Prestigio MultiPhone 5044 Duo

Recenzia dual SIM smartfónu s OS Android 4.2.1, štvorjadrovým 1,2 GHz procesorom, 5'' HD displejom, 8 Mpix fotoaparátom a nízkou kapacitou pamäte. Poteší hlasný reproduktor s kvalitnou reprodukciou.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.2.1 Jelly Bean

chipset: MediaTek MT6589

procesor: štvorjadrový 1,2 GHz, ARM Cortex A7, 28 nm

grafický procesor: PowerVR SGX544

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 145 x 73 x 8 mm,

hmotnosť: 169 gramov overené (s flip krytom)

displej: IPS, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 720 x 1 280 b., 320 PPI, rozmery 62 x 110 mm, uhlopriečka 5'' (127 mm)

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, BSI senzor, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps)

predná kamera: 2 Mpix (VGA video)

pamäť: pamäť 1 GB RAM (dostupných 971 MB) + 4 GB ROM (dostupných + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 2 000 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 249 eur

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI, DLNA,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.2.1

Obsah balenia: mobil, batéria, slúchadlá, nabíjačka, USB kábel, flipové puzdro, dokumenty

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Keď som dostala možnosť otestovať ďalší kúsok z dielne Prestigia, neváhala som, veď rad záujemcov o túto značku sa stále rozrastá. Nie každý zákazník má dostatok peňazí na najnovší high-end, alebo je mu proste iba ľúto dať peniaze za niečo, čo o rok bude považované za "starý model". A tak sa nájdu mnohí, čo si radšej kúpia cenovo dostupný telefón béčkovej značky.

Na stole ma čakala elegantná čierno-červená krabička, ktorá ukrývala nielen mobil s nabíjačkou, USB káblom a slúchadlami, ale aj flipový aktívny kryt. Jeho otvorenie rozsvieti displej, zatvorenie telefón uspí.

V produktovom balení nechýbal ani tradičný zadný kryt. Obidva kryty sú z matného plastu, viditeľným odtlačkom sa však aj tak nevyhnete. Už po pár minútach používania bola zadná časť "upatlaná".

Spracovaniu konštrukcie musím dať jednotku. Ani s jedným z dvoch dodávaných krytov nepočujete žiadne vŕzganie alebo iné podozrivé a otravujúce zvuky. Dizajn pôsobí elegantným dojmom, čomu napomáha strieborný kovový pásik, ktorý lemuje všetky steny zariadenia. Na zadnej strane sa okrem jemne vypuklého objektívu fotoaparátu a prisvetľovacej diódy nachádza aj strieborné logo a názov výrobcu, v dolnej časti je umiestnený menší, no o to hlasnejší reproduktor.

Pri položení telefónu na tvrdú podložku jeho umiestnenie neprekáža, zvonenie je dostatočne počuť, ale pri položení na niečo mäkké, napríklad vankúš alebo prikrývku, sa zvonenie výraznejšie stlmí, a tak sa môže stať, že niektorý prichádzajúci hovor alebo správu zmeškáte. Na to vás však upozorní silná LED dióda. Jej svetlo je naozaj silné, až tak, že v noci otravuje. No stále je lepšie mať otravnú LED-ku, než žiadnu. Informačná dióda je bez problémov viditeľná aj s nasadeným flipovým krytom. V jeho hornej časti je totiž malý výrez na reproduktor, v ktorom sa dióda nachádza. Vďaka otvoru na reproduktor tak môžete telefonovať aj so zatvoreným krytom. Kvalita hovoru tým nijak neutrpí.

Jediným problémom môže byť ovládanie kláves hlasitosti, tie sú umiestnené v ľavej bočnej stene a pri nasadenom flipovom puzdre je k nim horší prístup. Vypínač s funkciou blokovania displeja nájdeme na pravej strane. Nabíjací microUSB konektor a 3,5 mm jack našli svoje miesto hore. V dolnej je iba otvor na mikrofón.

5-palcový IPS displej s HD rozlíšením 720 x 1 280 bodov je pýchou zariadenia. Nemám k nemu žiadne zvláštne pripomienky. Jemný displej s výbornými pozorovacími uhlami, dobrou čitateľnosťou aj za slnečného počasia, čo si viac priať. Na prednej strane sa nachádza i pohybový senzor, ktorý nájde využitie v rôznych aplikáciách. Napríklad pri spustenom fotoaparáte pohybom ruky pred senzorom zosnímate fotografiu. Nefungovalo to však vždy stopercentne a nejaké praktické využitie v tom nevidím.

Prestigio MultiPhone 5044 je ďalším z dual SIM smartfónov výrobcu, v ktorom pracuje štvorjadrový procesor. V nedávno recenzovanom 5,3-palcovom modeli 5300 Duo nájdeme 1,2 GHz Qualcomm Snapdragon MSM8225Q, v tejto novinke pracuje procesor MediaTek MT6589 s rovnakým taktom 1,2 GHz pre každé jadro. Grafiku má na starosti procesor PowerVR SGX544.

Výkon procesora ma, poviem pravdu, občas sklamal. Už dávno som sa na štvorjadrovom smartfóne nestretla s oneskorenými reakciami a zaváhaniami. Tu občas áno. A nemuselo zrovna bežať veľa spustených aplikácií naraz. Z času na čas som musela na reakciu smartfónu čakať o niečo dlhšie než som bola zvyknutá. Ale možno som už trošku "rozmaznaná". Prehrávanie filmov vo Full HD kvalite však bolo bezproblémové.

O chod systému a aplikácií sa stará 1 GB operačnej pamäte RAM, po reštarte bolo k dispozícii zvyčajne okolo 500 MB. Vnútorná pamäť je rozdelená na dve časti, označené ako Interný ukladací priestor s veľkosťou 1 GB, kam sa ukladali nainštalované aplikácie, a Celková pamäť s kapacitou 1,74 GB. Tu boli uložené údaje o aplikáciách a obsahu a multimediálne súbory. Na rozšírenie malej kapacity poslúži slot na microSD kartu, ktorú nájdete pod zadným krytom. Pri manipulácii s ňou však budete musieť vybrať batériu.

Pod krytom sú uložené aj SIM karty. Siete tretej generácie využijete iba na jednej z nich, pri ich vkladaní si preto treba rozmyslieť, ktorú budete používať na internet. Na správu SIM kariet je určený SIM Managment, ktorý nájdete v Nastaveniach. Tu si vyberiete z možností, ktorú kartu budete používať na hovory, dáta či správy. Samozrejme, že môžete nechať funkčnosť obidvoch kariet naraz. V tom prípade sa vás pre odoslaním napríklad SMS správy aplikácia opýta, cez ktorú kartu má správu odoslať. Každej karte môžete priradiť vlastné pomenovanie a jednu zo štyroch farieb. Pokiaľ na jednej z kariet prebieha hovor, druhá sa javí ako nedostupná. Na používanie jedného telefónu namiesto dvoch som si zvykla veľmi rýchlo. Je to veľmi praktické nestretla som sa s žiadnym technickým problémom.

Operačný systém Android beží vo verzii 4.2.1 Jelly Bean, a ako sme u Prestigia zvyknutí, je bez grafickej úpravy výrobcom. Okrem klasických androiďáckych aplikácií, tu tradične nájdeme niekoľko užitočných aplikácií, medzi ktoré môžeme zaradiť File Manager na správu súborov, Osvetlenie s tromi intenzitami svietenia, Inštalátor Prestigio so zoznamom softvéru tretích strán či elektronickú čítačku eReader Prestigio, spojenú s online obchodom. Len pre úplnosť dodávam, že aplikácia Telefón pozná aj inteligentné vyhľadávanie.

V informačnej lište nájdeme, okrem oznámení o zmeškaných udalostiach, sile signálu siete, Wi-Fi a percent batérie, aj (po rozkliknutí ikony) dvanásť skratiek k často používaným nastaveniam. Lištu stiahnete aj pri zablokovanej obrazovke a keďže ide o Android 4.2.1, tak sa pri jej sťahovaní pomocou dvoch prstov dostanete rovno k 12-tim skratkám. Na zamknutom displeji sa môžete pohybom prsta do strán dostať na ďalšie obrazovky, kde si umiestnite vybrané widgety, napríklad Gmail, SMS a MMS správy, Kalendár či Fotoaparát. Získate tak rýchly prístup k aplikáciám.

Na softvérovej klávesnici Prestigio Keys, ktorá obsahovala aj slovenskú diakritiku, sa písalo veľmi pohodlne, písať tak v slovenčine nebol žiadny problém. Odozva bola rýchla a presná, aj keď preklepom sa človek, samozrejme, nevyhne.

Osemmegapixelový fotoaparát patrí k lepšiemu priemeru. Samozrejmosťou je automatické zaostrovanie a prisvetľovacia dióda. Viac než kvalita fotografií mi robilo vrásky na čele samovoľné snímanie. Niekedy sa stávalo, že sa po spustení fotoaparátu samo od seba zhotovilo niekoľko fotografií po sebe. Aj keď fotoaparát dokáže zhotovovať snímky pohybom ruky pred senzorom na prednej strane, problém zrejme nebol v nastaveniach, ani vo zvolenom režime snímania či rozpoznávaní úsmevu. Fotoaparát totiž fotil aj tmu okolo seba a v hornej časti začal byť viac teplý než zvyčajne. Zrejme išlo o nejakú softvérovú chybu.

V nastaveniach si môžete zvoliť veľkosť fotografie, videa, náhľadu, rozpoznávanie tváre, upravíte si expozíciu a nájdete tu i časovač samospúšte či časozberný interval. Nechýba HDR, Panoráma ani zhotovenie pohyblivej fotografie vytvorenej z 24 snímok. Pohybom prsta po displeji fotografiu "oživíte". Na výber máte zo šiestich farebných efektov a štrnástich scénických režimov. Pri snahe vybrať si zo scén na bočnej lište dochádzalo pravidelne k padaniu aplikácie Fotoaparát. Objavila sa hláška "Aplikácia Galéria bohužiaľ prestala pracovať" a musela som fotoaparát spustiť odznova. Predná kamera napriek tomu, že dostala 2-megapixelový snímač, ponúkne priemerné fotografie so šumom a videá vo VGA rozlíšení 640 x 480 bodov.

Hudobný prehrávač zrejme netreba nejak zvlášť predstavovať. Nájdeme tu radenie hudby podľa Interpretov, Albumov, Skladieb a Playlistov. V nastaveniach nechýba možnosť zvoliť si prehrávanú skladbu ako vyzváňací tón či nastavenie Ekvalizéra. Tu sa môže každý hudobný fanúšik vyšantiť, prispôsobiť si zvuk hudobnému štýlu alebo si zvoliť vlastné nastavenia. Hlasitosť sa dá, samozrejme, ovládať aj pri zhasnutom displeji pomocou bočných tlačidiel hlasitosti. Dodávané slúchadlá veľa vody nenamútia. Na počúvanie hudby alebo rádia v električke či autobuse cestou do práce alebo do školy by mohli stačiť, pre hudobného fajnšmekra však určite nebudú dosť dobré. Príjemným prekvapením bol hlasný reproduktor, ktorý ponúkol veľmi slušnú kvalitu reprodukovanej hudby, čo oceníte aj pri prezeraní videa bez pripojených slúchadiel.

FM rádio je funkčné iba s pripojenými slúchadlami. Ponúka funkciu RDS i RT, dozviete sa teda nielen názov stanice, ale aj práve prehrávanej skladby (pokiaľ stanica túto funkciu podporuje) Často počúvané stanice si môžete pridať medzi obľúbené. Nechýba ani nahrávanie rádia. Jediné, čo mi tu chýbalo, bol časovač vypnutia. Škoda.

Za mierne negatívum považujem dlhé čakanie na upresnenie pozície pomocou zapnutého GPS. Fixácia satelitov pri studenom štarte trvala aj pätnásť minút, čo v prípade, že potrebujete rýchlo nájsť napríklad trasu na mape, je na porazenie.

2 000 mAh batéria ponúkla pri bežnej záťaži približne deň a pol používania. Čo je vzhľadom na funkciu dual SIM celkom uspokojivá hodnota. V telefóne som aktívne používala dve SIM karty rôznych operátorov, jas mala nastavený na automatiku, zapnuté Wi-Fi, synchronizáciu s Google účtom a vypnuté 3G dáta. Denne som prijala asi dvadsať rôzne dlhých hovorov, poslala niekoľko SMS-iek, e-mailov a prezrela zopár webových stránok.

Výhody:

+ dostatočne jemný a v exteriéri dobre čitateľný displej

+ hlasný reproduktor

+ slušný fotoaparát

+ silná informačná dióda

+ flipové puzdro v balení

Nevýhody:

- občasné zaváhania systému

- softvérové chyby fotoaparátu

- dlhý štart GPS

- nízka kapacita vnútornej pamäte

Orientačná cena: 249 € (Pricemania.sk)

Záver

Prestigio MultiPhone 5044 Duo príjemne prekvapil. Rýchlo som si zvykla na používanie dual SIM funkcie a za celý čas testovania som nezaznamenala nijaký vážnejší problém. Užívala som si pekný HD displej s prekvapivo dobrou čitateľnosťou na priamom slnku, a napriek 5-palcovej uhlopriečke som nemala pri manipulácii s telefónom pocit, že držím v ruke lopatu. Najväčšiu výčitku mám k fotoaparátu. Nie ku kvalite zhotovených snímok, tie boli vzhľadom na cenovú kategóriu prístroja veľmi slušné, ale k jeho softvérovej nedokonalosti. Keď si fotoaparát fotí sám kedy chce, je to otravné. Možno to bola iba chyba jedného kusu.

Kritiku si zaslúži aj nízka kapacita vstavanej pamäte, béčkoví výrobcovia (aj keď nielen oni) stále uprednostňujú v nižšej triede 4 GB veľkosť pred 8 GB kapacitou. Škoda. Nie vždy je riešením prítomnosť slotu na microSD kartu. Veď zo 4 GB ostane pre používateľa k dispozícii ledva polovica. Pokiaľ si chce nainštalovať dátovo náročnú hru (niektoré hry majú veľkosť aj viac než 1 GB) a pamäť má už zaplnenú rôznymi aplikáciami, má skrátka smolu. Preto si treba pred kúpou dobre premyslieť, na čo budem zariadenie používať. Aby po čase nenastalo z cenovo výhodnej kúpy rozčarovanie.

Diskusia k článku:

csabasz 06.09.2013 - 19:42

Včera som kúpiľ tento mobil a odporúčam,veľmi pekný a šikovný mobil.Zvládne aj také hry ako je napr.Asphalt 8.Mal som predtým Prestigio 5300-ku, ale tento som kupoval kvoli tomu že má lepšie rozlíšenie displaya. --Ináč na tých fotkách čo tu máte,hore na lište,tie ikony nezhodujú s týmto telefónom,také ikony mala 5300-ka.--

Lenka Ivančíková06.09.2013 - 20:55 Trvalý odkaz

S tymi ikonami je to pravda, ale toto su produktove fotografie Prestigia. :-) Zrejme len okopirovali domacu obrazovku z modelu 5300 a dali telo z 5044.

Roman7109.09.2013 - 16:29 Trvalý odkaz

Ak môžem za seba, značka prestigio nie je až taká zlá ako tu niektorí písali. Za cenu cca do 200 EUR má lepší výkon ako konkurencia v cenovom segmente. Skôr ide o to že výrobky sú nevyvážené napr. 4322 má mimoriadne slabú batériu, nie je možnosť dokúpiť silnejšiu. 3540 zas mimoriadne silnú. Telefóny disponujú lancnejším outfitom to je fakt ale funkčnosť je nadpriemerná.

rbt23.09.2013 - 15:42 Trvalý odkaz

Pardón, sekol som sa, treba odmazať tento: /data/misc/mtkgps.dat

Celá diskusia 19 príspevkov