Android Device Manager pomôže nájsť váš smartfón

Služba je dostupná bez inštalovania akejkoľvek aplikácie. Oproti riešeniam pre iOS a Windows Phone však chýba možnosť vzdialeného uzamknutia zariadenia alebo zobrazenia varovnej správy.

Novinka Android Device Manager (Správca zariadenia Android) je dostupná ako podstránka Google Play. Používateľ sa k nej dostane buď prostredníctvom priameho linku, alebo kliknutím z nastavení spomínaného obchodu s aplikáciami.

Správca umožní nájsť každý smartfón s verziou systému 2.2 a vyššou, ktorý je zapnutý a nie je v letovom režime. Oproti Find My iPhone, respektíve natívnej funkcii Windows Phone, je však ponuka možností obmedzená. Používateľ má na výber iba z možností Zvoniť a Vymazať zariadenie.

Device Manager tak prakticky umožňuje iba lokalizovať zapnuté zariadenie, ideálne priamo v miestnosti vďaka zapnutému vyzváňaniu na maximálnej hlasitosti. Pre tento účel samozrejme telefón odignoruje aj zvolený vibračný alebo tichý režim. V prípade, že sa to nepodarí, ostáva už iba možnosť Vymazať zariadenie, ktorá však musí byť vopred ručne povolená v nastaveniach samotného telefónu.

Majiteľ tak v prípade odcudzenia alebo straty síce dokáže ochrániť citlivé údaje a fotografie, chýba nám však možnosť uzamknutia telefónu proti jeho ďalšiemu používaniu, prípadne možnosť zobraziť na obrazovke ľubovoľný text. Práve správa s prosbou o navrátenie smartfónu s konkrétnymi pokynmi by totiž majiteľovi dala väčšie šance na to, aby sa mu jeho telefón znova vrátil. Správca si tiež nepamätá poslednú známu polohu telefónu. Bude teda užitočný, iba ak ho majiteľ stihne otvoriť, ešte kým je jeho telefón zapnutý a s dostatkom energie v batérii.

Prečítajte si: Krádež mobilu (8. 11. 2005)

Google však zatiaľ službu nijako výrazne nepropaguje, je tak možné, že sa funkcionalita v krátkom čase ešte rozšíri. V Google Play je taktiež dostupných množstvo aplikácií tretích strán, ktoré ponúkajú aj iné, pokročilé služby. Najdôležitejšie je však myslieť na ochranu svojho smartónu a dát ešte predtým, než bude príliš neskoro.

Zdroj: Android Official Blog

Diskusia k článku:

Začať diskusiu