Chipolo: Bluetooth prívesok s teplomerom

Len nedávno sme otestovali HTC Fetch, už teraz sa však ukazuje jeho konkurencia. Slovinský prívesok Chipolo s Bluetooth 4.0 dokaže prakticky to isté, ponúkne však krajší vzhľad aj teplomer. Na serveri Kickstarter sa stal hitom.

V diskusii pod recenziou Bluetooth prívesku ku kľúčom HTC Fetch nás čitateľ s prezývkou mental.disease upozornil aj na o niečo kompaktnejšie riešenie od skupiny slovinských vývojárov. Ich krúžok s názvom Chipolo sa o priazeň uchádza na crowdfundingovovm serveri Kickstarter.

Projektu sa za necelé tri týždne podarilo vyzbierať viac než 170-tisíc dolárov, hoci ich pôvodný plán počítal s oveľa skromnejšou čiastkou - iba 15 000 dolármi. Tím svoje peniaze dostane už 15. novembra a o mesiac neskôr začne s dodávkami prvých predobjednávok.

Človek vraj denne stratí až 10 minút času hľadaním. Kľúčov, tašiek, kariet alebo čohokoľvek iného. The Chipolo Team sa preto rozhodol vyrobiť jednoduchý plastový prívesok s podporou Bluetooth 4.0 a nízkou spotrebou energie. Tú dodáva vymeniteľná batéria typu CR2025, vraj až počas šiestich mesiacov.

ikona

Recenzia HTC Fetch - koniec strácaniu kľúčov či mobiluČasto sa vám stáva, že neviete nájsť mobil alebo kľúče? Ak na nich máte pripevnený drobný privolávač, a aspoň jedno zariadenie z tejto spárovanej dvojice máte v ruke, je po probléme.

Prívesok veľký 35 x 4,6 milimetra je možné pripevniť k akémukoľvek predmetu. Bezplatná Android alebo iOS aplikácia ho potom až do vzdialenosti 60 metrov (vzdušnou čiarou) dokáže vystopovať. Z nej je možné vydať aj pokyn k zapípaniu prívesku, aby ho jeho majiteľ našiel ešte o niečo jednoduchšie. Podobne ako pri HTC Fetch, aj tu sa môže ozvať alarm oznamujúci stratu prívesku z dosahu Bluetooth signálu telefónu. V tom prípade si aplikácia aspoň zapamätá jeho poslednú známu polohu.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Chipolo v sebe navyše obsahuje aj teplomer. Telefón tak môže dostávať správy o aktuálnej teplote v okolí sledovaného predmetu, alebo dokonca zaznamenávať priebeh teplôt aj s grafom počas posledných 24-hodín. Autori túto funkciu pôvodne pridali kvôli jednoduchšiemu rozlíšeniu, či sme sledovaný predmet nechali vo vnútri alebo vonku, spolu s alarmom pri dosiahnutí vopred zadanej teploty pre ňu ale určite každý z nás nájde aj iné využitie.

Autori prívesku chystajú aj príslušenstvo. Sľubujú ochranný "bumper" zaisťujúci jeho vodeodolnosť, zverejnenie zdrojového kódu pre vývojárov ďalších aplikácií či podporu pre Windows Phone 8 v prvej polovici roku 2014. Chipolo v súčasnosti pracuje so všetkými zariadeniami s Bluetooth 4.0 a iOS 6.1.3 či Androidom 4.2 a vyššími.

Stáť bude približne 35 dolárov a v deviatich pastelových farbách by mohlo byť dostupné od decembra 2013. Momentálne je možná jeho predobjednávka spojená s finančnou podporou projektu na Kickstarteri. Ušetriť sa tak dá 11 dolárov, tieto špeciálne balíčky sa však pre vysoký záujem rýchlo míňajú.

Chipolo prináša v porovnaní s HTC Fetch o 45 metrov väčší dosah, teplomer a širšiu podporu zariadení (k Fetch v Google Play chýba voľne dostupná ovládacia aplikácia, využijú ho tak iba majitelia niektorých HTC-čiek). Ich cena by mala byť približne rovnaká. Nášmu čitateľovi za tip samozrejme ďakujeme.

Zdroj: Kickstarter, Chipolo

Diskusia k článku:

MoPed 08.11.2013 - 10:40

uz ked robite tu osvetu, tak rovno sa rozpiste aj o button tracker, 10 kusov za 95 dolarov ;) ale oni uz boli dostatocne uspesni na inom (lepsom) startup webe: http://igg.me/at/ButtonTrackR/x/3323249

Matej Krajčovič08.11.2013 - 12:12 Trvalý odkaz

Dobrý deň, Button TrackR som sa nakoniec rozhodol do článku nespomenúť. Ich web stále ponúka "predobjednávky" s expected delivery Oct 2013, pričom máme november. Ak si aktualizujú web o nové info, prípadne už priamo spustia distribúciu môžeme ich spomenúť, v momentálnej podobe je ten projekt otázny..

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease08.11.2013 - 12:42 Trvalý odkaz

Taky pjekné ;-)

Device Specs Button TrackR

Diameter: 25mmmeasurements
Thickness: 4mm
Battery Life: 1 year
Battery Type: CR2016 Coin Cell Battery
Connectivity: Bluetooth 4.0 (Bluetooth Low Energy)
Device Compatibility: iPhone 4s, iPhone 5, iPad 3, iPad 4, iPad Mini, Android Samsung Galaxy S3, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy Note 2, Android 4.3 devices

Ostatné:
-Smartphone môže nájsť až 10 zariadení Button TrackR naraz.
-Dosah je 30m
-Button TrackR môže byť prilepený na takmer akomkoľvek povrchu . Prístroj má tiež slučku, ktorá sa pripojí kľúčenku.
-Aplikácia zobrazuje či sa k hladanému predmetu pribižuje, alebo vzďalujete.
-Pomocou aplikácie sa dajú vyhladať aj iné zariadenia s profilom BLE (Bluetooth Low Energy), ktorý obsahuje Bluetooth 4.0. Napr. autorádio, headset, slúchadlá, atď.
-Button TrackR je odolný voči dažďu, nie však vodotesný.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease08.11.2013 - 12:53 Trvalý odkaz

Na Indiegogo majú aktualizáciu spred troch dní, že sú vo finálnej fáze zadávania produktu do výroby.
Žiadali 15 tis. dolárov, vybrali $352,288. Tak snáď nič nebráni úspechu tohoto projektu.

Celá diskusia 4 príspevky