Sony Ericsson W595

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Hudobný telefón s 3,2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom s RDS a podporou HSDPA.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 100 x 47 x 14 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 128 mm,

hmotnosť: 104 gramov (zistená: 105 g),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2 048 x 1 536 b.), záznam videí (240 x 320 b.),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 40 MB + Memory Stick Micro, 1 000 kontaktov (7 000 čísiel),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (Fast-Port), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID),

ostatné: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, akcelerometer,

batéria: BST-33, Li-Pol, 950 mAh,

výdrž: do 9 h hovoru / 385 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

pravdepodobne mobil, nabíjačka, batéria, stereo handsfree, 2 GB Memory Stick Micro, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Podľa parametrov

prináša len podporu HSDPA, ale po niekoľkých hodinách skúšania som natrafil na množstvo nových funkcií. Keď som W595 chytil prvýkrát do rúk, nastalo u mňa sklamanie z použitých plastov. Potom som vysunul horné rameno a povzdychol som nad ďalším dizajnérskym pokusom v prípade . Ale keď som sa jej dotkol, pochopil som, že vážnejším problémom je jej blízkosť k hornému ramenu. Mnohí píšu správy nechtami, a tým bude určite klávesnica vyhovovať. Dokonca, keď si zvyknete na menšiu klávesnicu, už sa vám nechce prekonávať prstami také vzdialenosti ako na starších, väčších mobiloch. Kto však píše texty bruškami prstov, nebude vysoko položeným horným riadkom 1-2-3 nadšený. Horná časť klávesnice je na môj vkus príliš plastová a tlačidlá sú natlačené na sebe. Vráťme sa však ešte ku celému telefónu. Viacero praktických vecí ustúpilo jeho dizajnu - napríklad je len nasilu nasadený a odnímať ho musíte hrubou silou. Strach z jeho poškodenia môže byť často silnejší než chuť vymeniť pamäťovú kartu či SIM ukryté pod ním. Zaujímavosťou sú dva v hornej a dolnej zaoblenej stene. Telefón dokonca postavíte na ležato, na ľavú bočnú stenu, a tak sa môžete tešiť na stereo efekt pri počúvaní hudby či pozeraní videí. Obraz sa automaticky otočí podľa polohy prístroja vďaka zabudovanému akcelerometru. Tak si teda na dodávanú dvojgigabajtovú kartu nahrám obľúbené pesničky a idem na to... Ale čo to je? Kvalita hudby akosi pokrivkáva, preto skočím na úplne inú skladbu z iného albumu. Nokia N95 zvláda hlasnú reprodukciu hudby podstatne lepšie. Dvojica reproduktorov nie je všetko, treba zabudovať aj kvalitnejšiu repro sústavu. Cena mala očividne prednosť pred kvalitou, zo Sony Ericssonu W595 pri hlasnej reprodukcii vychádza jednoliaty plechový zvuk zložený vo významnej miere len zo stredných liniek.

Na druhý deň sa s W595 zoznamujem bližšie, už som ju aj nafotil a prešiel všetky funkcie.

je spoľahlivý aj vonku, zaujali ma rôzne typy hlavnej ponuky a pripravené grafické témy, ktoré menia aj ikony a domácu obrazovku. Na tej môžete pri počúvaní hudby vidieť aj názov interpreta, albumu či skladby. Z palety grafických tém som bol naozaj očarený - aj keď je to štandardnou ponukou Sony Ericssonov už dlhší čas. V nastaveniach nechýba ani nastavenie jasu či veľkosti hodín na domácej obrazovke. Tie, mimochodom, skoro stále vidíte aj v hornej lište. Na čo sme si však museli už zvyknúť, je zhasínanie displeja po istej dobe. Pre zistenie času tak musíte stlačiť niektoré tlačidlo. Napríklad Walkman...pretože to som stlačil snáď pri každom uchytení telefónu do rúk. A keď nebola zablokovaná klávesnica, okamžite došlo k spusteniu hudobného prehrávača. Pravdu povediac, výrobca mohol toto tlačidlo podstatne lepšie uchrániť od mylných dotykov.

Poďme sa detailnejšie pozrieť na niektoré funkcie. A tentoraz spravím zmenu v zaužívanej osnove, prejdem ich tak, ako sú zoradené v menu.

ma prekvapil - po vypnutí funkcie SmartFit, ktorá napasuje akúkoľvek stránku do šírky displeja, som sa plný blaha pozeral na zmenšeninu stránky Fony.sk. Stačilo ju vďaka HSDPA rýchlo načítať, telefón otočiť na ležato a stlačiť mriežku. Neviem, čo je tu použitý za NetFront, ale zabudol som aj na úžasnú Operu Mini. W595 rozpozná aj RSS kanál na stránke, ktorý môžete uložiť do vydarenej čítačky s automatickou aktualizáciou. Tak nikdy neprepásnete najnovšie články na Fony.sk. Keď si chcete ku prezeraniu webu pustiť hudbu, stlačíte tlačidlo Menu činností, vstúpite do skratiek alebo hlavného menu a zapnete FM rádio. Potom sa cez Menu činností môžete vrátiť ku akejkoľvek spustenej aplikácii - teda napríklad internetovému prehliadaču.

Zábavné funkcie zahŕňajú šikovnú funkciu

, ktorú som už neraz využil na zistenie názvu interpreta skladby v rádiu. Databáza Gracenote, z ktorej Sony Ericsson čerpá, je naozaj bohatá. A po vyhľadaní skladby si môžete prečítať aj informácie o danom umelcovi, nájsť podobnú hudbu, atď. V novom Sony Ericssone W595 nájdete aj niekoľko vydarených hier. Často zabúdame na to, že Sony Ericssony nám už od výroby ponúkajú diaľkové ovládanie počítačových programov. Takto môžete cez Bluetooth preskakovať skladby vo Windows Media Playeri a podobne. Funguje to vďaka Bluetooth profilu HID. A v programe Bluetooth Remote Control si môžete vytvoriť ovládače pre ďalšie programy (návod na SEmania.cz).

dosahuje rozlíšenie cez 3 megapixely, kvalita fotografií je však priemerná, a nečakajte ani automatické zaostrovanie. Aj ovládanie skratkami vypadlo z hry. Zato záznam videí so zhodným rozlíšením ako použitý QVGA displej a zvukovou stopou vo formáte AAC pri spotrebe asi 3 MB / min. ma potešil. Správy preskočím a okomentujem ešte prehrávač hudby či FM rádio. majú špeciálny priečinok s vlastnou grafikou. V rámci nich môžete napríklad pohodlne listovať snímkami na ležato. Možnosť "zobraziť na mape" zobrazí fotografiu na mapách Google Maps. Novinkou je tiež "oprava fotografie" s aktuálnym vyvážením farieb. ponúka množstvo možností, aj keď ekvalizér je k dispozícii len pri reprodukcii v slúchadlách. K hlasnej reprodukcii som sa už vyjadril. Funkcia SensMe ponúka zoradenie hudby podľa nálady, ale jej definovanie musíte spraviť cez dodávaný počítačový program. A komu by sa to chcelo, keď stačí skladby z počítača na kartu jednoducho skopírovať? patrí ku špičke, ponúka funkcie ako automatické uloženie či RDS. Jednotlivé stanice sú do zoznamu ukladané už ako názvy, a nie frekvencie, ako v starších modeloch. Páči sa mi, že hlasitosť hudby môžete ovládať bočnými tlačidlami aj pri zablokovanej klávesnici.

Písanie

má na Sony Ericssonoch svoje typické vlastnosti. Jednoznačne musím pochváliť inteligentný slovník T9 s neobmedzenou databázou vlastných slov, a tiež sa mi páči, že W595 stále rozdeľuje písanie správy SMS a MMS. Zmena medzi nimi je jednoduchá, ale keď začnem tvorbu MMS, tak viem, že odošlem MMS aj bez pridania obrázka. Správy môžu byť ukladané aj na pamäťovú kartu a môžete si ich zatriediť do rôznych kategórií (dovolenka, dôležité, služobné...). Po kúpe telefónu odporúčam v nastaveniach správ zapnúť potvrdenie o doručení, ktoré je od výroby vypnuté. je vydarený, ponúka množstvo užitočných funkcií, ale prezeranie dokumentov bežné Sony Ericssony stále nezvládajú. Ja som používal automatické preberanie správ každých 5 minút a do veľkosti 10 kB. E-maily mi chodili takmer okamžite, a tie textové som si mohol celé prečítať. Už spomínané RSS kanály nehľadajte v správach, ale v Médiách.

Hlavnou funkciou telefónu je telefonovanie, a tak sa pozrime na

. Do toho vstúpite napríklad hneď z pohotovostného stavu stlačením pravého výberového tlačidla. Ocitol som sa na mene Ajo, nad ním je vytvorenie nového kontaktu a Môj stav, ktorý vyjadruje pomocou online služby moju dostupnosť. Neštudoval som veľmi podrobnosti tejto služby, už v dávnych Nokiách bola v našich končinách prepadákom. Vyhľadávanie kontaktu zodpovedá mojim predstavám - napíšem M-A, a keď sa pod touto kombináciou nenachádza v zozname žiadny kontakt, kurzor skončí na najbližšom podobnom. Nenastane teda filtrácia, ktorá napríklad v Nokiách po zadaní M-A zobrazuje už len mená začínajúce týmito znakmi. Sony Ericsson je zrejme už posledným svetovým výrobcom, ktorý nezobrazuje v registri posledných hovorov aj ich dĺžku. Sedím na pracovnom stretnutí a volá mi priateľka. Hovor odmietnem - ona pochopí, že teraz nemôžem. Ale ja, hlava deravá, na to pravdepodobne úplne zabudnem. Keď však po schôdzke chytím telefón opäť do ruky, aby som si skontroloval napríklad prijaté e-maily, svieti na ňom aj neprijatý hovor. Ahaa, musím jej zavolať.

Mnohí z nás používajú vo významnej miere aj organizáciu času pomocou mobilného telefónu. Sony Ericssony žiaľ nezobrazujú najbližšie udalosti v kalendári aj na domácej obrazovke, ako to dokážu napríklad Nokie. Ale môžete si jednu poznámku, napríklad "kúpiť mlieko, cestoviny, salámu", zobraziť na domácej obrazovke. Alebo si prečítajte túto užitočnú novinku: Java TIP: aktívny pohotovostný režim pre Sony Ericssony zadarmo.

Kalendár Sony Ericssonov stále zahŕňa len jeden typ udalosti, jeho detailnosť však nahrádza pre mňa i tak zbytočné delenie na schôdzky, memo a pod. Listovanie týždňami, mesiacmi či rokmi pomocou tlačidiel, ako aj zmena náhľadu na mesačný (tlačidlom 2), týždenný (5) alebo denný (8) sú veľmi užitočnými funkciami. Pripomenutie udalosti v kalendári spočíva v jednorazovom tichom tóne a nasledujúcom stálom zobrazení na displeji telefónu. Nikde v menu prístroja som nenašiel možnosť určiť si vlastný, trochu dlhší tón. Poznámky môžu mať najviac 160 znakov, a aj takto dlhé môžu byť zobrazené na domácej obrazovke. Veľmi som si pochvaľoval skutočne podrobné

.

Na počítanie poslúži nie najpohodlnejšia kalkulačka, na meranie času stopky, pri varení vajíčka na mäkko oceníte časovač a na uloženie rôznych PIN-ov a hesiel poslúži Pamäť kódov. Milé prekvapenie vás čaká pri vstupe do zoznamu pripravených Java aplikácií. Converter (premena jednotiek), Music Mate 5,

, Walkm Mate (počítanie krokov)...naozaj bohatá ponuka.

Výhody:

- prepracované zábavné (najmä hudobné) funkcie,

- množstvo Java aplikácií,

- internetový prehliadač,

- záznam videí.

Nevýhody:

- spracovanie a plasty,

- horný rad alfanumerických tlačidiel,

- slabší fotoaparát,

- nízka kvalita stereo reprodukcie.

Orientačná cena: 6 780 Sk / 225,05 € (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson W595 je zvláštny prístroj. Úspechy stále populárnej W910-ky s veľkým displejom asi neprekoná, a nechce sa mi veriť ani v prekonanie popularity peknej W580-ky. Je to akási opatrná evolúcia s novými technológiami. Slabší fotoaparát vo Walkmanoch sa stal už tradíciou, aj keď zase záznam videí kritizovať veľmi nemôžem. Mrzí ma najmä to, že mnoho dizajnérskych nápadov potlačilo ergonomické zásady. Vo všeobecnosti však W595 ponúka ideálnu funkčnú výbavu pre mladého človeka s nárokmi na hudbu, internetový prehliadač či prácu so správami. A ja budem ďalej čakať na hudobný Sony Ericsson s 3,5 mm jackom priamo na tele prístroja.

Poznámky čitateľa Jozefa, ktorý W595 vlastní:

Softvér mobilu je po grafickej stránke nádherne spracovaný. Okná a ponuky vyskakujú plynule, a podľa mňa veľmi pekne, no zato telefón pracuje troška pomalšie. Pripomenulo mi to Windows Vista. Až taký horor to nie je, ale veľmi náročnému alebo netrpezlivému používateľovi to možno bude vadiť. Telefón je pekný, ale aj dosť krehký. Fotografie a obrázky zobrazuje pekne a potešil ma aj senzor svetla, ktorý reguluje osvetlenie displeja. V noci svieti slabšie, aby šetril energiu, cez deň a na slnku svieti silnejšie pre dobrú viditeľnosť. Dobrou funkciou je pridanie polohy do fotky, ale ja som si to vypol, lebo mi to netreba a mobil sa pripája na internet a sťahuje dáta. Škoda, že nebol použitý autofókus. QVGA video je plynulé a tak isto dobre zaznamenáva zvuk. Formát videa je MPEG4 a zvuk je kódovaný formátom AAC. Veľkosť videa je pomerne veľká, ale 2 GB karta to istí. Pekne spracovaný prehrávač Walkman si poradí s bežnými hudobnými formátmi. Najprv som hudbu prenášal cez veľkokapacitný prenos dát no vtedy mi to položka médiá v menu po aktualizácii nenačítala hudbu. Tak som zvolil po pripojení položku prenos médií a nahodil som skladby. Vtedy robil mobil občas problémy a často sa reštartoval (aj niekoľkokrát do dňa).Skúsil som si nainštalovať Sony Ericsson Media Manager a hudbu som prenášal cez to. Problém sa vyriešil tým, že formát WMA konvertoval na MP3 a odvtedy už žiaden reštart ohľadom hudby. Na prehrávači musím tak isto pochváliť ovládanie gestami a shake control. SensME som zatiaľ nevyskúšal. Jediná nevýhoda je asi to, že ekvalizér sa dá nastaviť iba pri pripojených slúchadlách alebo reproduktorov. Funkcia TrackID je dobrá a využívam ju. Na to, že sa ekvalizer nedá nastaviť za normálnych okolností mobil hraje nahlas dosť dobre. Hlasná reprodukcia nie je najhlasnejšia, stereofónnu reprodukciu možno rozoznať.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.11.2008 - 17:05

1234546526: a hovori sa ze SE nevie robit slidery...

anonymous24.07.2008 - 13:35 Trvalý odkaz

Virgil: Velmi pekny slider. Uz len pre image by mal ziskat svoju popularitu.

anonymous25.07.2008 - 09:39 Trvalý odkaz

Rado: No mne sa vôbec nepá?i, príde mi taký detský a smiešny.

anonymous26.07.2008 - 13:18 Trvalý odkaz

r.ado: ale no napr.S500 je podareny slider,tento vyzera ze bu de fajn, sak uvidime...(orion nauc sa pisat, tymto stylom pisu 13rocne deti)

anonymous04.08.2008 - 17:54 Trvalý odkaz

Army: Ach jaj tak trocha ma sklamali. Velmi krasny fon fakt ale zasa je to len na urovni w910. Je medzi nimi vobec rozdiel? Sakra uz tam mohli dat to wifi a autofocus

Celá diskusia 240 príspevkov