Ako preniesť kontakty medzi androidmi

PR · Po poslednom zamyslení, sa dnes vrhneme na praktickejšiu tému. Pomaly ale isto sa blíži čas masového vymieňania telefónov. Viete ako si preniesť kontakty z jedného smartfónu s Androidom na druhý? Vitajte pri ďalšom pokračovaní O2 Guru Poradne.

Pri kúpe nového smartfónu je prenos údajov zo starého zariadenia vždy najhorúcejšou témou. Možností je samozrejme viac. Na kompletný prenos dát máme na predajniach k dispozícii jedno zaujímavé zariadenie zväčša čiernej farby, ktoré má v balení veľa rôznych káblov.

Niektorí už majú svoje údaje synchronizované online napríklad s kontaktami Google. Čo však v prípade, že máte kontakty uložené v pamäti telefónu? Aj tu existuje pomerne jednoduchý postup.

V smartfóne s Androidom si v prvom rade nájdete položku Kontakty. Vyvoláte kontextové menu, kde objavíte Import / Export. Zvolíte Exportovať do ukladacieho priestoru. Ak máte vloženú pamäťovú kartu, tak zvoľte exportovanie priamo na ňu. V priebehu pár sekúnd sa vám uloží kompletný obsah telefónneho zoznamu do jedného súboru nazvaného Kontakty.vcf.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Ak ste zvolili export na pamäťovú kartu a máte šťastie na modely s jej podporou, tak je prenos veľmi jednoduchý. Po vložení karty do nového smartfónu vojdete opäť do kontaktov, zvolíte kontextové menu, položku Import / Export a vyberiete Importovať z pamäťovej karty. Systém sám nájde uloženú zálohu a uloží kontakty do zvolenej pamäte.

Ak podpora pamäťovej karty chýba, tak máme náhradný postup. Budete potrebovať správcu súborov. Ak ho smartfón neobsahuje priamo, tak si ho jednoducho nainštalujte z Google Play. Stačí hľadať "file manager". Otvorte teda správcu súborov a zvoľte vnútornú pamäť. Okrem rôznych adresárov by ste tu mali objaviť aj súbor Kontakty.vcf. Spomínanú zálohu označte a kliknite na zdieľanie. Zdieľať môžete opäť niekoľkými spôsobmi, napríklad cez Bluetooth.

Po ukončení prenosu stačí priamo kliknúť na uložený súbor. Systém sa vás spýta, kam chcete zálohu uložiť. Ak zvolíte telefón, kontakty poputujú rovno do pamäte telefónu. Celý proces opäť trvá len niekoľko sekúnd.

Tak, a máte prenesenú kompletnú databázu kontaktov z jedného smartfónu na druhý. Ak by ste si však na to netrúfli, tak sa zastavte na niektorej z našich predajní. A my použijeme našu spomínanú zázračnú krabičku s veľa káblami.

Diskusia k článku:

funboy 07.10.2013 - 00:25

Zázračná krabička s veľa káblami? :-) http://www.o2.sk/error-pages/maintenance.html

Celá diskusia 2 príspevky