Český Krumlov s Nokiou Lumia 925

Nokia Lumia 925 patrí k najlepším fotomobilom na trhu. Keďže sa s ňou už dva týždne hrám, zobral som ju aj do Českého Krumlova. Aby nahradila môj fotoaparát. A oplatilo sa!

Na displeji vyzerali snímky dobre, ale bol som veľmi zvedavý, ako budú zábery vyzerať na Full HD obrazovke počítača. Doma ma čakalo milé prekvapenie.

Slušný dynamický rozsah (na mnohých záberoch vidno aj slabo osvetlené detaily ulíc, aj oblaky na svetlej oblohe) a optická stabilizácia robia priam zázraky. Všetky nočné snímky boli robené priamo z ruky. Záber na múzeum obchodu či večeru pri svetle sviečok (fakt tam bola tma ako v rohu), ako aj nočný pohľad na hrad som robil bez podopretých rúk, statívu či špeciálnych nastavení.

Z toho všetkého vyplýva, že fotoaparát Lumie 925 síce neponúka nejaké zvláštne možnosti, ale už plne automatické nastavenie prináša vo väčšine prípadov výborné výsledky.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Podržaním spúšte pri zhasnutom displeji spustíte fotoaparát do troch sekúnd. Snímanie potom uskutočníte spomínanou dvojpolohovou spúšťou alebo dotykom obrazovky.

Posunom prsta do strany sa dostanete k poslednej snímke. Na nasledovných obrázkoch nechýba ani ukážka snímania prednej kamery. Tá nerobí zázraky, HD video z nej na mňa pôsobí lepšie než 1 Mpix statické zábery. V tomto smere je konkurencia trochu ďalej.

Fotonástroje sú marketingovo atraktívna vec, ale prepínanie na aplikáciu HDR Photo Camera (ktorá kvalitou a hlavne rýchlosťou fungovania zaostáva za možnosťami automatického HDR napríklad v Samsungoch) či Nokia Smart Cam (ktorá sériovým snímaním občas iba zbytočne zaberá obmedzenú pamäť prístroja) ma nebavilo.

Skrátka, Lumiu 925 som používal ako bežný kompakt, spoliehal som sa na plnú automatiku a len občas zvýšil expozíciu na +1 EV, pretože snímky sa mi niekedy zdali tmavé, a to najmä v prípade, keď tretinu záberu tvorila svetlá obloha, čo Nokia Lumia 925 brala až príliš do úvahy.

Z drobností, ktoré sa mi na fotoaparáte Lumie 925 páčili, nakoniec spomeniem LED blesk využívaný ako AF lampu. Totiž, aj keď som mal blesk vypnutý (čo mám takmer stále), aplikácia ho občas rozumne využila počas zaostrovania. Fajnová vecička, ktorá sa dnes v mobiloch len tak nevidí.

Čím dlhšie Nokiu Lumia 925 používam, tým viac sa mi páči. Škoda len toho strohého dizajnu prostredia operačného systému. Ani po dvoch týždňoch neviem prísť Windows Phone 8 úplne na chuť . Ale snažím sa. Viac sa už dočítate v pripravovanej recenzii.

Základné info: Nokia Lumia 925

Diskusia k článku:

Peter Pavlinsky 13.09.2013 - 16:00

Viete co ma najviac stve? Ze v Nokii sa na technologiach fotakov (nie len) namakali sudiac podla vysledkov ich mobilov, a konkurencia kupi jeden rozoberie a okopiruje, nebudem menovat znaky lebo nechcem aby to bol boj o znacky ale o napad, inovacie, a funkcnost co Lumie maju spolu s dizajnom

Dejvo13.09.2013 - 17:20 Trvalý odkaz

Tak podľa týchto fotiek to vyzerá, že ozaj dobre fotí Lumia 925. Veľmi slušné.

vauvauvau13.09.2013 - 18:24 Trvalý odkaz

hej 925 mam par dni, fotak fakt pecka ale ten wp8, hmm, bol by super doladit par veci,
-fotky a videa nemaju volbu v ktorej sa dozviem velkost, cas a datum zhotovenia, rozlisenie, proste vlastnosti
-ak mam zoznam videi daju sa mazat iba po jednom
-fon neprehra film so zvukom ac3 iba ak je stopa v mp3
-flash videa nicht
-pri natacani videa sa neda zoomovat,treba stiah.app
-neda sa menit velkost videa na displj
-skydrive je hovadina
-baterka fakt bieda

Me_Gusta13.09.2013 - 22:03 Trvalý odkaz

Foťák fotí prekrásne!!!
No na čo mať rýchle auto, keď nemáte v ňom benzín?

steve14.09.2013 - 12:40 Trvalý odkaz

Pekne zabery a krasny CK. Naposledy som tam bol pred 2 rokmi, koncom augusta. Pocasie podobne ako na Risovych fotkach, moje boli slabsie, tak som si v inf.centre zohnal nejake prof. zabery. Stredovek v CK je ovela krajsi a mohutnejsi ako napr. v Prahe. Oplati sa tam vybrat, ale min. na 2-3 dni. Pivo od budejovickeho az Zlaty bazant, ubytovanie dost drahe. Oproti r.1984, ked som tam bol predtym, vacsina budov krasne /az strakato, lebo v stredoveku sa nepouzivalo tolko pigmentov/ zrenovovanych. Kde na to ti Cesi beru?
Prepacte za turisticke postrehy. Inak, turista je vraj clovek, ktoremu nestacia domace krcmy.

Celá diskusia 6 príspevkov