Súd vo Veľkej Británii zakázal predaj HTC One mini

Patentové spory sú zdá sa večnou témou. Britský súd najnovšie rozhodol o zákaze predaja HTC One mini na britských ostrovoch, ktorý vraj porušuje patenty Nokie. V ohrození je aj veľké One a tým aj finančné výsledky taiwanského výrobcu.

HTC bude musieť zastaviť predaj svojho One mini vo Veľkej Británii. Podľa britského súdu zákaz platí od 6. decembra 2013, dokedy môže taiwanský výrobca podať odvolanie. Niektoré diely na základnej doske malého One totiž porušujú patenty Nokie.

Výrobca sa podľa svojho vyhlásenia odvolá a začne hľadať alternatívne riešenia spolu so svojimi dodávateľmi čipov. Už teraz nie sú hospodárske výsledky spoločnosti nijako povzbudivé a hoci sa Európa na predajoch HTC podiela iba dvadsiatimi percentami, britský trh je pre značku na starom kontinente zo všetkých najväčší. Za prvý polrok 2013 tu predala 715-tisíc zariadení a na tržbách získala 221 miliónov libier. Akcie spoločnosti reagovali prepadom o 3,6 %.

HTC má ale problémy aj s veľkým One. Rovnaký súd už v októbri rozhodol, že aj ťažiskový model porušuje práva fínskeho výrobcu. V tomto prípade sa jednalo o súčiastky mikrofónu, súd však predaj smartfónu zatiaľ neobmedzil, pretože by tým spoločnosť dostal do veľkých ťažkostí. Aj tu prebieha odvolanie, súd tak bude musieť rozhodnúť o dvoch modeloch zároveň.

ikona

Recenzia: HTC One mini - zábavný elegánPrvý kontakt s menšou verziou vlajkovej lode HTC One s 4,3'' HD displejom, stereo reproduktormi a špeciálnym 4 Mpix fotoaparátom. Potešila by silnejšia batéria a väčšia RAM.

V podmienkach odvolania sa uvádza, že do konečného rozhodnutia súdu nesmie HTC vo Veľkej Británii predávať žiadny produkt porušujúci patenty Nokie - teda HTC One mini a ani HTC One. Väčší model však dostal dodatočne udelenú výnimku až do vynesenia konečného rozsudku.

ikona

Recenzia: HTC One - smartfón, ktorý ma bavilRecenzia špičkového smartfónu s OS Android 4.1.2, štvorjadrovým 1,7 GHz procesorom, 4,7'' Full HD displejom, 4 Mpix kamerou s unikátnymi možnosťami fotogalérie a špičkovými stereo reproduktormi.

Ak právnici HTC neuspejú, súd zakáže predaj oboch zariadení a Nokia bude požadovať aj finančné vyrovnanie. Prípad sa ťahá už od roku 2011, kedy Nokia prvýkrát kontaktovala HTC a dala mu na výber medzi odstránením sporných súčiastok alebo zakúpením krátkodobej licencie. Taiwanci však nereagovali. Podobný spor prebieha aj v USA či Nemecku. Problémové by mali byť najmä procesory od Qualcommu - jeho zákazníci si totiž musia zakúpiť licenciu na patenty Nokie samostatne, zmluva s výrobcom na dodávky čipov nestačí.

Zdroj: Reuters, Mobile World Live

Diskusia k článku:

Vlastimil 05.12.2013 - 12:15

Nokia este nokiou? Ci uz je pod M$? To ma len tak napadlo pri citani "finska nokia".

Celá diskusia 1 príspevok