Google predstavil Android 4.4 KitKat

Okrem Nexusu 5 Google predstavil aj novú verziu svojho operačného systému. Android 4.4 KitKat prinesie zjednodušenie grafiky používateľského rozhrania, integrované vyhľadávanie v aplikácii Telefón a oveľa nižšie zaťažovanie RAM pamäte.

Nová verzia Androidu dôsledne dodržiava zvyk prichádzať s kódovým označením začínajúcim na písmeno, ktoré v abecede nasleduje bezprostredne po prvom písmene z názvu tej minulej. Po Androidoch 4.1 až 4.3 Jelly Bean teda logicky prichádza "K". Marketingové oddelenie Googlu to využilo na spojenie sa s Nestlé a čokoládovými tyčinkami Kit Kat.

Android 4.4 KitKat poteší každého, kto uvažuje o low-ende s horšími parametrami. Spojenie "lacný android" totiž často evokovalo nie práve najplynulejší chod systému. Google to priznáva a s KitKatom výrazne znižuje mieru zaťaženia operačnej pamäte RAM práve spustenými aplikáciami ako aj jadrom systému. Vývojári sa snažili odstrániť čo najviac nepotrebných procesov na pozadí. Prispeje k tomu nie len samotný Android 4.4, ale aj všetky aplikácie z Google Play, ktoré vytvoril Google (napríklad Chrome či YouTube).

Vďaka zmenám teraz Android údajne pobeží komfortne aj na zariadeniach s 512 MB RAM. Práve lacné smartfóny podľa Googlu najviac prispeli k tomu, že ich operačný systém využíva už viac než miliarda používateľov po celom svete. S KitKat si teraz podľa vlastných slov robí zálusk na ďalšiu.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

V súčasnosti trpí Android obrovskou fragmentáciou. Nové smartfóny, špeciálne tie z radu Nexus, vždy prichádzajú s najnovšou verziou operačného systému. Inak tomu nie je ani teraz, pri predstavení Nexusu 5. Staršie telefóny však kvôli hardvérovej náročnosti ostávajú na starších verziách Androidu a sú tak odrezané od niektorých nových funkcií.

Hoci by to KitKat mohol zmeniť (spomínaný Chrome tu potrebuje až o 16 % menej pamäte než na Jelly Beane), zo všetkého budú očividne ťažiť iba nové lacné low-endy, prípadne používatelia, ktorí radi experimentujú s neoficiálnymi ROM. Nový operačný systém totiž už nedostane ani pôvodný Galaxy Nexus. Vyhlásenia o podpore slabšieho hardvéru tak nemajú nič spoločné s vekom týchto zariadení.

Nízke nároky na hardvér však potešia aj vývojárov oveľa menších zariadení, než sú smartfóny. Nové možnosti sa otvoria pre hodinky, okuliare a celý podobný sortiment takzvaných wearables (zariadení nosených na sebe).

Google nasledoval súčasný trend zjednodušovania používateľského rozhrania. Spodná lišta so softvérovými tlačidlami, ako aj horná lišta notifikácií sú teraz priehľadné (napríklad HTC to tak má už dlhší čas). Navyše s novým pohlcujúcim módom (z angl. "Immersive mode") budú častejšie miznúť úplne a aplikácie pobežia v takzvanom full screen režime.

Čistejší je aj celý launcher základnej obrazovky, na tú uzamykaciu pribudla ikona rýchleho spustenia fotoaparátu. Výraznou zmenou prešla aj aplikácia Telefón, z ktorej sa uskutočňujú všetky hovory. Teraz okrem kontaktov vyhľadáva aj obchody a lokality v okolí v spolupráci s Google Now. To sa teraz spúšťa gestom - pohybom prsta zľava doprava na domácej obrazovke, alebo jednoduchým pokynom "OK Google". Rýchlejšie je aj hlasové vyhľadávanie a hlasové rozpoznávanie textu, napríklad pri tvorbe SMS správy.

Z ďalších zmien možno krátko spomenúť napríklad podporu tlačiarní ovládaných cez Wi-Fi a Bluetooth či natívnu podporu pre nahrávanie diania na displeji zariadenia. Podobne fungujú screenshoty, tu bude výstupom video vo formáte MP4. Budeme si ale musieť počkať, kým sa zodpovedajúca aplikácia objaví v Google Play. DSP procesor (digital signal procesor) tiež bude môcť šetriť až 50 % energie pri prehrávaní hudby. Zatiaľ ho však majú iba niektoré čipsety, napríklad ten v novom Nexuse 5.

ikona

Základné info: LG Nexus 5Piaty Google telefón s najnovším OS Android 4.4 KitKat, 5'' Full HD displejom, štvorjadrovým 2,26 GHz procesorom, 8 Mpix fotoaparátom s optickou stabilizáciou obrazu a 2 300 mAh batériou. Slot na pamäťové karty stále chýba.

Android 4.4 KitKat bude predinštalovaný na nových Nexusoch 5 a súčasne sa objaví aj na podstránkach Google určených pre vývojárov. Majitelia Nexusov 4, 7, 10 a Google edícií niektorých smartfónov (napríklad Samsung Galaxy S4 a HTC One) sa dočkajú v nasledujúcich dňoch.

Zdroj: Google blog, The Verge

Diskusia k článku:

Nightmare 31.10.2013 - 23:24

to som zvedavy v praxi...

Matisek01.11.2013 - 00:07 Trvalý odkaz

nechápem prečo galaxy nexus nedostane 4.4, veď hardware na to má ...BTW ja len dúfam, že google sa spamätá a nexus 4 dostane v budúcnosti okrem androidu kit kat ešte minimálne 1 ďalší android :)

wiker01.11.2013 - 02:33 Trvalý odkaz

bodaj by som dostal aspon 4.4 na LG L9 ale to mozem akuratak len snivat :)

Nightmare01.11.2013 - 04:10 Trvalý odkaz

ale ak dostanu fony s 512mb RAM tak 1GB by mohli byt samozrejmostou aspon povycsine...som zvedavy ako to bude

Kiko01.11.2013 - 11:33 Trvalý odkaz

Úspech by bol, keby aspoň Androidy s 2GB RAM išli plynulo.

Celá diskusia 17 príspevkov