Čím nahradiť chýbajúce FM rádio?

PR · Moderná doba priniesla mnoho vylepšení aj vo svete mobilných zariadení. Je však zaujímavé, že niektoré technológie prežívajú do dnešných dní. Vitajte pri ďalšom pokračovaní O2 Guru Poradne.

Úvodné kroky smerujú k technológii, ktorá je veľmi, veľmi, veľmi stará. Reč je o rádiu. V akutálnych podmienkach najmä o FM rádiu. Dnes už veľa staníc mimo FM pásma asi neobjavíte. Teda pokiaľ nie ste rádioamatér. Poďme ale pekne po poriadku.

Princíp rádia v zariadení sa za posledné roky nijak výrazne nemenil. Pridávali sa funkcie ako RDS alebo Radio Text. Princíp prijímania signálu ale zostal viac menej rovnaký. V mnohých prípadoch dokonca chýbajúce rádio v mobilných telefónoch ani nebolo považované za nedostatok. Máme predsa prehrávače hudby.

Čo však robiť v prípade, že sa majiteľ mobilného zariadenia nechce vysporiadať s absenciou klasického rádia? Možností je prekvapivo pomerne veľa. No všetky vyžadujú tú istú vec. Dáta. Internetové vysielanie je momentálne pomerne populárne a prakticky všetky stanice ponúkajú aj túto alternatívnu cestu.

Jednou z najuniverzálnejších aplikácií je TuneIn radio. Podpora pre zariadenia je neuveriteľne široká. Možnosti vyhľadania populárnych kanálov sú skutočne široké. Vyhľadávať môžete nielen podľa žánru, ale aj podľa krajín. Narozdiel od FM rádia teda nie ste odkázaní len na stanice konkrétnej krajiny.

Prehrávač Winamp patrí medzi klasiky. K dispozícii je aj mobilná verzia pre zariadenia so systémom Android. Medzi funkcie Winampu patrí tzv. SHOUTcast, teda internetové rádiá rozdelené podľa žánru. Majitelia iOS zariadení môžu siahnuť aspoň po SHOUTcast Radio aplikácii.

Medzi ďalšie z univerzálnejších aplikácií patrí aj AUPEO, ktorú nainštalujete na Android, iOS, Symbian aj Windows Phone. Takisto ponúka rýchly prehľad staníc podľa žánrov a výber skladieb podľa vašej nálady.

Nájsť náhradu za klasické FM rádio teda možné je. Geografická poloha už nie je limitom. Počúvať môžete prakticky čokoľvek a vyberať si môžete aj podľa vlastnej nálady alebo hudobného zamerania. Na všetko sú však potrebné dáta. Čím viac budete chcieť počúvať, tým viac ich miniete. V domácich podmienkach môžete mobilné dáta nahradiť Wi-Fi pripojením.

Ako ste na tom vy? Preferujete príjem klasického FM rádia, alebo ste už komplet podľahli prechodu na internetové vysielanie? Máte tip na zaujímavú aplikáciu? Podeľte sa aj s ostatnými v diskusii pod článkom.

Diskusia k článku:

mabrik 07.08.2013 - 10:42

Čím nahradiť chýbajúce FM rádio? Jednoducho. Iným mobilným telefónom, ktorý má FM rádio.

Celá diskusia 1 príspevok