Čo je to Bluetooth?

PR · Pri výbere rôzneho príslušenstva často narazíte na podivné skratky. Najmä v prípade zariadení s technológiou Bluetooth. Vedeli ste čo tieto skratky označujú? Vitajte pri ďalšom pokračovaní O2 Guru Poradne.

Technológia Bluetooth je tu s nami už takmer 20 rokov. V rodnom liste má zapísanú krajinu Švédsko a tvorcu firmu Ericsson. Od začiatku mala nahradiť káblové pripojenie, čo sa jej aj celkom slušne darí. Bluetooth, dnes už takmer bežný štandard mobilných telefónov, tabletov, PC a rôzneho príslušenstva, má niekoľko rôznych profilov. My sa spoločne pozrieme na najznámejšie, s ktorými prídete do kontaktu.

A2DP - Advanced Audio Distribution Profile – Profil, ktorý slúži na prenos hudby prostredníctvom Bluetooth. Vďaka nemu si môžete hudbu z mobilného telefónu počúvať v bezdrôtových slúchadlách a reproduktoroch.

AVRCP - Audio/Video Remote Control Profile – Úzko súvisí s prvým profilom a umožňuje diaľkové ovládanie audio príslušenstva alebo zariadenia. Jednoducho povedané spustiť, zastaviť skladbu, regulovať hlasitosť, preskočiť na skladbu vpred a vzad.

DUN - Dial-up Networking Profile – ak ste sa niekedy snažili použiť mobil ako modem k PC a pripájali ste sa cez Bluetooth, tak si isto spomeniete na názov DUN. Je to profil, ktorý umožňuje práve využitie mobilu ako modemu. Na ploche ste tak isto mali odkaz s názvom Bluetooth DUN, ktorý keď ste otvorili a následne klikli na Pripojiť, už ste boli na vlnách internetu.

HFP - Hands-Free Profile – Ako už názov napovedá, profil umožňuje telefonovanie bez použitia rúk. Tento profil je používaný práve pri telefonovaní cez bezdrôtové handsfree.

HID - Human Interface Device Profile – Umožňuje pripojenie klávesnice, myši a iných ovládačov k mobilnému zariadeniu. Ak máte doma Bluetooth myšku, tak si ju skúste spárovať so smartfónom alebo tabletom.

PAN -Personal Area Networking Profile – Kým pri protokole DUN bolo potrebné akési číslo volania, PAN vytvorí virtuálnu bezdrôtovú sieť medzi mobilom, ktorý slúži ako modem a inými zariadeniami, napríklad PC.

PBAP/PBA - Phone Book Access Profile – Profil, ktorý je najmä využívaný v automobilových handsfree súpravách. Umožňuje zobrazenie mena a čísla volajúceho, prípadne prístup k zoznamu kontaktov v mobile.

rSAP/SAP - SIM Access Profile – Profil rSAP by mal nahrádzať v minulosti známe autotelefóny, ktoré vyžadovali samostatnú SIM kartu a boli pevnou súčasťou výbavy automobilu. Aby aktuálny "autotelefón" nepotreboval samostatnú SIM kartu, tak systém v automobile využíva prístup k SIM v mobilnom telefóne. Je to odlišný spôsob riešenia hansfree ako v prípade HFP profilu. Je špecifický pre niektoré automobilky. Trochu problematické je to s podporou rSAP profilu u aktuálnych smartfónov a zariadení. Kým v minulosti telefóny a smartfóny vybavené technológiou Bluetooth takmer úplne podporovali aj protokol rSAP, u aktuálne dostupných operačných systémov je situácia pomerne komplikovaná a podpora veľmi obmedzená.

Veríme, že vám tento malý prehľad pomôže. Bluetooth ako technológia je veľmi široká skupina a je potrebné sledovať aj podporované profily, aby sa vaše vysnívané zariadenie správalo tak, ako čakáte.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu