Skúsenosti so ZTE Blade V

Blade V láka na nízku cenu a výkonný hardvér. Za 150 € dostanete 4-jadrový procesor, 1 GB RAM a 4'' WVGA displej, ale aj nekvalitnú konštrukciu a malú pamäť.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Tomáša Sarkera.

Konštrukcia

Konštrukcia Blade päťky plne zodpovedá jej cene a pravdu povediac, horšie spracované telo telefónu som ešte nedržal.

Najväčšou slabinou je zadný kryt – ten je z tenkého poddajného plastu a navyše vnútorná časť nemá žiadne istiace body. Kvôli tomu zadný kryt vŕzga aj pri slabom tlaku.

ikona

Základné info: ZTE Blade VCenovo dostupný smartfón s OS Android 4.1, štvorjadrovým 1,2 GHz procesorom, 4'' WVGA displejom, 5 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a 1 800 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Na prednej strane sa nachádza 4'' IPS panel, pod ním sú tri kapacitné tlačidlá, ktoré na dotyk reagujú perfektne a navyše sú aj podsvietené. Kvôli ergonómií mohli byť predsa len umiestnené o 2 - 3 milimetre nižšie. Nad displejom sa nachádza nenápadná mriežka reproduktora, senzor priblíženia, senzor osvetlenia, notifikačná LED dióda a predná kamera. Okolo prednej strany môžeme vidieť čierny lem.

Zadná strana má dizajn brúseného hliníka – nájdete na nej mriežku reproduktora, zadný mikrofón (ten slúži na nahrávanie videa a potlačenie ruchu pri hovore), LED diódu a šošovku fotoaparátu. Tá mierne vystupuje z tela, takže je náchylná na poškriabanie.

V hornej stene našli svoje miesto 3,5 mm jack (ten je 4pólový, čo v tejto cenovej kategórií nie je úplne bežné) a tlačidlo na odomknutie obrazovky. Tlačidlá na ovládanie hlasitosti a microUSB konektor sa udomácnili na ľavej strane. Pravá ostala prázdna.

Displej, hovor, sieť

Ako som už spomínal, použitý bol 4-palcový IPS displej s rozlíšením 480 x 864 bodov s pomerom strán 16:9. Kvalita zobrazovania aj pozorovacie uhly sú v tejto cenovej kategórií nadštandardné. Rovnako dobré sú aj reakcie na dotyky. Digitizér vie zaregistrovať päť dotykov naraz.

Čo pochváliť nemôžem, je extra lesklý povrch, ktorý ten vyzerá ako zrkadlo už pri slabom osvetlení. Na priamom slnku si síce zavoláte, ale o pohodlí nemôže byť ani reč. Rovnako nemôžem pochváliť ani podsvietenie displeja – hlavne najnižšiu úroveň, tá je príliš silná, čo môže prekážať hlavne večer.

Naopak, kvalita hovoru je na perfektnej úrovni, voči nej nemám žiadne výhrady. Rovnako dobrý je aj príjem mobilných sieti. S príjmom Wi-Fi je to už horšie. Signál je slabý a vypadáva. Čo však je ešte horšie, internetové pripojenie vie "prebudiť" iba internetový prehliadač. Keď chcem stiahnuť napríklad aplikáciu z Google Play, tak počas načítavania zoznamu aplikácií musím pustiť prehliadač. Prítomnosť Bluetooth je samozrejmosť, zamrzí absencia NFC.

Výkon, výbava, prostredie

O výkon sa stará štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon MSM8225Q taktovaný na 1,2 Ghz, grafika Adreno 203 a 1 GB operačnej pamäte RAM. Výkon je v tejto cenovej kategórií nadštandardný. Testoval som hru Real Racing 3, a tá ide bez akýchkoľvek seknutí.

Pozor si však treba dať na vnútornú pamäť. Pre používateľa je dostupných približne 700 MB, no ak klesne pod 500 MB, telefón začína sekať. Samozrejme, pamäť môžete rozšíriť pomocou microSDHC karty s kapacitou do 32 GB.

Z výbavy by som vyzdvihol prítomnosť všetkých potrebných senzorov (priblíženie, osvetlenie, kompas, akcelerometer) a notifikačnej LED diódy. Čo mi chýba, je možnosť výstupu na externý monitor, či podpora USB OTG. Prostredie ZTE upravilo len minimálne. Najviac uzamykaciu, tú obrazovku odomknete dlhým podržaním zámku.

Multimédiá a výdrž batérie

Fotoaparát má rozlíšenie 5 megapixelov a disponuje automatickým zaostrovaním aj LED bleskom, ale žiadne ostré snímky nečakajte. Za svetla je kvalita prijateľná, v šere je to už horšie. Oslňujúci nie je ani záznam videa v rozlíšení 864 x 480 bodov. Predná VGA kamera je použiteľná len pri optimálnych svetelných podmienkach.

Prehrávanie videa je bezproblémové, no iba v prehrávači z Google Play. MX Player nemal problémy s prehrávaním HD videa, zvuku, zobrazením externých titulkov, či menením zvukovej stopy.

ZTE Blade V je dodávaný s 1 800 mAh batériou. Pri zapnutej synchronizácií, kontrole e-mailov, 30 minútach hrania hier, 30 minútach prezerania internetu a pár hodinách hovoru mi telefón vydrží okolo 18 hodín. To je dnes štandard

Plusy

- výkon

- všetky potrebné senzory

- cena

Mínusy

- spracovanie konštrukcie

- fotoaparát

- vyladenosť systému

- malá kapacita vnútornej pamäte

- absencia NFC, HDMI

Záver

Napriek mnohým (a nie malým) nedostatkom by som kúpu Blade V v tejto cenovej kategórií odporučil. Z konkurencie sa ponúka množstvo lacných telefónov značky Prestigio či Huawei Y310. Ak by Vám neprekážal operačný systém Windows Phone, môžete siahnuť po Lumnii 520.

Diskusia k článku:

smile 69 25.01.2014 - 18:01

Môžem to chápať tak že Lumia 520 (sám ju vlastím) je lepšia ?

roman26.01.2014 - 21:38 Trvalý odkaz

nie ze mozes to chapat, ale to je holy fakt.
nokia lukia 520 aj ked su cenovo podobne, je len predsa uplne inde.

jarpo27.01.2014 - 10:01 Trvalý odkaz

Tento telefón zabily už len tou pamäťou...

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne27.01.2014 - 10:25 Trvalý odkaz

Lumnia. Nepodstatny fakt, no ja vnimam komolenie nazvov a ich nepozorne citanie ako ubytok kvality. Clanok je vyborny, sam som nad Blade V uvazoval (vyhrala nakoniec Lumia 620), len.. to proste kazi dojem...

Celá diskusia 4 príspevky