPade to však ide plynulejšie a neostalo len pri prechode medzi appkami, ale zoštipnutím piatich prstov ruky na displeji sa dostanete na domácu obrazovku, či posunom štyroch prstov zdola nahor spustíte ponuku multitaskingu.

Výbornou funkciou je Q Pair. Túto aplikáciu si stiahnete do akéhokoľvek androidového smartfónu, a keď budú oba prístroje aktívne spojené (pravdepodobne cez Wi-Fi direct), uvidíte na tablete prichádzajúce hovory aj správy. Na prichádzajúci hovor tak môžete z tabletu reagovať zdvorilou SMS-kou, že práve nemôžete hovoriť. Po odpojení Q Pair sa celá komunikácia odpojí a vy v tablete nemáte prístup ani k histórii správ či hovorov. Skrátka, Q Pair funguje len v reálnom čase, keď sú zariadenia spojené. Inokedy nemá žiadny význam. Q Pair slúži v tablete aj na využívanie internetu v smartfóne (Wi-Fi tethering).

Pred úspešným spojením tabletu s HTC One (s nainštalovanou aplikáciou Q Pair) som musel v G Pade otvoriť aplikáciu Centrum aktualizácií, kde som mal k dispozícii aktualizáciu pre Galériu, Poznámkový blok aj ďalšie LG aplikácie, medzi ktorými svietil hľadaný Q Pair. Bez updatu sa mi zariadenia nechceli spojiť. Mimochodom, aktualizácia vstavaných aplikácií je veľmi sympatická vec, s akou som sa doteraz snáď ešte nestretol.

Poznámkovým blokom na tabletoch bez dotykového pera som nikdy na chuť neprišiel, inak tomu nie je ani tu.

Integrovaný 5 Mpix fotoaparát bez blesku je určený skôr na nevyhnutné dokumentačné účely, ešte horšie je na tom predná kamera. V oboch prípadoch je rok starý iPad mini ďaleko vpredu. LG sa rozdiel snaží dohnať režimami ako HDR, panoráma, sériový záber a podobne, ale neverím, že ich niekto bude aktívne používať. Ani tomuto LG nechýba možnosť snímania záberov vyslovením slova „cheeze“, „LG“ a ďalších. Skúšobné snímky nájdete pod článkom.

Príjemným prekvapením je Video editor, ktorý umožňuje rýchlo a jednoducho zostrihať fotografie a videá z vášho tabletu či pamäťovej karty. Nechýba voľba z niekoľkých režimov, rozdeľovanie videí na viac častí a ďalšie základné funkcie. Pravdu povediac, s týmto si viem predstaviť reálne pracovať.

Celkový veľmi pozitívny dojem z LG G Pad 8.3 (V500) skutočne kazí iba dvojica mizerných reproduktorov. Ak si tablet kupujete na hlasné počúvanie hudby a sledovanie filmov, tomuto sa vyhnite. Ak uprednostňujete slúchadlá alebo nejaké externé reproduktory typu Microlab MD220 alebo MD212, všetko bude v poriadku. Len dúfam, že tie repro zoženiete v bielej farbe, pretože čierny G Pad sa na našom trhu zatiaľ vôbec nenachádza.

Výdrž na jedno nabitie je slušná, no iPad je s iOS vyladený očividne lepšie a pri bežných úkonoch aj odložení na pár dní sa vybíja pomalšie.

Záver

Takže, aký LG G Pad 8.3 je? Výborne vybavený, s krásnym (no, možno zbytočne do tepla ladeným) displejom, za veľmi priaznivú cenu. Ak by som mal na tablet odložené tri stovky a nezáležalo by mi na hlasnej reprodukcii, ak by som hľadal tablet na web, e-maily, facebook, kalendár a mnohé ďalšie aplikácie, G Pad by bol jasným favoritom. Určite by som si k nemu dokúpil nejaký stojanček s reproduktormi alebo slúchadlá, keďže v balení žiadne nie sú. Ja osobne som však aj naďalej fanúšikom smartfónov s Androidom a tabletov s iOS. Po starom iPade mini tak mám už objednaný iPad mini s Retina displejom. Veď čo by som pre čitateľov Fony.sk nespravil... :)

Na jeden záber: LG G Pad 8.3

Prednosti iPadu mini:

- vyladený iOS s rýchlejšími reakciami

- návykový Smart Cover, ktorý mi chráni a čistí displej, a poslúži aj ako stojanček

- úžasná reálna výdrž na jedno nabitie

- ponuka špecifických aplikácií, najmä od samotného Applu

- kvalita hlasnej reprodukcie

- oveľa lepší fotoaparát - zadný aj predný

- subtilnejšie telo, pohodlnejšie držanie

Prednosti G Padu (V500):

- výrazne jemnejší displej (konkuruje mu až drahší iPad mini s Retina displejom)

- univerzálny konektor microUSB

- podpora pamäťových kariet

- bohatšia ponuka aplikácií pre Android

- infraport na ovládanie domácej techniky

- rozsvietenie a zhasnutie poklepaním po displeji

- horná lišta, domáca obrazovka, správca súborov a ďalšie prednosti OS Android

Diskusia k článku:

Bajzik26 05.03.2014 - 10:46

Vôbec to nevyzerá zle ! Aj keď mi chýba SIM :/

zemiak05.03.2014 - 14:18 Trvalý odkaz

iPad Mini s Retina displejom je skvely, v kategorii "malych" tabletov je bez konkurencie (samozrejme aj cenou)

Me_Gusta05.03.2014 - 16:38 Trvalý odkaz

"A vôbec, ak hľadáte dokonalý desaťpalcový tablet, bude to buď iPad Air, Xperia Tablet Z alebo Samsung Galaxy Note 10.1 (edition 2014). Nič iné nemá význam, pretože potrebujete aspoň Full HD rozlíšenie obrazovky, rýchle reakcie, pekný displej..."
Ale čo? :) No podľa toho čo viem, tak napríklad Asus Transformer Pad TF701T je minimálne tak isto dobrý, plus má klávesnciu, ktorú nemá ani jeden recenzentom vymenovaný. Ešte Asus PadFone Infinity, ktorý tak ľahko zas nezoženieme. Nový Lenovo Yoga Tablet 10 HD+ sa k nim môže tiež pridať a ani Nexus 10 nie je na zahodenie aj keď má už nejaký ten rok.
Recenzia ako vždy super :) Tablet nádherný s nádhernou cenou a určite stojí za vyskúšanie.

Me_Gusta05.03.2014 - 21:46 Trvalý odkaz

na alza.sk je cena 217€, čo je super na to, že predpokladaná cena bola tuším 280€. Neskutočná cena na tú výbavu.

nerd05.03.2014 - 22:42 Trvalý odkaz

no asi lepsia kupa ako nex 7 2013

Celá diskusia 11 príspevkov