CulCharge: najmenší nabíjací a dátový kábel zo Slovenska

To, že najlepšie nápady sú tie najjednoduchšie potvrdzuje aj dvojica slovenských vývojárov. So svojím miniatúrnym káblom očarili server Indiegogo a ako jeden z desiatich úspešných startupov dostali pozvánku aj na CES 2014 v Las Vegas (živé fotografie + video)

Crowdfundingové servery sú plné zaujímavých nápadov. Hoci smartfóny to až k finálnej produkcii väčšinou nedotiahnu, menším technickým hračkám a pomôckam sa to darí. Na serveri Indiegogo to vlani skúsili aj Slováci. Jozef Žemla a Viktor Reviliak chceli v júli 2013 vyzbierať 15-tisíc dolárov na svoj CulCharge. V auguste sa kampaň uzavrela, s príspevkami v niekoľkonásobne vyššej hodnote. Dostali až 94 311 dolárov.

Obaja pritom prišli s triviálne jednoduchým nápadom. USB káblom, ibaže menším, než máte určite doma aj vy. Ich CulCharge má len šesť centimetrov a krúžok pre zavesenie na kľúče, aby ste ho mohli nosiť stále so sebou. Na jednom konci je klasické USB, na druhom Lightning, microUSB, miniUSB alebo 30-pinový Apple konektor. Cena flexibilného kábla sa preto bude pohybovať približne medzi 12 až 20 €.

Ich výrobok je často chybne označovaný ako "nabíjačka". V skutočnosti si zdroj energie ešte musíte nosiť so sebou alebo CulCharge pripájať napríklad k počítaču. Celý nápad tak spočíva iba v tom, že všetko nevyhnutné budete stále nosiť so sebou v kompaktnom balení a nikdy nezostanete bez možnosti pripojiť svoj smartfón alebo tablet do siete tým správnym káblom. Nabíjačku, počítač alebo kľudne aj televízor či inú elektroniku s napájaným USB výstupom už niekde nájdete, prípadne si ju požičiate od ľudí pri vás. No a okrem nabíjania kábel pochopiteľne rovnako dobre poslúži aj na prenos dát.

ikona

Crowdfunding: štyri atraktívne smartfóny, ktorých výroba nikdy nezačalaCrowdfundingové servery Indiegogo a Kickstarter sú plné zaujímavých vynálezov, ktorým môžete na trh pomôcť aj vy. Stačí prispieť malou finančnou sumou. Smartfóny to však väčšinou nezvládnu a skončia v zabudnutí podobne ako táto štvorica.

Indiegogo oboch spolužiakov pozvalo aj do svojho stánku na CES 2014 v Las Vegas, kde sa na ich výrobok pozrel aj náš kolega Richard. V kategórii Art&desing tiež vyhrali lokálne StartupAwards.SK 2013.

CulCharge momentálne pokrýva dodávky pre podporovateľov, ktorí na projekt finančne prispeli. Neskôr si ho pravdepodobne bude možné objednať priamo cez ich webstránku, prípadne v predajniach slovenského operátora O2. Ďalšie spôsoby určite čoskoro pribudnú.

Za cestu a ubytovanie na CES 2014 ďakujeme O2.

Živé fotografie:

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Diskusia k článku:

Nightmare 23.01.2014 - 00:00

vyzera to riadne sikovne :)

tomas123.01.2014 - 15:43 Trvalý odkaz

lepsie ako zo sebou brat velky kabel, ked sa to tak ale vezme je to blbost, ktora ale urcite potesi.

martian23.01.2014 - 21:26 Trvalý odkaz

Hned mi napadlo vylepsie, ktore neprezradim. :)
Evidentne to je primarne myslelne ako datovy kabel... Urcite by som neriskoval zastrcit to do nabijacky a nechat na tom mobil zaveseny meter nad zemou. ;)
Drzim palce a gratulujem k uspechu. ;)

Edit: Az teraz som si vsimol... My, "nestastnici" s HTC, mame smolu, lebo pouziva otoceny microUSB. Takze mobil jedine displejom dole. :(

Celá diskusia 4 príspevky