Microsoft predstavil nové tablety Surface Pro 2 a Surface 2

Nie veľmi úspešná dvojica tabletov Surface sa dočkala druhej generácie. Obe zariadenia budú ľahšie a výkonnejšie, Surface Pro 2 je údajne dokonca rýchlejší než 95 % súčasných notebookov. Surface 2 s Windows RT 8.1 odštartuje s cenovkou 449 dolárov.

Microsoft predstavil druhú generáciu 10,6-palcových tabletov Surface. Podobne, ako pred rokom predstavené modely, aj tie terajšie prídu v dvoch verziách. Lacnejší Surface 2 pobeží na Windows RT 8.1 s obmedzenou ponukou aplikácií, Surface Pro 2 dostal plnohodnotný operačný systém známy aj z väčšiny notebookov. Vylepšenia sa dotkli i príslušenstva a klávesníc kombinovaných s ochranným krytom.

Surface Pro 2 je oproti svojmu predchodcovi výkonom úplne inde. Zameraný bude najmä na profesionálne použitie, tvorcov multimédií a biznis sféru. Vďaka procesoru Haswell by mal ponúknuť výkon vyšší, než má 95 % súčasných klasických notebookov na trhu.

Z prezentácie sa zdá, že to nie sú iba plané reči. Surface Pro 2 dokázal prehrávať nekonvertované (RAW) video z digitálnej kamery EPIC DRAGON, ktorá sa používala aj na nakrúcanie scén v seriáli Game of Thrones. Jej výstup je v 6K, teda v porovnaní s HD v 9-krát vyššom rozlíšení. Nový tablet by mal byť o 20 % rýchlejší, s o polovicu lepším podaním farieb a o 50 % lepším grafickým výkonom. Zvukový výstup sa bude pýšiť štandardom Dolby.

Haswell sa postará aj o lepšiu výdrž, tichší chod a menšie zahrievanie. Surface Pro 2 dostane Full HD displej s podporou pre dotykové pero, microSD slot, USB 3.0 a mini DisplayPort. Jeho cena bude začínať na 899 dolároch - pokiaľ jeho cenu porovnáme s výkonnejšími ultrabookmi, nie je vôbec vysoká.

foto: The Verge

Dostupný bude v štyroch konfiguráciách - s 64 GB úložiskom a 4 GB RAM, 128 GB / 4 GB RAM, 256 GB / 8 GB RAM a 512 GB / 8 GB RAM.

K celodennej výdrži by mu mal pomôcť tenký Power Cover s klávesnicou a batériou. Použiteľných tak bude až 30 watthodín energie z batérií (približne 8 333 mAh). S Power Coverom by sa mal celkový čas používania oproti samotnému zariadeniu zvýšiť až 2,5-krát.

Medzi príslušenstvom nájdeme aj novú dokovaciu stanicu Surface Docking Station. Po zasunutí tabletu používateľ získa ďalšie porty: tri USB 3.0, jedno USB 1.0, mini DisplayPort, ethernetovú prípojku, audio vstup a výstup a konektor pre nabíjanie. K stanici bude možné pripojiť monitor s rozlíšením až 3 840 x 2 160 pixelov.

foto: The Verge

Lacnejší Surace 2 príde s platformou Windows 8.1 RT ("RT" teda vypadlo priamo z modelového označenia) v 32 alebo 64 GB variante. Aj on bude ľahší a tenší s 10,6-palcovým Full HD displejom, totožným so Surface Pro 2. Prvá generácia disponovala rozlíšením iba 1 366 x 768 pixelov. Celkovo by mal byť 3 až 4-krát rýchlejší, zmeny sa dotkli najmä Wi-Fi adaptéra, zbernice RAM pamätí a prítomnosti USB 3.0.

Surface 2 príde s o 25 % lepšou výdržou a podobne ako Surface Pro 2 aj s vylepšenou prednou kamerou a vyklápacím stojanom, ktorý teraz ponúkne dve polohy, čo by malo vyhovovať aj vyšším ľuďom a poskytovať väčší komfort pri chatovaní, napríklad cez Skype. Ten je samozrejme súčasťou systému.

foto: The Verge

Po prvý raz sa stretávame s tabletmi s operačným systémom Windows 8.1. V prípade lacnejšieho Surface opäť iba vo verzii RT, ani tu však nechýba plnohodnotný balík Office. V 8.1-tkách navyše s vylepšeným multitaskingom a rozdeľovaním obrazovky, ktoré bolo demonštrované pri pripojenom Wi-Fi gamepade a spustených všetkých Office aplikáciách spolu s hrou Halo: Spartan Assault naraz. Halo je jednou z Windows 8 hier vo Windows Store, ktorý pri štarte prvej generácie Surface obsahoval 10 000 aplikácií. Teraz by ich malo byť 10-násobne viac.

RT verzia Surface 2 príde s grafickým čipom so 72 jadrami a prednou kamerou, ktorej snímač má veľkosť 1/3" za cenu 449 dolárov.

Pre každého, kto si zakúpi nový tablet Surface 2 alebo Surface Pro 2, bude navyše k dispozíci aj 200 GB priestoru na SkyDrive počas dvoch rokov. To je teraz so zariadeniami ešte viac previazané, umožní napríklad aj ich vymazanie na diaľku pri odcudzení, alebo strate. Microsoft taktiež ponúkne neobmedzené volania do zahraničia prostredníctvom Skype a bezplatné Wi-Fi pripojenie v takzvaných Skype hotspotoch. Predpokladáme však, že ich budovanie sa obmedzí najmä na územie USA.

Oba nové tablety bude možné predobjednávať od 24. 9., oficiálny predaj začne 22. októbra 2013 v 21 rôznych krajinách, ktoré zatiaľ neboli bližšie špecifikované.

Touch a Type Cover - dotykové a klasické klávesnice taktiež prichádzajú v druhej generácii. Obe sú teraz tenšie a podsvietené. Touch ponúkne dotykovú plochu s 1092 senzormi (predchodca mal 80) a hrúbku iba 2,5 mm. Type Cover 2 má tlačidlá s vyšším zdvihom a dostupný bude v čiernej, ružovej, modrej a fialovej farbe. Kryty po preklopení ochránia displej tabletov a uľahčia ich prenášanie.

Limitovanou edíciou v rámci programu Surface #RemixProject bude kryt so vzhľadom mixážneho DJ pultu. Kryt spolu so Surface 2 bude môcť vyhrať každý, kto sa zapojí do súťaže na Twitteri s jeho aplikáciou Vine. Podrobnosti Microsoft zverejnil na webe Remix Project.

Zdroj: Microsoft.com

Diskusia k článku:

aston147 23.09.2013 - 23:25

Uz predali vsetkych 15 kusov jednotky? Ze predstavili v2?

paul25.09.2013 - 00:48 Trvalý odkaz

Windows RT zas krok vedla to sa este nepoucili z prvej generacie?...radsej keby urobili nejake lacnejsie verzie s plnohodnotym W8

Celá diskusia 3 príspevky