Skončil Telekom s blokovaním telefónov?

Telekom je známy tým, že dlhodobo, ako jediný slovenský operátor, blokuje väčšinu svojich predávaných mobilných telefónov. Zákazníkmi kritizovaný nedostatok sa teraz údajne rozhodol zmeniť. (doplnené o stanovisko Telekomu)

Blokovanie telefónov na použitie v konkurenčnej sieti prekážalo mnohým zákazníkom. Väčšina koncových zariadení (telefóny alebo dátové modemy) bola počas viazanosti použiteľná iba v sieti Telekomu. Výnimkou boli len niektoré modely alebo série mobilných telefónov. Za prípadné odblokovanie v rôznych servisoch bolo treba zaplatiť, podľa značky telefónu, sumu približne 20 eur. Nevýhodou tohto kroku je, samozrejme, aj strata záruky. Oficiálne Telekom umožnil odblokovať daný prístroj až po dvojročnej viazanosti.

Podľa najnovších informácií od nášho čitateľa pristúpil Telekom k zrušeniu blokovania telefónov na použitie so SIM kartami konkurenčných sietí. Všetky mobilné telefóny, ktoré sú predávané v hotovosti, ako výhra v súťaži, kúpené spolu s Easy kartou či ako akciový mobil k viazanému paušálu, sú údajne od 15. novembra 2013 odblokované na všetky siete. Nie je dôležité, či bolo zariadenie kúpené cez e-shop operátora alebo v predajni.

Pokiaľ bude zákazníkov mobil zakúpený po tomto dátume stále blokovaný, operátor ho ihneď bezplatne odblokuje. Stále platí aj možnosť odblokovať akciový telefón kúpený pred 15. novembrom 2013, no až po uplynutí viazanosti. Kým doteraz to stálo zákazníka 3,98 €, po 15. 11. 2013 poskytne Telekom odblokovací kód bezplatne. Odkódovanie akciových zariadení je možné na ktoromkoľvek Telekom Centre.

Za čitateľský tip ďakujeme a na oficiálne potvrdenie týchto informácií čakáme.

Doplnené 26. 11. 2013 o 19:40 hod.:

Do redakcie prišlo oficiálne stanovisko Telekomu k publikovanému článku:

„Od 15. 11. 2013 boli uvoľnené novozakúpené zariadenia aj pre používanie v inej sieti. Zároveň si môže dať zákazník odblokovať telefón bezplatne po uplynutí viazanosti. Pre ostatné zariadenia platia podmienky ako doteraz.“

Diskusia k článku:

26.11.2013 - 16:30

odomňa nepýtali poplatok pri odblokovani viacerých mobilov kúpenych cez Telekom benefit, viac krát som to písal v diskusiách už cca pred pol rokom.

petris26.11.2013 - 16:38 Trvalý odkaz

telekom na 100% nie je jediny slovensky operator ktory blokoval mobily.

robil tak aj orange a to aj mobilne telefony ktore marketingovo uvadzal ako bez viazanosti :-(

ci aj dnes mobily blokuje ma uz netrapi ;-)

Bonyek@azet.sk26.11.2013 - 16:58 Trvalý odkaz

veru, dnes už sice väčšinu zariadení neblokujú ani pri viazanosti, ale nájdu sa modely ktoré predávajú blokované napr.s prima sadou. A blokujú aj niektoré modemy...
Už by ale bolo na čase aby s tým prestali, unikajúcich zákazníkov tým aj tak neodradia. :)

dufulus26.11.2013 - 17:15 Trvalý odkaz

nemám telecom ale v orangei som mal posledný mobil blokovaný, tak som sa im ozval a poslali mi odblokovací kód. ale dovtedy som problém s blokovaním mobilu nemal (paušál).

Celá diskusia 10 príspevkov